X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Mam jakiś spadek objawów ciążowych 😂
    Czuje się wyśmienicie, nic mnie nie boli, brzuch jakby stanął w miejscu. W ogóle nie czuje się jakbym była w ciąży 🤔😅 dziwne uczucie, wiem, wiem, że już niedługo pewnie spuchną mi nogi, brzuch uniemożliwi golenie nóg, ale tak jakoś dziwnie 😂
    Też dzisiaj jakaś cisza totalna tam na dole 😯 przeciągam się z rana oczekując jakiegoś ruchu (zwykle przy tym dostaję kopniaka) a tu nic, jakbym w ciąży nie była, też nic nie dolega, brzuch nie przeszkadza 🤔 Nazarlam się owoców, to już musi zadziałać :D

Dracaena, prawilnie, leżeć i pachnieć!
    Na ćwiczenia jeszcze może nadejść czas, gdyby się łożysko jeszcze podniosło 💪 A teraz możesz ćwiczyć zarządzanie z kanapy, też może być całkiem przyjemnie :D

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔
    11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, CRP 42, antybiotyk 🧐
    09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
    30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
    02.09 - ryzyko trisomii 21 1:118, robimy NIFTY
    age.png
    preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A-6 wrote:
    Też dzisiaj jakaś cisza totalna tam na dole 😯 przeciągam się z rana oczekując jakiegoś ruchu (zwykle przy tym dostaję kopniaka) a tu nic, jakbym w ciąży nie była, też nic nie dolega, brzuch nie przeszkadza 🤔 Nazarlam się owoców, to już musi zadziałać :D

Dracaena, prawilnie, leżeć i pachnieć!
    Na ćwiczenia jeszcze może nadejść czas, gdyby się łożysko jeszcze podniosło 💪 A teraz możesz ćwiczyć zarządzanie z kanapy, też może być całkiem przyjemnie :D

Ja już nawet nie mówię o ruchach, bo ich nie czuję 😂

👩🏼 36
    🧔🏻‍♂️45
    05.23, 36+5, CC Franuś ❤️

10.25 start starań o rodzeństwo
    3 cykl starań. Lametta +ovi
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Ja już nawet nie mówię o ruchach, bo ich nie czuję 😂
    Tak tak, ale u mnie właśnie ogólnie to samo plus totalny brak ruchów :D (choć nie wiem czy moja uśmiechająca minka jest tu na miejscu 🤔)

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔
    11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, CRP 42, antybiotyk 🧐
    09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
    30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
    02.09 - ryzyko trisomii 21 1:118, robimy NIFTY
    age.png
    preg.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogółem to nic tylko się cieszyć dziewczyny, ze się dobrze czujecie.🥰

Ja np. teraz przeinterpretowuję wszystko i mam nadzieje, ze za parę dni odpoczywania poczuję się lepiej, bo każde spięcie w brzuchu teraz czuję i zastanawiam się czy to ok czy nie ok, i jak porąbana czekam na ruchy, a panna sobie pewnie drzemie jak zwykle o tej porze ma w zwyczaju, juz nie wspominajac ze od rana juz dala o sobie znac (czyli wszystko ok), a mnie by pewnie uspokoiło jakby sie ruszala caly czas. 😂

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobnie, ostatnie kilka dni mam takie zupełnie bezobjawowe, dużo chodzę, sprzątam chatę, ogarniam a nieprzyjemnych objawów zero - nic nie boli, więzadła nie ciągną, apetyt dopisuje 😋 Czuję się tak dobrze... że pozostaje tylko czekać na nagły spadek energii i dzień ziemniaka 😅 Ciąża to zmienny stan więc korzystajmy z tego okresu mocy 😁

dracaena, A-6, MalaEw lubią tę wiadomość

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa zmieniłaś suple?

👩🏼 36
    🧔🏻‍♂️45

• Namisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Namisa zmieniłaś suple?

