Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
A-6 wrote:Edka, fantastycznie ❤️ Głupio mi bo wam zazdroszczę, że macie już ten jeden z decydujących momentów za sobą 😪
Doskonale Cie rozumiem. Też siedzę jak na szpilkachA-6 lubi tę wiadomość
-
A6, za kilka dni będziesz miała to już za sobą
A w ogóle to robiliśmy usg przez brzuch, bo dowcipnie słabo było widać. Dziwne, nie? Dowcipnie nie mógł dobrze pomierzyć ani złapać tętna, a jak wziął głowice na brzuch, to wszystko jak na tacy. Tak myślę, że to efekt tyłozgięcia macicy.
A co do progesteronu... Generalnie powiedział, że najnowsze wytyczne są takie, że nie bada się już proga razem z betą. Bo nie jest on wyznacznikiem dobrostanu ciąży. Można zarówno przy wysokim progu poronić, jak i przy niskim donosić do końca. Jest to kwestia indywidualna organizmu. Niemniej jednak dziwił go mój wynik 12ng, gdyż ciałko żółte i endometrium ładnie wyglądają. W każdym razie - skoro już zbadałam proga i wyszedł sporo poniżej 20 - namówił mnie na luteinę podjęzykowa. Z miesiąc mam ją brać.siesiepy, dracaena, A-6, farfalla92 lubią tę wiadomość
-
Edka a nie miałaś pełnego pęcherza? U mnie wtedy na USG dopochwowym w ogóle nic nie widać. Potem już na późniejszym etapie robi się tylko przez brzuch czy dalej zależy jak leży? Fajnie że lekarz zasugerował luteinę, na pewno nie zaszkodzi a będziesz miała psychiczny komfort że dzidzia ma wszystko czego potrzebuje.
U mnie drugi dzień z kolei okruuutnie męczący pod względem nudności. Jeszcze nie jest to max, choć wczoraj rzyg 5 razy zaliczony 🤮 ewidentnie zaszkodziły mi krokiety z grzybami, za ciężko. No chyba wchodzę w ten pierwszy trymestr na grubo, pytanie jak długo to tak będzie wyglądać
We wtorek lecę na badania, ciekawa jestem ile się czeka w Luxmedzie na wyniki. W tym tygodniu zaliczyłam też USG piersi, jest wszystko ok, w obu piersiach sporo małych tobieli mniejszych niż 4mm, ale grunt że nic podejrzanego to onkologicznie. Wam lekarze też zlecali USG? Bo widzę że to jakiś nowy standard, druga ciąża i drugie skierowanie, bardzo fajna zmiana bo dawniej słyszało się od lekarzy że piersi się w ciąży nie bada, nie ma potrzeby itp.siesiepy lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Edka a nie miałaś pełnego pęcherza? U mnie wtedy na USG dopochwowym w ogóle nic nie widać. Potem już na późniejszym etapie robi się tylko przez brzuch czy dalej zależy jak leży? Fajnie że lekarz zasugerował luteinę, na pewno nie zaszkodzi a będziesz miała psychiczny komfort że dzidzia ma wszystko czego potrzebuje.
U mnie drugi dzień z kolei okruuutnie męczący pod względem nudności. Jeszcze nie jest to max, choć wczoraj rzyg 5 razy zaliczony 🤮 ewidentnie zaszkodziły mi krokiety z grzybami, za ciężko. No chyba wchodzę w ten pierwszy trymestr na grubo, pytanie jak długo to tak będzie wyglądać
We wtorek lecę na badania, ciekawa jestem ile się czeka w Luxmedzie na wyniki. W tym tygodniu zaliczyłam też USG piersi, jest wszystko ok, w obu piersiach sporo małych tobieli mniejszych niż 4mm, ale grunt że nic podejrzanego to onkologicznie. Wam lekarze też zlecali USG? Bo widzę że to jakiś nowy standard, druga ciąża i drugie skierowanie, bardzo fajna zmiana bo dawniej słyszało się od lekarzy że piersi się w ciąży nie bada, nie ma potrzeby itp.
