Jaka macie grupe krwi?
-
WIADOMOŚĆ
-
Agusia2312 wrote:Dziewczyny zakładam taki watek.Jaka macie grype krwi??
Ja mam grupe krwi A Rh- (ujemny). No i po 1 ciaży po łyżeczkowaniu musiałam dostac zastrzyk Immunoglobulina anty D- 150j. Z tego co mi pielęgniarka mówiła to ten zastrzyk tylko do kobiet które maja czynnik Rh ujemny. Bo ten czynnik zle wpływa na płód i dostałam juz zastrzyk w razie kolejnej ciaży.
Wycinek z artykułu :
Anty-D
Aby uniknąć tego rodzaju powikłań podaje się immunoglobuliny anty-D. Stosowane powszechnie u kobiet w ciąży pozwalają niemal całkowicie wyeliminować konflikt serologiczny. Podawany jest także tuż po porodzie (nie później niż po 72 godzinach) oraz kobietom, które poroniły. Podstawowym zadaniem immunoglobulin anty-D jest nie dopuszczenie do produkcji przeciwciał przez matkę, w której krwiobiegu znalazła się krew dziecka. Dzięki czemu podczas karmienia piersią dziecko dostaje od matki jedynie bezpieczne i wzmacniające go substancje. Przy poronieniach ich regularne stosowanie pozwala zabezpieczyć kolejną ciążę i uniknąć straty dziecka. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Aga_Andzia wrote:Ja mam B Rh-
Mężulek tez ma B Rh-
Po poronieniu nie wiedzieli czy mi dać zastrzyk czy nie, bo twierdzili że raz na ileś tam tysięcy zdarza się, że małżonkowie mają tę samą grupę krwi i że muszą to skonsultować ze stacją krwiodawstwa oraz jakimś tam specjalistą. Jak już obdzwonili kogo trzeba to zastrzyk jednak dostałam i będę musiała go powtarzać w każdej ciąży.
P.S. Wszyscy lekarze się ze mnie śmieją, że męża po szpitalach szukałam pytając o grupę krwi
Kochana ja mam A Rh- i mój maż też A Rh -Aga_Andzia lubi tę wiadomość
[/url]
[/url] -
nick nieaktualny
-