X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
Odpowiedz

Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁

Oceń ten wątek:
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Uff, dziękuję za ten głos rozsądku 🤣
    Już zaczęłam wierzyć, że jestem swiruska 🤪

Ja to dużo osób prostuję tutaj na forum - nie jestem w stanie czytać wszystkiego ale jak coś mi się rzuci w oczy to piszę;)

Paima, elektro96, MagicznaNuta, Chmurka21, notsobadd, Majuna lubią tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!🩵

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:
    Dziewczyny, przepraszam za off top; ale jeszcze mi się przypomniało 😂 bo ogółem to mam plamienia przed okresem i po i tez w związku z powyższym leżałam w szpitalu oraz miałam biopsje endometrium. Oczywiście nic nie wyszło, dostałam zalecenie rezonansu miednicy, ale na razie mam to gdzieś. I dziś ten lekarz do mnie, ze bez sensu robić rezonans, ze w moim przypadku to histeroskopia. I zbaranialam, bo ja gdzieś ostatnio czytałam, ze od tego się odchodzi? Macie wiedzę na ten temat?

Jak Ci chce zrobić histeroskopię na NFZ to idź i całuj go po rękach - to fantastyczne badanie - tylko od razu niech Ci przy tym drożność zrobią... A rezonans może pokazać endometriozę to też fajne badanie ;)
    Odchodzi się od laparoskopi diagnostycznych a nie histeroskopi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 13:26

elektro96, Prezesoowa, MagicznaNuta, Chmurka21 lubią tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

• Dropsik Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:
    Dziewczyny, przepraszam za off top; ale jeszcze mi się przypomniało 😂 bo ogółem to mam plamienia przed okresem i po i tez w związku z powyższym leżałam w szpitalu oraz miałam biopsje endometrium. Oczywiście nic nie wyszło, dostałam zalecenie rezonansu miednicy, ale na razie mam to gdzieś. I dziś ten lekarz do mnie, ze bez sensu robić rezonans, ze w moim przypadku to histeroskopia. I zbaranialam, bo ja gdzieś ostatnio czytałam, ze od tego się odchodzi? Macie wiedzę na ten temat?
    Od laparoskopii diagnostycznej się odchodzi :) Histero jest ok, ale zakładam że rezonans szukałbyś endometriozy a tego histero może nie wyłapać. To są dwa bardzo ważne i potrzebne badania, ale do różnych celów. Tak ja to rozumiem :)

• Dropsik Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:
    Z Warszawy
    To bym szła do Maksyma jak w dym, W Instytucie Rodziny.

Chmurka21 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2024, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    No dobra ten kombinezon nie jest w brązie, tylko taki nude? Nie wiem jaki to kolor 😅
    Nie przestraszcie się moich tatuaży 😅😇
    20240513-125324.jpg
    20240513-125304.jpg
    20240513-125004.jpg
    fiu fiu ale laseczka :D a te tatuaże się uzupelniają z tymi wzorami na kombinezonie :D

ale nogi - petarda :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 13:30

Majlen lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2024, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liyss🧚🏻 wrote:
    Mężuś dziś pojedzie mi do Pepco kupić jakieś koszule nocne, żebym miała i do spania i do chodzenia po domu. Bo brzucha jeszcze nie mam bo za wcześnie ale jakoś spodenki mnie cisną 😅 jestem ciekawa co kupi
    kolejny mąż na medal :)

Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2024, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Dzień dobry po raz drugi :D Poszłam na drzemkę.

Jajnik mnie dziś boli okropnie i moje myśli o ciąży pozamacicznej nie chcą się uspokoić.

Twoja tarczyca sobie leci w kulki, @Prezesowa. Naprawdę ktoś powinien jej walnąć.

Super łupy, @Majlen!

Mam dziecko wiosenne i zimowe. Jak wracam pamięcią do czasu z noworodkiem to nie pamiętam niegododnosci tylko to, że było pięknie. Za to bardzo rozumiem preferencję miesięcy. Ja mam tak, że nie chciałabym, żeby się urodziło w dzień urodzin osób, których nie lubię. Także ww kwietniu, w urodziny byłego trzymałam nogi skrzyżowane.🤣

Coś jeszcze miałam komuś napisać, zapomniałam. :/
    niedługo wizyta, będzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 13:34

Fermina lubi tę wiadomość

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dropsik wrote:
    To bym szła do Maksyma jak w dym, W Instytucie Rodziny.
    A nie znasz może nikogo w Wlkp? 😁 kojarzę tylko nazwisko Laury Grześkowiak…

35 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 13 maja 2024, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.. jesteście niemożliwe, chwile człowieka nie było na forum i już tyle stron! 😂😘

Leśneintro początkowo miałam preferencje, ale nie co do miesiąca, a bardziej do płci.. do pół roku starań chciałam synka, później do tego 14 cyklu starań miałam myśl żeby po prostu Bóg dał zdrowe dziecko.

