X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Grudniowe testowanie-czyli święta we troje ❤
Odpowiedz

Grudniowe testowanie-czyli święta we troje ❤

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BB__Anna wrote:
    Niestety i mnie piątek 13.... test negatywny.
    Szkoda, ale jeszcze czekamy :)

• kic83 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Dziewczyny bardzo wszystkim z Was dziękuję za wczorajsze życzenia! Jesteście kochane 😘
    Antybiotyk mnie totalnie zmiótł z nóg:(

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😘
    Nie odzywałam się wczoraj, bo nie miałam kiedy napisać, ale powoli wszystko nadrobiłam 😘

Przykro mi z powodu Waszych @ ☹️ ale nowy cykl, nowe nadzieję i nie poddawajcie sie😘

Mrs.C trzymam kciuki za betę ✊

Justyna, super, że zdecydowalas się na badania 👍 co do anty tpo i anty tg to nie wiem, bo ja od razu robiłam komplet, potem kontrolne tylko część, ale endo powiedziała że jak znajdę w ciążę to też mam od razu zrobić komplet, usg tarczycy robiłam ale dlatego że TSH miałam wysokie 🙂

Co do prawidłowego THS przy staraniach, to powiem Wam, że co lekarz to inna szkoła 🤷‍♀️ mój gin i stara endokrynolog mówili że poniżej 2,5, od koleżanki słyszałam że najlepiej ok. 1, a jak byłam ostatnio u nowej endo, takiej ekstra specjalisty to powiedziała że TSH powinno być między 0,5 a 2,0 i to są bezpieczne widełki 🤔

A teraz Wam opowiem jakie jaja wyszły u mnie 🙈
    W poprzednim cyklu badalam prolaktyne i w:
    -9 dc wynik 33 (norma do 23)
    -21 dc wynik 91 (norma do 23)
    Więc poszłam do nowej endokrynolog i ona stwierdziła hiperprolaktynemie i kazała zrobić badania krwi:
    -prolaktyna
    -makroprolaktyna
    Żeby sprawdzić jaki jest powód wysokiej prppaktuny: czy błąd labo, czy zła budowa cząsteczek prolaktyny czy guz przysadki.
    Więc wczoraj pojechałam do labo, do Diagnostyki i zrobiłam te dwa badania.
    Okazało się, że ta makroprolaktyna jest badaniem wysylkowym i na wynik muszę czekać do 10 dni roboczych.
    Ale po południu zadzwonili do mnie do pracy i powiedzieli, że mogą mi zbadać tą prolaktynę dwa razy:
    1) pierwszy raz w labo na miejscu i wynik będzie jeszcze dzisiaj
    2) drugi raz jak jak będą badać tą makroprolaktyne w tym drugim labo i wynik będzie później
    No to powiedziałam, że mogą badać dwa razy, tylko kobieta mnie uprzedziła, że te wyniki mogą się później różnić, bo będą badane inną metodą i innym sprzętem.

I słuchajcie, sprawdzam wczoraj wynik, tam:
    -PROLAKTYNA 12,04
    (norma 5-26)

No hit!!! Na początku się mega ucieszyłam bo wychodzi piękna norma!! No ale tak się zastanawiam skąd takie wyniki w poprzednim cyklu, bo szczerze mówiąc mam teraz trzy wyniki i każdy jest inny:
    -9 dc 33 ng/ml
    -21 dc 91 ng/ml
    -11 dc 12 ng/ml
    I o co tu chodzi? 🤷‍♀️

Jedyne co mnie jeszcze pociesza, że tą samą próbkę krwi zbadaja mi razem z tą makroprolaktyna i wtedy sobie porownam dwa wyniki z dwóch różnych labo, różnym sprzętem i różną metodą, ale te sama próbkę 🤔

