Jesienią stosujemy pozycje różnorodne 🧘🏼♀️ by Staremu lulok dygnął w dni płodne 🙋🏼♂️
-
WIADOMOŚĆ
-
SandraH.97 wrote:Oficjalnie przechodzę tutaj na wątek ^^ 11DPO biel na teście, czekam już raczej na 🐒
Choco poproszę o wpisanie na wolnego strzelca bo z długimi cyklami raczej będę testować na początku grudnia ^^
Sandra ja bym jeszcze poczekała do 12 dpo Trzymam kciuki!Niaha, SandraH.97 lubią tę wiadomość
🙋♀️32 🙋♂️ 43
Starania o pierwsze dziecko
na luzie od 12.2020
na poważnie od 08.2021
wrzesień 2022: cb
styczeń 2023: cb?
marzec 2023: cb?
maj 2023: poronienie 7tc
08.09.23 - II
13.05.24 - Oliwka jest z nami -
Nadrobię Was w domku. Aktualnie siedzę w mega kolejce w diagnostyce na ten nieszczęsny estradiol i LH. 🤪
Jajnik boli jak cholera. 🧐oloska, Kil, dominikawa, SandraH.97, EwelinaNowa 😊, Emka06, Anett93, Cotakoza lubią tę wiadomość
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Niaha gruczolaki nadnerczy się zdarzaja ale wtedy zwykle te wyniki hormonów nadnerczowych są znacznie wyższe. Częściej pojawiają się łagodne przyrosty nadnerczy, spowodowane kwestiami związanymi ze stylem życia i takim długotrwałym, czasem trwajacym długie lata procesem forsowania nadnerczy przez chociażby deficyty snu i nadmiar różnego rodzaju stresorów. Żeby odwrócić ten proces i troche wspomóc nadnercza, zmniejszyć ich obroty, potrzeba więc snu, regeneracji, magnezu w dużych dawkach (nawet 400 mg na dzień na początek będzie ok, najlepiej w formie glicynianu magnezu, czyli chelatu), częstszych posiłkow, koktajl nadnerczowy z pierwszej strony też może pomóc. Intensywnie pracujące nadnercza zwiekszaja ogólny stan zapalny organizmu, zmniejszają zapasy minerałów (magnezu zwłaszcza, bo on jest potrzebny każdej komórce do prawidłowego funkcjonowania) i wpływają mocno na każdy narząd endokrynny w ciele - tarczyca, jajniki itp.
Z DHEA-S syntetyzowany jest chociażby androstendion i testosteron, więc to naczynia połączone - gdy poprawia się poziom tego pierwszego, reszta też będzie stopniowo bedzi wracać do normy.
A co do tych parametrów podwyższonych w morfologii - mi to trochę pachnie niedoborami witamin z grupy B. Badalas może B12, homocysteine, kwas foliowy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 10:11
Paprota9418, Anett93, siesiepy, Niaha lubią tę wiadomość
-
oloska wrote:To jest bardzo dobre pytanie. Jak wiecie nie staramy się długo, ale po tym nieszczęsnym nasieniu poczułam, że czas ruszyć z działaniami. Dla mojego mieszanka supli, którą stworzę sama (dzięki uprzejmości polecanego androloga 🙄). Sporo tego, i w takich końskich dawkach. Rozpiszę, jak już dojdą te specyfiki, plus mój ma dość delikatny układ pokarmowy, więc też jakoś rozsądnie to rozłożę.
A ja umówiłam się do lekarki specjalizującej się w temacie niepłodności, co prawda na grudzień dopiero, bo mam przyjść na początku cyklu, żeby od razu zrobić pełny monitoring, a akurat w listopadzie owu nachodzi mi na wylot do siostry i jej córeczki w Anglii (16 miesięcy, łobuziak to dość delikatne określenie 😁), także przeżyje ten miesiąc jako typowy wolny strzelec. Z zaleceń, które dostałam już od tej pani doktor, to w sumie takie "z grubej rury" rzeczy, ale moja przyjaciółka zapowiedziała mnie do niej dość konkretnie. Wkleję Wam kartkę całą. I to właśnie planuję robić w listopadzie.
P.S. Wiem, że to może wydać się dużo i za szybko, ale i tak przed nami kilka msc czekania z nadzieją na podbicie nasienia, które nie wiem czy nastąpi. I w taki sposób chcę wykorzystać nasz czas, żeby być dobrze przygotowana na gorszą wersję przyszłości, której się boję.
Hormony, amh, homocysteina, kwas foliowy, b12 itp to podstawowe rzeczy. Pakiet na trombofilę też można zrobić.
Ale w immunologię bym tak szybko nie szła. Trochę zgodnie z tym, że jak się szuka i chce coś znaleźć to zawsze się znajdzie.
Nie chcę być źle zrozumiana, moim zdaniem super,że działasz ale zrób krok po kroku-nie wszystko na raz
A co do wyników nasienia-polecę to co już sporo z nas ma w podpisach- sok pomidorowy, czarnuszkę i koniecznie ruch !
