Grudniowe testowanie-czyli święta we troje ❤
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry!
Dziewczyny bardzo wszystkim z Was dziękuję za wczorajsze życzenia! Jesteście kochane 😘
Antybiotyk mnie totalnie zmiótł z nóg:(
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Hej dziewczyny 😘
Nie odzywałam się wczoraj, bo nie miałam kiedy napisać, ale powoli wszystko nadrobiłam 😘
Przykro mi z powodu Waszych @ ☹️ ale nowy cykl, nowe nadzieję i nie poddawajcie sie😘
Mrs.C trzymam kciuki za betę ✊
Justyna, super, że zdecydowalas się na badania 👍 co do anty tpo i anty tg to nie wiem, bo ja od razu robiłam komplet, potem kontrolne tylko część, ale endo powiedziała że jak znajdę w ciążę to też mam od razu zrobić komplet, usg tarczycy robiłam ale dlatego że TSH miałam wysokie 🙂
Co do prawidłowego THS przy staraniach, to powiem Wam, że co lekarz to inna szkoła 🤷♀️ mój gin i stara endokrynolog mówili że poniżej 2,5, od koleżanki słyszałam że najlepiej ok. 1, a jak byłam ostatnio u nowej endo, takiej ekstra specjalisty to powiedziała że TSH powinno być między 0,5 a 2,0 i to są bezpieczne widełki 🤔
A teraz Wam opowiem jakie jaja wyszły u mnie 🙈
W poprzednim cyklu badalam prolaktyne i w:
-9 dc wynik 33 (norma do 23)
-21 dc wynik 91 (norma do 23)
Więc poszłam do nowej endokrynolog i ona stwierdziła hiperprolaktynemie i kazała zrobić badania krwi:
-prolaktyna
-makroprolaktyna
Żeby sprawdzić jaki jest powód wysokiej prppaktuny: czy błąd labo, czy zła budowa cząsteczek prolaktyny czy guz przysadki.
Więc wczoraj pojechałam do labo, do Diagnostyki i zrobiłam te dwa badania.
Okazało się, że ta makroprolaktyna jest badaniem wysylkowym i na wynik muszę czekać do 10 dni roboczych.
Ale po południu zadzwonili do mnie do pracy i powiedzieli, że mogą mi zbadać tą prolaktynę dwa razy:
1) pierwszy raz w labo na miejscu i wynik będzie jeszcze dzisiaj
2) drugi raz jak jak będą badać tą makroprolaktyne w tym drugim labo i wynik będzie później
No to powiedziałam, że mogą badać dwa razy, tylko kobieta mnie uprzedziła, że te wyniki mogą się później różnić, bo będą badane inną metodą i innym sprzętem.
I słuchajcie, sprawdzam wczoraj wynik, tam:
-PROLAKTYNA 12,04
(norma 5-26)
No hit!!! Na początku się mega ucieszyłam bo wychodzi piękna norma!! No ale tak się zastanawiam skąd takie wyniki w poprzednim cyklu, bo szczerze mówiąc mam teraz trzy wyniki i każdy jest inny:
-9 dc 33 ng/ml
-21 dc 91 ng/ml
-11 dc 12 ng/ml
I o co tu chodzi? 🤷♀️
Jedyne co mnie jeszcze pociesza, że tą samą próbkę krwi zbadaja mi razem z tą makroprolaktyna i wtedy sobie porownam dwa wyniki z dwóch różnych labo, różnym sprzętem i różną metodą, ale te sama próbkę 🤔
I bądź tu mądry 😂😂😂 -
Dziewczyny mój wynik progesteronu spójrzcie i powiedzcie czy z takim wynikiem jest jeszcze wg hakas szansa?? 🤔
https://zapodaj.net/9b94c04a3655d.jpg.html02.06 13 dpo II
03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰
-
Nynka wrote:Hah, mialam bardziej na myśli okres ochronny😁 że na umowach na czas okreslony zaczyna sie dopiero po 3 msc, na nieokreślony już od terminu ostatniej miesiączki😁
megson91, Kitka_87 lubią tę wiadomość
-