Jeśli chodzi o usg to chyba zależy jak leży
-
Namisa wrote:Edka a nie miałaś pełnego pęcherza? U mnie wtedy na USG dopochwowym w ogóle nic nie widać. Potem już na późniejszym etapie robi się tylko przez brzuch czy dalej zależy jak leży? Fajnie że lekarz zasugerował luteinę, na pewno nie zaszkodzi a będziesz miała psychiczny komfort że dzidzia ma wszystko czego potrzebuje.
We wtorek lecę na badania, ciekawa jestem ile się czeka w Luxmedzie na wyniki. W tym tygodniu zaliczyłam też USG piersi, jest wszystko ok, w obu piersiach sporo małych tobieli mniejszych niż 4mm, ale grunt że nic podejrzanego to onkologicznie. Wam lekarze też zlecali USG? Bo widzę że to jakiś nowy standard, druga ciąża i drugie skierowanie, bardzo fajna zmiana bo dawniej słyszało się od lekarzy że piersi się w ciąży nie bada, nie ma potrzeby itp.
Kciuki za Twoje badania.Namisa lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
29♀️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, p. ciała APCA i Castle,
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾01.24 LEEP szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾9 stymulacji letrozolem❌
34♂️
◾chwiejna ilość i koncentracja 🪱
◾MSOME: 0% + 1% 👎🏻
07.2024 puste jaja płodowe 💔💔
✨IVF
1. IMSI:
27.02 start stymulacji
12.03 💉20 🥚-> 6MII + 11 GV (IVM: 7MII) - 12 zapłodnień - 1❄️
15.04 FET 5BB beta 10dpt <0,1
2. IMSI + Fertile chip
12.05 start stymulacji
28.05 💉19 🥚 -> 14 MII 🍀
Najwięcej o robieniu dzieci wiedzą Ci, którym nie wychodzi. To chyba nie tak powinno być. -
Namisa wrote:We wtorek lecę na badania, ciekawa jestem ile się czeka w Luxmedzie na wyniki.
-
Ancalime wrote:U mnie Luxmed współpracuje z diagnostyka i czeka się tyle samo mniej więcej na wyniki, ile w diagnostyce (czyli najczęściej tego samego dnia wieczorem są na portalu). I jak masz apkę luxmedowa to dostaniesz powiadomienie o dostępności wyników 🙂33♀️33 ♂️
27.08.2019 👫
27.08.2020 💍
27.08.2021 💒
27.08.2023 termin 🍼
_______
2014 💗 M. 👧
20.12 ⏸️😲🙈
21.12 beta 1242🩸
21.12 - perzyk 3,8mm
03.01 0,43mm🍤
31.01 wizyta
06.02 badania 🩸 Pappa
15.02 niskie ryzyka 🍀 💙?
21.02 8 cm 🍼 100g
21.03 220g 🥚🥚
12.04 411g 👕
18.04 491 g 🐻
16.05(25+2) 908 g 🐻
06.06(28+2)1662 g 🐻
20.06(30+2) 2080 g 🐻
28.06 (31+3) 2138 g 🐻
11.07 (33+3) 2760g 🐻
31.07 (36+2) 3652g 🐻
21.08 Bruno 3920/59cm 🐻 CC.
-
Namisa, kurczę, ja to się tak powstrzymuję od 🤮 Że chyba mi to na gorsze wychodzi 😅
Powodzenia na badaniach!
Kurczę, muszę obczaic jakieś labo na NFZ, bo to co kiedyś robiłam strasznie późno wyniki wysyła.
Ps: może wiecie czy "wypada" brać na zmianę suplementy ciążowe? Bo miałam z solgara z dobrym składem i z pueria uno brałam, ale mam teraz pregnę start i nie wiem czy najpierw ja wybrać czy na zmianę łykać 😅Namisa lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
A-6 wrote:Namisa, kurczę, ja to się tak powstrzymuję od 🤮 Że chyba mi to na gorsze wychodzi 😅
Powodzenia na badaniach!
Kurczę, muszę obczaic jakieś labo na NFZ, bo to co kiedyś robiłam strasznie późno wyniki wysyła.
