Czy odpuszczenie pomaga ?
-
Cześć dziewczyny, temat od innej strony niż zawsze
Czy wypowiedzą się tutaj osoby, które zaszły w ciążę jak "odpuściły" I nagle piękne 2 krechy ?
Nasze starania to dopiero "początek " A mam wrażenie, że trwają wiecznie
Po woli chyba zaczynam się dystansować do tegoBarbaraAnna lubi tę wiadomość
-
Tak, ja zupełnie odpuściłam, gdy straciłam wiarę w naturalne poczęcie i poszłam na in vitro i faktycznie się udało. 😏
O magicznym "odpuszczeniu" mówią najczęściej osoby, które zaszły w pierwszym, najwyżej drugim roku starań, czyli te spośród 85-90% par, którym się udało zupełnie tak jak mówi statystyka i które bezwzględnie gnębią pozostałe 10-15% gadaniem, że może za słabo odpuściły.
W ciągu trzech lat miałam kilka cykli, kiedy miałam natłok innych spraw i zupełnie nie myślałam o staraniach, śledzeniu cyklu, nawet zdrowym trybie życia, testach itp. i mi to nic nie dało.
Nie daj sobie wmówić, że nieudane starania to twoja wina, bo "za bardzo chcesz i za mocno się starasz" albo że "powinnaś wyjechać na wakacje". Staraj się rok tak jak uważasz za słuszne, jeśli po roku nic nie będzie to diagnostyka i leczenie, a nie wiara w "odpuszczenie".promykk, Kessa, hope♥, Finch11, BarbaraAnna, Pfry lubią tę wiadomość
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
CDN...
-
Tak, u mnie podziałało
Diancia99 lubi tę wiadomość
-
Vilka wrote:Tak, u mnie podziałało
Helcia, Rzelka, Finch11 lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬
✨IVF💉
Stymulacja 🔜luty?
IMSI?
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Starałam się trzy lata
Żadne odpuszczanie nie pomogło. Jeśli jest problem medyczny to jest problem medyczny i odpuszczenie Ci nie pomoże, co najwyżej da chwilę wytchnieniaRzelka, Britta lubią tę wiadomość
-
Niee, nie pomaga. Tak jak dziewczyny wyżej, tylko osoby, które nie miały problemów i zaszły w ciążę w ciągu pół roku, potrafią powiedzieć, że to pomaga... przykre ale prawdziwe. Faktycznie spinanie się, może powodować pewną blokadę, ale na pewno nie taką która trwa rok czy nawet lata.
Rzelka lubi tę wiadomość
Starania naturalne od 2019r.
Ona- badania ok
On- badania ok
Stymulacja, Gameta, inseminacja, prawy jajowód niedrożny, polip- wyłyżeczkowanie macicy
8.03.2023r. test pozytywny, beta 459 (drugi cykl po łyżeczkowaniu, II z niedrożnej strony!!)
14.11.2023r. synuś ♥ (macica nie jest dwurożna!!)
23.01.2025r. test pozytywny, beta 245 (pierwszy cykl starań!!)
Czekamy na nasz drugi cud ♥♥♥ -
Staraczka233 wrote:Jakie badania warto zrobić? Wchodzi nam 5cs wiem, malutko
Ale czy usg u ginekologa coś powie ?
Tak chociaż by to czy dochodzi do owulacji, warto iść 2-3 dni przed domniemaną owulacja, wtedy gin Ci powie czy jest pęcherzyk. Jesli nie będzie pęcherzyka to już będziesz widziała, że możesz mieć cykle bezowulacyjne.Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton) -
Staraczka233 wrote:Jakie badania warto zrobić? Wchodzi nam 5cs wiem, malutko
Ale czy usg u ginekologa coś powie ?
Co prawda nie zaleca się takich badań u młodych par na początku starań, ale zrobić zawsze można.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
CDN...
-
Podpisuje się pod tym wszystkim co napisały dziewczyny. Jak można odpuścić coś na czym Ci zależy. To jest zbieg po prostu zdarzeń,jeśli w taki sposób się komuś udało moim zdaniem. Czysta biologia ,potrzebny plemnik i jajko w odpowiednim czasie i „zapomnienie „ o tym raczej niewiele tu zmienia.👩⚖️30 lat
🍀starania o pierwszego malucha od 07.2024
🧪morfologia ✅
TSH 1.3, FSH 6.98, LH 5.9, prog, estradiol, SHBG✅
AMH 0.81❌
suplementacja Wit D, kwas foliowy,jod,olej z wiesiołka ,B3
🧔♂️33 lata
suplementacja omega,Wit D
➡️luty - badania nasienia, -
Rzelka wrote:Podstawowe badania typu morfologia, TSH, USG ginekologiczne, no i koniecznie badanie nasienia.
Co prawda nie zaleca się takich badań u młodych par na początku starań, ale zrobić zawsze można.
Badania morfologi w normie
Tsh ft3 i ft4 w normie
Tsh 1.5 -
Rzelka wrote:Podstawowe badania typu morfologia, TSH, USG ginekologiczne, no i koniecznie badanie nasienia.
