X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mala wiercipietka wczoraj odwalila jakies dziwne akrobacje. Przelezalam caly dzien bo bylam juz wykonczona tymi nieprzespanymi nockami. Padlam ok.21 a ok.23 obudzila mnie kopiaca ta mala istota i mega zgaga. Tak mnie okopala ze dostalam ataku wiec zas pol nocy nie spalam 🤦‍♀️ Jeszcze troche 🙏

Czytam na biezaco, mniej pisze. Jakos nigdy nie moge wbic sie w temat albo juz wszystko bylo powiedziane 🙈

🔸28 lat

Wysłany: 11 grudnia 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie 🙏🏼 To chyba nie jest normalne, że moje dziecko nie śpi w ogóle od 23 do 4 rano i cały czas płacze... Nosimy go, tulimy, bujamy i nic 🤷🏻‍♀️ Trochę pomaga suszarka i termofor na brzuszek ale to na 5/10 minut i znowu to samo...
    Od 4 rano śpi teraz cały czas, tylko z przerwą na jedzenie.

Jesteśmy na mm, od półtorej dnia nie było kupki. Na kolki to chyba jeszcze za szybko?

Inga my sie karmiliśmy kp ale bylo mu malo i dokarmialam mm, wtedy zaczął się brak kupek, polozna mówiła że to normalne ale jak się meczy prezy i widzisz ze chce kupę to kazala użyć rurki windi lub połowy czopka glicerynowego dla dzieci. Wieczorami mial kolki i wtedy szły w ruch termoforki, masaz i kładzenie na brzuszku lub bardziej w pionie bo wtedy lepiej jelita pracują. Nie każdego dnia dana rzecz skutkowała ale nie można się poddawać a i jeszcze szum tez pomaga przy kółkach. Oprócz tego dawałam biogaia i espumisan, pozniej zmieniliśmy na esputicon i widzialam efekt ale tak jak Ounai pisała kiedyś poczekać z tydzień przy stosowaniu espumisanu lub esputiconu by zobaczyć czy działa nim sie zmieni. Następnym krokiem bylo zamiana mleka bebilon advance na bebilon comfort który jest na kolki i zaparcia. Ale tez nie można z dnia na dzień zmienić tylko stopniowo. Od tygodnia przeszlismy praktycznie na samo mm to comfort i moj synek sam bez pomocy zrobil kupę w poniedzialek po 6 dniach jej nie robienia a nastepna wczoraj. Nie wiem czy to zasługa mleka czy esputiconu czy tez tego ze jego układ dojrzewa ale ma rzadziej kolki no i zaczął robić kupy. Ale jak czytałam internety i gadałam z położną i pediatra ze jeżeli dziecko chce jeść i przybiera na wadze to za bardzo nie ma co się przejmować brakiem kupki jeśli tez wygląda prawidłowo. Duzo cierpliwosci Ci życzę bo kolki są straszne, ma na nie tez wplyw stres rodziców (podobno).

Wik89 lubi tę wiadomość

tb73i09k51c5kem9.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Inga, do kazdej butelki dawaj espumisan lub co tam uzywasz. Ja tak robię. Moja tez jest tylko na mm i codziennie kupa, nawet kilka razy dziennie. Nie widze zeby miala jakies problemy z brzuszkiem. Ja po tygodniu podawania jednego mleka, zmienilam na inne. Podaje zwykle Bebiko. Ale jesli ma problemy z brzuszkiem to na pewno dobre mleko to Hipp Combiotik. Ja zamawiam Bebiko z Polski bo tu jest drogie. Takie Hipp kosztuje np 17euro za puszke. Jakie Ty dajesz mleko?

A to można już podawać takiemu małemu? Czy to po 3 tygodniu dopiero? Ja mam mleko kozie Capri Care

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka027 wrote:
    Ahh moj ma to samo jak w dzień spi pięknie to wieczorem wlacza mu się Alarm , o 2 wnocy usnol wczoraj i to na godzinkę potem znowu pobudka potem znowu 1h snu i ja tak od 2 dni moze z 7 h spałam... Brak rytmu poprostu. i tez juz dalam MM myslac ze pospi ale to nic nie dało 🤷‍♀️

Ja to nie wiem czy nawet 7h w dwie noce spałam, łącze się w bólu 😔 najgorzej, że ja w dzień nie umiem zasnąć

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikaa92 wrote:
    Inga my sie karmiliśmy kp ale bylo mu malo i dokarmialam mm, wtedy zaczął się brak kupek, polozna mówiła że to normalne ale jak się meczy prezy i widzisz ze chce kupę to kazala użyć rurki windi lub połowy czopka glicerynowego dla dzieci. Wieczorami mial kolki i wtedy szły w ruch termoforki, masaz i kładzenie na brzuszku lub bardziej w pionie bo wtedy lepiej jelita pracują. Nie każdego dnia dana rzecz skutkowała ale nie można się poddawać a i jeszcze szum tez pomaga przy kółkach. Oprócz tego dawałam biogaia i espumisan, pozniej zmieniliśmy na esputicon i widzialam efekt ale tak jak Ounai pisała kiedyś poczekać z tydzień przy stosowaniu espumisanu lub esputiconu by zobaczyć czy działa nim sie zmieni. Następnym krokiem bylo zamiana mleka bebilon advance na bebilon comfort który jest na kolki i zaparcia. Ale tez nie można z dnia na dzień zmienić tylko stopniowo. Od tygodnia przeszlismy praktycznie na samo mm to comfort i moj synek sam bez pomocy zrobil kupę w poniedzialek po 6 dniach jej nie robienia a nastepna wczoraj. Nie wiem czy to zasługa mleka czy esputiconu czy tez tego ze jego układ dojrzewa ale ma rzadziej kolki no i zaczął robić kupy. Ale jak czytałam internety i gadałam z położną i pediatra ze jeżeli dziecko chce jeść i przybiera na wadze to za bardzo nie ma co się przejmować brakiem kupki jeśli tez wygląda prawidłowo. Duzo cierpliwosci Ci życzę bo kolki są straszne, ma na nie tez wplyw stres rodziców (podobno).

Ja właśnie na razie żadnych kropelek nie podawałam, które polecacie najbardziej? Zobaczę co powie pediatra we wtorek czy zmieniać mleko na inne czy nie. My z mężem jesteśmy bardzo spokojni, w nocy dużo go tulimy, przytulamy, nosimy, bujamy, głaszczemy - próbujemy dosłownie wszystkiego. W dzień to na prawdę inne dziecko. Teraz nawet jak nie śpi, to sam grzecznie leży i nawet się nie zająknie 🤷🏻‍♀️ A przychodzi noc i zaczynają się akcje

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    A to można już podawać takiemu małemu? Czy to po 3 tygodniu dopiero? Ja mam mleko kozie Capri Care

Mozesz podac. Co do mleka to moze sprobuj innego. Niestety nie uzywalam tego koziego.

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2020, 10:58

Angie1985, Karenira, Iryska, KarolinaMaria, Nowastaraczka, Ladyo, Ounai, Nikaa92, Inaa89, Suszarka, Lalia, Gagatka, patrycja92, kar_oliv, Annia, Wik89, dmg111 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tragedia. Obudziłam się z potwornym bólem kręgosłupa. Nie jestem w stanie podnieść dziecka, boli przy zmianie pieluchy, boli jak leżę i karmię, a żaden fizjoterapeuta nie odbiera. Mąż musiał wziąć home office, właśnie wraca do domu. To chyba kara dla niego za pracę wczoraj do 23:00. Obdzwonię chyba wszystkich fizjo w miescie bo jutro te urodziny syna przecież. Muszę stanąć na nogi.

age.png

age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Matylda ma 2434 g, 21 centyl, szyjka ok. 2 cm, brak rozwarcia, GBS pobrany ;) Mogę już robić wszystko 😁 zapowiada się na 3 kg w terminie, więc chyba zdąży pochodzić w rozm. 50. Jeszcze miła niespodzianka, bo moja lekarka od 2 tyg pracuje w moim szpitalu. Mówiła, że na pewno się spotkamy.

Iryska, Enigvaa, Zulugula, Ounai, Inaa89, SzalonaOna, Suszarka, Karenira, Lalia, Gagatka, patrycja92, kar_oliv, Annia, Wik89, dmg111 lubią tę wiadomość

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Stokrotka027 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Ja to nie wiem czy nawet 7h w dwie noce spałam, łącze się w bólu 😔 najgorzej, że ja w dzień nie umiem zasnąć

Ja bym padła gdybym mogła ale mam 2 latke ktora nie da pospac niestety, wczoraj ja uspalam w końcu w dzień, a za to maly nie chial spać 😩😓🤷‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ tak sie wymieniaja byle by mama nie miala za dobrze 🙄 Ty pewnie też zaśniesz jak juz organizm bd miał dosc narazie jeszzce energia jest jakaś tam.

klz9cwa1dxf4t0ig.png

23.12.2018 ❤❤ K.

qb3c4z17l44uqb7t.png

05.12.2020 💙💙 N.