Ps: może wiecie czy "wypada" brać na zmianę suplementy ciążowe? Bo miałam z solgara z dobrym składem i z pueria uno brałam, ale mam teraz pregnę start i nie wiem czy najpierw ja wybrać czy na zmianę łykać 😅
Wydaje mi się że nie ma przeciwwskazań żeby brać na zmianę. Ja tak mam teraz zwieche jeśli chodzi o branie Pueri Uno. Jakiś czas temu wpadły mi w ręce posty na Instagramie dotyczące brania takich suplementów łączonych (z metylowana i syntetyczna forma kwasu foliowego) i wynika z nich (a mają dość dobre zrodla w Pubmedzie) że to bardzo słaba opcja. Niemetabolizowany kwas foliowy ma konkurować z naturalnym folianem o wiązanie i transport do komórek, co w efekcie prowadzi do niedoboru aktywnych folianow w komórce i efektu pseudo MTHFR. Czyli przy braku polimorfizmu tego genu (który ja akurat mam) efekt metaboliczny jest taki jakby polimorfizm był obecny - ma nastąpić niedobór folianow. A dla osób z mutacją MTHFR ten efekt przyjmowania takich supli jest ponoć jeszcze gorszy. Rozwiązaniem na to miałoby być przyjmowanie metylofolianu i ewentualnie kwasu FOLINOWEGO, czyli dwóch aktywnych form. Ja przyjmowałam sam metylofolian w wysokich dawkach przez kilka dobrych miesięcy przed ciążą ale i tak trochę zmartwiło mnie to wszystko i sama teraz nie wiem czy dalej kupować Puerie czy szukać jakichś osobnych supli - samo DHA, sam jod, zmetylowany kwas foliowy... Ach, jakby człowiek tyle nie czytał to o ile byłby spokojniejszy w tej ciąży 🙄😮💨Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 09:27
A-6 lubi tę wiadomość
-
Co do suplementów - ja biorę puerie od dłuższego czasu (jeszcze przed ciąża), wcześniej brałam Pregne, ale wychodzi słabiej niż pueria i pueria mnie kupiła dodatkowymi kwasami, bo omegi nie biorę. Ale ja zaufałam mojej gin - powiedziała, ze pueria jest okej, to biorę puerie. Dałam sobie takie zalecenie od samej siebie, żeby nie czytać za dużo, bo mnie to niesamowicie stresuje. Polegam na książkach, sprawdzonych i naukowych i nic poza tym - internety dzieciowe wyłączyłam, bo to nic dobrego dla mojej głowy. 😃
Ja dziś proszę o pół kciuka, o 18 mam wizytę i od rana już jestem jak na szpilkach, bo znowu stres zżera. Wiecie, ja w ogóle tej ciąży nie odczuwam, jedynym moim objawem jest zmęczenie i ból piersi, nadal. Nic poza tym, totalnie. Jak miewałam czasem jakieś mdłości wieczorami, tak teraz już wcale. Mam nadzieje, ze po prostu tak znoszę ciąże, a nie, że dzieje się coś złego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 09:37
Namisa, siesiepy, natkurka, oloska lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Babova kciuki są obecne! 🤞🤞🤞
Bedzie dobrze, dawaj znać od razu jak tam maluch się rozwija 🍀🍀🍀
