Forum Starając się - ogólne interpretacja wyniku LH,FSH, Estradiol
Odpowiedz
  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Ika83 Ekspertka
    Postów: 274 92

    Wysłany: 8 listopada 2018, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników LH i estradiol
    https://naforum.zapodaj.net/2da0233f3b2c.jpg.html

    Ika83
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 292 142

    Wysłany: 8 listopada 2018, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A fsh nie robiłaś? I w którym dniu cyklu te badania ?

  • Ika83 Ekspertka
    Postów: 274 92

    Wysłany: 8 listopada 2018, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiłam. Jeśli moje plamienia można zaliczyć do @ to byłby to 17dc

    Ika83
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 292 142

    Wysłany: 9 listopada 2018, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lh i fsh robi się od 2-5 dnia cyklu (czyli jeszcze w trakcie @), ważny jest też stosunek lh do fsh, prawidłowy powinien oscylować w okolicach 1. Ważne jest też kiedy była u Ciebie owu - czy ten 17dc to była owulacja czy już po.

  • moonik Autorytet
    Postów: 375 190

    Wysłany: 9 listopada 2018, 16:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i ja podepne sie pod temat. Badania robione w 3dc

    Prolaktyna - 320,3 (norma 102-496)
    LH - 9,3 (norma 2,4-12,6)
    FSH - 5,8 (norma 3,5-12,5)
    TSH - 1,84 (norma 0,27-4,2) wciąż na lekach
    SHBG - 109 (norma 26,1-110,0) tu w bardzo górnej granicy
    Estradiol E2 - 42 (norma 12,4-233)
    Testosteron 1,1 (norma 0,29-1,67)
    DHEAS - 389 (norma 60,9-337) - Ponad normę !!!

    kwiecień 2019 - transfer crio
    5 doba - 11 x ❄
    3 doba- 15 zarodków
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek - hiperstymulacja
    10.01.2019 - miała być pierwsza IUI -odwołana za słabe nasienie :(
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto * Od 01.2017 Letrox * Insulinooporność *od 10.2017 Metformax - wszystko OK
    37 lat - starania od 08.2016
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 292 142

    Wysłany: 9 listopada 2018, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moonik - stosunek lh do fsh trochę za wysoki (ja również mam wysoki około 1,7). Jak byłam ostatnio u swoje ginki to powiedziała mi że za wysoko, ale obraz usg jest ok, więc nie ma się na razie co martwić.

    Czytałam gdzieś że ten stosunek lh do fsh jest niemiarodajny i może wychodzić różny w różnych cyklach w tym samym dniu badania.

    Ja również mam wysokie TSH - około 1,7 (chociaż ostatnio nie sprawdzałam) i również na lekach go zbijam.


  • moonik Autorytet
    Postów: 375 190

    Wysłany: 9 listopada 2018, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, moje TSH teraz jest super, było że miałam ponad 12 !!!

    Dzięki za opinie

    kwiecień 2019 - transfer crio
    5 doba - 11 x ❄
    3 doba- 15 zarodków
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek - hiperstymulacja
    10.01.2019 - miała być pierwsza IUI -odwołana za słabe nasienie :(
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto * Od 01.2017 Letrox * Insulinooporność *od 10.2017 Metformax - wszystko OK
    37 lat - starania od 08.2016
  • moonik Autorytet
    Postów: 375 190

    Wysłany: 9 listopada 2018, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z koleżanek ma wiedzę na temat znaczenia badań SHBG i DHEAS???
    Te wyniki mam albo w górnej granicy albo ponad... A wizyta dopiero za 2tyg

    kwiecień 2019 - transfer crio
    5 doba - 11 x ❄
    3 doba- 15 zarodków
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek - hiperstymulacja
    10.01.2019 - miała być pierwsza IUI -odwołana za słabe nasienie :(
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto * Od 01.2017 Letrox * Insulinooporność *od 10.2017 Metformax - wszystko OK
    37 lat - starania od 08.2016
  • Angie1989 Przyjaciółka
    Postów: 159 21

    Wysłany: 15 listopada 2018, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog-endokrynolog powiedział, że podwyższone DHEAS nie znaczy za wiele, że moje jest ok, a mam sporo podwyższone jak dla mojego wieku (29 lat).

    Natomiast martwi mnie podwyższone LH.. Jestem po poronieniu zatrzymanym na początku 9. tyg., ale minęły już prawie 3 miesiące, więc hormony powinny się ustabilizować .. :/ Co myślicie o tych wynikach?

    FSH: 12,10 mIU/ml (Norma faza folikularna 3,5-12,5)
    LH: 14,70 mIU/ml (Norma faza folikularna 2,4-12,6)
    Estradiol: 41,90 pg/ml (Norma faza folikularna 12,4 – 233)
    DHEA-SO4: 399,90 µg/dl (Norma wg wieku - 25-34 lat 98,8- 340,0)
    Androstendion: 2,32 ng/ml (Kobiety przed menopauzą 0,4 ng/mL – 3,4 ng/ml)
    Testosteron: 41,70 ng/dl (N 8,40 - 48,10)

    Duża hiperinsulinemia, Insulinooporność, Dodatnie przeciwciała ANA
  • Aa1 Koleżanka
    Postów: 41 18

    Wysłany: 17 listopada 2018, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaznacze , że badanie robione w 2 dniu cyklu .Czy ten stosunek 1,157 jest dobry.Tyle wiem że prolaktynę muszę zbić ale nie martwię się tym bo tabsy mam.Wizyte mam dopiero 28 listopada

    FSH 7,82 mIU/ml
    faza folikularna 3,5-12,5
    faza owulacyjna 4,7-21,5
    faza lutealna 1,7-7,7
    po przekwitaniu 25,8-134,8

    LH 9,05 mIU/ml
    faza folikularna 2,4-12,6
    faza owulacyjna 14-95,6
    faza lutealna 1,0-11,4
    po przekwitaniu 7,7-58,5

    Prolaktyna 163,70 ng/ml 4,79 23,30 H

    Po długiej drodze jest to szczęście !!!!!
1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)