Jak zacząć się diagnozować
-
WIADOMOŚĆ
-
Takatam wrote:Powiesz mi kochana czy to badanie nasienia wystarczy? I gdzie go wysłałaś? Do laboratorium po prostu się umówić na badanie nasienia? Czy di jakiegoś lekarza najpierw?
Zrobiliśmy dwa badania- ogólne badanie nasienia nazywa się spermiogram. Umówiłam się prywatnie, bez żadnego skierowania, na początku zadzwoniłam zapytałam o cenę i cały proces , żeby się upewnić ponieważ każde laboratorium może mieć inne wymagania. Wysłali nam listę wymagań, na przykład że w ostatnich dwóch tygodniach mąż nie mógł brać antybiotyku. Przed badaniem kilka dni bez współżycia ale nie więcej niż 7 i zero alkoholu. Na miejscu otrzymał plastikowe pudełeczko i poszedł do łazienki. Tyle 😊
Z tego samego nasienia też zrobił posiew na infekcję, grzyby czy bakterie. Wszystko wyszło dobrze.✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Marzycielka94 wrote:Czy możesz napisać coś więcej o poprawie wyników badania męża?
Byłam dziś u ginekologa, jesteśmy po 6 cs, w 4 cs mieliśmy ciążę biochemiczną, w lutym będę się testować z nadzieją, że ten szósty cykl okaże się szczęśliwy. Dziś w ogóle miałam wizytę u ginekologa, u mnie wszystko ok, ale skierował nas na badania nasienia, mąż lekko podłamany, że może być jakiś problem po jego stronie.
Powiedz, że to standardowa procedura - bo taka jest prawda. W wielu miejscach nie chcą przechodzić do stymulacji owulacji czy badania drożności jak najpierw nie ma badań nasienia partnera. To po prostu jeden z punktów który trzeba odhaczyć, żeby można przejść do kolejnego. Taka formalność po prostu, żeby lekarz mógł kontynuować leczenie. Może go to przekona żeby był spokojny 😊Marzycielka94 lubi tę wiadomość
✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
-
Takatam wrote:Owulacja powinna być robiłam testy owulacyjne
-
Zgadzam się z Marysią-91. Ja miałam piękny pozytywny wynik i po zrobieniu USG okazało się że nie ma owulacji, pęcherzyk nie pękł, zrobił się torbiel. W obecnym cyklu robiłam testy codziennie na jednym pojawił się lekki cień, co i tak oznacza negatywny. Poszłam na USG i piękna owulacja, widać ciałko żółte.✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊 Leki & suplementy:
-