X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻
Odpowiedz

Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Edithka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    Sarka94 nie znam się totalnie na stymulacji, ale w grudniu też będę mieć cykl stymulowany, więc łączę się z Tobą w obawach, chociaż ja bardziej niż torbieli boję się zerowej reakcji na leki. U mnie lekarz kazał przyjść na usg zanim zacznę brać leki chce potwierdzić, że na pewno się wszystko dobrze oczyściło po poprzednim cyklu. Także czeka mnie mało przyjemna wizyta w 2-5dc no ale cóż:)

Anka32 zagłosowane!

Narobiłyście mi takiej ochoty na placki, że chyba też wlecą w weekend:) U mnie też zawsze w rodzinnym domu z cukrem albo śmietaną i cukrem, za to mój mąż z gulaszem zawsze więc teraz czasem tak czasem tak jadamy. Na ketchup nigdy nie wpadłam, ale spróbuje to trochę jak frytki będą:)
    A dzisiaj na obiad były mielone, mąż tyle nasmażył że jutro i pewnie pojutrze też będą:)
    Piona, u mnie dzisiaj też mielone. Przysmak mojego męża. 🤭😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2023, 15:30

Bulbasek lubi tę wiadomość

👱34
    🧔32
    👶08.2020
    👶07.2024

⏸️11.11.2023 ❤️ w 9cs
    14.11.2023 beta hcg 1460
    16.11.2023 beta hcg 3335
    28.11 7mm szczęścia, serduszko na USG. 😍
    16.01. prenatalne, dziecko rozwija się prawidłowo. ❤️
    13.02. 240g. zdrowego chłopca.
    05.03. 382g.
    26.03. połówkowe 640g. misia ❤️
    16.04. Przekroczony kilogram! 1070g.
    14.05. trzecie prenatalne, 1715g.😍
    31.05. waga 2260g. 😍
    28.06. 3400g. ❤️
    12.07. 4000g. 😳
    15.07. już jesteśmy razem 😍
    3970 g. 56 cm ❤️

age.png
  • edith Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Powoli was nadrabiam po pracy.

MUSZka, gratulacje!

Widzę, że często się tu przewijają placki ziemniaczane. Narobiłyście ochoty 😛 u mnie zawsze na wytrawnie. Słyszałam o wersji na słodko, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić 😅

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

🙎🏻‍♀️37 lat
    starania od 02.2023
    04.2023 ⏸️ 😍
    05.2023 💔 poronienie zatrzymane 9 tc
    07.2023 wznowienie starań
    10.2023 cb
    12.11 ⏸️ 9 dpo
    13.11 beta 35,6 mIU/ml
    15.11 beta 126,4 mIU/ml
    20.11 beta 1010 mIU/ml

preg.png
  • Bulbasek Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Czym będziesz stymulowana? :)

Nie wiem w sumie, kazała przyjść na początku cyklu to się dowiem. Nie zapytałam wcześniej, bo w sumie zaskoczył mnie lekarz ostatnio, że już następny cykl stymulowany, bo miałam przed stymulacją unormować prolaktynę a jak zrobiłam ostatnio badanie to teraz miałam 0,77, ale kazał zmniejszyć dawkę leków i powiedział że w tą stronę to akurat nie zaszkodzi bo nie będzie blokować stymulacji.

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    2017 laparotomia, usunięty potworniak ze znaczna częścią prawego jajnika
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Effiii Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka dobrze to ujelas (ze sztucznym tłokiem), niech mamuśki zaczną swoje tematy, bo 9 miesięcy im zleci ;)

Pusshka dzięki za odpowiedź , dołożę chyba tylko lh i FSH ;)

Chwale się Wam, idę w sobotę (7dc) na monitoring. Zawsze ten moment daje mi dużego kopa , cieszę się ogromnie ;)

Goska super , na prawdę zapowiada sie obiecująco , choroba itp niech się poszczęści 🍀🍀🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2023, 15:35

goska000, Anka32 lubią tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • goska000 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola_b wrote:
    Gośka, warunki idealne dla Kropka!
    Zobaczysz, jeszcze Ci wykraczę tę ciążę :P

Kracz kochana 😅♥️

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️
    02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
    03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.

3x IUI ❌
    4 IUI - 28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎

🩵🩵🩵

IVF listopad ( mrożonka 4.1.1 ) 🧡🍀🥹
    4 dpt - 11.7. 6 dpt - 81.2. 8dpt - 289.5. 10 dpt - 902. 14 dpt - 5396. 17 dpt - 11143. 31 dpt - 110300.

