X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
Odpowiedz

Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Demonique86 wrote:
    Dziekuje i również trzymam mocno kciuki! 😊💜

Oby nam się wszystkim poszczęściło w tym nowym roku!!!! Tak mocno trzymam za Was i siebie kciuki! 😊❤️❤️👍👍👍
    Ja tak samo za wszystkie trzymam bardzo mocno kciuki! Żeby w końcu los się do nas uśmiechnął!

Demonique86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podczutuję Was już dłuższy czas, ale raczej się nie wypowiadam, bo swoją wiedzą i doświadczeniem przerastacie mnie o dwie głowy 😉 mam 28 lat, staramy się o pierwsze dziecko od sierpnia 2019. Na początku wiadomo na luzie, żadnej kontroli. Po kilku miesiącach zaczęłam notować obserwacje, do tej pory nic się nie zadziało oprócz dwóch cb. Zrobilam podstawowe badania, wszystko było ok oprócz żelaza, które uzupelniłam tabletkami. Tłumaczę sobie, że przez ten okres starań było dużo stresu, budowaliśmy dom, mieszkalismy u teściów (o zgrozo), moj Tata powaznie zachorował... Ale dosyć. Postanowiliśmy bardziej 'profesjonalnie' podejść do tematu, zamówiłam pierwszy raz testy owulacyjne i kubeczek menstruacyjny. Mam nadzieję że 'coś' zwojujemy z naszym nowym orężem 🙈

Oczywiście trzymam kciuki za nas wszystkie, fajnie że jesteście 😁 dobrze wiedzieć, że jest miejsce, gdzie inni Cię zrozumieją 💪😊 taka refleksja mnie naszła wieczorem. Dobrej nocy 😉

awE, MayMasza, Paulinaaa, hannah_92, Clausix lubią tę wiadomość

• Juliet Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Hej ;) widzę tam jakiś cień, ale pewnie na żywo wygląda inaczej. Proponuję powtórzyć za dwa dni.

Rozumiem, że się cieszysz i chcesz pochwalić, ale to nie najlepsze miejsce na wiadomość "cześć, nie znacie mnie, ale staramy się od dwóch miesięcy i właśnie wysikałam pozytyw" :P
    Zgadza się, zwłaszcza, że jesteś już druga dzisiaj 🙈

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • awE Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, Clausix, już się o Ciebie martwiłam. Super, że mimo wszystko udało Ci się mieć tak pozytywny dzień 🙂

Anka, Demonique- pamiętajcie, że my tu jesteśmy spragnione dobrych wieści 🙂

U mnie po 3 dniach mega skąpego plamienia- małe krwawienie.. może ćwiczeniami ruszyłam co trzeba, bo po niedzieli jakoś skromnie to wyglądało.. jak ma się oczyszczać niech się dzieje, ja nie mam czasu na czekanie 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 01:32

Demonique86 lubi tę wiadomość

23.12.2020 - ⏸️ 🍀
    03.01.2021 - 💔6 tc
    04.01.2021 - pierwsza (i ostatnia) wizyta :(

---
    24.05.2021- sono-HSG - lewy jajowód drożny, prawy udrożniono
  • awE Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 01:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Widziałam dziś mem - "chciałabym zrezygnować z subskrypcji roku 2021, skorzystałam z 7 dniowego triala i nie podoba mi się" 🤣🤣 Tak bardzo w punkt 🤣🤣

O matko, to o mnie 😉 święta i sylwester euforia - jestem w ciąży.. 3.01.2021 - koniec. Nie zapowiada się optymistycznie, ale zamierzam walczyć.. niech tylko mija ten cholerny czas do pierwszej @..

23.12.2020 - ⏸️ 🍀
    03.01.2021 - 💔6 tc
    04.01.2021 - pierwsza (i ostatnia) wizyta :(

---
    24.05.2021- sono-HSG - lewy jajowód drożny, prawy udrożniono
  • Kasia_Tre Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2021, 03:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix ale super spontan. Jakbym siebie widziala jakies... 10 lat temu 🙈 O Boziu, jak ja za tym tesknie. Szalone wypady, bez "stresow" i zastanawiania sie, a moze tak, a moze nie... Nigdy nie pomyslalabym, ze tak strasznie rozleniwie sie na "starosc". Mam nadzieje, ze moj obecny stan duszy i ciala spowodowany jest cala sytuacja z covidem i moja ciaza (nie mam sily na nic, jakby cos wyssalo mi energie), no i, ze juz niedlugo to wszystko przejdzie. Uwielbiam podrozowac, mam w planach zabierac wszedzie dzidzie, ale nie wiem, czy moj maz bedzie tez za tym. Slyszalam nawet, ze niemowlak lepszy w podrozy niz taki 2-3 latek 🤪

Hanna, ja tez trzymam kciuki za Ciebie. Niech tempka nadal sie utrzymuje wysoko.

