Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Hormony LH/FSH
Odpowiedz

Hormony LH/FSH

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam wyniki badań moich hormonów, zrobione dziś w 3 dc.
    To są wyniki:
    prolaktyna 7,65 (2,8-29,20)
    fsh 6,07 (2,5-10,2)
    lh 5,26 (1,9-12,5)
    estradiol 51,60 (19,5 -144,2).

Czyli teoretycznie wszystko w normach. Oczywiście idę z tym do gina, ale czytałam gdzieś, że istotny jest stosunek LH do FSH, który powinien wynosić 1:1. U mnie wychodzi 0,84. Szukałam po różnych stronach ale tam co człowiek to inna opinia i jakoś nie mam zaufania. Czy mój wynik jest ok? Prolaktynę robiłam jakieś 2miesiące temu w 22dc i była ok. 13. Gdzieś czytałam jeszcze, że bierze się pod uwagę wynik estradiolu i fsh, ale co do czego nie mam pojęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo aż boję się cieszyć z takich ładnych wyników:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 14:53

Ania_84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze wskazywac na niewydolnosc przysadki dlatego dobrze tez zrobic cały profil tarczycowy.

kita lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie stosunek jest ok.. ponizej 0,6 moze wskazywac na na niewydolnosc przysadki twoj wyniki LH/fSH jest jak najbardziej odpowiedni.. powninen byc okolo 1 .. ja sama mam 0,84 :)

Poziom FSH
    < 3 mIU/ml niewydolność przysadki

9-12 mIU/ml obniżona rezerwa jajnikowa

12-18 mIU/ml wyczerpująca się rezerwa jajnikowa, stymulacja owulacji jest trudna

> 18 mIU/ml Stymulacja owulacji jest bardzo trudna, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest mało prawdopodobne.

kita, kapturnica lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Moze wskazywac na niewydolnosc przysadki dlatego dobrze tez zrobic cały profil tarczycowy.

Jak zaczęliśmy się starć ok 6 miesięcy temu TSH wyszło 1,4, było w normie.
    Dziś robiłam też anty TPO, bo mam w rodzinie choroby tarczycy, mimo braku objawów sugerujących dostałam skierowanie na wszelki wypadek. Tak więc czekam jeszcze na to i na estriol wolny - sama nie wiem po co mi to gin zlecił, bo jak czytałam to się bada już w ciąży, żeby wykryć wady płodu. Może są jakieś inne opcje... może to mieć związek z tą niewydolnością o której piszesz??

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy niewydolnosci przysadki prolaktyna szaleje i skacze bardoz do gory ..

a tarczycowka to norma badan przed ciaza.. bo w trakcie ciazy badajac juz niestety moze byc za pozno na leczenie..

kita, kapturnica lubią tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, ale po co mi dał skierowanie na estriol wolny..?? Nie widzę w tym sensu, ale zrobiłam. Na wizycie nie spostrzegłam się jak pisał, bo bym od razu zapytała w jakim kierunku to badanie..

Właśnie mi przysłali przeciwciała anty TPO : 0,35 norma: 0-5,61, wnioskuję, że ok??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 00:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam na tuch badaniach z zzalecenia lekarza w 21-23 dc

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Ja dzisiaj byłam na tuch badaniach z zzalecenia lekarza w 21-23 dc

Dziwna sprawa, bo mi powiedział, że FSH i LH to w 3-5 dc. Anty TPO i prolaktynę i resztę można przy okazji zrobić razem. W sumie to może zależy o tego w jakim celu się robi.. u mnie na wynikach są normy i jest rozbicie na poszczególne fazy cyklu, także widać że są robione we wszystkich. Prolaktynę już kiedyś robiłam ale z progesteronem właśnie w 23 dc.
    Jak będziesz miała wyniki to daj znać ;)

• Evelle Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny zaglada tu jeszcze ktos? Wczoraj odebralam wyniki zrobione w 4 dc FSH 7.9 LH 4.5 niedomoga fazy lutealnej moj gin nie chce nic dac na razie z hormonow - szukamy przyczyny co zakloca cykl. Od 6 mcy dieta specjalna zero slodyczy a wyniki takie sobie. Poradzcie cos prosze:-)

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A progesteron badałaś? Jak niedomoga to powinien być niski, masz może plamienia przed @ ? To częsty objaw niedomogi.. Póki co to chyba Twoje wyniki są w normie, może dlatego nic Ci nie dał. Na niedomogę klasycznie przypisują luteinę/duphaston. Ja kiedyś też brałam castagnus. U mnie leki wyeliminowały plamienia przed @ ciągnące się nieraz i cały tydzień. To był konkretny objaw, że coś jest nie tak, bo wcześniej tak nie miałam.

• Sarenka2015 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wiecie jakie badania nalezy wykonywać po 10 dc do 14? Mój mąż rozmawiał na ten temat z gineksem, ale niestety nie powiedział mu wtedy co. Miałam już robione badania 3dc. Pod koniec będę badać progesteron.

Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