Co do supli masz rację, ogólnie uważam że Pueria jest jednym z lepszych na rynku. Chyba nie ma suplementu dla kobiet w ciąży który miałby tylko ten metylowany kwas i spoko dawki innych ważnych elementów, na ile zdążyłam się zorientować. Ale sporo osób zajmujących się szeroko pojętym zdrowiem ostatnio pisało o tym zjawisku fałszywego polimorfizmu MTHFR i trochę mnie to zmroziło, ile potencjalnie możemy nie wiedzieć. No ale nic, kończę temat bo nie chce też nikogo tutaj stresować. Wierzę że jeśli tyle kobiet nie bierze żadnych supli/bierze takie z słabszym składem i rodzi zdrowe dzieci to u nas nie może być inaczej 💚oloska lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Babova kciuki są obecne! 🤞🤞🤞
Co do supli masz rację, ogólnie uważam że Pueria jest jednym z lepszych na rynku. Chyba nie ma suplementu dla kobiet w ciąży który miałby tylko ten metylowany kwas i spoko dawki innych ważnych elementów, na ile zdążyłam się zorientować. Ale sporo osób zajmujących się szeroko pojętym zdrowiem ostatnio pisało o tym zjawisku fałszywego polimorfizmu MTHFR i trochę mnie to zmroziło, ile potencjalnie możemy nie wiedzieć. No ale nic, kończę temat bo nie chce też nikogo tutaj stresować. Wierzę że jeśli tyle kobiet nie bierze żadnych supli/bierze takie z słabszym składem i rodzi zdrowe dzieci to u nas nie może być inaczej 💚
Właśnie tez tak sobie myśle, moja bratowa brała Falvit mama cała ciąże, przed ciąża w ogóle żadnych supli, i cała ciąża ksiazkowo, a nie jest to podobno jakiś super suplement
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Babova kciuki sa, liczymy na pozytywne wieści po wizycie. 🍀🤞
Babova lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
29♀️
34♂️
✨IVF
1. IMSI:
27.02 start stymulacji
2. IMSI + Fertile chip
12.05 start stymulacji
28.05 💉19 🥚 -> 14 MII 🍀
Najwięcej o robieniu dzieci wiedzą Ci, którym nie wychodzi. To chyba nie tak powinno być. -
Co do supli masz rację, ogólnie uważam że Pueria jest jednym z lepszych na rynku. Chyba nie ma suplementu dla kobiet w ciąży który miałby tylko ten metylowany kwas i spoko dawki innych ważnych elementów, na ile zdążyłam się zorientować. Ale sporo osób zajmujących się szeroko pojętym zdrowiem ostatnio pisało o tym zjawisku fałszywego polimorfizmu MTHFR i trochę mnie to zmroziło, ile potencjalnie możemy nie wiedzieć. No ale nic, kończę temat bo nie chce też nikogo tutaj stresować. Wierzę że jeśli tyle kobiet nie bierze żadnych supli/bierze takie z słabszym składem i rodzi zdrowe dzieci to u nas nie może być inaczej 💚Namisa lubi tę wiadomość
-
Co do supli masz rację, ogólnie uważam że Pueria jest jednym z lepszych na rynku. Chyba nie ma suplementu dla kobiet w ciąży który miałby tylko ten metylowany kwas i spoko dawki innych ważnych elementów, na ile zdążyłam się zorientować. Ale sporo osób zajmujących się szeroko pojętym zdrowiem ostatnio pisało o tym zjawisku fałszywego polimorfizmu MTHFR i trochę mnie to zmroziło, ile potencjalnie możemy nie wiedzieć. No ale nic, kończę temat bo nie chce też nikogo tutaj stresować. Wierzę że jeśli tyle kobiet nie bierze żadnych supli/bierze takie z słabszym składem i rodzi zdrowe dzieci to u nas nie może być inaczej 💚
Prenacaps też chyba ma wszystko zmetylowaneO ❤️
Z ❤️ -
Kalolika wrote:Albo jeszcze ForMeds PRENACAPS MULTI 1 + DHA kapsułki?