Co prawda nie zaleca się takich badań u młodych par na początku starań, ale zrobić zawsze można.
Ja 23 lata
Mąż 27 lat
To są nasze początki ale bardzo przeżywam każdy okres .. -
Nie, nie pomaga Byłam na wakacjach, odpuszczałam, nawet na miesiąc czy dwa olałam wszystkie badania i leczenie, bo miałam dość. Nie pomogłoStart starania: Marzec 2024
11 cs
8 cykli naturalnych ❌
2 cykle stymulowane Clo + duphaston ❌
👩25 lat
👨26 lat
🐶4 lata
✨Euthyrox 25 + Glucophage
29.12 - 🩸
12.01 - 🥚
26.01 - testowanie - ❄️
🔜
10.02 - drożność
"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się" -
Staraczka233 wrote:Badania morfologi w normie
Tsh ft3 i ft4 w normie
Tsh 1.5Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
CDN...
-
Pięknie dziewczyny już odpowiedziały. Jeśli jesteś młoda, staracie się kilka cykli na razie to warto wg mnie najpierw pobawić się w testy owulacyjne + mierzenie codziennie temperatury - dzięki temu i obędziesz się z tym, jak wygląda Twój cykl i czy widać słynne piki 😉 tak się pobawcie 2-3 cykle, a jak nic to nie przyniesie to warto już zacząć powoli zgłębiać diagnostykę, czyli hormony u Ciebie (tarczyca + podstawa z wątków miesięcznych), a u partnera badanie nasienia. Wg mnie jeśli cykle masz regularne, na razie nie warto latać na monitoringi, bo to duży koszt, a nie zawsze coś wnosi. Dopiero po tych kilku miesiącach obserwacji cyklu, warto wprowadzić wg mnie monitoringi. Zwyczajowo lekarze twierdzą, że dopiero po roku starań powinno się wdrażać jakieś działania typu badania i leczenie. Ale oczywiście co człowiek to historia 😅 powodzenia!👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań Accofil
16.02.2024 - AMH 1,28, Endometrioza II i adenomioza ❌ niepłodność idiopatyczna
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty; przewlekły stan zapalny ❌
2025 - bądź tym szczególnym i szczęśliwym 🤞
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
Lecę na oparach... 🫠
Plan: dieta, fizjo uro-gin, ćwiczenia, relaks 🧘 -
Ciężko powiedzieć czy odpuszczenie pomaga, bo w sumie jak się tego bardzo pragnie to jak po prostu olać wszystkie myśli o zajściu w ciąże? U mnie było tak, że dałam sobie totalny luz jak byłam na urlopie z paczką przyjaciół, 2 tygodnie rozmawialiśmy o wszystkim innym niż o próbowaniu zajść w ciąże, zwiedzaliśmy fajne miejsca, surfowaliśmy w pięknym oceanie i tak jakoś nie myśli się non stop o dziecku. Zaszłam wtedy w ciąże, ale niestety był biochem. Kolejny miesiąc nic i udaliśmy się do kliniki niepłodności, zrobiliśmy różne badania, polecono nam in vitro od grudnia/stycznia. Jak to wszystko organizowaliśmy to w listopadzie zaszłam niespodziewanie w ciąże, a nawet o tym nie myślałam, chciałam, żeby nadszedł już miesiąc w którym zaczniemy in vitro i na tym się koncentrowałam. Więc po części listopad sobie odpuściłam, a tu taka niespodzianka, ale to może być tylko przypadek 😊
-
Luna_ wrote:Ciężko powiedzieć czy odpuszczenie pomaga, bo w sumie jak się tego bardzo pragnie to jak po prostu olać wszystkie myśli o zajściu w ciąże? U mnie było tak, że dałam sobie totalny luz jak byłam na urlopie z paczką przyjaciół, 2 tygodnie rozmawialiśmy o wszystkim innym niż o próbowaniu zajść w ciąże, zwiedzaliśmy fajne miejsca, surfowaliśmy w pięknym oceanie i tak jakoś nie myśli się non stop o dziecku. Zaszłam wtedy w ciąże, ale niestety był biochem. Kolejny miesiąc nic i udaliśmy się do kliniki niepłodności, zrobiliśmy różne badania, polecono nam in vitro od grudnia/stycznia. Jak to wszystko organizowaliśmy to w listopadzie zaszłam niespodziewanie w ciąże, a nawet o tym nie myślałam, chciałam, żeby nadszedł już miesiąc w którym zaczniemy in vitro i na tym się koncentrowałam. Więc po części listopad sobie odpuściłam, a tu taka niespodzianka, ale to może być tylko przypadek 😊
Ja właśnie wybieram się do ginekologa bo podejrzewam brak owulacji
Mam raz w miesiącu zamiast płodnego sluzu bardzo rozciągliwego mam mało rozciągliwy i uczucie jakbym się posiusiala - Leci duuuuzo wody -