X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
Odpowiedz

Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁

Oceń ten wątek:
  • Malinowysorbet Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Sorbeciku, a czy badałaś kiedyś pełną piątkę tarczycową?

Tak niski stosunek LH:FSH przy owulacjach może (ale nie musi) świadczyć o obecności chorób autoimmunologicznych, zaburzeniach pracy tarczycy, czy niedożywieniu albo też np. dużej ilości stresu.

Niedożywienie nie jest wtedy, kiedy jemy za mało, ale kiedy jemy mało odżywczo - warto sobie spróbować spisywać zjadane wszystkie posiłki w jakiejś apce, która pomaga liczyć stosunek białka, tłuszczu i węgli, co pozwoli Ci sprawdzić czy spożywasz odpowiednią ilość składników odżywczych.

SHBG też jest ciut za niskie, bo funkcjonalnie powinno wynosić 60-80 nmol/l.
    Zbadałabym przez to proga i estradiol 7 dpo - nie wiem czy ostatnio badałaś jakoś?

TSH bym się tak nie przejmowała, bo jakbyś zbadała jutro to wynik może być całkowicie inny :)
    T3 i t4 badałam ale dawno temu... już nie wiem od czego zacząć i co dalej robić...z tą dieta to staram się jesc odpowiednia ilosc wocow, warzyw, białka i tłuszczu czy węgli. Sama już nie wiem 🥺

,,Miłość potrafi znaleźć drogę tam, gdzie nie ma nawet ścieżki"🌸
  • Majuna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2024, 20:34

"A nadzieja zawieść nie może..."🍀
  • SailorMoon Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:
    @ultramaryna tak, już do niego napisałam. Kazał mi czekać, mówi, że w tym wypadku nic więcej nie zrobimy. Ale na co mam czekać? Ktoś tu miał podobną sytuację? Ta beta powinna teraz lecieć w dół po małym przyroście? Na co się czeka tak właściwie? Czy ja mam czekać na wzrost bety by było widać, czy to przypadkiem nie będzie ostatecznie pęcherzyk poza macicą? Według ostatniej miesiączki 5+2, dziś 22dpo, a beta taka, ale no lekko się zwiększyła. Teraz rozumiem lepiej, żeby zahamowała?

@PaulaG aż 17 dpo. Testowałam 11 i 13 dpo z białym skutkiem. Podejrzewam, że może coś się tam działo, ale te wartości były tak niskie, że test tego nie łapał? Wewnętrzne ja nie pozwalało mi się cieszyć, bo jak to mieć tak bladego pozytywa 17 dpo.
    Mogę podpowiedzieć z własnego doświadczenia, u mnie taka sytuacja była dokładnie tydzień temu. W zeszłą środę zrobiłam 3 betę która ostatecznie potwierdziła, że nic z tego nie będzie. Miałam czekać na krwawienie miesiączkowe, gdyby nie wystąpiło do poniedziałku, to miałam zrobić kolejną betę- sprawdzić czy spada czy się zatrzymała.
    Zbadałam progesteron i z początkowego 20 zostało mniej niż 2, więc przypuszczałam, że @ będzie lada moment ( i tak było, na drugi dzień rano się pojawiła z czego bardzo się cieszyłam ).
    Teraz się praktycznie wszystko kończy i od razu dostałam zielone światło, że w kolejnym cyklu mogę normalnie działać.

Także tutaj najlepsza recepta niestety jest czas. Możesz sprawdzić ten progesteron, jeśli jest tendencja spadkowa, raczej bym się nie martwiła 🥹😔 i spokojnie czekała na @… 😔

07.24 ⏸️

01.04.2025 🩷
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:
    Nie mówił, ale zrobię to. I pójdę z tym najwyżej do innego gina. Chociaż to jest podobno najlepszy lekarz w moim mieście. Komuś muszę ufać. 😶

No słusznie, też bym to sprawdziła.. 🫂

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majunko, SailorMoon dokladnie wszystko opisała 😥🫂 Beta przy ciąży biochemicznej spada dość szybko, szczególnie, że nie były to duże wartości. Jak spadnie do poziomu niewykrywalnego, przyjdzie 🐵 intensywniejsza niż zawsze. Ale żeby to wszystko tak wyszło, musi spadać progesteron, bo on podtrzymuje ciążę. Krwawienie się pojawia jedynie, jak prog jest bardzo niski. I trochę nie rozumiem decyzji lekarza, aby nie odstawiać… Masz jakieś bóle?

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ / 18.01.2025 🩷 Witaj, Ł.!
  • Majuna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Majuna Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesowa, a jak Twoje samopoczucie?

35 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 27 maja 2024, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Z tym spisaniem jedzenia to najmniej zachodu i żaden koszt, myślę, że warto spróbować. No i zbadałabym tego proga i estradiol 7dpo, jeśli estradiol będzie ładny to odpadnie kolejna mozliwa przyczyna. Potem przy następnej okazji zbadaj tarczycę - pełny zakres + trab, jeśli Twoje TSH może sugerować nadczynność - może, ale nie musi, bo samo TSH nie znaczy absolutnie nic.

Może się okazać, że to jest nic i to tylko jednorazowy wynik :*
    Dziękuję Ci dobra kobieto za wskazanie drogi w tym ciemnym lesie ;*
    Bede spisywac od dzisiaj jedzenie. 7pdo wypada mi w niedzielę, może uda mi się znaleźć otwarta placówkę. Chyba że juz w poniedziałek w 8dpo
    A jak Ty się czujesz?:*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2024, 21:41

• Dropsik Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Dziękuję Wam, że pytacie :*
    ale ja nie czuję się wcale. Jest źle, taty organizm się już powoli wyłącza.. Na razie jest jeszcze świadomy, chociaż co 30 sekund zasypia, potem nocami nie śpi, bo boi się, że umrze w ciemności. Ogólnie ostatnio jakoś wypiera to co się z nim dzieje i jakiś głupi lekarz mu powiedział, że w piątek wyjdzie do domu, a on w to wierzy. Chyba, że go wypiszą tylko po to, żeby umarł w domu. Tyle, że ja się na to nie zgadzam, bo dlaczego mama ma to wszystko przechodzić i potem jeszcze męczyć się w tym samym domu... Zobaczymy, co będzie. Nawet nie potrafię już płakać, chociaż mi się chce :/

Jestem już tym zmęczona i jestem na to zła, i jestem też zła na siebie, że jestem zła na tę sytuację, zamiast mieć jakieś inne odczucia. Także jakoś mi lżej jak o tym nie myślę, tylko żyję z dnia na dzień :P

No i wydałam właśnie 5 stów na suple, a i tak nie kupiłam wszystkiego. Mąż oczy wywalił z orbit, ile to wszystko kosztuje. A ja na to też jestem zła, bo wydaje mi się, że robię to bezsensownie, bo po co mi to teraz :P
    Bardzo mi przykro, brzmi to wszystko bardzo źle :(
    Wydaje się, że tata nie zdaje sobie sprawy ze swojego stanu. Z tego co piszesz to nie bardzo bierzecie taką opcję pod uwagę, ale czy tata może łapałby się pod opiekę domowego hospicjum?
    Jak mama sobie z tym radzi?

Prezesoowa lubi tę wiadomość

• Platynova55 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mało mnie tu ostatnio, ale cały czas sprawdzam co u Was. Majuna tak bardzo mi przykro 😔 trzymaj się 🫂

starania od 10.2022
    01.2024- cb 💔
    31.03.2024 ⏸️
    05.2024 💔
    👩🏻29
    IO, PCOS
    🧔🏻‍♂️31
    badanie nasienia ✅️
    19.11.2024 ⏸️
  • Malinowysorbet Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    ale ja nie czuję się wcale. Jest źle, taty organizm się już powoli wyłącza.. Na razie jest jeszcze świadomy, chociaż co 30 sekund zasypia, potem nocami nie śpi, bo boi się, że umrze w ciemności. Ogólnie ostatnio jakoś wypiera to co się z nim dzieje i jakiś głupi lekarz mu powiedział, że w piątek wyjdzie do domu, a on w to wierzy. Chyba, że go wypiszą tylko po to, żeby umarł w domu. Tyle, że ja się na to nie zgadzam, bo dlaczego mama ma to wszystko przechodzić i potem jeszcze męczyć się w tym samym domu... Zobaczymy, co będzie. Nawet nie potrafię już płakać, chociaż mi się chce :/

Jestem już tym zmęczona i jestem na to zła, i jestem też zła na siebie, że jestem zła na tę sytuację, zamiast mieć jakieś inne odczucia. Także jakoś mi lżej jak o tym nie myślę, tylko żyję z dnia na dzień :P

No i wydałam właśnie 5 stów na suple, a i tak nie kupiłam wszystkiego. Mąż oczy wywalił z orbit, ile to wszystko kosztuje. A ja na to też jestem zła, bo wydaje mi się, że robię to bezsensownie, bo po co mi to teraz :P
    Skumulowalas w sobie sporo złości przez sytuacje których nie da się albo jest ciężko kontrolować 🫂 dbaj o siebie 🫂 Jeżeli starania pomagają Ci zająć myśli to w porządku. Układanie supli dniami i kolorami też może byc relaksujące 😅