01.04 ⏸ 10dpo
    14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
    17.04 - Serduszko ❤ 6+1
    09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
    06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
    09.10 - 30+5 / 1600 g 💙
  • Stokrotka027 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj maly niby 3.600 teraz ma i te 53 cm a 56 r za maly na niego przykrótkie rękawki spiochy naprężone. W 62 chodzi .. Dobrze ,ze na 56 kupilam tylko pare sztuk, nie az taka szkoda . 😊

klz9cwa1dxf4t0ig.png

23.12.2018 ❤❤ K.

qb3c4z17l44uqb7t.png

05.12.2020 💙💙 N.

01.04 ⏸ 10dpo
    14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
    17.04 - Serduszko ❤ 6+1
    09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
    06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
    09.10 - 30+5 / 1600 g 💙
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za słowa otuchy w kwestii antybiotyku.
    Na szczęście na razie obeszło się bez, infekcji lekarz nie widzi, swędzi mnie prawdopodobnie przez ranę po rozerwaniu na której coś tam się zrobiło.
    Dał mi jakiś płyn który mam sobie przykładać na gaziku, płyn który stosowano na wojnie 🤣 ale to jakiś pro tip mojego doktorka, mówi że działa rewelacyjnie.
    Był bardzo wkurzony na to, że tak beznsdziejnie zszyli mi tą wargę sromową, że szew się rozszedł a nie można go wyjąć i teraz mam rozerwane przy cewce moczowej aż użył kilku brzydkich słów ma tą sytuację.
    Mam nadzieje, że kolejny magiczny sposób Andrzeja pomoże na moje dolegliwości.

Biedronko bardzo mi przykro z powodu taty, żal mi Ciebie, że spotykają Cię takie przeżycia w ciąży :( mam nadzieje, że to już koniec złego fatum i od teraz już wszystko będzie dobrze u Was.

Ounai, mam nadzieje, że dodzwonisz się do jakiegoś fizjo i Cię poskłada. Ciekawe co moglo się stać, że tak Cię rozbolało. Oby szybko przeszło.

Zulu, po miesiący byłaś o urofizjo? Mi babka napisala że po 6-8 tyg abym się zgłosiła a myślałam że idzie się nieco wcześniej.

Sprawdzacie poziom smogu przed spacerami? U nas dziś ładnie słonko świeci ale jest smog i nie wiem co zrobić ze spacerem.

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, w każdym większym mieście przez całą zimę będzie niestety smog i przekroczone będą wartości pyłu zawieszonego w powietrzu 😞 jak się wejdzie na stronę GIOŚ i prześledzi dane historyczne, to co roku jest to samo. Jeszcze niedawno ta instytucja była mi dość bliska zawodowo i zapewniam, że nie ma się czego bać. Kiedyś czytałam opracowanie o wielkości zanieczyszczeń na Śląsku w latach 80, a teraz... wtedy był zakaz ich publikacji, tak wysokie było zapylenie, a nasze mamy spokojnie spacerowały z wózkami. Teraz mamy neta i wiemy od razu, że normy są przekroczone. Ale nadal nie są to wartości, które mają nas uziemić w domu.

'90

06.05.2020 r. II 🦄
    13.01.2021 r. godz. 11.00 Matylda 3280 g, 51 cm
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2020, 10:58

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka027 wrote:
    A moj maly niby 3.600 teraz ma i te 53 cm a 56 r za maly na niego przykrótkie rękawki spiochy naprężone. W 62 chodzi .. Dobrze ,ze na 56 kupilam tylko pare sztuk, nie az taka szkoda . 😊

Kurde to mój 3750g miał jak wychodziliśmy ze szpitala i 57cm i ciuszki 56 są mu za duże i z hm i z next. Jedyna dobra rzecz to kombinezon z 5 10 15

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gucio pozdrawia ciotki! 🥰

f6aaad92e8db.jpg

My dzisiaj zaliczyliśmy pierwszy spacer, taki 20 minutowy, bo sama jeszcze na dłużej nie mam sił.

KarolinaMaria, Ladyo, Iryska, Karenira, Nikaa92, Enigvaa, Lalia, Inaa89, Gagatka, Tajka, Zulugula, Suszarka, Nowastaraczka, SzalonaOna, Angie1985, kar_oliv, patrycja92, Ounai, Annia, calanthe, Wik89, kic83, Julik, dmg111, Calineczka90 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    3tyg po porodzie kazala mi przyjść i tak bylam wczoraj, bo teraz najlepszy czas zająć się rozejsciem mięśnia, idę jeszcze za tydzien, znowu mi wymasuje i "ponastawia" brzuch i potem w połowie stycznia mobilizowac blizne po cc. U Ciebie byłaby to mobilizacja blizny po nacięciu krocza, może z taka blizna można szybciej ćwiczyć ale nie wiem.