I bądź tu mądry 😂😂😂

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój wynik progesteronu spójrzcie i powiedzcie czy z takim wynikiem jest jeszcze wg hakas szansa?? 🤔

https://zapodaj.net/9b94c04a3655d.jpg.html

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Hah, mialam bardziej na myśli okres ochronny😁 że na umowach na czas okreslony zaczyna sie dopiero po 3 msc, na nieokreślony już od terminu ostatniej miesiączki😁
    Okres ochronny zaczyna się od razu, przy wszystkich umowach i w związku z tym kobiety w ciąży nie wolno zwolnić. Różnica jest taka, że jeśli umowa kończy się w trakcie 1 trymeatru, to po prostu się kończy i nikt jej nie musi przedłużać jeśli nie chce. Ale przed końcem tej umowy pracodawca nie może ciężarnej wręczyć wypowiedzenia bo jest właśnie chroniona prawem. A jeśli umowa kończy się w 2 trym lub później z automatu jest przedłużona do dnia porodu

megson91, Kitka_87 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Dziewczyny mój wynik progesteronu spójrzcie i powiedzcie czy z takim wynikiem jest jeszcze wg hakas szansa?? 🤔

Masz piękny wynik progesteronu, który potwierdza że jest ogromna szansa, że owulacja była 👍

Ale absolutnie żadne badanie progesteronu nie wskazuje na ciążę, tylko i wyłącznie beta hcg 🤷‍♀️

Ktoś może mieć progesteron 12 i być w ciąży, a ktoś 23 i nie być niestety 😑

megson91, Kitka_87 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Masz piękny wynik progesteronu, który potwierdza że jest ogromna szansa, że owulacja była 👍

Ale absolutnie żadne badanie progesteronu nie wskazuje na ciążę, tylko i wyłącznie beta hcg 🤷‍♀️

Ktoś może mieć progesteron 12 i być w ciąży, a ktoś 23 i nie być niestety 😑

Wiem wiem ☺️chodzilo mi bardziej o to czy na tym etapie nie jest za niski 😊 dziękuję za odpowiedź 😉

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:

Ale na co? Jeśli na ciąże to tak, ewidentnie jesteś po owulacji i progesteron jest w normie

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja albo jestem 3dpo albo owu wcale nie było. A że przez jelitowke zawalilam to chyba pójdę się już powoli witać na styczniowkach ;)

age.png

age.png
  • Renatyslawa Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, przepraszam, że się nie odzwyalam tak długo ale sporo zajęć mam w tygodniu. Gratulacje dla wszystkich, którym się udało a za resztę bardzo trzymam kciuki aby udało się jak najszybciej.
    Ja wczoraj robił betę i wyszło 733 , czyli prawidłowo;) plqmoen żadnych na razie nie mam, śluzu też nie bardzo raczej sucho. A 23 jestem umówiona na wizytę u lekarza ;)
    Udanego dnia Wam życzę!

agniesia8899, Nynka, Klaudia9212, Inaa89, Ounai, Niedziela_2007, Nona, Agafiga, motylek1909, boo123, emdar, BB__Anna, justyna1719, Kitka_87, Mlodamezatka, in_co_gni_to, Ignissa lubią tę wiadomość

gann9n73ctx2srbn.png
  • Klaudia9212 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Hej dziewczyny 😘
    Nie odzywałam się wczoraj, bo nie miałam kiedy napisać, ale powoli wszystko nadrobiłam 😘

Przykro mi z powodu Waszych @ ☹️ ale nowy cykl, nowe nadzieję i nie poddawajcie sie😘

Justyna, super, że zdecydowalas się na badania 👍 co do anty tpo i anty tg to nie wiem, bo ja od razu robiłam komplet, potem kontrolne tylko część, ale endo powiedziała że jak znajdę w ciążę to też mam od razu zrobić komplet, usg tarczycy robiłam ale dlatego że TSH miałam wysokie 🙂