5w3d - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy.
    6w0d - 2,3mm i ♥️
    7w3d - 8mm
    8w6d - 2,2 cm
    12w5d - 6,8 cm. I prenatalne, wszystko super 🍀
    preg.png
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    Nie wiem w sumie, kazała przyjść na początku cyklu to się dowiem. Nie zapytałam wcześniej, bo w sumie zaskoczył mnie lekarz ostatnio, że już następny cykl stymulowany, bo miałam przed stymulacją unormować prolaktynę a jak zrobiłam ostatnio badanie to teraz miałam 0,77, ale kazał zmniejszyć dawkę leków i powiedział że w tą stronę to akurat nie zaszkodzi bo nie będzie blokować stymulacji.
    Rozumiem. Ja byłam stymulowana Letrozole (2x tabletka/dzień, więc jakby podwójna dawka) i był zawsze tylko jeden dominujący pęcherzyk, więc był na mnie plan, żeby dodatkowo robić zastrzyki Bemfolą, aby pobudzić jeszcze bardziej jajniki. Ale.. receptę dostałam we wrześniu, leczyłam urea i jakoś zapomniałam wykupić, tak więc do tego cyklu podeszłam standardowo Letrozole 2x dziennie i... urosły 3 pęcherzyki :) Także może dobrze, że nie wykupiłam Bemfoli - czasem bym się przestymulowała.
    A nawiązując do Twojej sytuacji - chciałabym Cię uspokoić, że nawet jeśli nie uda się podczas pierwszej stymulacji, to gin dobierze większą dawkę, a może doda też te zastrzyki, żeby zwiększyć szansę na owulację :) Także trzymam za Ciebie moocno kciuki!

Bulbasek lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️

preg.png
  • MimiM29 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effiii wrote:
    badania były robione w pierwszym dniu cyklu w sumie w ten dzień po południu rozpoczął mi rozpoczęła mi się miesiączka niestety nie mogłam przesunąć tych badań bo robiłam je w klinice niepłodności i nie mogłam przesunąć terminu badania miesiączka mi się trochę przesunęła stąd też ten pierwszy dzień cyklu.

w sumie to Dzwoniłam żeby przesunęli mi termin badania ale oczywiście powiedzieli mi że termin miesiączki nie ma to znaczenia bo przy badaniach są wartości referencyjne do każdej fazy cyklu i nie ma to najmniejszego znaczenia i w tym momencie powinna mi się zaświecić lampka co do tej kliniki No ale za późno
    Pytam bo też zrobiłam te badania w 3 DC i czekam na wyniki, robiłam na własną rękę bez zlecenia.. doczytałam, że niektóre robi się w 2 fazie cyklu więc i mnie też będą raczej kwiatki. ;((

Co do kliniki, mam nadzieję że to nie bocian, bo właśnie czekamy na wizytę u nich...

Starania od : 10.2021
  • Pusshka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effiii wrote:
    Anka dobrze to ujelas (ze sztucznym tłokiem), niech mamuśki zaczną swoje tematy, bo 9 miesięcy im zleci ;)

Chwale się Wam, idę w sobotę (7dc) na monitoring. Zawsze ten moment daje mi dużego kopa , cieszę się ogromnie ;)
    Mamusiom oddam oficjalnie ten wątek 1 grudnia <3 Ale oczywiście nie ma tutaj zakazanych tematów na żadnych etapie!

Rozumiem Cię, też lubię ten pierwszy monitoring przed owulką! :)

Effiii, aszin lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶 od 10/2022

❌️ endometrioza
    🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
    Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
    24.06 transfer 4BA 🍀
    7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️

preg.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff , nadrobiłam Was!!! Szalejecie z pisaniem, a ja za bardzo za Wami tęsknie <3 ciągle myślę co tam u Was. Gratuluje wszystkim nowym brzuchatym :)
    @goska000 o ile dobrze kojarzę z nadrabiania to Ciebie też ostatnio choroba rozebrała, mi pomógł syrop z cebuli i miodu oraz mleko z miodem i czosnkiem. Dodatkowo brałam aspirynę, niestety spowodowała takie rozrzedzenie krwi, że to mój 4dc i już nie krwawie :O
    Podziwiałam Wasze domowe dżungle, są wspaniałe. U mnie każdy parapet zapełniony jest doniczkami.
    Co do słuchania dobrych rad o odpuszczeniu i tekstów "za bardzo Ci zależy" to na mnie tez to działa jak płachta na byka - szczególnie jak usłyszałam to od męża... Myślałam że jest mi trochę lepiej, ale dzisiaj znów mam załamkę. Wczoraj dowiedziałam się, że znajoma jest w kolejnej ciąży, tak na prawdę to jej 3 ciąża w którą zaszła od tak... Nie zazdroszczę, cieszę się i nawet tego jej życzyłam - żeby nie musiała wracać do tego naszego kołchozu w pacy. Ale z drugiej strony znowu zaczyna do mnie docierać ta niesprawiedliwość i to, że my tu wszystkie tak walczymy... Na nic się w tym cyklu nie nastawiam, raczej wiem, że będzie dupa. Nic tak na prawdę nie zmieniamy, a jak nie podziałało do tej pory to nie ma powodu żeby teraz załapało. Jedyne co mnie podtrzymuje to tylko to, że mąż chce zrobić badania. Wasi mężowie robili je w klinikach czy np. w Diagnostyce? Powiedział, że je zrobi ale to ja mam miejsce znaleźć i umówić :O