Juliet, chyba troche za ostro potraktowalas kolezanke na innym watku. Ola juz odzywala sie pod koniec grudnia. Z tego co zrozumialam, kilka miesiecy staran miala juz za soba i pytala wtedy o duphaston, bo pierwszy raz go dostala. A, ze udalo jej sie w pierwszym cyklu na lekach, to tylko sie cieszyc i gratulowac. Absolutnie nie widzialam podstawy, aby tak na nia naskoczyc, na co miesiecznym watku dla staraczek 🤷🏼‍♀️To, co innego niz Mia, ktora wpadla "hej, jestem tu pierwszy raz zerknijcie na moja kreske". Chociaz! Z jej opisu wynika, ze jest bardzo mloda (22 lata) plus byla cala zestresowana, wiec calkowicie ja rozumiem, ze chciala sie dopytac bardziej doswiadczonych osob. Pewnie do tego lepszy bylby wlasnie styczniowy watek niz ten, ale mloda dziewczyna, nie pomyslala itp. Rozumiem, ze dziewczynom z wiekszym stazem staraczkowym moze byc przykro, ale my wszystkie to przezywamy. Nie istotne czy jest to 2-3 cs czy 10 czy 30. Nie zamykajmy sie na okrojona liczbe osob na tym watku. Jestesmy tutaj dla wszystkich.
    Ja tez sporo sie nie udzielam, ale strasznie przykro mi sie zrobilo z powodu komentarzy do Oli i Mii, wiec musialam napisac.

MayMasza lubi tę wiadomość

Starania o pierwsza dzidzie

5 cs po przerwie (8 ogolem, w tym jedna ciaza stracona) - udalo sie 🥰
    7.12.2020 ⏸️
    16dpo beta 1105
    18dpo beta 2926, przyrost 164.8%
    20dpo beta 6393, przyrost 118.5%
    30.12.2020 👣💓
    01.02.2021 💓 5.44cm🥰

👼🏼 06.06.2018 -10tc (8tc) :(

👩🏼34 lata
    🧔🏼37 lat
    🏠🇨🇦

nzjdflw1of0frln6.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamaa wrote:
    Cześć dziewczyny, podczutuję Was już dłuższy czas, ale raczej się nie wypowiadam, bo swoją wiedzą i doświadczeniem przerastacie mnie o dwie głowy 😉 mam 28 lat, staramy się o pierwsze dziecko od sierpnia 2019. Na początku wiadomo na luzie, żadnej kontroli. Po kilku miesiącach zaczęłam notować obserwacje, do tej pory nic się nie zadziało oprócz dwóch cb. Zrobilam podstawowe badania, wszystko było ok oprócz żelaza, które uzupelniłam tabletkami. Tłumaczę sobie, że przez ten okres starań było dużo stresu, budowaliśmy dom, mieszkalismy u teściów (o zgrozo), moj Tata powaznie zachorował... Ale dosyć. Postanowiliśmy bardziej 'profesjonalnie' podejść do tematu, zamówiłam pierwszy raz testy owulacyjne i kubeczek menstruacyjny. Mam nadzieję że 'coś' zwojujemy z naszym nowym orężem 🙈

Oczywiście trzymam kciuki za nas wszystkie, fajnie że jesteście 😁 dobrze wiedzieć, że jest miejsce, gdzie inni Cię zrozumieją 💪😊 taka refleksja mnie naszła wieczorem. Dobrej nocy 😉
    Hej 🙃

Jakie badania robiłaś? Facet przebadany??

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Mama8latka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co Tu się dzieje ,ile nowych osób nie nadazam czytac 😉

Kamaa jak zostaniesz z nami dłużej to będziemy za Ciebie trzymać kciuki żeby kubeczek i testy pomogły 🤗👍 jak będziesz miała wątpliwości co do tego czy są pozytywne to wstawiaj nam tu zdjęcia-pomożemy ocenimy 👍 A mierzysz temperaturę ?? Powodzonka

U mnie dzisiaj jakis spadek tempki, Ovu przesunelo mi znowu owulacje na dzień później 🙄🙄 A tak w ogóle to wstałam rano i zobaczyłam na ulicy leżąca moja 5 letnią kotkę 🥺🥺🥺 niby wiedziałam że kot wychodzacy to trzeba wziasc pod uwage to że może się to stac ale jednak po 5 latach gula w gardle urosła... 😔

👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
    👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌
  • Otter Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2022, 19:38

hannah_92 lubi tę wiadomość

• PannaAnna35 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam was I nie nadążam 😂 podejrzewam u siebie pcos chociaż w lipcu robiliśmy wszystkie badania Ale może co lekarz to opinia.
    Czy suplementowac żelazo? Czytałam że pomaga zajść w ciąże.
    Ja czekam na @. Co prawda były tylko 2 ❤.
    Muszę koniecznie kupić mojemu mace. Bo normalnie chłop jak nie chłop.