Urodzinki też mam w marcu! Sporo nas tutaj 😊 rybeczki :)

Speranza cieszę się, że pogadaliście z partnerem, trzymam mocno kciuki za biopsje! 🫂

Paima oooo to już niedługo! Super, że mogliście odpocząć 😊

Prezesowa testowanko już niedługo, proszę kupić testy 😘

Chmurka nic innego nie powiem, powtórzę myśl- uciekaj. Dziewczyny, nie siedźcie u lekarzy, którzy Was nie rozumieją. Wiadomo.. nawet ten zajebisty może pomyśleć, że już wariujemy, presja czasu itp. ale jest coś takiego jak empatia i wyczucie.
    Trzymam kciuki 🫂

Majlen super wyglądasz 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2024, 13:36

Prezesoowa, Chmurka21, Speranza :), Majlen, Paima, MagicznaNuta lubią tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Jak Ci chce zrobić histeroskopię na NFZ to idź i całuj go po rękach - to fantastyczne badanie - tylko od razu niech Ci przy tym drożność zrobią... A rezonans może pokazać endometriozę to też fajne badanie ;)

Tak, coś sugerował, ze można to będzie zrobić na fundusz 🫣 ale w invicta

Boże dziewczyny, dziekuje za wszystkie odpowiedzi 😂

👩31l.
    👱‍♂️34l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    27cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: ciężki OAT

beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰
  • Speranza :) Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dropsik wrote:
    Może przy okazji badań nasienia niech od razu zrobi fragmentację i HBA? Wtedy już będzie "czysty" i będziecie mogli się zająć Twoją diagnostyką na 100%.
    Ja tak swego czasu zrobiłam, że przebadalismy nasienie męża wzdłuż i wszerz. A potem już tylko co miesiąc ja sobie coś dokładałam i badałam.
    Myślę, że biopsja endometrium i sprawdzenie czy nie ma stanu zapalnego to dobry kierunek. Bo zakładam, że drożność i histeroskopię już miałaś? Immunolog na tym etapie, kiedy inne sprawy mają się dobrze to też dobra droga.
    Bo krew z pierwszej strony masz ogarniętą? Hormony, witaminy i krzywe?

Narzeczony miał 1,5 roku temu wszystkie możliwe badania - włącznie z fragmentacją i HBA i wszystkie wyszły super - zdaniem czterech lekarzy :D Problem niestety jest ze mną. Miałam drożność, w sumie trzy histeroskopie, jedną laparoskopię z usuwaniem zmian endomendy i udrożnieniem jednego jajowodu. Witaminy, hormony ok, tarczyca ok (ale chcę po roku znowu sprawdzić niedługo). Z pierwszej strony zostały mi obie krzywe do zrobienia, bo tego nikt nigdy mi nie zlecił. Immunologia w znacznej części też jest już u mnie przebadana, do tego nasze KIRy, badania na trombofilię i geny też zbadane (to akurat w klinice było robione). A do tego kał na pasożyty jest w trakcie wykonywania w laboratorium. Mogłam coś pominąć, bo mam całą teczkę tego :D Stan zapalny endometrium był i leczyłam go dwa miesiące antybiotykami... Ta biopsja ma sprawdzić m.in. czy jest już wyleczony ten stan.

Dropsik lubi tę wiadomość

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grazka0022 wrote:
    Majlen, ale masz dziarek! <3 Ja na razie mam tylko 4 :D
    I ciuszki też eleganckie
    Dziękuję ☺️

grazka0022 lubi tę wiadomość

♀️29 ♂️34
    -tabletki anty 8 lat, brak owulacji 6msc, PCOS, AMH 9,
    - wrześnień '24, start z stymulacją owulacji, drożność sono-hsg - jajowody drożne, dieta, wyrównane niedobory wit.

🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️
    - 1.03 beta hcg (13dpo) -- 222,70 --> 664,10 --> 1873,70
    - 18.03 - 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
    - 28.04 - 12+2 I prenatalne super 🥰 brak ryzyk 🥹
    - 02.06 - 18cm i 200 gramów 🐻
    - 26.06 - II prenatalne wzorowo, 405g zdrowej dziewczynki 🩷
    - 16.07 - 23+3 663g 🎀
    - 05.08 - 26+3 900g 🩷
    - 26.08 - 29+3 1422g 🌸 III prenatalne - córeczka rozwija się prawidłowo ☺️
    - 10.09 - 31+4 1946g💪

cytologia ✅️USG piersi ✅️brak cukrzycy ciążowej ✅️

- 01.10- wizyta

preg.png

✨️2025 jest nasz!✨️
  • Dropsik Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    A nie znasz może nikogo w Wlkp? 😁 kojarzę tylko nazwisko Laury Grześkowiak…
    Chyba też tylko dr Laura mi przychodzi do głowy 🤔

elektro96 lubi tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:

To jak na NFZ to bierz - to badanie dużo pokazuje ;)

elektro96, Chmurka21 lubią tę wiadomość

• Speranza :) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:

Tyle że specjalistów od endometriozy, którzy robią opis wyniku rezonansu jest bardzo mało i niestety najczęściej niewiele ten opis wnosi. Słyszałam, że we Wrocławiu i w Krakowie są jakieś dwa ośrodki, które dobrze potrafią oceniać endometrioze po wyniku rezonansu. Są też przypadki - i ja niestety jednym z nich, gdzie w badaniu prawie nic nie wyszło, a w trakcie histero lekarz trochę tych zmian pousuwał... Problem endo jest coraz częstszy, a specjalistów niewielu niestety. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia na Śląsku.

Chmurka21 lubi tę wiadomość

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za tyle miłych słów 😚
    Wiem, że zdarzają się ludzie, którzy nie akceptują tatuaży, bądź im się to nie podoba, i rozumiem to ☺️

MagicznaNuta lubi tę wiadomość

♀️29 ♂️34
    -tabletki anty 8 lat, brak owulacji 6msc, PCOS, AMH 9,
    - wrześnień '24, start z stymulacją owulacji, drożność sono-hsg - jajowody drożne, dieta, wyrównane niedobory wit.

🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️
    - 1.03 beta hcg (13dpo) -- 222,70 --> 664,10 --> 1873,70
    - 18.03 - 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
    - 28.04 - 12+2 I prenatalne super 🥰 brak ryzyk 🥹
    - 02.06 - 18cm i 200 gramów 🐻
    - 26.06 - II prenatalne wzorowo, 405g zdrowej dziewczynki 🩷
    - 16.07 - 23+3 663g 🎀
    - 05.08 - 26+3 900g 🩷
    - 26.08 - 29+3 1422g 🌸 III prenatalne - córeczka rozwija się prawidłowo ☺️
    - 10.09 - 31+4 1946g💪

cytologia ✅️USG piersi ✅️brak cukrzycy ciążowej ✅️

- 01.10- wizyta

preg.png

✨️2025 jest nasz!✨️
  • elektro96 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    To jak na NFZ to bierz - to badanie dużo pokazuje ;)
    Też myślę, że nie zaszkodzi. Jeżeli masz skierowanie, to warto skorzystać 😊

35 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:

Ja miałam w Invicta Histero na fundusz. Jestem z tego bardziej niż zadowolona. Super komfort. Badanie w znieczuleniu- narkoza. Kilka badań krwi, rozmowa telefoniczna z anastezjologiem i już tylko wizyta docelowa. Jak doszłam do siebie to mąż mnie odebrał do domu. Lekarz przy wypisie powiedział co widział i co teraz.

elektro96, Chmurka21, MagicznaNuta lubią tę wiadomość

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    No dobra ten kombinezon nie jest w brązie, tylko taki nude? Nie wiem jaki to kolor 😅
    Nie przestraszcie się moich tatuaży 😅😇
    20240513-125324.jpg
    20240513-125304.jpg
    20240513-125004.jpg

Przecież z taką figurą to Ty byś mogla w worku po ziemniakach chodzić i dalej wyglądałabyś cudnie🤪
    Super naprawdę 😎

elektro96, Speranza :), Chmurka21, Prezesoowa, Majlen, Pati2804, Majuna, MagicznaNuta lubią tę wiadomość

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2024, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Tyle że specjalistów od endometriozy, którzy robią opis wyniku rezonansu jest bardzo mało i niestety najczęściej niewiele ten opis wnosi. Słyszałam, że we Wrocławiu i w Krakowie są jakieś dwa ośrodki, które dobrze potrafią oceniać endometrioze po wyniku rezonansu. Są też przypadki - i ja niestety jednym z nich, gdzie w badaniu prawie nic nie wyszło, a w trakcie histero lekarz trochę tych zmian pousuwał... Problem endo jest coraz częstszy, a specjalistów niewielu niestety. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia na Śląsku.

Endometrioza - ogniska endometriozy są poza macicą , więc tutaj podczas samej histeroskopii, bo to jest grzebanie w jamie macicy a nie na zewnątrz; zmian endometriozy nie można usunąć można usunąć ewentualnie polipy endometrialne - a to już zupełnie coś innego. Chyba, że lekarz robi histerolaparoskopię;) Endometriozę wykryje podczas specjalistycznego USG robionego pod tym kątem dobry specjalista od endometriozy. A rezonans najlepszy to Skanex Wrocław z tego co pamiętam ;)

Speranza :) lubi tę wiadomość

‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