Jaka macie grupe krwi?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny zakładam taki watek.Jaka macie grype krwi??
Ja mam grupe krwi A Rh- (ujemny). No i po 1 ciaży po łyżeczkowaniu musiałam dostac zastrzyk Immunoglobulina anty D- 150j. Z tego co mi pielęgniarka mówiła to ten zastrzyk tylko do kobiet które maja czynnik Rh ujemny. Bo ten czynnik zle wpływa na płód i dostałam juz zastrzyk w razie kolejnej ciaży.
Wycinek z artykułu :
Anty-D
Aby uniknąć tego rodzaju powikłań podaje się immunoglobuliny anty-D. Stosowane powszechnie u kobiet w ciąży pozwalają niemal całkowicie wyeliminować konflikt serologiczny. Podawany jest także tuż po porodzie (nie później niż po 72 godzinach) oraz kobietom, które poroniły. Podstawowym zadaniem immunoglobulin anty-D jest nie dopuszczenie do produkcji przeciwciał przez matkę, w której krwiobiegu znalazła się krew dziecka. Dzięki czemu podczas karmienia piersią dziecko dostaje od matki jedynie bezpieczne i wzmacniające go substancje. Przy poronieniach ich regularne stosowanie pozwala zabezpieczyć kolejną ciążę i uniknąć straty dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2013, 17:17
[/url]
[/url] -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja mam 0rh+ i jesli chodzi o grupy 0 to czytałam, że jacyś amerykańscy naukowcy na podstawie badań stwierdzili, że kobietom z grupą 0 szybciej wyczerpuje sie rezerwa jajnikowa (nie pamietam o ile szybciej, ale była to różnica znaczna, nie wiem czy nie 50%), co sie z tym wiąże mają wyższy poziom fsh. U mnie z tym fsh pasuje, dokładniej rezerwy nie badałam, bo ta wiedza przynajmniej na razie nic mi nie da, a tylko moze do reszty zdołować
-
Ja mam b rh- i juz dawno szukalam wiesci na ten temat i z tego co wiem w tym przypadku zastrzyk jest konieczny.
Sylvia jak masz możliwość to pogadaj o tym z innym specjalista zeby nie miec pozniej problemow przy drugiej ciąży bo twoj organizm moze brac ja za wirusa i zaczac z nia walczyc. A to ze teraz nie ma konfliktu to ok bo on zachodzi dopiero przy drugim zaplodnieniu jednak zastrzyk zaraz po porodzie musi byc. Oczywiscie z tego co ja sie orientuje ale lepiej dmuchac na zimne.Andzia33, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja B-,mój m A+,więc [śylwia,Veri i Migotka proszone o uwagę] nie ma konfliktu w pierwszej ciąży,do dnia porodu,wtedy dziecko zaraz po urodzeniu ,ma badaną krewi jak ma - to spoko,ale moja córka miała A+ po tacie ,więc musiałam dostac zastrzyk w ciągu 72 godz,z immunoglobuliny,żeby nie miec problemów z drugą ciazą.Występuje też w takich sytuacjach ,większa żółtaczka u dzieci,moja miała bardzo duży poziom bilurbiny i dlatego miała naświetlania,al epo tygodniu,od porodu już byłyśmy w domu,więc teraz już nie jest to takie straszne,kiedyś przetaczano krew.
migotka, Veri lubią tę wiadomość
Andzia33