Dziewczyny biorę sama z siebie acard. Mam mutacje Leiden
    I tak biorę A nóż pomoże.

I myślę że mogę mieć cykle bezowulacyjne. Prawie w ogóle ostatnio nie czuje śluzu.
    Od @ pije znowu wiesiołek. Chociaż może zamiennie olej z lnu ? Ma takie same właściwości?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 09:30

👧 A. 3️⃣5️⃣l. Lipiec 2020.
    Anty TG 581,7 ❌ Lh 2.41 Fsh 4.82
    Prolaktyna 29.08 AMH 3.05❤ ✅
    Mutacja f2 wariant 20210 G >A ❌
    Mutacja Pai 1❌
    BMI >40 😪 🍏Dieta od 01.2021..

🧒R. 4️⃣0️⃣l. 08.2021
    Całkowita ilość 231mln >39 mln ✅
    Plemniki żywe o ruchu postępowym 35%
    Plemniki żywe o ruchu całkowitym 52 %
    W 1 ml 66 mln ✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaAnna35 wrote:
    Czytam was I nie nadążam 😂 podejrzewam u siebie pcos chociaż w lipcu robiliśmy wszystkie badania Ale może co lekarz to opinia.

To ta v leiden wskazuje już na trombofilie. Byłaś u hematologa/genetyka?

• Mia22 Nowa

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka tak to był ten o największej czułości.

Nie musicie się przejmować, dzisiaj już na teście jest biało. Na pewno wam ulży, że nie jestem w ciąży. Rozumiem wasze rozgoryczenie, ale myślałam że mogę tutaj spokojnie zapytać bez atakowania mnie. Tak, mam 22 lata i mam też jeden jajowód, jeden usunięty w wyniku narosniecia na nim torbieli. Dlatego te dwie kreski były dla mnie dużym zaskoczeniem, bo sporo przeszłam. Ale musiały być błędem testu, bo dziś na trzech testach jasno.
    Dziękuję dziewczynom, które odpowiedziały "po ludzku" i wzięły mnie w obronę. Pozostałe proszę żeby się zastanowiły, bo ten po drugiej stronie ekranu to też zawsze człowiek, nieraz nieporadny w danej sytuacji, ale człowiek. Długie starania nie uprawniają do takiego traktowania go. To już ostatni mój post tutaj, bo widzę że to miejsce nie dla mnie.

Powodzenia wszystkim bez wyjątku. Mam nadzieję, że każda doczeka się upragnionego.

• PannaAnna35 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    To ta v leiden wskazuje już na trombofilie. Byłaś u hematologa/genetyka?
    Pomyliło mi się. Mam mutacje Serpine. Lekarz mi tylko wspomniał ,że jak znajdę w ciąże będę brać heparyne w zastrzykach.

Cały czas myślę co suplementowac co brać. W tym najbardziej potrzebuje pomocy
    Pomóżcie ❤

Mutacja Pai 1❌

🧒R. 4️⃣0️⃣l. 08.2021
    W 1 ml 66 mln ✅
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę przyznać, wczoraj miałam tak okropny dzień, że też się wkurzyłam czytając wiadomość "Część, nie znacie mnie, ale zerknijcie na moją kreskę". Nie będę ukrywała swoich emocji. Dziś już inaczej na to patrzę. Nie chce nikogo obrażać, ani też bronić. Mamy się tu wspierać a nie kłócić. Po prostu już tak dobrze się tu wszystkie znamy, że uważam że większości dziewczynom miało prawo się zrobić przykro. Tym bardziej po ostatnich złych wiadomościach, za dużo dramatów i niemiłych chwil w ostatnim czasie. Czasem człowiek pod wpływem emocji napisze coś co może sprawić przykrość drugiej osobie, nie zastanawiając się nad tym. Także luzujemy jest ok. Mamy weekend, choćby z tego można się cieszyć😊

Magda, gratulujemy kreski!! Leć na betę, zrób dodatkowo progesteron i nic tylko się cieszyć jeśli wszystko będzie ok. Jesteś młoda, więc organizm nie miał problemów i super.

Kamaa witam🤗🤗 też mam tyle lat co ty (jeszcze!) i też zaczęliśmy z mężem starania w sierpniu 2019, też miałam dużo stresów w ostatnich latach, też mieszkałam z tesciami ( o zgrozo!), także troszkę wspólnego mamy. Mam nadzieję, że Wam się uda😊 super, że kupiłaś testy, obserwuj się, rób testy, może kubeczek pomoże, ale warto byłoby zrobić chociaż podstawowe badania, jeśli jeszcze takich nie robiliście. Przede wszystkim chodzi o pakiet hormonalny dla ciebie plus żelazo, ferrytyna, witamina D, glukoza i insulina na czczo. Mąż powinien zrobić badanie nasienia. Jakbyś miała pytania to śmiało pisz😊

Dziewczyny, dziękuję Wam za wsparcie i trzymanie kciuków❤💙💚Na 99,9% wiem, że małpa przyjdzie już jutro lub max za 2 dni. Niestety:( ale poprawię koronę i muszę walczyć dalej.