Tak, biorę teraz Little me II&III trymestr + Omega me Prenatal. Nie było to zaplanowane specjalnie, po prostu skończyły mi się Prenacapsy, zapomniałam zamówić i kilka dni nie brałam nic, a stacjonarnie w aptece jedyny suplement z jedną, aktywna formą folianu to było właśnie Little me. Mimo że była jakaś przecena to i tak drogoo wychodzą te suple, zwłaszcza że łyka sie w sumie 6 tabsow dziennie 😳 i trzeba dokupić osobno to Omega me Prenatal, bo w samym Little me nie ma D3 i DHA. Skład jest ogółem bardzo bogaty, dużo tam tego nawalili, ale chyba nie skusze się już następnym razem i potulnie wrócę do Prenacapsów, za droga impreza dla mnie :D

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Tak, biorę teraz Little me II&III trymestr + Omega me Prenatal. Nie było to zaplanowane specjalnie, po prostu skończyły mi się Prenacapsy, zapomniałam zamówić i kilka dni nie brałam nic, a stacjonarnie w aptece jedyny suplement z jedną, aktywna formą folianu to było właśnie Little me. Mimo że była jakaś przecena to i tak drogoo wychodzą te suple, zwłaszcza że łyka sie w sumie 6 tabsow dziennie 😳 i trzeba dokupić osobno to Omega me Prenatal, bo w samym Little me nie ma D3 i DHA. Skład jest ogółem bardzo bogaty, dużo tam tego nawalili, ale chyba nie skusze się już następnym razem i potulnie wrócę do Prenacapsów, za droga impreza dla mnie :D

Ok, myślałam, że dopatrzyłaś się czegoś lepszego w little. Ja tkwię przy prenacaps, jednak trochę irytuje mnie to odbijanie się ryba....a little są weganskie.

👩🏼 36
    🧔🏻‍♂️45

• dracaena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwonienie po szkołach rodzenia zaczęłam.
    Mam 3 fajne szkoły tylko wszystkie 3 daleko. Jedna jest super, ale ponad godzina dojazdu i grafik zajęć głównie od 9, więc odpada. Druga też super, ale oblegana tak, że trzeba się zapisywać w 12tc i przegapiłam, ale jutro będę dzwonić (w koncu dzietność maleje w tym kraju, wiec moze jest lepiej z miejscami niz napisali na stronie) bo mają dziś biuro nieczynne.

Rozmawiałam z tą trzeciego wyboru i dowiedziałam się, że żeby po porodzie na wizyty patronażowe przyjechały, to muszę sumiennie uczestniczyć we wszystkich zajęciach przysługujących mi z NFZ. I jak mi coś wypadnie, nawet z powodu zaleceń lekarskich (typu lezec) to nie przyjadą (przynajmniej nie w ramach NFZ). 😵‍💫🧐 Bo polozna dostaje śmieszna stawkę za wizytę i nie dostaje zwrotu za paliwo (hello, mi też pracodawca nie płaci za transport do pracy 🤔) i one z refundacji za zajęcia na których byłam pokrywają koszt dojazdu na wizyty patronażowe. 🤔 Mają mi dać znać czy w ogóle mnie przyjmą bo mimo że bliżej, to nie jest ich rejon miasta za bardzo.

Trochę mnie to zniechęciło, choć opinie mają dobre i fajny, różnorodny, grafik zajęć. Za wbicie się prywatnie na zajęcia pojedyncze 50 zł, więc nie tak źle.
    Rozważam jednak wzięcie tej szkoły, która mi się najbardziej podoba ale jest daleko, w trybie prywatnym weekendowym (z mezem), a na NFZ wybór samej poloznej z moich okolic (mamy fajne położne tylko beznadziejne szkoły rodzenia w okolicy).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2023, 12:26

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

age.png

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Ok, myślałam, że dopatrzyłaś się czegoś lepszego w little. Ja tkwię przy prenacaps, jednak trochę irytuje mnie to odbijanie się ryba....a little są weganskie.

