Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
MalaEw wrote:Namisa, głębszy problem, więc na razie przyjmuje większą dawkę i czekam na efekty (dla przykładu przed ciąża brałam 75 mg eutyrox:-)
Babova, daj znać jak efekty!
A w ogóle to jestem po rozmowie z pielęgniarką z Goduli oraz lekarzem z Zabrza (porodowka) i oboje polecili mi do porodu Rude Śląska. Mimo braku 5* warunków, szpital jest najbardziej wyspecjalizowany, opieka jest na najwyższym poziomie....teraz to mi dali do myślenia znowu. I pod kątem medycznym stanowczo odradzili UCK.
Widze, ze zmagamy się z tym samym problemem 😂 Ja znalazłam położna w naszej przychodni, młoda i fajna, która właśnie pracuje w Rudzie na Goduli. I teraz tez się poważnie nad nią zastanawiam. Mam bardzo blisko, dosłownie 10 minut, i gdyby jeszcze moja położna tam pracowała, no fajnie… i faktycznie tam kierują różne przypadki, referencyjność wysoka i podobno personel tez bardzo porządny.
Madziq6 lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
oloska wrote:MalaEw, Babova, pracuję w tym szpitalu i nie wiem, czy to dobry wybór w przypadku ciąży fizjologicznej.
Możesz rozwinąć?
Ja bardziej pod kątem ewentualnych komplikacji.....trzeba by gotowym na wszystko.
-
Pod względem porodu przed czasem (do 34, 35 tygodnia) jak najbardziej, neonatologia działa tam na naprawdę wysokim poziomie. Przy czym sporo ośrodków dookoła ma II stopień referencyjności i jest w stanie zaopatrzyć noworodka, który wymaga klasycznej, drobnej pomocy po porodzie - czy to ogrzanie, czy nCPAP, czy antybiotykoterapia.
A opinią oczywiście mogę się podzielić, ale wolałabym na priv 😉 i przepraszam, że tak Wam z buta wbiłam, ale podczytuję regularnie pod kątem wózków/wyprawki 😊Babova, MalaEw lubią tę wiadomość
-
oloska wrote:Pod względem porodu przed czasem (do 34, 35 tygodnia) jak najbardziej, neonatologia działa tam na naprawdę wysokim poziomie. Przy czym sporo ośrodków dookoła ma II stopień referencyjności i jest w stanie zaopatrzyć noworodka, który wymaga klasycznej, drobnej pomocy po porodzie - czy to ogrzanie, czy nCPAP, czy antybiotykoterapia.
A opinią oczywiście mogę się podzielić, ale wolałabym na priv 😉 i przepraszam, że tak Wam z buta wbiłam, ale podczytuję regularnie pod kątem wózków/wyprawki 😊
Mogłabyś napisać coś więcej prywatnie? Bo to w sumie ważny głos w sprawie 😃
oloska lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 3.10. – 399,130
👩 27 l.
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Dzięki za opinie Oloska! 🤗 Nie wiem jakie są twoje główne zastrzeżenia do ciąż fizjologicznych rozwiazywanych w tym konkretnym szpitalu, ale ja też od wszystkich położnych (swojej środowiskowej i tych ze szkół rodzenia) słyszałam takie sugestie żeby w przypadku ciąż niepowikłanych, donoszonych wybierać jednak ośrodki dedykowane takim zdrowym przypadkom, niekoniecznie te najwyzsze referencyjnie kliniki.
Wiadomo że każda z nas chciałaby się przygotować na wszystko, nawet na takie skrajnie trudne sytuacje. Ja sama się jeszcze niedawno tak wahałam, dlatego zaczęłam dopytywać swoich położnych i uslyszalam, że z ich doświadczenia w klinikach dedykowanych trudnym przypadkom łatwiej o medykalizacje i nie do końca konieczne interwencje nawet w potencjalnie całkiem fizjologicznych porodach. Wynika to z ścisłych zaleceń, bardzo sztywnych schematów postępowania (standard w każdym szpitalu, ale im trudniejszymi przypadkami się
docelowo zajmują, tym może to być bardziej nasilone) i często bardzo widoczne jest w statystykach medykalizacji danych szpitali.
