Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Enigvaa wrote:Nikaa takze lazcze sie w bolu, ja mam na glowie tesciowa i dwie babcie. O ile jedna tylko rzuca ze za jej czasow tak nie bylo i pyta dlaczego tak, tak druga babcia i tesciowa to takie kobiety dobre rady,ze nawet jak nikt ich o zdanie nie pyta to beda opowiadac jak one robily/mialy i ze to jedyny sluszny sposob. A powiedz ze wytyczne sie zmienily to sie oburza bo one tak dzieci wychowaly 🙈
Ja raz do babci męża powiedziałam dość mocnym tekstem, że kiedyś dzieci chrzczono po kilku dniach po tak często umierały, i nie uważam że to były lepsze czasy to lekko ją zamurowało i się zamknęła.Sylwucha lubi tę wiadomość
-
Enigva maaasakra jakas, ja bym nie wytrzymała jakbym miała az tak blisko teściowa i pratesciow. Wspolczuje Ci. I tak uważam że moja zbyt blisko mieszka bp jakieś 5km ale jest tak leniwa ze jak maz po nią nie pojedzie to sama nie przyjedzie. A nie ma nawet 50lat xD
Lalia lubi tę wiadomość
-
Anet.kaa wrote:Ja już na tekst, że wytyczne się zmieniły uslyszałam że pewnie za kilka lat znowu się zmienią i wróci wszyztko do ich metod. Z niektórymi ciężko dyskutować.
Ja raz do babci męża powiedziałam dość mocnym tekstem, że kiedyś dzieci chrzczono po kilku dniach po tak często umierały, i nie uważam że to były lepsze czasy to lekko ją zamurowało i się zamknęła.
O to to! Moja dzisiaj dokladnie tak powiedziala, ze wytyczne sie zmieniaja co chwile i sie wraca do starych metod. Ale oczywiscie tych z jej czasow nie starszych 🙈 i mimo ze ja staram sie z nimi nie rozmawiac na ten temat, unikam go i nie okazuje zainteresowania to one ciagle kieruja rozmowe na temat dziecka, karmienia piersia i porodu.🔸28 lat
Nikaa92 wrote:Enigva maaasakra jakas, ja bym nie wytrzymała jakbym miała az tak blisko teściowa i pratesciow. Wspolczuje Ci. I tak uważam że moja zbyt blisko mieszka bp jakieś 5km ale jest tak leniwa ze jak maz po nią nie pojedzie to sama nie przyjedzie. A nie ma nawet 50lat xD
Ogolnie to oni teraz zaczeli byc tacy piekielni. Sporo nam pomogli i pomagaja. A teraz mieszkamy z nimi juz rok i nie wiem czy im sie wydaje ze dalej jestesmy dziecmi czy jak. Mieli np.problem z tym, ze nie chcemy zeby nam przynosic listy czy pranie (jak nie zdazylismy sciagnac) do naszego pokoju, zeby nie otwierac nam okna (bo przeciez trzeba przewietrzyc!). Tak jakby dla nich moj M dalej byl ich synkiem a nie ze jestesmy tak na prawde odrebna rodzina.
A co do wieku, noja tesciowa ma 48 lat wiec to tez nie jest wiek zeby byc tak ograniczonym.
