Forum Starając się - ogólne Hormony LH/FSH
Odpowiedz

Hormony LH/FSH

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam wyniki badań moich hormonów, zrobione dziś w 3 dc.
    To są wyniki:
    prolaktyna 7,65 (2,8-29,20)
    fsh 6,07 (2,5-10,2)
    lh 5,26 (1,9-12,5)
    estradiol 51,60 (19,5 -144,2).

    Czyli teoretycznie wszystko w normach. Oczywiście idę z tym do gina, ale czytałam gdzieś, że istotny jest stosunek LH do FSH, który powinien wynosić 1:1. U mnie wychodzi 0,84. Szukałam po różnych stronach ale tam co człowiek to inna opinia i jakoś nie mam zaufania. Czy mój wynik jest ok? Prolaktynę robiłam jakieś 2miesiące temu w 22dc i była ok. 13. Gdzieś czytałam jeszcze, że bierze się pod uwagę wynik estradiolu i fsh, ale co do czego nie mam pojęcia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo aż boję się cieszyć z takich ładnych wyników:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 14:53

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 19:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze wskazywac na niewydolnosc przysadki dlatego dobrze tez zrobic cały profil tarczycowy.

    kita lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie stosunek jest ok.. ponizej 0,6 moze wskazywac na na niewydolnosc przysadki twoj wyniki LH/fSH jest jak najbardziej odpowiedni.. powninen byc okolo 1 .. ja sama mam 0,84 :)

    Poziom FSH
    < 3 mIU/ml niewydolność przysadki

    9-12 mIU/ml obniżona rezerwa jajnikowa

    12-18 mIU/ml wyczerpująca się rezerwa jajnikowa, stymulacja owulacji jest trudna

    > 18 mIU/ml Stymulacja owulacji jest bardzo trudna, prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest mało prawdopodobne.

    kita, kapturnica lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Moze wskazywac na niewydolnosc przysadki dlatego dobrze tez zrobic cały profil tarczycowy.

    Jak zaczęliśmy się starć ok 6 miesięcy temu TSH wyszło 1,4, było w normie.
    Dziś robiłam też anty TPO, bo mam w rodzinie choroby tarczycy, mimo braku objawów sugerujących dostałam skierowanie na wszelki wypadek. Tak więc czekam jeszcze na to i na estriol wolny - sama nie wiem po co mi to gin zlecił, bo jak czytałam to się bada już w ciąży, żeby wykryć wady płodu. Może są jakieś inne opcje... może to mieć związek z tą niewydolnością o której piszesz??

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 30 grudnia 2014, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy niewydolnosci przysadki prolaktyna szaleje i skacze bardoz do gory ..

    a tarczycowka to norma badan przed ciaza.. bo w trakcie ciazy badajac juz niestety moze byc za pozno na leczenie..

    kita, kapturnica lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 grudnia 2014, 00:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, ale po co mi dał skierowanie na estriol wolny..?? Nie widzę w tym sensu, ale zrobiłam. Na wizycie nie spostrzegłam się jak pisał, bo bym od razu zapytała w jakim kierunku to badanie..

    Właśnie mi przysłali przeciwciała anty TPO : 0,35 norma: 0-5,61, wnioskuję, że ok??

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 00:25

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 grudnia 2014, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam na tuch badaniach z zzalecenia lekarza w 21-23 dc

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 grudnia 2014, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Ja dzisiaj byłam na tuch badaniach z zzalecenia lekarza w 21-23 dc

    Dziwna sprawa, bo mi powiedział, że FSH i LH to w 3-5 dc. Anty TPO i prolaktynę i resztę można przy okazji zrobić razem. W sumie to może zależy o tego w jakim celu się robi.. u mnie na wynikach są normy i jest rozbicie na poszczególne fazy cyklu, także widać że są robione we wszystkich. Prolaktynę już kiedyś robiłam ale z progesteronem właśnie w 23 dc.
    Jak będziesz miała wyniki to daj znać ;)

  • Evelle Autorytet
    Postów: 318 351

    Wysłany: 8 marca 2015, 07:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny zaglada tu jeszcze ktos? Wczoraj odebralam wyniki zrobione w 4 dc FSH 7.9 LH 4.5 niedomoga fazy lutealnej moj gin nie chce nic dac na razie z hormonow - szukamy przyczyny co zakloca cykl. Od 6 mcy dieta specjalna zero slodyczy a wyniki takie sobie. Poradzcie cos prosze:-)

    atdc9vvjtiub4xrf.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 marca 2015, 07:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A progesteron badałaś? Jak niedomoga to powinien być niski, masz może plamienia przed @ ? To częsty objaw niedomogi.. Póki co to chyba Twoje wyniki są w normie, może dlatego nic Ci nie dał. Na niedomogę klasycznie przypisują luteinę/duphaston. Ja kiedyś też brałam castagnus. U mnie leki wyeliminowały plamienia przed @ ciągnące się nieraz i cały tydzień. To był konkretny objaw, że coś jest nie tak, bo wcześniej tak nie miałam.

  • Sarenka2015 Autorytet
    Postów: 962 253

    Wysłany: 8 marca 2015, 16:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wiecie jakie badania nalezy wykonywać po 10 dc do 14? Mój mąż rozmawiał na ten temat z gineksem, ale niestety nie powiedział mu wtedy co. Miałam już robione badania 3dc. Pod koniec będę badać progesteron.

    Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