Każda z nas oczywiście wybierze taką opcję która wydaje się najbardziej optymalną, nie ma lepszych i gorszych rozwiązań, jedynie różne podejścia i oczekiwania. Ja ostatecznie zdecydowałam się na szpital z II stopniem referencyjnosci i bardzo dobrymi statystykami, ale gdyby odpukac po drodze pojawiły się jakieś poważne problemy to dalej nie wykluczam rodzenia jednak w III ref.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2023, 13:05
oloska lubi tę wiadomość
-
Ja akurat wybieram między szpitalami z tym samym poziomem referencyjności, tutaj kwestia tylko opinii, bo niestety ale nie mam żadnych znajomych, którzy rodziliby w którymkolwiek ze szpitali w moich okolicach.Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 3.10. – 399,130
👩 27 l.
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Co do ciąż zdrowych i donoszonych, to niestety na każdym etapie może coś się przydarzyć np. Podczas porodu, także istnieje ryzyko, iż szpital z 1 st referencyjnosci nie podoła. Choćby brak 24/7 anestezjologa w takim szpitalu, co mnie bardzo dziwi. Jeśli miałabym wybierać taki szpital to tylko Piekary, mam 3 znajome, które tam rodziły i są zachwycone opieka i warunkami. Jednak ja wolę dmuchać na zimne....wiem, że nie można zakładać najgorszego, ale...
Jutro mam połówkowe u ordynatora Goduli. Ponoć bardzo dobry specjalista. Podpytam o co nieco.Babova, Madziq6 lubią tę wiadomość
-
Ja się już w temacie szpitali nie wypowiadam, współczuję wybierania - jednak tu każda decyzja rozważana z każdej strony. Nasi znajomi mający termin chyba 2 tyg po nas, a mieszkający w innym mieście, też się teraz borykają z wyborem, ale im zależy na pokoju komercyjnym.
O wlasnie... wyprawkowo.
Kupiłam na Vinted kokon Sleepee. Za 50 zł. Finalnie stwierdziliśmy, że to rozwiązanie do salonu (mamy dużą pufe na której możemy położyć kokon) będzie najlepsze, bez zawalania przestrzeni różnymi sprzętami. Wiadomo, to tylko doraźnie i przy doglądaniu malucha.
W każdym razie cena używanych vs nowych kosmos. Dziś przyszedł, wrzuciłam do pralki, wygląda jak nowy po wypraniu (był lekko żżółknięty w jednym miejscu), tylko oczywiście jeden sznurek od wiązania zeżarła mi pralka. 🙈 Ale to nic.
I za 100 zł w okolicy złapałam matę edukacyjną kontrastową z Tiny Love. Też w super stanie. 😁 Spoko, że można ją bezuszczerbkowo prać.
Ułatwia mi szukanie na lokalnych grupach jak wiem czego chcę bo po mnie tą matą zainteresowały się inne panie, ale już szczęśliwie była u nas. 😁👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
MalaEw to fakt, zawsze moze cos sie wydarzyć choć nikt nie chciałaby zakładać najgorszego. Dlatego dla mnie takim złotym środkiem jest ten 2 stopień ref, gdzie bez problemu poradza sobie zarówno z ciążą zagrożoną, jak i typowymi powikłaniami poporodowymi u maluszka i mamy. Jedyny minus dla mnie to fakt że muszę jechać poza swoje miasto, ale grunt to poczucie bezpieczeństwa i bycia na swoim miejscu, a szpitala który by mi to zapewnił na ten moment u siebie w mieście nie widzę. I rozumiem w 100 % że dla kogoś poczucie bezpieczeństwa może wynikać z najwyższej referencyjności i wykwalifikowania personelu w sprawowaniu opieki nad trudnymi przypadkami. We mnie niestety taka medyczna otoczka powoduje dodatkowy lęk i spięcie, a lęk jak wiadomo nie sprzyja porodowymi, wydzielaniu naturalnej oksytocyny itp. Ja to w ogóle najbezpieczniej czułabym się w jakimś domu narodzin, albo swoim domu Najbliższy Dom Narodzin mam chyba w Krakowie więc chyba odpuszczę, a do tematu porodu domowego wrócę w ewentualnej kolejnej ciąży, gdy bede już wiedziała co się z czym je