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:

Masz prawo być zła na tą całą sytuację… myślę, że to normalne, kiedy człowiek ma w sobie jakieś takie uczucie niesprawiedliwości… Niestety to wszystko jest cholernie trudne… wiem jak to wyglądało u nas, kiedy wypisali moją babcię ze szpitala, w stanie takim, który już zmierzał do najgorszego… W ciągu dwóch tygodni odeszła we własnym domu. Na szczęście moja mama mogła sobie pozwolić na to, by być z nią cały czas, my ją zmieniałyśmy wtedy, kiedy miałyśmy taką możliwość. Ale jest to totalnie wyczerpujące psychicznie i fizycznie… Babcia była mi strasznie bliska, ale na pewno widok gasnącego rodzica to coś koszmarnie trudnego…
    Pozostaje mi tylko wysłać Ci wirtualne przytulasy, bo żadne słowa nie ukoją tego, co czujesz…

35 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 27 maja 2024, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:

Nie powiem nic odkrywczego poza tym, że masz totalne prawo do tej złości i poczucia niesprawiedliwości. Przytulam Cię i cieszę się, że znajdujesz jeszcze chociaż moment, żeby zajrzeć do nas… ♥️

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    No i moje włosy:

IMG-6751.jpg

Ciężko to tak złapać, bo są delikatniejsze niż zwykle, no i w sobotę dolałam za dużo fioletowego toneru, który wygasił ten róż:)
    Ooopiekny kolor... podoba mi się..
    Co do taty to bardzo współczuję.... a lekarze są bezduszni czasem... przytulam mocno...

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2024, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna tak bardzo mi przykro kochana.. 🥺🫂 😔

Prezesoowa Ciebie też tulę mocno i wysyłam dużo sił 🫂🍀😘

Speranza gratuluję kochana 😘🍀

Ja niestety nie pocieszyłam się długo dobrym samopoczuciem, ból głowy wrócił dzisiaj i to mocniejszy także prawie w ogóle nie używam telefonu.. staram się odpoczywać ale aż płakać mi się chce czasami z bólu😥
    Nie chce brać tabletek bo boję się że zaszkodzą maluszkowi mimo że lekarze mówią że można brać.. wiem głupia jestem, ale strach zwycięża. 😔 będę podczytywać co jakiś czas jeśli mój stan na to pozwoli . Postaram się wrócić jak najszybciej do Was, jak tylko ból minie... buziaki 😘

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 28 maja 2024, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:

Ja niestety nie pocieszyłam się długo dobrym samopoczuciem, ból głowy wrócił dzisiaj i to mocniejszy także prawie w ogóle nie używam telefonu.. staram się odpoczywać ale aż płakać mi się chce czasami z bólu😥
    Nie chce brać tabletek bo boję się że zaszkodzą maluszkowi mimo że lekarze mówią że można brać.. wiem głupia jestem, ale strach zwycięża. 😔 będę podczytywać co jakiś czas jeśli mój stan na to pozwoli . Postaram się wrócić jak najszybciej do Was, jak tylko ból minie... buziaki 😘

Przykro mi, że tak Cię męczy ból głowy… to zrozumiałe, że stawiasz Maluszka na pierwszym miejscu, ale okropne że tak Ci to utrudnia życie :( smutno tu bez Ciebie, mam nadzieję że ból odpuści i będziesz mogła normalnie funkcjonować 💋

Speranza :), Gregorka, Pati2804 lubią tę wiadomość

drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️

Walczymy 💪🏻
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 28 maja 2024, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Zaczarowan @Mummy, kciuki za Wasze wizyty! ♥️🤞🏻

Speranza :), Gregorka, Dropsik lubią tę wiadomość

MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

Walczymy 💪🏻
  • Speranza :) Autorytet

Wysłany: 28 maja 2024, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa bardzo, bardzo mi przykro, z powodu Twojego taty, nawet sobie nie umiem wyobrazić przez co musicie teraz z mamą przechodzić. Życzę Wam dużo siły. Po prostu

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • Speranza :) Autorytet

Wysłany: 28 maja 2024, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:

Pati, może jednak lepiej wziąć jedna tabletkę przeciwbólowa? Kobiety w ciąży chyba czasem mogą i jest to bezpieczne dla nich. Wiem, że się boisz, ale chyba kiedy tak bardzo Cię boli, to maluszkowi też nie jest dobrze. Może dziewczyny w ciąży coś doradza, bo może miały takie sytuacje?

Pati2804 lubi tę wiadomość

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
‹‹ 813 814 815 816 817 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