Czy PCO zawsze jest widoczny na USG?
-
Dziewczyny, wiecie może czy PCO zawsze musi być widoczne na USG? To badanie robiło mi trzech różnych ginekologów, ale każdy twierdzi że PCO nie widzi, jednak wyniki badań wskazują na PCO (wysoka prolaktyna, niski estradiol, wysoki testosteron,stosunek LH do FSH 1,3), do tego objawy : miesiączki co 26-35 dni, problemy z zajściem w ciążę, 2 poronienia, trądzik (z tym bywa różnie, pojawia się i znika).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 19:13
-
Nie, nie muszą.
Musisz mieć dwa z trzech poniższych objawów:
- brak owulacji lub rzadkie owulacje [jak jest u Ciebie?]
- kliniczne lub biochemiczne oznaki androgenizacji [trądzik w zasadzie mają też kobiety bez PCOS, ale jeśli do tego dochodzi nadmierne owłosienie, to już objaw androgenizacji. Podwyższony testosteron Ci podchodzi pod ten punkt jak najbardziej. Badałaś androstendion?]
- torbielowate jajniki (> 12 pęcherzyków w jajniku lub objętość jajników > 10 ml)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 07:29
-
Owulacje mam, to znaczy domyślam się że mam skoro w ciągu ostatniego roku dwa razy byłam w ciąży, miałam potwierdzoną owu dwukrotnie na USG, pomiary temperatur i testy owulacyjne też na to wskazują.
Jestem raczej szczupła, nie mam problemów z przybieraniem na wadze, trądzik tak jak pisałam pojawia się na pół roku, później na pół roku znika, raz na plecach, raz na twarzy, rzadziej dekolt. A jeśli chodzi o nadmierne owłosienie to jedynie na brodzie kilka włosków, które usuwam pęsetą. Więc nie wiem... -
Nawet jeżeli miałabyś PCOS a masz owulację i zachodzisz w ciążę to wydaje mi się, że niepotrzebnie panikujesz. Powinnaś szukać powodów poronień gdzie indziesz bo mając PCOS ma się problemy z zajściem, a nie utrzymaniem ciąży. Z tego co piszesz o swoich objawach to bardzo wątpie abyś miała tą chorobę.
Estradiolu nie bada się w 14 dc. -
Z tego co ja się orientuję to liczy się tylko estradiol z 3dc i jeśli wyszedł zły to jest źle a z 14 jest nieważny... jeżeli się mylę to proszę żeby ktoś mnie poprawił
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
A czy jeżeli raz miałam stwierdzone PCOS na USG, a po leczeniu metforminą na następnym USG tylko jeden jajnik miał cechy policystycznego, a drugi był o prawidłowej budowie to możliwe jest to żeby jeden z nich się "naprawił"? Pytam, bo podobno z PCOS nie da się całkowicie wyleczyć.
-