Dracaena oo super taki kokon, oby się fajnie sprawdził! My jeszcze nie podjelismy ostatecznej decyzji o tym co do salonu, ciagle sie waham Mata na pewno, choć podejrzewam że upatrzy ją sobie pies Na pewno też mamy zamiar wdrożyć chustonoszenie, ostatnio na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z wiązania i jestem zakochana - taka mnogość kolorów, wzorów i wygoda poziom milion!! Wolne ręce i maluch zawsze obok. Mam już nawet upatrzoną jedną chustę z polecenia doradczyni, oczywiście z Vinted, bo nówki chodzą po 3 stówy. Dobrze że żyjemy w czasach Vinted i OLX, bo bym zbankrutowała na te wszystkie piękne rzeczyMalaEw lubi tę wiadomość
-
Czuje się jak jajko... znowu delikatne brązowe plamienie. 🙄 Kminię czy jechać na IP, czy poczekać już do tej wizyty pojutrze, bo młoda fika normalnie, a ja coś czuję, że to nadal to nisko schodzące łożysko. 🙄 Nogą dzis rano przesunęłam amplituner i maz mowi, ze pewnie od tego, bo przy przesuwaniu noga sie wszystko napina.
Leżę sobie i myślę, bo najwcześniej po 16 cokolwiek będziemy mogli zrobić jak mąż skończy pracę, a jestem w miarę spokojna bo jednak ruchy są.👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Dracaena, a co Twój prowadzący mówił w razie pojawienia krwawień? Ja mam przykaz, że jeśli cokolwiek się pojawi mam jechać na IP. Raczej to nie powód tego poruszenia nogą....musiałby być duży wysiłek. W takim wypadku można by zwalić na choćby chodzenie....
-
dracaena wrote:Czuje się jak jajko... znowu delikatne brązowe plamienie. 🙄 Kminię czy jechać na IP, czy poczekać już do tej wizyty pojutrze, bo młoda fika normalnie, a ja coś czuję, że to nadal to nisko schodzące łożysko. 🙄 Nogą dzis rano przesunęłam amplituner i maz mowi, ze pewnie od tego, bo przy przesuwaniu noga sie wszystko napina.
Leżę sobie i myślę, bo najwcześniej po 16 cokolwiek będziemy mogli zrobić jak mąż skończy pracę, a jestem w miarę spokojna bo jednak ruchy są.
Czujesz przy tym jakieś stawianie się macicy, coś cie pobolewa? To plamienie utrzymuje się z każdą wizytą w toalecie czy było tylko takie jednorazowe? Jeśli bedziesz się czuła spokojniej dzieki wcześniejszemu skontrolowaniu czy wszystko ok to nie wahaj się i jedź. Trzymam kciuki żeby się szybko uspokoiło wszystko : *dracaena lubi tę wiadomość
-
Jednorazowe właśnie. I nic nie boli, macica też się nie stawia.
No u mnie prowadzący powiedział, że IP jeśli będę krwawić - takie lekkie plamienie przy łożysku nisko schodzącym może się pojawić właśnie z przeciążenia. Przy poprzednim razie ja w ogóle nie czułam żebym się przeciążyła, a kazał odpofzywac i powiedział że może być nawet z za dużej ilości siedzenia przed kompem w pracy - ot, jakieś naczynko pękło.
Doszliśmy do wniosku, że doczekamy do wizyty, chyba że coś więcej zacznie mnie niepokoić, no bo jedna brązowa plamka, ruchy w porządku, brak innych bóli, nie dalej jak wczoraj detektorem polozna szukała małej i znalazła, ale jej mocno uciekała - to też może być przyczyną, wystarczy że mnie mocniej kopnie przy szyjce, a ja czuję, że zmienia pozycje i co parę godzin kopie w coś innego.