No ale juz mamy pazdziernik... trzeba myslec pozytywnie. Byle do czerwca.🔸28 lat
Kiedys nawet moja tesciowa powiedziala mezowi ze jej kolezanki syn to przychodzi i pyta o rady a on o wszystkim decyduje sam. Tamten przyszedl i sie pyta co mysla o kredycie i kupnie mieszkania. A my tylko im zakomunikowalismy ze kupujemy,potem sprzedajemy i budujemy dom. I zamiast sie cieszyc ze majac po 25 lat doszlismy do tego ze zaraz bedziemy mieli dom (moze nie caly bez kredytu, ale chociaz w polowie a to juz duzo przeciez), to oni nam potrafia powiedziec ze sie spieszymy z decyzjami i podejmujemy je lekkomyslnie a zwlaszcza te o kredycie (dla nich kredyt to najwieksze zlo swiata). I sa bardzo zaskoczeni ze nie chcemy mieszkac z nimi 20lat i sie budowac w tym czasie bo kiedys to bylo normalne tylko teraz my mlodzi chcielibysmy
Miec wszystko od razu, domy,samochody itd 🙈🔸28 lat
Dziewczyny czy możecie podpowiedzieć czym różnią się te dwa laktatory? Bo jest promka w smyku i się zastanawiam o co tu chodzi... pierwszy kosztuje bez promki 249zl a drugi 319 ale nie widzę różnic albo mam zacmienie 🤷♀️🧐
https://www.smyk.com/p/canpol-babies-easystart-dwufazowy-laktator-elektryczny--60-wkladek-laktacyjnych-i6536777
https://www.smyk.com/p/canpol-babies-easystart-laktator-elektryczny-i4329178’94
17.10.2020 Staś ♥️
godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
17.11.2023 Basia ♥️
godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm -
Anet.kaa wrote:Ja już na tekst, że wytyczne się zmieniły uslyszałam że pewnie za kilka lat znowu się zmienią i wróci wszyztko do ich metod. Z niektórymi ciężko dyskutować.
Ja raz do babci męża powiedziałam dość mocnym tekstem, że kiedyś dzieci chrzczono po kilku dniach po tak często umierały, i nie uważam że to były lepsze czasy to lekko ją zamurowało i się zamknęła. -
Jestem po pierwszych zajęciach w szkole rodzenia przy moim szpitalu. Było świetnie, niby prosty wykład o porodzie, ale położna sypała przykładami z życia, a takie najlepiej do mnie trafiają. I kolejny plus mojej porodówki: ojcowie mogą kangurować dziecko po CC 😍 Wystarczy wypełnienie ankiety dot. koronowirusa. Położna mówiła, że bardzo o to walczyły, jak już wróciły porody rodzinne, bo skoro ojcowie mogą być przy SN, to czemu nie mogliby wejść na 2 godziny na oddział, żeby kangurować po CC. Oczywiscie do stycznia to się może jeszcze tysiąc razy zmienić, ale podoba mi się takie podejście do rodzących. Mało tego mówiła, że trzeba być szczerym i jak się w trakcie porodu czuje, że dalej nie da się rady i marzy się o CC, to ma się to mówić. Nie robią CC na zwyczajne życzenie, ale traktują poważnie takie prośby i wzywają lekarza do konsultacji, albo stosują jakieś psychotechniki, by podnieść rodzącą na duchu ;P
kiniusia270, Zulugula, Iryska, Inaa89, dmg111 lubią tę wiadomość
'90
06.05.2020 r. II 🦄
13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm -
Sylwucha wrote:Też już słyszałam, że my jakoś się porodziliśmy i żyjemy, a te wytyczne, to jakieś bzdury wyczytane z Internetu.
Bo jedyna sluszna wiedza to ta z dziada pradziada i od ksiedza! A nie jakies internety glupie! 😂
Lalia, Anet.kaa, Sylwucha lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Karenira wrote:Na prowadzenie ciąży wybrałam lek med Piotra Barcikowskiego. Na znanylekarz.pl ma dobre opinie, a przyjmuje też w Luxmedzie na ul.Piotra Skargi. Zależało mi na tym, żeby był to ktoś z Luxmedu, żeby wykorzystać pakiet z pracy, a nie płacić za wszystko jak za zboże. Na pierwszej wizycie mi się spodobał, bo był miły, dokładny i rzeczowy.
Co do miejsca porodu to jeszcze nie mam pojęcia 😛 Wstępnie myślałam o Oleśnicy, ale dojazd 40 minut... Z kolei na Borowską mam w miarę blisko. Wiem, że jest grupa na fb Gdzie rodzić we Wrocławiu, ale jeszcze nie na nią nie zaglądałam. Poród wydaje mi się na razie bardzo odległy.
Mogę spytać gdzie Ty będziesz rodzić i który szpital polecasz? Nie miało dla mnie znaczenia czy mój lekarz będzie w danym szpitalu pracował za to myślę, że jest spora szansa, iż zdecyduję się na wykupienie położnej.
