gienkolog/endokrynolog
-
OvuFriendki doradźcie uśmiech
Na wstępie powiem, że staram się od 2,5roku (zupełnie na luzie - bez stresu uśmiech )
Ostatnio zbadałam tarczycę i mój wynik to 2,99mlU/l, gdzie zakres referencyjny to 0,27-4,20. Właśnie zmieniam lekarza, bo poprzedni nie zalecił mi żadnych badań - z własnej ciekawości zbadałam TSH. Na forum typowo ciążowym, wiele kobie pisze, że zalecany wynik to 1-2mlU/l. I tu moje pytanie. Czy powinnam bardziej kierować się do ginekologa czy do endokrynologa. Niestety, ale komfort korzystania z usług 2in1 ginekologa-endokrynologa odpada, bo do najbliższego TAKIEGO specjalisty mam 150km uśmiech -
Ja z tarczycą poszłam do endokrynologa dlatego, że akurat mój ginekolog "nie ogarniał". Obecnie chodze do dwóch - ginekolog (mimo, że juz zmieniony i daje radę z tarczycą ale specjalizacji z endokrynologii nie ma) i endokrynolog.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 13:23
-
ShopGirl ja chodzę do endokrynologa ginekologa, ale skoro jest tak jak piszesz to zdecydowanie jeśli chodzi o tarczycę to endokrynolog
-
nick nieaktualny
-
Przy takim TSH można zajść w ciążę Ten zalecany wynik dopiero od kilku lat jest zalecanym Kiedyś nie był wyznacznikiem. Moja endo powiedziała, że na razie nie ma się co faszerować lekami, jeśli się dobrze czuję, a FT3 i FT4 mam w normie. Ja też około 3 mam i zaszłam To tak, żebyś się nie stresowała... A jeśli starasz się o dziecko, to najlepiej endokrynolog-ginekolog.
Mona_M lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny może doradzicie mi gdzie udać się do dobrego ginekologa-endokrynologa we Wrocławiu?Staramy się z mężem o dzidziusia od pół roku,mam podwyższony poziom androgenów,z tego powodu przez kilka lat przyjmowałam doustną antykoncepcję.Do tej pory nie wnikałam za bardzo w problem,tak mnie leczono i tyle,aż do momentu gdy dał o sobie znać instynkt macierzyński:-)Obecnie od ponad pół roku antykoncepcja odstawiona,pojawiły się znowu zmiany na skórze,tak jak przed rozpoczęciem leczenia wiele lat temu,lub w momencie gdy ostawiałam antykoncepcję,by zrobić tzw przerwę.Zastanawiam się czy na początku udać się do endokrynologa czy od razu szukać kliniki zajmującej się diagnozowaniem niepłodności?Sensowniejsza wydaje mi się jednak opcja by początkowo gruntownie przebadać się endokrynologicznie.Co o tym sądzicie?Non puo piovere per sempre:-)
-