No i ja też w miarę chodzę. Ksiezniczkuje, nie dźwigam, nie schylam się, ale nie zakazał mi chodzić, więc ostrożnie bo ostrożnie, ale chodzę (a i tak mam wrazenie, ze kondycja przez te 2 tygodnie na zwolnieniu mi padła całkiem), więc może też coś przegięłam jednak.
Zobaczymy jutro, obserwuję się.
Dzięki dziewczyny. ;*Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2023, 17:59
MalaEw, Namisa lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
MalaEw wrote:Edka! Dużo dobrego dla Was z okazji rocznicy!
A-6, może zależy od Sądu, ale po szaleństwie covidowym ubezwłasnowolnienie trwa już znacznie krócej. Najłatwiej kogoś zmusic do leczenia, gdy popełni jakieś przestępstwo, ponieważ wtedy jednym ze środków karnych właśnie jest przymusowe leczenie..ale to już skrajny przypadek.
Namisa, uważaj na siebie. Spróbuj choć raz skorzystać ze swojego przywileju to później będzie łatwiej! Ja przy długich kolejkach nie mam oporu. I w dupie mam to co inni myślą
Fitness w ciąży to super relaks szczególnie jak się wykonuje go z kimś na żywo. Ja raz w tygodniu chodze na pilates i odczuwam różnice ❤️ powiedz, co sądzisz o tym moim tsh i ft4? Może gdzieś Ci sie przewinęło podczas czytania...?
Apropos piękny bukiet!
Namisa, jaki miły gest 😊
Edka, no to data, której raczej się nie zapomina 😁 Miłej zabawy!
Namisa, dokładnie, ile osób udaje, że nie widzi, albo gadka "za moich czasów" 🙄
Babova, baw się dobrze! PS: wrzuć jakieś ciuszki, wiesz, że to lubimy ❤️
Mała Ew, no właśnie, pomiędzy piekarami wybierałam, ale ostatecznie padło na ten co bliżej 😁
Oloska, też mogłabym prosić o opinię na priv? Jak to się ma do np. próby porodu naturalnego przy wąskim otworze miednicznym gdzie jest potrzebne awaryjne CC? Czy wtedy starczy 1 st. Ref.?
Dracaena, jak jednorazowe i bobol hula sobie to może faktycznie nie ma co się stresować, może być pojedyncze naczynko, choć jakby się powtórzyło to bym poszła skontrolować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2023, 18:17
dracaena, oloska, Namisa lubią tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
A-6 wrote:Problem jest taki, że został już przymusowo przez sąd umieszczony w psychiatryku bo próbował dostać się do wszystkich sąsiadów (miazl schize), tylko wypuszono go na ządanie, bo źle zdiagnozowali... Potem wiemy, że trafił raz jeszcze w eskorcie policji ze schizami do innego szpitala, ale tam już go nie zatrzymano... Mimo, że tam już dali mu diagnozę schizofrenię, więc nie wiem jak to działa.
Namisa, jaki miły gest 😊
Edka, no to data, której raczej się nie zapomina 😁 Miłej zabawy!
Namisa, dokładnie, ile osób udaje, że nie widzi, albo gadka "za moich czasów" 🙄
Babova, baw się dobrze! PS: wrzuć jakieś ciuszki, wiesz, że to lubimy ❤️
Mała Ew, no właśnie, pomiędzy piekarami wybierałam, ale ostatecznie padło na ten co bliżej 😁
Oloska, też mogłabym prosić o opinię na priv? Jak to się ma do np. próby porodu naturalnego przy wąskim otworze miednicznym gdzie jest potrzebne awaryjne CC? Czy wtedy starczy 1 st. Ref.?
Dracaena, jak jednorazowe i bobol hula sobie to może faktycznie nie ma co się stresować, może być pojedyncze naczynko, choć jakby się powtórzyło to bym poszła skontrolować.
Piekary królują w rankingach, tyle osób mi je poleca, w dodatku mam tam 20 min. Ale ten 1 st referencyjnosci 😭 -
MalaEw wrote:Dziękuję ❤️ najgorzej to wytrzymać do 17:30....
MalaEw lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!