Fsh ponad normę
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie, odebrałam dziś wyniki i mam fsh w fazie folikularnej 25,20mIU/ml gdzie norma wynosi 2,80-11,30.
Bardzo się tym znartwiłam...
Czy to może oznaczać, że zajście w ciąże jest mało porawdopodobne.
Dziś jest 4dc, może za późno wykonałam badanie?
Lh mam 6,63 mIU/ml -
Karolka no niestety wysoki, może zrób w kolejnym cyklu w 2-3 dniu i jeśli dalej będzie podobna wartość to konsultuj się z lekarzem, bo niestety ale taki wynik świadczy o wygasającej czynności jajników i trzeba się spieszyć. Niewykluczone że ginekolog zaproponuje in vitro. Znam osobę, która miała 2x wyższy wynik i po in vitro ma dzieci:)
-
Dobrze, że zrobiłaś to badanie bo zazwyczaj lekarze młodym pacjentkom każą po prostu się strać bez robienia badań. Jeśli lekarz powie Ci, że podwyższone FSH to nic takiego od razu go zmień, najlepiej na kogoś z kliniki niepłodności. Jesteś bardzo młoda i to duży plus, ale nie bagatelizuj wyniku, bo za parę lat może być nieciekawie.
Poza tym ja na Twoim miejscu powtórzyłabym badanie w kolejnym cyklu, czytałam że niektórym dziewczynom bardzo skaczą te wyniki i rozpiętość potrafi być dość duża - nie wiem niestety z czym to jest związane.
A nie miałaś przypadkiem jakiejś operacji na jajnikach?
Ja mam wynik 12 i 34 lata - w klinice niepłodności mój androlog dał mi do zrozumienia, że nie jest to najlepszy wynik, ale ja mam dodatkowo endometriozę, miałam torbiele na obu jajnikach, więc laparskopia na pewno naruszyła moją rezerwę...
Spróbuj nie stresować się, zobaczysz co powie Ci jutro lekarz.
Czy w Twoim mieście jest jakaś klinika niepłodności?
-
mihito wrote:Dobrze, że zrobiłaś to badanie bo zazwyczaj lekarze młodym pacjentkom każą po prostu się strać bez robienia badań. Jeśli lekarz powie Ci, że podwyższone FSH to nic takiego od razu go zmień, najlepiej na kogoś z kliniki niepłodności. Jesteś bardzo młoda i to duży plus, ale nie bagatelizuj wyniku, bo za parę lat może być nieciekawie.
Poza tym ja na Twoim miejscu powtórzyłabym badanie w kolejnym cyklu, czytałam że niektórym dziewczynom bardzo skaczą te wyniki i rozpiętość potrafi być dość duża - nie wiem niestety z czym to jest związane.
A nie miałaś przypadkiem jakiejś operacji na jajnikach?
Ja mam wynik 12 i 34 lata - w klinice niepłodności mój androlog dał mi do zrozumienia, że nie jest to najlepszy wynik, ale ja mam dodatkowo endometriozę, miałam torbiele na obu jajnikach, więc laparskopia na pewno naruszyła moją rezerwę...
Spróbuj nie stresować się, zobaczysz co powie Ci jutro lekarz.
Czy w Twoim mieście jest jakaś klinika niepłodności? -
FSH waha się często z cyklu na cykl, być może właśnie trafiłaś na słabszy.
Proponowałabym: 1. powtórzyć badanie w nast. cyklu 2. zbadać amh 3. zajrzeć na wątek :https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/wysokie-fsh-a-mozliwosc-zajscia-w-ciaze,2292.htmlmihito lubi tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
Może to czysty przypadek, ale ja też miałam kiepskawe FSH w okolicach 11, zaczęłam pić zioła o. Sroki i teraz mam FSH ok 6. Może ten wyższy wynik akurat oznaczał cykl bezowulacyjny, a może właśnie zioła pobudziły jajniki do lepszej pracy?3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
na tsh i prolaktynę lekarze zwykle przepisują metforminę i bromergon, dziewczyny z forum piszą, że ten zestaw dość ładnie się sprawdza. natomiast na zbicie fsh nie ma niestety stricte konkretnych leków. Przy niskiej rezerwie (a taką sugeruje ten wynik) proponuje się też suplementację dhea i witaminą d.
olcia77 lubi tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
AmVormittag wrote:FSH waha się często z cyklu na cykl, być może właśnie trafiłaś na słabszy.