Co do prawidłowego THS przy staraniach, to powiem Wam, że co lekarz to inna szkoła 🤷‍♀️ mój gin i stara endokrynolog mówili że poniżej 2,5, od koleżanki słyszałam że najlepiej ok. 1, a jak byłam ostatnio u nowej endo, takiej ekstra specjalisty to powiedziała że TSH powinno być między 0,5 a 2,0 i to są bezpieczne widełki 🤔

Więc poszłam do nowej endokrynolog i ona stwierdziła hiperprolaktynemie i kazała zrobić badania krwi:
    -prolaktyna
    -makroprolaktyna
    Żeby sprawdzić jaki jest powód wysokiej prppaktuny: czy błąd labo, czy zła budowa cząsteczek prolaktyny czy guz przysadki.
    Okazało się, że ta makroprolaktyna jest badaniem wysylkowym i na wynik muszę czekać do 10 dni roboczych.
    Ale po południu zadzwonili do mnie do pracy i powiedzieli, że mogą mi zbadać tą prolaktynę dwa razy:
    2) drugi raz jak jak będą badać tą makroprolaktyne w tym drugim labo i wynik będzie później
    No to powiedziałam, że mogą badać dwa razy, tylko kobieta mnie uprzedziła, że te wyniki mogą się później różnić, bo będą badane inną metodą i innym sprzętem.

-PROLAKTYNA 12,04
    (norma 5-26)

No hit!!! Na początku się mega ucieszyłam bo wychodzi piękna norma!! No ale tak się zastanawiam skąd takie wyniki w poprzednim cyklu, bo szczerze mówiąc mam teraz trzy wyniki i każdy jest inny:
    -9 dc 33 ng/ml
    -21 dc 91 ng/ml
    -11 dc 12 ng/ml
    I o co tu chodzi? 🤷‍♀️

Jedyne co mnie jeszcze pociesza, że tą samą próbkę krwi zbadaja mi razem z tą makroprolaktyna i wtedy sobie porownam dwa wyniki z dwóch różnych labo, różnym sprzętem i różną metodą, ale te sama próbkę 🤔

I bądź tu mądry 😂😂😂

A w jakim labo robiłaś ? Ja ostatnio się dowiedziałam, ze w diagnostyce wychodzą takie jaja i koleżance W diagnostyce np AMH rosło 😂 z badania na badanie 😂 lekarz Od niepłodności się za głowę złapał i kazał powtarzać wszystkie badania w innym labo. 😂

I FET: 17.09 ❄️5.1.1 ❤️
    Czekamy na Ciebie 🩵

preg.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Ale na co? Jeśli na ciąże to tak, ewidentnie jesteś po owulacji i progesteron jest w normie
    Szanse na ciaze oczywiście ☺️ narazie mam 10dpo zobaczymy co będzie za parę dni

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Hej dziewczyny 😘

-prolaktyna
    -makroprolaktyna

-PROLAKTYNA 12,04
    (norma 5-26)

-9 dc 33 ng/ml
    -21 dc 91 ng/ml
    -11 dc 12 ng/ml
    I o co tu chodzi? 🤷‍♀️

I bądź tu mądry 😂😂😂

Moja odpowiedz bedzie malo popularna, ale generalnie wg. Najnowszych wytycznych prolaktyne nalezy badac wylacznie po obciazeniu, jezeli w ogole. Prolaktyna jest bardzo skokowym hormonem. Jej poziom naturalnie skacze w ciagu doby. Zazwyczaj najwyzsze stezenie jest ok 2-5 w nocy. No ale prolaktyna nie ma zegarka, te roznice wynikaja z naszego cyklu dobowego, jak ktos bardzo pozno chodzi spac i wstaje popoludniami to bedzie mial to przesuniete.
    Co dalej, prolaktyna jest bardzo zalezna od adrenaliny i kortyzolu, stres ja podnosi. Stresem moze byc za rowno klotnia, przewlekle problemy, jak i dla niektorych sam stres przed badaniami, bo np. Boi sie pobierania krwi moze skutecznie zafalszowac wynik. Stresem dla organizmu jest tez dluga przerwa w jedzeniu, wiec jezeli kolacje jedlismy wczesnie a na badania idziemy na czczo, to juz z marszu nam kortyzol rosnie, a z nim prolaktyna.