Inaa89 wrote:Dziewczyny mój wynik progesteronu spójrzcie i powiedzcie czy z takim wynikiem jest jeszcze wg hakas szansa?? 🤔
https://zapodaj.net/9b94c04a3655d.jpg.html
Masz piękny wynik progesteronu, który potwierdza że jest ogromna szansa, że owulacja była 👍
Ale absolutnie żadne badanie progesteronu nie wskazuje na ciążę, tylko i wyłącznie beta hcg 🤷♀️
Ktoś może mieć progesteron 12 i być w ciąży, a ktoś 23 i nie być niestety 😑megson91, Kitka_87 lubią tę wiadomość
-
Lalia wrote:Masz piękny wynik progesteronu, który potwierdza że jest ogromna szansa, że owulacja była 👍
Ale absolutnie żadne badanie progesteronu nie wskazuje na ciążę, tylko i wyłącznie beta hcg 🤷♀️
Ktoś może mieć progesteron 12 i być w ciąży, a ktoś 23 i nie być niestety 😑
Wiem wiem ☺️chodzilo mi bardziej o to czy na tym etapie nie jest za niski 😊 dziękuję za odpowiedź 😉02.06 13 dpo II
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
-
Inaa89 wrote:Dziewczyny mój wynik progesteronu spójrzcie i powiedzcie czy z takim wynikiem jest jeszcze wg hakas szansa?? 🤔
https://zapodaj.net/9b94c04a3655d.jpg.html -
Cześć, przepraszam, że się nie odzwyalam tak długo ale sporo zajęć mam w tygodniu. Gratulacje dla wszystkich, którym się udało a za resztę bardzo trzymam kciuki aby udało się jak najszybciej.
Ja wczoraj robił betę i wyszło 733 , czyli prawidłowo;) plqmoen żadnych na razie nie mam, śluzu też nie bardzo raczej sucho. A 23 jestem umówiona na wizytę u lekarza
Udanego dnia Wam życzę!agniesia8899, Nynka, Klaudia9212, Inaa89, Ounai, Niedziela_2007, Nona, Agafiga, motylek1909, boo123, emdar, BB__Anna, justyna1719, Kitka_87, Mlodamezatka, in_co_gni_to, Ignissa lubią tę wiadomość
-
Lalia wrote:Hej dziewczyny 😘
Nie odzywałam się wczoraj, bo nie miałam kiedy napisać, ale powoli wszystko nadrobiłam 😘
Przykro mi z powodu Waszych @ ☹️ ale nowy cykl, nowe nadzieję i nie poddawajcie sie😘
Justyna, super, że zdecydowalas się na badania 👍 co do anty tpo i anty tg to nie wiem, bo ja od razu robiłam komplet, potem kontrolne tylko część, ale endo powiedziała że jak znajdę w ciążę to też mam od razu zrobić komplet, usg tarczycy robiłam ale dlatego że TSH miałam wysokie 🙂
Co do prawidłowego THS przy staraniach, to powiem Wam, że co lekarz to inna szkoła 🤷♀️ mój gin i stara endokrynolog mówili że poniżej 2,5, od koleżanki słyszałam że najlepiej ok. 1, a jak byłam ostatnio u nowej endo, takiej ekstra specjalisty to powiedziała że TSH powinno być między 0,5 a 2,0 i to są bezpieczne widełki 🤔
Więc poszłam do nowej endokrynolog i ona stwierdziła hiperprolaktynemie i kazała zrobić badania krwi:
-prolaktyna
-makroprolaktyna
Żeby sprawdzić jaki jest powód wysokiej prppaktuny: czy błąd labo, czy zła budowa cząsteczek prolaktyny czy guz przysadki.
Okazało się, że ta makroprolaktyna jest badaniem wysylkowym i na wynik muszę czekać do 10 dni roboczych.
Ale po południu zadzwonili do mnie do pracy i powiedzieli, że mogą mi zbadać tą prolaktynę dwa razy:
2) drugi raz jak jak będą badać tą makroprolaktyne w tym drugim labo i wynik będzie później
No to powiedziałam, że mogą badać dwa razy, tylko kobieta mnie uprzedziła, że te wyniki mogą się później różnić, bo będą badane inną metodą i innym sprzętem.
-PROLAKTYNA 12,04
(norma 5-26)
No hit!!! Na początku się mega ucieszyłam bo wychodzi piękna norma!! No ale tak się zastanawiam skąd takie wyniki w poprzednim cyklu, bo szczerze mówiąc mam teraz trzy wyniki i każdy jest inny:
-9 dc 33 ng/ml
-21 dc 91 ng/ml
-11 dc 12 ng/ml
I o co tu chodzi? 🤷♀️
Jedyne co mnie jeszcze pociesza, że tą samą próbkę krwi zbadaja mi razem z tą makroprolaktyna i wtedy sobie porownam dwa wyniki z dwóch różnych labo, różnym sprzętem i różną metodą, ale te sama próbkę 🤔
I bądź tu mądry 😂😂😂
A w jakim labo robiłaś ? Ja ostatnio się dowiedziałam, ze w diagnostyce wychodzą takie jaja i koleżance W diagnostyce np AMH rosło 😂 z badania na badanie 😂 lekarz Od niepłodności się za głowę złapał i kazał powtarzać wszystkie badania w innym labo. 😂 -
Ounai wrote:Ale na co? Jeśli na ciąże to tak, ewidentnie jesteś po owulacji i progesteron jest w normie02.06 13 dpo II
06.06 17 dpo beta 700
28+6 1496g
-
Lalia wrote:Hej dziewczyny 😘
-prolaktyna
-makroprolaktyna
-PROLAKTYNA 12,04
(norma 5-26)
-9 dc 33 ng/ml
-21 dc 91 ng/ml
-11 dc 12 ng/ml
I o co tu chodzi? 🤷♀️
I bądź tu mądry 😂😂😂
Moja odpowiedz bedzie malo popularna, ale generalnie wg. Najnowszych wytycznych prolaktyne nalezy badac wylacznie po obciazeniu, jezeli w ogole. Prolaktyna jest bardzo skokowym hormonem. Jej poziom naturalnie skacze w ciagu doby. Zazwyczaj najwyzsze stezenie jest ok 2-5 w nocy. No ale prolaktyna nie ma zegarka, te roznice wynikaja z naszego cyklu dobowego, jak ktos bardzo pozno chodzi spac i wstaje popoludniami to bedzie mial to przesuniete.
Co dalej, prolaktyna jest bardzo zalezna od adrenaliny i kortyzolu, stres ja podnosi. Stresem moze byc za rowno klotnia, przewlekle problemy, jak i dla niektorych sam stres przed badaniami, bo np. Boi sie pobierania krwi moze skutecznie zafalszowac wynik. Stresem dla organizmu jest tez dluga przerwa w jedzeniu, wiec jezeli kolacje jedlismy wczesnie a na badania idziemy na czczo, to juz z marszu nam kortyzol rosnie, a z nim prolaktyna.
Poza tym prolaktyne podnosi oczywiscie kp, sex i intensywna aktywnosc fizyczna.
No i tak jak prolaktyna wyjdzie w badaniu niska, to super, znaczy ze spada do takiego poziomu to na plus. Ale jak jest wysoka to jeszcze nie znaczy ze zawsze jest wysoka, mogla byc wysoka w momencie badania i normalnie byc nizsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 11:37
Klaudia9212, Kitka_87 lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
No już jestem po pobraniu. W tym laboratorium to taka baba nie delikatna ze matko święta... Dwa razy sie wbijala bo żyły mam cienkie i krew nie chciała lecieć. Dołożyłam. Jeszcze atpo i atg jednak.... Dzięki dziewczyny 😘 dobrze ze jest to forum 😘 gdyby nie wy to bym nie wiedziała jakie badania robić... Amh dopiero koło wtorku ma być, bo to wysyłkowe a reszta chyba dziś..
Kitka_87 lubi tę wiadomość
👱♀️33 lat, 🤵38 lat
Starania od czerwca 2018
❌Problem męski azoospermia - zespół klinefeltera
📌1 IUI - lipiec 2021 - nieudane ☹️
📌2 IUI - październik nieudane ☹️
🧫 04.11 IN VITRO
🧫30. 11 punkcja-pobrano 18 cumulusow ✊✊ z czego 12 prawidłowych
🧫31.11 - mamy 5 zarodków
❄️ Jeden zarodek C.C.C.
🤢Grudzień - Stop Covid ☹️
⛄07.02 Transfer-Blastka 3CC 🙏
👶3dpt - prog 41
👶7dpt beta 38,2, prog 46,82
👶9dpt 120,7
👶11dpt - 409,5, prog 47,82
👶15dpt - 1592, prog 40,82
👶21dpt - 8735 - prog39,15
❤️04.03 (25dpt) mamy serduszko ❤️
*AMH 2,35
*TSH 2,97 - (Euthyrox) 1,56 (13.12)
*FSH 6,36
*Homocysteina 11,66 (28.10), 4,86 (13.12)
*Insulinooporość - Glucophage 500
Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10 -
Justyna1719 wrote:No już jestem po pobraniu. W tym laboratorium to taka baba nie delikatna ze matko święta... Dwa razy sie wbijala bo żyły mam cienkie i krew nie chciała lecieć. Dołożyłam. Jeszcze atpo i atg jednak.... Dzięki dziewczyny 😘 dobrze ze jest to forum 😘 gdyby nie wy to bym nie wiedziała jakie badania robić... Amh dopiero koło wtorku ma być, bo to wysyłkowe a reszta chyba dziś..
