Forum Starając się - ogólne Czy jest jakaś szansa? Długie cykle, smutek
Odpowiedz

Czy jest jakaś szansa? Długie cykle, smutek

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 5 września 2018, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie lekarze niesety bardzo oszczędnie. Obecny gin wydaje się sensowny, ale oprócz bada, które zrobiłam na własny koszy dolecił na nfz tylko progesteron, chyba nie uważa, że coś więcej trzeba

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 5 września 2018, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    Jezuuu skomplikowane to. Ja mam dodatnie ANA 1 i ANA 2 (obydwa lub któryś z nich, który może świadczyć o chorobach reumatycznych)
    Badałam czynnik RF i anty CCP w związku z RZS i mam ujemne

    jeśli masz dodatnie ANA, to koniecznie idź do reumatologa.
    Mój teraz zalecił mi dużo badań, w tym wyklucznie zespołu antyfosfolipidowego. Być może pownnaś brać encorton w
    trakcie starań. Koniecznie powiedz ginowi o tym ANA, bo encorton bierze się do 12 tc.

    Na pocieszenie powiem Ci, że całą tę listę którą Ci wkleiłam też robiłam prywatnie.

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 5 września 2018, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANA 1 i 2 generalnie świadczą o tej chorobie. Jak zrobisz ANA3 dowiesz się, którą lub które masz. Ja mam Jo-1 czyli zapalenie skórno-mięśniowe. Gdybym miała np. toczeń to enocorton byłby konieczny w trakcie starań.

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 5 września 2018, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ANA3 wskazuje CI dokładnie jaką chorobę masz?
    Reumatolog po zrobieniu tych 2 badań powiedziała, że inne nie mają sensu. Nie mam objawów, które mogłyby świadczyć o chorobie... Takich mamy lekarzy.

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 5 września 2018, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ogólnie mam chorobę autoimmunologiczną, dlatego w sumie mogę mieć dodatnie te ANA. choroba nerologiczna( nie wpływa na płodność :)

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 5 września 2018, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    ale ANA3 wskazuje CI dokładnie jaką chorobę masz?
    Reumatolog po zrobieniu tych 2 badań powiedziała, że inne nie mają sensu. Nie mam objawów, które mogłyby świadczyć o chorobie... Takich mamy lekarzy.
    tak, ANA 3 wskazuje konkretnie jaka to choroba i na ile plusów ja mam (++/+++) 3 plusiki to maks.
    Ja też nie mam objawów klinicznch, ale mój reumatolog powiedział, że w przypadku starań, to nie ma znaczenia i zlecił mi kilka dodatkowych badań. Ważny jest mocz- badanie ogólne i rtg płuc (to miałam). Reszty Ci nie powiem, bo jestem na urlopie i nie mam ze sobą zaleceń.

    Wysłał mnie też do hematologa i zalecił właśnie wykluczenie zespołu antyfosfolipidowego, ale ja mam też wrodzoną zakrzepicę (trombofilię).

    Ja znikam stąd na jakiś czas, jak wrócimy do hotelu to Ci odpiszę ;)

    P.S jeśli Twoja choroba wchodzi w skład chorób ANA 3, to tak, może być to ta. Choroby ANA nie wpływają na płodność - to są choroby autoimmunologiczne więc organizm sam niszczy dobre rzeczy, w tym broni się przed ciążą. Inaczej - w ciążę zajdziemy, ale możemy jej nie utrzymać. Lepiej zrobić więcej badań żeby takiej sytuacji nie było. Ja niestety już ją miłam w zeszłym miesiącu 17.08 było już po ciąży.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2018, 19:33

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 5 września 2018, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie ma mojej choroby w tym wykazie. Takie znalazłam

    Toczeń trzewny (SLE)
    Twardzina układowa (Scleroderma)
    Zapalenie wielomięśniowe i skórno mięśniowe
    Mieszana choroba tkanki łącznej (MCTD)
    Zespół suchości (zespół Sjögrena, Zespół antyfosfolipidowy (APS))
    Zapalenie naczyń


    Czyli jak zrobie ANA3 to mi wykluczy te choroby (lub potwierdzi)?

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 5 września 2018, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mocz badanie ogólne miałam 4 razy w tym roku :D rtg płuc jakieś 7 lat temu do książeczki do pracy :P


    Kurcze Ty masz urlop, a ja CI plotę głupoty :)

    Udanego wypoczynku i dziękuję :)
    Czekam na jakieś inne ciekawostki

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 5 września 2018, 23:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wusia wrote:
    nie ma mojej choroby w tym wykazie. Takie znalazłam

    Toczeń trzewny (SLE)
    Twardzina układowa (Scleroderma)
    Zapalenie wielomięśniowe i skórno mięśniowe
    Mieszana choroba tkanki łącznej (MCTD)
    Zespół suchości (zespół Sjögrena, Zespół antyfosfolipidowy (APS))
    Zapalenie naczyń


    Czyli jak zrobie ANA3 to mi wykluczy te choroby (lub potwierdzi)?

    jeśli masz dodatnie 1 i 2 , to raczej potwierdzi ;)

    atdcl6d8afs9zxzu.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego