Jakie witaminy zażywać przed ciążą? Jakie badania wykonać przed ciążą?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny możecie napisać jakie witaminy zażywacie przed ciążą, suplementy itp? Aby poprawić funkcjonowania organizmu, uzupełnić w ewentualne niedobory.
Jakie witaminy warto zażywać by zwiększyć płodność u kobiety, jak i u mężczyzny?
I jakie badania warto wykonać przed planowaniem ciąży?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje
-
Jesli chodzi o badania to napewno hormony : tsh , estriadol, fsh, prolaktyna i progesteron ( takie ja robilam )
KOniecznie wizyta u gina - czy tam w srodku jest wszystko ok
a co do witamin i suplementow to nie wiem - ja np biore kwas foliowy i maceBiochem - 2017 r
Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa
Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)
Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r. -
kobieta kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz D jeśli masz niedobory
mężczynza selen z witaminą E
badania: usg i sprawdzenie czy masz owulacje, estradiol czy pęcherzyk rośnie, tarczyca tsh, ft4 prolaktyna z obiążeniem i bez obciążenia i na koniec cyklu progresteron po owulacji
Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami
-
Agnes81 wrote:Dziewczyny możecie napisać jakie witaminy zażywacie przed ciążą, suplementy itp? Aby poprawić funkcjonowania organizmu, uzupełnić w ewentualne niedobory.
Jakie witaminy warto zażywać by zwiększyć płodność u kobiety, jak i u mężczyzny?
I jakie badania warto wykonać przed planowaniem ciąży?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje
Mnie lekarz zlecił przed ciążą (nie w ramach diagnozy dlaczego nie mogę zajść) przeciwciała p/toxoplazmozie i różyczce, wit. D3 (bo miałam spory niedobór i też miałam spr. jej poziom bo w ciąży powinien być dobry) no i łykać kw. foliowy. -
nick nieaktualnyJak ja poszłam na wizytę do ginekologa i powiedziałam, że chcemy się starać to dała mi skierowanie na badanie ogólne moczu, grupę krwi (mimo że już miałam robioną), toksoplazmozę, glukozę i ogólną morfologię. Poza tym mówiła, żeby iść do endokrynologa i spr co z tarczycą bo musi być wyregulowana. Przed wizytą u endo zrobiłam sobie TSH, FT 3 i FT4... Z leków ginka powiedziała żeby brać tylko kwas foliowy ale ja dodatkowo biorę magnez z witaminą b6 i piję olej lniany jeśli nie pomoże to raczej nie zaszkodzi... Zamiast leków staram się postawić na naturalne wspomagacze jak np. czerwone wino, ananasy, suszone morele... ponoć to wszytko w jakiś sposób może pomóc no i zakupiłam żel conceive plus.. zobaczymy co z tego będzie
-
vanessa wrote:Ale chodzi Ci o badania, witaminy itp. jeżeli są trudności z zajściem czy profilaktycznie chcecie zacząć starania i tym samym chcesz sie do ciąży dobrze przygotować? Bo jeżeli to drugie to raczej nie ma co przesadzać i np. biegać na monitoring i sprawdzać czy jest owulka jeżeli jeszcze sie nie staraliście.
Mnie lekarz zlecił przed ciążą (nie w ramach diagnozy dlaczego nie mogę zajść) przeciwciała p/toxoplazmozie i różyczce, wit. D3 (bo miałam spory niedobór i też miałam spr. jej poziom bo w ciąży powinien być dobry) no i łykać kw. foliowy.
Chodziło mi o profilaktykę. Jeszcze nie staramy się długo, więc profilaktyka w zupełności wystarczy. Robiłam już pewne badania, ale byłam ciekawa czy może warto zrobić coś dodatkowego i jakie są wasze zdania w tym temacie.
Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam -
estrella wrote:Jak ja poszłam na wizytę do ginekologa i powiedziałam, że chcemy się starać to dała mi skierowanie na badanie ogólne moczu, grupę krwi (mimo że już miałam robioną), toksoplazmozę, glukozę i ogólną morfologię. Poza tym mówiła, żeby iść do endokrynologa i spr co z tarczycą bo musi być wyregulowana. Przed wizytą u endo zrobiłam sobie TSH, FT 3 i FT4... Z leków ginka powiedziała żeby brać tylko kwas foliowy ale ja dodatkowo biorę magnez z witaminą b6 i piję olej lniany jeśli nie pomoże to raczej nie zaszkodzi... Zamiast leków staram się postawić na naturalne wspomagacze jak np. czerwone wino, ananasy, suszone morele... ponoć to wszytko w jakiś sposób może pomóc no i zakupiłam żel conceive plus.. zobaczymy co z tego będzie
Ja również zakupiłam conceive plus + inofolic. Sporo tych badań miałaś robionych, ja miałam tylko jakąś uboga podstawę, ale upomnę się przy najbliższej wizycie o coś dodatkowego. Odnośnie oleju lnianego, to również go pije, ma podobno świetne właściwości na cały organizm -
nick nieaktualny
-
Za ananasami nie przepadam, ale suszone morele - brzmi smacznie
Uwielbiam smak oleju lnianego, często robię go z twarogiem, tak jak powinno się gu używać, bo wtedy ma największą wchłanialność, ale w sałatkach jest równie smacznyestrella lubi tę wiadomość
-
Z witamin kwas foliowy. Z badań TSH (ma być w okolicach 1-1,5), morfologia, mocz, cytologia, glukoza, różyczka, jeśli masz kontakt z kotami to toksoplazmozę. Ja robiłam jeszcze cytomegalię. Warto też wyleczyć zęby.
ania82186 lubi tę wiadomość
Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
nick nieaktualny
-
Co do oleju to kwestia przyzwyczajenia. ja przed maca miałam opory na początku bo ma specyficzny smak a teraz już bez problemu biorę i w proszku i w tabletkachBiochem - 2017 r
Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa
Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)
Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r. -
Ja zaczęłam przygotowywać się do ciąży jakoś pół roku czyli robiłam badania krew, mocz,tokso,różyczke, tsh,i cytologie, juz od tamtej pory brałam kwas foliowy. Ale badania tokso,rózyczkę i tsh płaciłam nie są refundowane, ale teraz w ciąży nie musiałam ponownie robić bo wyniki były ok:)
Mężowi dawałam kwas foliowy bo wzmacnia plemniki:) -
nick nieaktualny
-
Truskaweczka250 wrote:Ja zaczęłam przygotowywać się do ciąży jakoś pół roku czyli robiłam badania krew, mocz,tokso,różyczke, tsh,i cytologie, juz od tamtej pory brałam kwas foliowy. Ale badania tokso,rózyczkę i tsh płaciłam nie są refundowane, ale teraz w ciąży nie musiałam ponownie robić bo wyniki były ok:)
Mężowi dawałam kwas foliowy bo wzmacnia plemniki:)
u mnie wygląda podobnie, zaczęłam przygotowania od zmiany sposoby żywienia, kawę kofeinową zamieniłam na zbożową, herbatę czarną na zieloną, biorę Falvit mama bo ma dużo kwasu foliowego i wszystkie niezbędne witaminy oraz wyciąg z żurawiny (jest dobry na drogi moczowe). a jeśli chodzi o męża to podaję mu Salfazin- wspomaga działanie gruczołu krokowego u mężczyzn tym samym poprawia jakość plemnikówwredota lubi tę wiadomość