Proponowałabym: 1. powtórzyć badanie w nast. cyklu 2. zbadać amh 3. zajrzeć na wątek :https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/wysokie-fsh-a-mozliwosc-zajscia-w-ciaze,2292.html
AmVormittag wrote:Może to czysty przypadek, ale ja też miałam kiepskawe FSH w okolicach 11, zaczęłam pić zioła o. Sroki i teraz mam FSH ok 6. Może ten wyższy wynik akurat oznaczał cykl bezowulacyjny, a może właśnie zioła pobudziły jajniki do lepszej pracy?
karolka89 wrote:Ale ja mam zle fsh, złą prolaktynę i tsh. Jedyne co jest ok to lh. Progesteronu jeszcze nie robilam bo musze poczekac
Gorzej z AMH i FSH - na te hormony nie ma leków.
AmVormittag wrote:Przy niskiej rezerwie (a taką sugeruje ten wynik) proponuje się też suplementację dhea i witaminą d.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 18:52
-
Pewnie może, jak i podobno większość badań. Natomiast ja się z tą opcją nie spotkałam. Wszystkie badania wykonywałam prywatnie. Natomiast warto śledzić informacje na stronach klinik, czasem są fajne akcje, w ramach których można badać hormony za free (np. ostatnio Gyncentrum w Katowicach)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 19:17
-
Kurcze, wypociłam pół strony i skasowało mi post
w każdym razie:
Karolka - na forum jest kilka dziewczyn, które naprawdę są bardzo dobrze obeznane. ja tylko dużo czytam, raz, że temat niskiej rezerwy mnie dotyczy, a dwa - staram się 2 lata, więc miałam sporo czasu na lekturę
Mihito - tak, to była mieszanka nr 3. myślę, że to efekt pobudzenia jajników do pracy. albo efekt placebo co do amh i fsh wydaje mi się, że amh jest bardziej miarodajne, bo fsh się zmienia. a co na to Twój lekarz?3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
karolka89 wrote:Czy AMH moze byc wykonane na NFZ?
AmVormittag wrote:Mihito - tak, to była mieszanka nr 3. myślę, że to efekt pobudzenia jajników do pracy. albo efekt placebo co do amh i fsh wydaje mi się, że amh jest bardziej miarodajne, bo fsh się zmienia. a co na to Twój lekarz?
Mnie lekarz kieruje w kierunku in vitro, bo mam jeszcze endometriozę i prawdopodobnie zrosty. Przed mną właśnie HSG i monitoring cyklu. Jeśli badania potwierdzą przypuszczenia, trzeba będzie poważnie rozważyć opcję ivf.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 19:31
-
AmVormittag wrote:Kurcze, wypociłam pół strony i skasowało mi post
w każdym razie:
Karolka - na forum jest kilka dziewczyn, które naprawdę są bardzo dobrze obeznane. ja tylko dużo czytam, raz, że temat niskiej rezerwy mnie dotyczy, a dwa - staram się 2 lata, więc miałam sporo czasu na lekturę
Mihito - tak, to była mieszanka nr 3. myślę, że to efekt pobudzenia jajników do pracy. albo efekt placebo co do amh i fsh wydaje mi się, że amh jest bardziej miarodajne, bo fsh się zmienia. a co na to Twój lekarz? -
nick nieaktualnyWitajcie, czy któraś z Was mogłaby zinterpretować wyniki.robilam w 4dc
Moje FSH 13,09
Normy:
Faza folikularna 3,0-12,0 mlU/ml
Faza lutealna 2,0-12,0
Faza owulacyjna 8,0-22,0
Moje LH 6,99
Normy:
Faza folikularna 0,5-10,5
Faza owulacyjna 18,4-61,2
Faza lutealna 0,5-10,5 mlU/ml
-
Byłam u gina. Tsh na te chwile go nie zmartwiło, powiedział ze w poniedzialek robimy usg i zobaczymy czy pecherzyk jest. Dal skierowanie na badanie nasienia u meza ale niestety troche sie czeka, bo juz go zaposalam. Dodatkowo kazal zrobic ft3 i ft4 (dzis bede miala wyniki). Powiedzial tez ze sprawdziny droznosc jajowodow jesli jest jajeczkowanie. Troche sie uspokoilam.
-
nick nieaktualny