goska000, Anka32, Jagodecka, stokrotka00, Mysza_Polna, ultramaryna_, Kira lubią tę wiadomość

27 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻34 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale koksujemy suplami

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • goska000 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka, owocnych przytulasów 😊 Ps. Dobra data na testing 😊

Anka, urok długich cyklów 😑

Aszin, daj znać czy udało się załatwić endo.

Muszka, super wieści 🤗💚

Bardzo dziękuję Wam za wsparcie i miłe słowa. Uwielbiam Was 💐

aszin, Malinkaj, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️
    02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
    03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.

3x IUI ❌
    4 IUI - 28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎

🩵🩵🩵

IVF listopad ( mrożonka 4.1.1 ) 🧡🍀🥹
    4 dpt - 11.7. 6 dpt - 81.2. 8dpt - 289.5. 10 dpt - 902. 14 dpt - 5396. 17 dpt - 11143. 31 dpt - 110300.

5w3d - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy.
    6w0d - 2,3mm i ♥️
    7w3d - 8mm
    8w6d - 2,2 cm
    12w5d - 6,8 cm. I prenatalne, wszystko super 🍀
    preg.png
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Rozumiem. Ja byłam stymulowana Letrozole (2x tabletka/dzień, więc jakby podwójna dawka) i był zawsze tylko jeden dominujący pęcherzyk, więc był na mnie plan, żeby dodatkowo robić zastrzyki Bemfolą, aby pobudzić jeszcze bardziej jajniki. Ale.. receptę dostałam we wrześniu, leczyłam urea i jakoś zapomniałam wykupić, tak więc do tego cyklu podeszłam standardowo Letrozole 2x dziennie i... urosły 3 pęcherzyki :) Także może dobrze, że nie wykupiłam Bemfoli - czasem bym się przestymulowała.
    A nawiązując do Twojej sytuacji - chciałabym Cię uspokoić, że nawet jeśli nie uda się podczas pierwszej stymulacji, to gin dobierze większą dawkę, a może doda też te zastrzyki, żeby zwiększyć szansę na owulację :) Także trzymam za Ciebie moocno kciuki!

Dziękuję:) no właśnie ja nie wiem czy on tak będzie mógł szaleć z dawkami bo mi w prawym jajniku rosły pęcherzyki same, raczej pękają za szybko i nie rosną tak jak powinny, ale prawy jajnik po operacji jest trochę zmasakrowany więc raczej to się nie ma wszystko jak złapać nawet. I trochę się boję że przestymulujemy ten prawy właśnie, ale no co ma być to będzie. Trochę mnie uspokaja, że lekarz tak chce monitorować cały cykl i póki co mieszkam jeszcze obok kliniki więc co ma być to będzie. Dziękuję za kciuki:) Póki co czekam na okres, mógłby przyjść szybko chociaż ten jeden raz:)

Pusshka lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    Uff , nadrobiłam Was!!! Szalejecie z pisaniem, a ja za bardzo za Wami tęsknie <3 ciągle myślę co tam u Was. Gratuluje wszystkim nowym brzuchatym :)
    @goska000 o ile dobrze kojarzę z nadrabiania to Ciebie też ostatnio choroba rozebrała, mi pomógł syrop z cebuli i miodu oraz mleko z miodem i czosnkiem. Dodatkowo brałam aspirynę, niestety spowodowała takie rozrzedzenie krwi, że to mój 4dc i już nie krwawie :O
    Podziwiałam Wasze domowe dżungle, są wspaniałe. U mnie każdy parapet zapełniony jest doniczkami.
    Co do słuchania dobrych rad o odpuszczeniu i tekstów "za bardzo Ci zależy" to na mnie tez to działa jak płachta na byka - szczególnie jak usłyszałam to od męża... Myślałam że jest mi trochę lepiej, ale dzisiaj znów mam załamkę. Wczoraj dowiedziałam się, że znajoma jest w kolejnej ciąży, tak na prawdę to jej 3 ciąża w którą zaszła od tak... Nie zazdroszczę, cieszę się i nawet tego jej życzyłam - żeby nie musiała wracać do tego naszego kołchozu w pacy. Ale z drugiej strony znowu zaczyna do mnie docierać ta niesprawiedliwość i to, że my tu wszystkie tak walczymy... Na nic się w tym cyklu nie nastawiam, raczej wiem, że będzie dupa. Nic tak na prawdę nie zmieniamy, a jak nie podziałało do tej pory to nie ma powodu żeby teraz załapało. Jedyne co mnie podtrzymuje to tylko to, że mąż chce zrobić badania. Wasi mężowie robili je w klinikach czy np. w Diagnostyce? Powiedział, że je zrobi ale to ja mam miejsce znaleźć i umówić :O

