X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jak zacząć się diagnozować
Odpowiedz

Jak zacząć się diagnozować

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    Powiesz mi kochana czy to badanie nasienia wystarczy? I gdzie go wysłałaś? Do laboratorium po prostu się umówić na badanie nasienia? Czy di jakiegoś lekarza najpierw?

Zrobiliśmy dwa badania- ogólne badanie nasienia nazywa się spermiogram. Umówiłam się prywatnie, bez żadnego skierowania, na początku zadzwoniłam zapytałam o cenę i cały proces , żeby się upewnić ponieważ każde laboratorium może mieć inne wymagania. Wysłali nam listę wymagań, na przykład że w ostatnich dwóch tygodniach mąż nie mógł brać antybiotyku. Przed badaniem kilka dni bez współżycia ale nie więcej niż 7 i zero alkoholu. Na miejscu otrzymał plastikowe pudełeczko i poszedł do łazienki. Tyle 😊

Z tego samego nasienia też zrobił posiew na infekcję, grzyby czy bakterie. Wszystko wyszło dobrze.

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Czy możesz napisać coś więcej o poprawie wyników badania męża?
    Byłam dziś u ginekologa, jesteśmy po 6 cs, w 4 cs mieliśmy ciążę biochemiczną, w lutym będę się testować z nadzieją, że ten szósty cykl okaże się szczęśliwy. Dziś w ogóle miałam wizytę u ginekologa, u mnie wszystko ok, ale skierował nas na badania nasienia, mąż lekko podłamany, że może być jakiś problem po jego stronie.

Powiedz, że to standardowa procedura - bo taka jest prawda. W wielu miejscach nie chcą przechodzić do stymulacji owulacji czy badania drożności jak najpierw nie ma badań nasienia partnera. To po prostu jeden z punktów który trzeba odhaczyć, żeby można przejść do kolejnego. Taka formalność po prostu, żeby lekarz mógł kontynuować leczenie. Może go to przekona żeby był spokojny 😊

Marzycielka94 lubi tę wiadomość

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

• Marysia-91 Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    Owulacja powinna być robiłam testy owulacyjne
    Testy zakłamują . Wiem to z doświadczenia bo też je robiłam . W dzień Zrobienia testu wyszedł pozytywny i w ten sam dzień miałam wizytę u ginekologa który po badaniu stwierdził że po owulacji nie ma ani śladu

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Marysią-91. Ja miałam piękny pozytywny wynik i po zrobieniu USG okazało się że nie ma owulacji, pęcherzyk nie pękł, zrobił się torbiel. W obecnym cyklu robiłam testy codziennie na jednym pojawił się lekki cień, co i tak oznacza negatywny. Poszłam na USG i piękna owulacja, widać ciałko żółte.

💊 Leki & suplementy:

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