Z tym rodzeniem to cięzki temat, sama nie wiem co wybrać. Na tę chwilę nr 1 to Oleśnica i Brochów, nr 2. Borowska. Co wybiorę, gdzie pojadę - nie wiem.
Grupę Halo gdzie rodzic polecam bardzo, bardzo dużo wiedzy różnego rodzaju okołodzieciowego.doomi03, Karenira lubią tę wiadomość
-
Enigvaa wrote:O to to! Moja dzisiaj dokladnie tak powiedziala, ze wytyczne sie zmieniaja co chwile i sie wraca do starych metod. Ale oczywiscie tych z jej czasow nie starszych 🙈 i mimo ze ja staram sie z nimi nie rozmawiac na ten temat, unikam go i nie okazuje zainteresowania to one ciagle kieruja rozmowe na temat dziecka, karmienia piersia i porodu.
Natomiast juz raz spotkałam się z koleżanką dobrą radą, i od tamtej nieszczęsnej rozmowy telefonicznej przestałam od niej odbierać takie bzdury mi opowiadała 🤣 -
kiniusia270 wrote:Dziewczyny czy możecie podpowiedzieć czym różnią się te dwa laktatory? Bo jest promka w smyku i się zastanawiam o co tu chodzi... pierwszy kosztuje bez promki 249zl a drugi 319 ale nie widzę różnic albo mam zacmienie 🤷♀️🧐
https://www.smyk.com/p/canpol-babies-easystart-dwufazowy-laktator-elektryczny--60-wkladek-laktacyjnych-i6536777
https://www.smyk.com/p/canpol-babies-easystart-laktator-elektryczny-i4329178
Ja też nie widzę różnicy oprócz tego że w jednym dorzucają wkładki laktacyjne.
Ogólnie dobra cena bo najtaniej jest za 190zl
https://www.ceneo.pl/11682131kiniusia270 lubi tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Enigvaa wrote:Ogolnie to oni teraz zaczeli byc tacy piekielni. Sporo nam pomogli i pomagaja. A teraz mieszkamy z nimi juz rok i nie wiem czy im sie wydaje ze dalej jestesmy dziecmi czy jak. Mieli np.problem z tym, ze nie chcemy zeby nam przynosic listy czy pranie (jak nie zdazylismy sciagnac) do naszego pokoju, zeby nie otwierac nam okna (bo przeciez trzeba przewietrzyc!). Tak jakby dla nich moj M dalej byl ich synkiem a nie ze jestesmy tak na prawde odrebna rodzina.
A co do wieku, noja tesciowa ma 48 lat wiec to tez nie jest wiek zeby byc tak ograniczonym.
No ale juz mamy pazdziernik... trzeba myslec pozytywnie. Byle do czerwca.
Rodzice chyba cały czas myślą o dzieciach jako o swoich maluszlach, "załóż czapkę" "masz rękawiczki?" U nas to dalej czasami tak wygląda
Z rodzicami, teściami to najlepiej na odległość. Minimum 20 km i wtedy jest ok.Enigvaa, Sylwucha, Lalia lubią tę wiadomość
-
Ooo a co do szkoły rodzenia to wczoraj bylismy z mężem i był termin poród. Na początku jak babeczka opowiadała to męża wbijało w poduszkę, a później właczyla nam autentyczny film z porodu który odbierała jej mama (prowadzą razem szkołe). 10 min stęków, nakierowane centralnie na cipkę (z góry nie z dołu) która się powiększa i wychodzi z niej dzidziuś.
Myślałam, że mąż będzie miał zawał a jemu to się podobało! Mówił, że wcale go to nie obrzydziło (mnie trochę tak), i czuł się jakby to jego dziecko się rodziło aż się wzruszył 🤣😍❤Enigvaa, Tajka, KarolinaMaria, Lalia, kic83, Wik89, kiniusia270, Inaa89, kar_oliv, Gagatka, doomi03, dmg111, MałaMi90 lubią tę wiadomość