Si, Little me są wege, ale w składzie nie ma kwasów DHA i witaminy D, a jednak to bardzo ważne składniki w ciąży więc trzeba się zaopatrzyć w jakieś DHA i wit. D osobno. Oni mają właśnie ten Omega 3 Prenatal który biorę (z rybką 🫣) ale przyznam że tak jak zupełnie nie odbijało mi się po Prenacapsach tak tutaj - no czuje co połknęłam 🥴 Choć do zniesienia, bardziej mnie irytuje intensywny zapach tych Little me - tylko otwieram słoiczek i już czuję 😑 No ale czego się nie robi dla tych małych lokatorów w środku haha 😅

• Namisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Dzwonienie po szkołach rodzenia zaczęłam.
    Mam 3 fajne szkoły tylko wszystkie 3 daleko. Jedna jest super, ale ponad godzina dojazdu i grafik zajęć głównie od 9, więc odpada. Druga też super, ale oblegana tak, że trzeba się zapisywać w 12tc i przegapiłam, ale jutro będę dzwonić (w koncu dzietność maleje w tym kraju, wiec moze jest lepiej z miejscami niz napisali na stronie) bo mają dziś biuro nieczynne.

Rozmawiałam z tą trzeciego wyboru i dowiedziałam się, że żeby po porodzie na wizyty patronażowe przyjechały, to muszę sumiennie uczestniczyć we wszystkich zajęciach przysługujących mi z NFZ. I jak mi coś wypadnie, nawet z powodu zaleceń lekarskich (typu lezec) to nie przyjadą (przynajmniej nie w ramach NFZ). 😵‍💫🧐 Bo polozna dostaje śmieszna stawkę za wizytę i nie dostaje zwrotu za paliwo (hello, mi też pracodawca nie płaci za transport do pracy 🤔) i one z refundacji za zajęcia na których byłam pokrywają koszt dojazdu na wizyty patronażowe. 🤔 Mają mi dać znać czy w ogóle mnie przyjmą bo mimo że bliżej, to nie jest ich rejon miasta za bardzo.

Trochę mnie to zniechęciło, choć opinie mają dobre i fajny, różnorodny, grafik zajęć. Za wbicie się prywatnie na zajęcia pojedyncze 50 zł, więc nie tak źle.
    Rozważam jednak wzięcie tej szkoły, która mi się najbardziej podoba ale jest daleko, w trybie prywatnym weekendowym (z mezem), a na NFZ wybór samej poloznej z moich okolic (mamy fajne położne tylko beznadziejne szkoły rodzenia w okolicy).

No to zrobilabys dokładnie to samo co ja - szkołę rodzenia wzięłam prywatnie, więc chodzimy razem z mężem, wieczorami, a położną środowiskową która mi najbardziej pasowała na NFZ - bardziej dla wizyt patronażowych właśnie. Oczywiście ona też wysłała mi plan edukacji przedporodowej, ale dużo rzeczy by mi sie powielało z tymi które już przerobiłam i mam na świeżo, więc wybiorę tylko kilka temat z listy i tyle spotkań z nią zaplanuje.
    Osobiście polecam takie rozwiązanie - ważne żeby tobie pasowało i żeby mąż też mógł uczestniczyć, a nie jakieś dziwne jazdy że nie może ci coś nagłego wyskoczyć bo położna nie ma za co dojechać do pracy - współczuję i znając NFZ wcale mnie to nie dziwi, ale nagłe sytuację się zdarzają i trzeba mieć to na uwadze.

dracaena lubi tę wiadomość

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena, rzeczywiście pod górkę...może zwolni się miejsce w tej obleganej....dziwna jest ta zależność, że wiele szkół wymaga wyboru położnej środowiskowej od siebie.
    Mi udało się mieć polozna z mojej przychodni, która będzie przeprowadzać zajęcia przedporodowe (zaczynam 13.02), natomiast szkole wybrałam w szpitalu w którym planuje rodzic. Lada moment otwierają zapisy, więc będę musiała się postarać, by mnie zapisali (coś czuję, że również jest oblegana). Natomiast zastanawiam się jeszcze nad szkoła prywatna w drugim szpitalu, który w razie czego biorę pod uwagę.