Pytam bo ja mam dodatkową prace i tam zarabiam na przyjemności( badania zaliczam do przyjemnisci )Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2019, 12:31
Starania od marca 2018
-
Potem jak już będę w domu to nadrobię wasze wpisy 😘
👱♀️33 lat, 🤵38 lat
Starania od czerwca 2018
🧫 04.11 IN VITRO
🧫31.11 - mamy 5 zarodków
❄️ Jeden zarodek C.C.C.
👶3dpt - prog 41
👶9dpt 120,7
*AMH 2,35
*FSH 6,36
Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10 -
nick nieaktualnyLalia wrote:Hej dziewczyny 😘
-prolaktyna
-makroprolaktyna
-PROLAKTYNA 12,04
(norma 5-26)
-9 dc 33 ng/ml
-21 dc 91 ng/ml
-11 dc 12 ng/ml
I o co tu chodzi? 🤷♀️
I bądź tu mądry 😂😂😂 -
nick nieaktualny
-
Renatyslawa, piękna beta 😍😍😍
Klaudia, pierwsze dwa badania prolaktyny robiłam w przychodni, w której jest tylko punkt pobrań a próbki są przewożone do szpitala 😘 a ten trzeci pomiar to w Diagnostyce właśnie 🤔
Tymjanek, ja to wszystko wiem kochana 😘
Przed pierwszym badaniem było zero współżycia, siłowni, stymulacji sutków itd. jedyne co to poszłam do przychodni pieszo, ale tam z 30 min na pewno siedziałam w kolejce i prolaktyna wyszła 33.
Przy drugim badaniu to samo, zero wysiłku, dzień wcześniej pospalam po południu, do przychodni przyjechałam autem mimo że mam 5 min pieszo, a siedzeniem w kolejce i badaniem się nie stresowalam bo wchodzilam pierwsza.
Rozmawiałam z endokrynolog i powiedziała, że owszem prolaktyna jest bardzo czulym badaniem, ale stres raczej nie jest w stanie podnieść ją aż tak wysoko poza normę, bo jest różnica między normą 23 a moim wynikiem 91. Zapytałam ją czy robić tą prolaktyne z obciążeniem to mówiła że nie, bo nie ma sensu podnosić wyniku prolaktyny która i tak wyszła w dwóch badaniach wysoka.
Dlatego właśnie zleciała mi tą makroprolaktyne żeby sprawdzić czy moja prolaktyna nie łączy się w większe cząsteczki które fałszuja wynik prolaktyny.
Teraz jak robiłam ten trzeci pomiar, to jakby w pdobonych warunkach stresowych 😂 bo nie lubię oddawać krwi, musiałam podjechać tam autem, nie czekałam w kolejce no i wiadomo że byłam ciekawa co wyjdzie w badaniu.
Także sama nie wiem, poczekam na ten drugi wynik prolaktyny, z którym będzie też wynik makroptolaktyny 🤔tym_janek, justyna1719 lubią tę wiadomość
-
Goldlemon wrote:Justyna, mam takie pytanie, mozesz oczywiscie nie odpowiadac jesli jest niewygodne. Ale chcialam spytać czy pracujesz ? Ostatnio spędzałas duzo czasu w domu i sklepach, może udaloby sie cos dorobić i poprawic sytauacje materialna rodziny
Pytam bo ja mam dodatkową prace i tam zarabiam na przyjemności( badania zaliczam do przyjemnisci )motylek1909 lubi tę wiadomość
👱♀️33 lat, 🤵38 lat
Starania od czerwca 2018
🧫 04.11 IN VITRO
🧫31.11 - mamy 5 zarodków
❄️ Jeden zarodek C.C.C.
👶3dpt - prog 41
👶9dpt 120,7
*AMH 2,35
*FSH 6,36
Suplementy: kwas foliowy, witamina B12, ashawaganda, Magne B6, omega 3, preventic z wit D3, witamina C, koenzym Q10