Poza tym prolaktyne podnosi oczywiscie kp, sex i intensywna aktywnosc fizyczna.

No i tak jak prolaktyna wyjdzie w badaniu niska, to super, znaczy ze spada do takiego poziomu to na plus. Ale jak jest wysoka to jeszcze nie znaczy ze zawsze jest wysoka, mogla byc wysoka w momencie badania i normalnie byc nizsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 11:37

Klaudia9212, Kitka_87 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • justyna1719 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No już jestem po pobraniu. W tym laboratorium to taka baba nie delikatna ze matko święta... Dwa razy sie wbijala bo żyły mam cienkie i krew nie chciała lecieć. Dołożyłam. Jeszcze atpo i atg jednak.... Dzięki dziewczyny 😘 dobrze ze jest to forum 😘 gdyby nie wy to bym nie wiedziała jakie badania robić... Amh dopiero koło wtorku ma być, bo to wysyłkowe a reszta chyba dziś..

Kitka_87 lubi tę wiadomość

63644240ef.png

👱‍♀️33 lat, 🤵38 lat
    Starania od czerwca 2018
    ❌Problem męski azoospermia - zespół klinefeltera
    📌1 IUI - lipiec 2021 - nieudane ☹️
    📌2 IUI - październik nieudane ☹️

🧫 04.11 IN VITRO
    🧫30. 11 punkcja-pobrano 18 cumulusow ✊✊ z czego 12 prawidłowych
    🧫31.11 - mamy 5 zarodków
    ❄️ Jeden zarodek C.C.C.
    🤢Grudzień - Stop Covid ☹️
    ⛄07.02 Transfer-Blastka 3CC 🙏
    👶3dpt - prog 41
    👶7dpt beta 38,2, prog 46,82
    👶9dpt 120,7
    👶11dpt - 409,5, prog 47,82
    👶15dpt - 1592, prog 40,82
    👶21dpt - 8735 - prog39,15
    ❤️04.03 (25dpt) mamy serduszko ❤️

*AMH 2,35
    *TSH 2,97 - (Euthyrox) 1,56 (13.12)
    *FSH 6,36
    *Homocysteina 11,66 (28.10), 4,86 (13.12)
    *Insulinooporość - Glucophage 500
    Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10
  • Goldlemon Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No już jestem po pobraniu. W tym laboratorium to taka baba nie delikatna ze matko święta... Dwa razy sie wbijala bo żyły mam cienkie i krew nie chciała lecieć. Dołożyłam. Jeszcze atpo i atg jednak.... Dzięki dziewczyny 😘 dobrze ze jest to forum 😘 gdyby nie wy to bym nie wiedziała jakie badania robić... Amh dopiero koło wtorku ma być, bo to wysyłkowe a reszta chyba dziś..
    Justyna, mam takie pytanie, mozesz oczywiscie nie odpowiadac jesli jest niewygodne. Ale chcialam spytać czy pracujesz ? Ostatnio spędzałas duzo czasu w domu i sklepach, może udaloby sie cos dorobić i poprawic sytauacje materialna rodziny :)
    Pytam bo ja mam dodatkową prace i tam zarabiam na przyjemności( badania zaliczam do przyjemnisci :D)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 12:31

Starania od marca 2018
    7u223e3k8pdpu5u1.png
  • justyna1719 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potem jak już będę w domu to nadrobię wasze wpisy 😘

63644240ef.png

👱‍♀️33 lat, 🤵38 lat
    Starania od czerwca 2018

🧫 04.11 IN VITRO
    🧫31.11 - mamy 5 zarodków
    ❄️ Jeden zarodek C.C.C.
    👶3dpt - prog 41
    👶9dpt 120,7