Mój robił w klinice Invicta. Chyba lepiej w klinice, jakoś bardziej ufam tym badaniom na miejscu niż jak się po jakimś czasie dostarczy nasienie w pudełeczku:)

Pusshka, Jagodecka lubią tę wiadomość

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
  • Effiii Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    Pierwsze badania robiliśmy w diagnostyce. Ostatnie były w klinice. Kwestia tego co Wam przypasuje cenowo i lokalizacyjnie.

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • Erdene Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, zniknęłam, bo miałam nawrót zapalenia spojówek i doszłam do wniosku, że to znak, żeby zrobić sobie dłuższą przerwę dla oczu, żeby sobie odpoczęły... A ze staraniami i tak jesteśmy wstrzymani ze względu na TSH.

Wpadłam tylko na chwilę, żeby zobaczyć, jak sytuacja i co widzę, że dałyście dziewczyny czadu!!! Ostatni raz jak sprawdzałam pierwszą stronę, to były ze dwa brzuszki, a teraz jest wysyp. Pięknie, gratulacje dla przyszłych mamusiek i nudnych, spokojnych ciąż :).

Pusshka, a może jeszcze tu zostaniesz i nikomu niczego nie będziesz oddawać :). Tego Tobie życzę.

Pusshka, Edithka, Nowanna, Olalee, Adirella lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nowanna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dojechał mnie zeszły tydzień, myślałam że w tym będzie lepiej, a tu jeszcze gorzej 🙈.
    Ta pogoda chyba na mnie tak działa.

Melduję się po monitoringu 14dc, pęcherzyk dominujący z lewego jajnika 12mm, endometrium 6mm.

Za tydzień wizyta żeby skontrolować czy pęcherzyk pękł, a jeśli się uda to spróbuję umówić się do medicovera na piątek/sobotę na szybkie usg 🙈.
    Oczywiście póki co nie ma miejsc, ale może coś się zwolni.

Lekarz typuje 4dni do owulacji 🤔. Akurat w sobotę wyjeżdżamy na weekend ☺️.

Bulbasek, Anka32, blador2, goska000, Olalee, Pusshka, Myszkaaa20, Kira lubią tę wiadomość

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effiii wrote:

Goska super , na prawdę zapowiada sie obiecująco , choroba itp niech się poszczęści 🍀🍀🍀

Dokładnie o to mi chodzi 😀
    Niech Mamuski zostaną we własnym gronie 🙂

Super, że idziesz na monitoring 🤗🍀

• Bulbasek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa mój mąż robił w klinice badania, tak jak Sarka napisała najlepiej jak na miejscu od razu badają nasienie.

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Effiii Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Mamusiom oddam oficjalnie ten wątek 1 grudnia <3 Ale oczywiście nie ma tutaj zakazanych tematów na żadnych etapie!

Pusshka kto mówi o jakimś oddawaniu, Ty tu kochana zostań 🍀🍀🍀

Pusshka lubi tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:

Ale Ty jeszcze przed testowaniem to obyś nie musiała oddawać 😀🍀

Edithka, Pusshka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2023, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erdene wrote:
    Hejka, zniknęłam, bo miałam nawrót zapalenia spojówek i doszłam do wniosku, że to znak, żeby zrobić sobie dłuższą przerwę dla oczu, żeby sobie odpoczęły... A ze staraniami i tak jesteśmy wstrzymani ze względu na TSH.

Wpadłam tylko na chwilę, żeby zobaczyć, jak sytuacja i co widzę, że dałyście dziewczyny czadu!!! Ostatni raz jak sprawdzałam pierwszą stronę, to były ze dwa brzuszki, a teraz jest wysyp. Pięknie, gratulacje dla przyszłych mamusiek i nudnych, spokojnych ciąż :).

Pusshka, a może jeszcze tu zostaniesz i nikomu niczego nie będziesz oddawać :). Tego Tobie życzę.

Jakie masz tsh?
    Idę w piątek badać swoje 🥹

‹‹ 361 362 363 364 365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