My krk ale nie sprawdzamy smogu, wychodzimy i tak zazwyczaj w południe, zresztą w krk juz dużo lepsza sytuacja ze smogiem jest 😎
    Moja fizjo powiedziała, że przede wszystkim trzeba być już mobilnym ich jak mi pękła skóra na szwie to przekladalysmy wizytę, bo mnie to bolało i niepowtarzalny mogłam się ruszać. Alei jeśli wszystko jest dobrze to po 3 tyg od porodu najlepiej iść.

Co do smogu - mam oczyszczacz powietrza, ale nie dlatego, że mi to powietrze jakoś przeszkadza, tylko dlatego, że mnie było stać żeby go kupić i powiedziałam mężowi, że chcę go mieć, żeby kiedyś w przyszłości nie zarzucić sobie, że nie kupiłam i moje dzieci przez to ucierpiały. Odkąd zrobiło się zimniej to kilka razy dziennie się załącza. Ale mieszkałam pod Krakowem, całe studia spędziłam w Krakowie i nie panikowałam nigdy w kwestii powietrza. Nigdy też nie uzależniłam spacerów od jakości powietrza, po prostu wychodzimy codziennie. Nawet wczoraj byłyśmy mimo, że padał śnieg. Dzisiaj mąż pójdzie, bo jednak wziął wolne a nie home office, bo ja dopóki mnie fizjo nie naprawi nie dam rady. Na szczęście moja fizjo powiedziała że przyjmie mnie po południu pomiędzy pacjentkami. Przyjaciółka męża chyba jednak nie przyjedzie, bo mówi, że ma pierwszy dzień @ i tak ja wszysto boli, że nie jest w stanie prowadzić a to jednak 250km.

KarolinaMaria lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, to też nie panikuje z tym powietrzem i idziemy zaraz na spacer :)

Inga Guciu jest przesłodziakiem :) śliczny chłopczyk.

Strasznie wkurzyła mnie wczoraj teściowa. Była u nas przedwczoraj i cały czas wypytywała czy Pola miala USG główki i takie tam. Przyszla też wczoraj nanchwilę bo załatwiła nam wagę dla małej i zaczyna znowu temat że Poli tak mocno urosła główka ale nie twarz tylki część mózgowa. Ze 4 razy zaczynała temay, czy ja też to widzę, i takie tak, po czym mówi że wstępnie pytała w pravy o USG główki i możemy zrobić małej.
    Powiedziałam jej że duża główka to oznaka hipotrofików, a wydaje się jeszcze większa przez to że ma malutkie ciałko. Fakt Pola ma sporą tą głowę w części mózgowej, ale strasznie wkurzylo mnie to czepianie się tego tematu kilka razy i załatwianie już jakichś lekarzy gdzie widziała ją położna, widzieli lekarze w szpitalu, robili jej USG i wszyztko było wporządku...
    Już sama nie wiem czy mi się włączył taki tryb matki którą denerwuje wszystko co się powie o jej dziecku czy ta kobieta faktycznie głupio się zachowuje.

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga, Gucio jaki malutki słodziak 😍 i ten zielony komplecik, wygląda przecudnie 😘😘

Inga28 lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Cześć wam. W niedzielę pochowaliśmy tatę po trochę wracam do żywych bo po części nie mam wyjscia a po części wiem że trzeba się postarać chociaż trochę otrząsnąć.

Siedzę właśnie na krzywej, we wtorek wizyta.
    Świąt nawet nie mam ochoty organizować ubiorę pewnie choinkę wigilia jakaś będzie i nic poza tym
    To normalne uczucia. Jest taka książka, żal po stracie. Mi ona bardzo pomogła.
    Kosztuje parę złotych więc można kupić dla siebie, mamy, rodzeństwa. To bardzo ważne, żeby przeżyć wszystkie etapy żałoby, bo tylko wtedy staniesz na nogi.

https://www.gandalf.com.pl/b/zal-po-stracie-czyli-o-przezywaniu/

https://m.radiogdansk.pl/wiadomosci/item/88717-zaloba-ma-5-etapow-psycholog-jesli-ktorys-pominiemy-nie-uporzadkujemy-zycia-i-zdrowia-rozmowa/88717-zaloba-ma-5-etapow-psycholog-jesli-ktorys-pominiemy-nie-uporzadkujemy-zycia-i-zdrowia-rozmowa

age.png

age.png
‹‹ 2533 2534 2535 2536 2537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