dlugie cykle
-
WIADOMOŚĆ
-
kasia_m: moje cykle wahają się od 28 do 51 dni w tym roku, więc to istna huśtawka. W krótszych, mam owulkę książkowo, zawsze 14 dni przed okresem, nie mam problemu, żeby rozpoznać ją po śluzie i bólu jajników, przy najdłuższych cykle są w ogóle bezowulacyjne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 17:00
-
czy ktos tu jeszcze zagloda? od paru miesicey mam bardzo dlugie cykle po 45/46 dni moja gin poki co mnie uspokaja i tak jak pisala blondi ovu wystepuje przewaznie na 14/15 przed spodziewana kolejna @ niezaleznie od dlugosci cyklu.
dziewczyny jakie badania byscie zalecaly przy takich dlugich cyklach i co ewentualnie moze byc pwoodem tej zmiany.? -
Przeciętnie długość cyklu miesiączkowego u kobiety utrzymuje się w przedziale 26-32 dni (liczymy od pierwszego dnia krwawienia). O cyklach nieregularnych mówimy wtedy, gdy krwawienie miesięczne nie pojawia się w takich samych odstępach czasowych. Nie oznacza to jednak, że trzeba się przejmować, jeśli np. raz miesiączka pojawia się po 27 dniach, raz po 31. Dopóki długość cyklu mieści się w przedziale normy, takie różnice nie mają znaczenia, mogą być związane choćby z trybem życia (sen, podróż, stres - to wszystko może przyspieszyć lub opóźnić miesiączkę).
Nieregularne miesiączki zdarzają się fizjologicznie nastolatkom (do dwóch lat od pierwszej miesiączki), a także paniom po czterdziestce, wchodzącym w okresu okołomenopauzalny. W przypadku pozostałych wskazane jest wykluczenie zaburzeń miesiączkowania związanych z nieprawidłowościami hormonalnymi.
Uwaga! Niektóre kobiety mają cykle 25-dniowe i trwające do 35 dni, a wciąż jest to norma. Warto jednak upewnić się u lekarza, że taka jest "nasza uroda". -
po laparoskopi i usuniecu jajwodu mialam cykle ksiazkowe ,bardzo regularne meisiaczki normlanie ideal , od jakeigos czasu dokladnie gdzie 7miesiecy mam bardzo dlugie cykle ,skape i krotkie meisiaczki, ...wszytsko sie poknocilio mam mierzyc temp i ponownie zjawic sie z tymi mojimi pomiarami u mojej gin w pazdziernkiu bo we wrezsniu jest na urlopie. jezeli sie okarze ze nie mam ovu czeka mnie clomid..
wiesz violka momentami mma doscy i chaialbym zeby w cholere usneli ten drugi jajowod i zgodzili sie na in vitro ale niestety nie zgodza sie do poki mam jeszcze jeden jajowd ..
zadnej roznicy nie odczulam po usunieciu, z reszta innej mozliwosci nie bylo bo pekl. -
ja mam strasznie długie cykle... nawet do 44 dni... a najkrótsze miałam 39 dni. dopiero od 3 cykli wróciło wszystko do normy po prawie roku od odstawienia tabletek hormonalnych ( wtedy cykl mi zanikł na 4 miesiące nawet) po prostu źle zareagowałam na odstawienie leków, a musiałam brać je przez 2 lata ( dużo przeszłam i po prostu cykl mi się zepsuł konkretnie, krwawiłam non stop)
no ale dzięki tej aplikacji dowiedziałam się że owulkę mam od 25dc do 27dc.. a fazę lutealną tylko 12 dni i udało się za drugim razem jak obserwowałam cykl także lepiej mieć dłuższy cykl niż za krótki bo wszystko ma czas na dojrzewanie Powodzenia Pozdrawiamkasiullla, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny!
dopiero rozpoczynam staranie się o dzidziusia z kontrolowaniem swojej temperatury i od paru dni z przyjmowaniem wiesiołka i kwasu foliowego. Czy któraś z was przyjmowała, bądź przyjmuje ten lek?
Jestem ciekawa czy naprawde jest skuteczny? Na forach też polecają niepokalanek mnisi.. Czy polecałybyście coś innego?
Moje cykle również są dość długie ok 45dn. Na razie kontroluje temperature, biorę witaminy i nie leniuchujemy z M, chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić badania hormonalne i już być pod stałą kontrolą lekarza ale jak rozmawiam z koleżankami , które miały problemy z zajściem w ciąże wybór dobrego lekarza, który nam pomorze też nie jest taki prosty.
Pozdrawiam