Mam te Prenacapsy, one mają Quatrefolicwalka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
29♀️
34♂️
✨IVF
1. IMSI:
27.02 start stymulacji
2. IMSI + Fertile chip
12.05 start stymulacji
28.05 💉19 🥚 -> 14 MII 🍀
Namisa wrote:Wydaje mi się że nie ma przeciwwskazań żeby brać na zmianę. Ja tak mam teraz zwieche jeśli chodzi o branie Pueri Uno. Jakiś czas temu wpadły mi w ręce posty na Instagramie dotyczące brania takich suplementów łączonych (z metylowana i syntetyczna forma kwasu foliowego) i wynika z nich (a mają dość dobre zrodla w Pubmedzie) że to bardzo słaba opcja. Niemetabolizowany kwas foliowy ma konkurować z naturalnym folianem o wiązanie i transport do komórek, co w efekcie prowadzi do niedoboru aktywnych folianow w komórce i efektu pseudo MTHFR. Czyli przy braku polimorfizmu tego genu (który ja akurat mam) efekt metaboliczny jest taki jakby polimorfizm był obecny - ma nastąpić niedobór folianow. A dla osób z mutacją MTHFR ten efekt przyjmowania takich supli jest ponoć jeszcze gorszy. Rozwiązaniem na to miałoby być przyjmowanie metylofolianu i ewentualnie kwasu FOLINOWEGO, czyli dwóch aktywnych form. Ja przyjmowałam sam metylofolian w wysokich dawkach przez kilka dobrych miesięcy przed ciążą ale i tak trochę zmartwiło mnie to wszystko i sama teraz nie wiem czy dalej kupować Puerie czy szukać jakichś osobnych supli - samo DHA, sam jod, zmetylowany kwas foliowy... Ach, jakby człowiek tyle nie czytał to o ile byłby spokojniejszy w tej ciąży 🙄😮💨
Namisa ja przed ciaza mialam problem chociaz nie badalam sie w kierunku MTHFR to mam podejrzenie ze to mam bo mialam wysoki kwas foliowy, homocysteine itp. O tym wszystkim dowiedzialam sie jakos dwa tygodnie przed ciaza wiec nie mialam szansy podzialac z metylowanymo formami. Pozniej lekarka zalecila branie Pregny Start i juz sama nie wiedzialam co robic ale zdalam sie na opinie lekarza bo powiedziala ze takie wyniki kwasu foliowego sa okej. Teraz jednak znalazlam suple dla kobiet w ciazy tylko z jedna forma kwasu foliowego -„ Little Me” i przyjmuje tylko je. Maja wszystko o czym piszesz ( minus to to ze trzeba brac okolo 4 kapsulki dziennie)
Slyszalam wlasnie o tym co piszesz i jestem juz w 17 tygodniu. Syn rozwija sie prawidlowo ale i tak sie boje czy dobrze robilam biorac tylko te Pregne na poczatku.
Martwie sie czy wlasnie biorac tylko to nie wplynelo to jakos niekorzystanie na dzidzie o czym sie dowiemNo ale zaufalam lekarce i stwierdzilam ze nie szukam nie grzebie w necie i nie popadam w paranoje. Jest okej to okej. Teraz jednak od kilku tygodni biore tylko metylowane formy i tak juz zostane. Poczatkowo stwierdzilam ze Pregna to dobry wybor bo gdzies chyba u Mamyginekolog przeczytalam ze nie ma zalecen zeby odstawiac zwykly kwas foliowy o stosowac tylko jeden wiec sama stwierdzilam ze sie do tego zastosuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 15:23
Namisa lubi tę wiadomość
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Dzięki dziewczyny za polecanie tych supli, o LittleMe słyszałam tylko one chyba nie maja DHA w składzie, nie? Przynajmniej te dedykowane pierwszemu trymestrowi. Więc warto by było brać jeszcze cos osobno z Omega 3. Mają oczywiscie dostępne w sklepie bardzo fajne OmegaMe Prenatal ale sumując to wszystko to sporo wychodzi, ich suple nie należą do najtańszych. Ale przemyśle, pewnie dla własnego spokoju zainwestuje.
Za to o tym ForMeds PRENACAPS MULTI 1 + DHA nie słyszałam wcześniej. Super że mają dużo DHA, ale za to brak choliny, jodu mogłoby być troche wiecej no i cynk i selen razem... to pierwiastki antagonistyczne, nic sie tam nie wchłonie. Niby wydawałoby się że nie ma to takiego znaczenia, w końcu i tak ich nie suplementuje, ale takie połączenie trochę budzi to moje zastrzeżenia co do twórcy tego suplementu. Aaa, no wiem, wydziwiamMuszę sobie ponarzekać na to wszystko. Jest potrzeba darmowych, idealnie skomponowanych supli dla wszystkich ciężarnych i staraczek, refundacja w ramach programu pro-rozrodczego!