Namisa, chyba jednak zostanę przy prenacaps. Im mniej muszę łykać tym lepiej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2023, 13:48

👩🏼 36
    🧔🏻‍♂️45

• dracaena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, jednak tam mnie nie przyjmą i może dobrze, bo pani mnie zniechęciła. 😂
    Zapisałam nas na kurs weekendowy (brak u nas szczegolnie wieczorowych zajec prywatnie), co prawda będzie dopiero w marcu + za 42 zł mogę sobie iść na zajęcia pojedyncze, które mnie interesują, prywatnie. Mąż też zaakceptował, 1 weekend w pigułce, a jak chcę rozszerzyć sobie wiedzę i będę się dobrze czuła to na pojedyncze zajęcia sobie podjadę.
    My też planujemy choćby na tydzień do teściów pojechać w marcu (tam mogę odpoczywać jak i u siebie, tylko tam lepsza jakość powietrza 😆), to w tej NFZowskiej rzeczywistości już by mi patronażowe wizyty przepadły, trochę kosmos.

No i szukam położnej teraz w takim wypadku w okolicy, mam parę polecanych nazwisk, no i oby z górki ten temat. 😅

👩 33 / 🧔32

age.png

preg.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw, ja czekam na info na stronie na fejsie, bo tam ma być podane, od kiedy można dzwonić 😃 Ale tak mnie wystraszyłaś, ze przejrzałam kilka razy posty 😂

Ja się o objawach nawet nie wypowiadam, bo ja od początku nie mam praktycznie żadnych. Tylko brzuch rośnie i migreny czasem dokuczają 😬

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
    Beta 3.10. – 399,130
    10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
    24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
    7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
    2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
    2.01 – 200 gramów Synka 💙
    27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
    20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
    7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
    26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙

20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰

👩 27 l.
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, coś mam pecha, najbardziej polecana położna planuje urlop na mój termin porodu wiec mnie nie przygarnie. 🙈 Jedna nie odbiera, a o kolejnej jedne opinie spoko, inne nie. 🙈 Zobaczymy.

👩 33 / 🧔32

age.png

preg.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Ech, coś mam pecha, najbardziej polecana położna planuje urlop na mój termin porodu wiec mnie nie przygarnie. 🙈 Jedna nie odbiera, a o kolejnej jedne opinie spoko, inne nie. 🙈 Zobaczymy.

Ja też z tymi położnymi mam jakiś problem. U mnie w przychodni nie ma położnej, a dwie inne nie odbierają dzisiaj 😂

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 3.10. – 399,130

👩 27 l.
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stwierdzam, że jednak za późno się za to zabrałam. 🤣
    Za chwilę mi zostaną prywatne wizyty patronażowe jak tak dalej pójdzie. 🤣
    No albo wizyty od tzw. kogokolwiek z nie wiadomo jaką wiedzą, bo tak w ciemno to się trochę boję - już słyszałam historię o poloznej smierdzącej papierosami przychodzącej do domu na ewidentnym kacu. 😆 To pewnie hardcore, ale wiadomo, że wiedza połogowa uległa dużym aktualizacjom w ostatnich latach i nie wszystkie położne ją sobie zaktualizowały wystarczająco.

👩 33 / 🧔32

age.png

preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Może warto wziąć udział?
    https://bezpiecznymaluch.pl/zajecia-dla-kobiet-w-ciazy/?fbclid=IwAR25SiSqbhBM0w4YnZr_XtIsv5a1Td_ujUgu1pnTRIYHozkazl2rHftmYf0

Anett93 lubi tę wiadomość

👩🏼 36
    🧔🏻‍♂️45

• Babova Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Dzień dobry! Może warto wziąć udział?
    https://bezpiecznymaluch.pl/zajecia-dla-kobiet-w-ciazy/?fbclid=IwAR25SiSqbhBM0w4YnZr_XtIsv5a1Td_ujUgu1pnTRIYHozkazl2rHftmYf0

Dzięki! Zapisałam się na pierwszy moduł 😃

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 3.10. – 399,130

👩 27 l.
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babova wrote:
    Dzięki! Zapisałam się na pierwszy moduł 😃

Nie mam lalki ani misia 😂

👩🏼 36
    🧔🏻‍♂️45

‹‹ 504 505 506 507 508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