*AMH 2,35
    *FSH 6,36
    Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Hej dziewczyny 😘

-prolaktyna
    -makroprolaktyna

-PROLAKTYNA 12,04
    (norma 5-26)

-9 dc 33 ng/ml
    -21 dc 91 ng/ml
    -11 dc 12 ng/ml
    I o co tu chodzi? 🤷‍♀️

I bądź tu mądry 😂😂😂
    Prolaktyna jest hormonem stresu - wystarczy jeden bodziec i już wzrasta. Dlatego bardziej miarodajne jest badanie prolaktyne z obciążeniem metoklopramidem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:

Jasne, że tak :)

Inaa89 lubi tę wiadomość

• Lalia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renatyslawa, piękna beta 😍😍😍

Klaudia, pierwsze dwa badania prolaktyny robiłam w przychodni, w której jest tylko punkt pobrań a próbki są przewożone do szpitala 😘 a ten trzeci pomiar to w Diagnostyce właśnie 🤔

Tymjanek, ja to wszystko wiem kochana 😘
    Przed pierwszym badaniem było zero współżycia, siłowni, stymulacji sutków itd. jedyne co to poszłam do przychodni pieszo, ale tam z 30 min na pewno siedziałam w kolejce i prolaktyna wyszła 33.
    Przy drugim badaniu to samo, zero wysiłku, dzień wcześniej pospalam po południu, do przychodni przyjechałam autem mimo że mam 5 min pieszo, a siedzeniem w kolejce i badaniem się nie stresowalam bo wchodzilam pierwsza.
    Rozmawiałam z endokrynolog i powiedziała, że owszem prolaktyna jest bardzo czulym badaniem, ale stres raczej nie jest w stanie podnieść ją aż tak wysoko poza normę, bo jest różnica między normą 23 a moim wynikiem 91. Zapytałam ją czy robić tą prolaktyne z obciążeniem to mówiła że nie, bo nie ma sensu podnosić wyniku prolaktyny która i tak wyszła w dwóch badaniach wysoka.
    Dlatego właśnie zleciała mi tą makroprolaktyne żeby sprawdzić czy moja prolaktyna nie łączy się w większe cząsteczki które fałszuja wynik prolaktyny.
    Teraz jak robiłam ten trzeci pomiar, to jakby w pdobonych warunkach stresowych 😂 bo nie lubię oddawać krwi, musiałam podjechać tam autem, nie czekałam w kolejce no i wiadomo że byłam ciekawa co wyjdzie w badaniu.

Także sama nie wiem, poczekam na ten drugi wynik prolaktyny, z którym będzie też wynik makroptolaktyny 🤔

tym_janek, justyna1719 lubią tę wiadomość

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • justyna1719 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goldlemon wrote:
    Justyna, mam takie pytanie, mozesz oczywiscie nie odpowiadac jesli jest niewygodne. Ale chcialam spytać czy pracujesz ? Ostatnio spędzałas duzo czasu w domu i sklepach, może udaloby sie cos dorobić i poprawic sytauacje materialna rodziny :)
    Pytam bo ja mam dodatkową prace i tam zarabiam na przyjemności( badania zaliczam do przyjemnisci :D)
    Nie nie jest niewygodne i już na nie odpowiadam, otóż razem z mężem prowadzimy gospodarstwo rolne 😊 mieszkamy na wsi 😊

motylek1909 lubi tę wiadomość

63644240ef.png

👱‍♀️33 lat, 🤵38 lat
    Starania od czerwca 2018

🧫 04.11 IN VITRO
    🧫31.11 - mamy 5 zarodków
    ❄️ Jeden zarodek C.C.C.
    👶3dpt - prog 41
    👶9dpt 120,7

*AMH 2,35
    *FSH 6,36
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