Miłego dnia, pamiętajcie że co nas nie zabije to nas wzmocni! Damy radę!

Clausix super, że miałaś taki dzień, dobrze że jesteś i masz się dobrze😘

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaAnna35 wrote:
    Pomyliło mi się. Mam mutacje Serpine. Lekarz mi tylko wspomniał ,że jak znajdę w ciąże będę brać heparyne w zastrzykach.

Cały czas myślę co suplementowac co brać. W tym najbardziej potrzebuje pomocy
    Pomóżcie ❤
    To w sumie o takiej nie słyszałam 🙄

• PannaAnna35 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    To w sumie o takiej nie słyszałam 🙄
    To jest coś z PAI 1. Nie znam się. Czarna magia 😂

Mutacja Pai 1❌

🧒R. 4️⃣0️⃣l. 08.2021
    W 1 ml 66 mln ✅
  • Otter Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2022, 19:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaAnna35 wrote:
    To jest coś z PAI 1. Nie znam się. Czarna magia 😂
    Pai znam bo też mam ale w hetero . No te mutacje to ogólnie ciężki temat 🙄 ale dobrze że trafiłaś na ogarniętego lekarza 🙈

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia22 wrote:
    Mama8latka tak to był ten o największej czułości.

Nie musicie się przejmować, dzisiaj już na teście jest biało. Na pewno wam ulży, że nie jestem w ciąży. Rozumiem wasze rozgoryczenie, ale myślałam że mogę tutaj spokojnie zapytać bez atakowania mnie. Tak, mam 22 lata i mam też jeden jajowód, jeden usunięty w wyniku narosniecia na nim torbieli. Dlatego te dwie kreski były dla mnie dużym zaskoczeniem, bo sporo przeszłam. Ale musiały być błędem testu, bo dziś na trzech testach jasno.
    Dziękuję dziewczynom, które odpowiedziały "po ludzku" i wzięły mnie w obronę. Pozostałe proszę żeby się zastanowiły, bo ten po drugiej stronie ekranu to też zawsze człowiek, nieraz nieporadny w danej sytuacji, ale człowiek. Długie starania nie uprawniają do takiego traktowania go. To już ostatni mój post tutaj, bo widzę że to miejsce nie dla mnie.

Powodzenia wszystkim bez wyjątku. Mam nadzieję, że każda doczeka się upragnionego.

Właśnie doczytałam wiadomość, bardzo mi przykro🙁🙁 to nie jest tak, że komuś ulży że nie jesteś w ciąży!! Strasznie to brzmi😱 Niestety to tylko internet, nikt nie zna historii drugiej osoby, dużo przeszłaś jak na tak młody wiek. Szkoda, że nie znalazłaś u nas miejsca. Tak jak wspominałam wcześniej, u nas dużo na forum ostatnio złych wiadomości i stąd te negatywne emocje, tak wiem, że to nikogo nie usprawiedliwia, ale jakbyś ciut więcej napisała w poprzednim poście to też odbiór jego byłby inny.
    Na przyszłość myślę, każda z nas będzie ostrozniejsza w osądach.
    Tymczasem życzę Ci powodzenia, żeby Ci się udało i żebyś nie musiała się tak długo męczyć jak większość dziewczyn tutaj ✊✊✊

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaAnna35 wrote:

I myślę że mogę mieć cykle bezowulacyjne. Prawie w ogóle ostatnio nie czuje śluzu.
    Od @ pije znowu wiesiołek. Chociaż może zamiennie olej z lnu ? Ma takie same właściwości?

Myśle ze żelazo może pomagać zajść tylko w przypadku gdy masz niedobór. Żelaza nie poleca się brać w ciemno, bez badania. Sprawdz poziom żelaza i ferrytyny.
    Co do podejrzenia cykli bezowulacyjnych warto wybrać się na monitoring i potwierdzić tą diagnozę. Czyli Np pójść w okresie poowulacyjnym na usg i sprawdzić czy jest ciałko żółte, co świadczy Że owulacja była. Bez owulacji niestety w ciąże nie zajdziesz, wtedy ginekolog będzie musiał znaleźć przyczynę braku owulacji i ją zlikwidować/ pomyśleć o stymulacji owulacji.
    Powodzenia ☺️🙏🏼

EDIT:
    Widzę ze nasz zaburzone LH/FSH wiec to może być PCOS. Poproś lekarza o diagnostykę w tym kierunku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2021, 10:11

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