A suple najlepsze wyniki (u nas) przyniosły brane oddzielnie chociaż oczywiście nie każdy mężczyzna chce je tak hurtowo jeść. -
Namisa wrote:Niaha gruczolaki nadnerczy się zdarzaja ale wtedy zwykle te wyniki hormonów nadnerczowych są znacznie wyższe. Częściej pojawiają się łagodne przyrosty nadnerczy, spowodowane kwestiami związanymi ze stylem życia i takim długotrwałym, czasem trwajacym długie lata procesem forsowania nadnerczy przez chociażby deficyty snu i nadmiar różnego rodzaju stresorów. Żeby odwrócić ten proces i troche wspomóc nadnercza, zmniejszyć ich obroty, potrzeba więc snu, regeneracji, magnezu w dużych dawkach (nawet 400 mg na dzień na początek będzie ok, glicynian magnezu albo chelat), częstszych posiłkow, koktajl nadnerczowy z pierwszej strony też może pomóc. Intensywnie pracujące nadnercza zwiekszaja ogólny stan zapalny organizmu, zmniejszają zapasy minerałów (magnezu zwłaszcza, bo on jest potrzebny każdej komórce do prawidłowego funkcjonowania) i wpływają mocno na każdy narząd endokrynny w ciele - tarczyca, jajniki itp.
Z DHEA-S syntetyzowany jest chociażby androstendion i testosteron, więc to naczynia połączone - gdy poprawia się poziom tego pierwszego, reszta też będzie stopniowo bedzi wracać do normy.
A co do tych parametrów podwyższonych w morfologii - mi to trochę pachnie niedoborami witamin z grupy B. Badalas może B12, homocysteine, kwas foliowy?
Cenne uwagi ❤️ wcześniej piłam magnez 90mg w 2 fazie cyklu, ale może rzeczywiście wdrożę to od poczatkilubpp dwie tabletki dziennie.
Co do snu to nie mogę powiedzieć, że śpię mało, bo sypiam po około 7-8 godzin.
Co do różnych stresorów, to tego niestety w ostatnim roku miałam sporo, więc może to o to chodzi 🧐
Homocysteiny nie badałam, a pozostałe:
✅Witamina B12 - 284,00 pg/ml
✅Kwas foliowy - 22,70 ng/ml
Powyższe są w normie.
Dzięki wielkie Namisa ❤️Namisa lubi tę wiadomość
-
ChocoMonster wrote:Dziewczyny jak wasze nastawienie na listopad? ☺️
Planujecie coś zmienić w dotychczasowych staraniach?
Zmieniamy!
~ Pierwszy cykl z mierzeniem temp. (w poprzednim kilka dni próbowałam xD najpierw w ustach, potem w pochwie) w ustach (chociaż mega mnie to męczy... nastawiony mam budzik na 5 i 5:05 rano i od kiedy próbuję mierzyć temp. budzę się w nocy po kilka razy... o północy, koło 2, dzisiaj jeszcze 3:33 xD masakra!)
~ Fertistim - pytanie czy cały cykl pić dwie saszetki? Jedną rano i jedną wieczorem?
~ Więcej ruchu! Ja z pracy mam 2 wejścia na siłownię/cardio a mój chce kupić karnet żebyśmy razem chodzili (wczoraj oglądaliśmy film ze ślubu kuzyna z 2012 roku - nasze początki - i kurde... tam to wyglądaliśmy xO mój to chyba z 30 kg przytył xOO trzeba to koniecznie zmienić!)
~ Na 16 jestem zapisana do diabetologa (pierwsza wizyta ever) ze względu na dziwną krzywą insulinową
~ 19 idę do nowego ginka - podobno jest super i nawet coś niecoś się na niepłodności zna 2 miesiące wcześniej się do niego już zapisałam xD
~ Kupiłam testy owu z horien - może w końcu się dowiem kiedy mam tą owu xD
~ W planach zapisać się do jakiegoś dobrego endo z tymi moimi wynikami bo ost. to była porażka i dramat w jednym...Paprota9418, Anett93, siesiepy, Niaha lubią tę wiadomość
-
smoothie wrote:Hormony, amh, homocysteina, kwas foliowy, b12 itp to podstawowe rzeczy. Pakiet na trombofilę też można zrobić.
Ale w immunologię bym tak szybko nie szła. Trochę zgodnie z tym, że jak się szuka i chce coś znaleźć to zawsze się znajdzie.
Nie chcę być źle zrozumiana, moim zdaniem super,że działasz ale zrób krok po kroku-nie wszystko na raz
A co do wyników nasienia-polecę to co już sporo z nas ma w podpisach- sok pomidorowy, czarnuszkę i koniecznie ruch !
A suple najlepsze wyniki (u nas) przyniosły brane oddzielnie chociaż oczywiście nie każdy mężczyzna chce je tak hurtowo jeść.
Hm, pewnie masz rację z immunologią, ale zakiełkowała już we mnie potrzeba, żeby wiedzieć. Żeby wiedzieć wcześniej. I z tym nie wygram.
Co do supli tak, przetrzepałam (że się tak wraże) pół forum, i właśnie zrezygnowałam z gotowych mieszanek, na rzecz osobnych suplementów. I będziemy walczyć z tymi 12 tabletkami dziennie 😉
Dziękuję za opinię 🤗smoothie lubi tę wiadomość
-
Mart768 wrote:Sandra ja bym jeszcze poczekała do 12 dpo Trzymam kciuki!
oloska, Niaha lubią tę wiadomość
Ona👱♀️ 26
AMH 2.0
-Witamina D
-Kwas foliowy
-Inozytol
-Euthyrox 75
-NAC
-KoenzymQ10
-Resveratrol
-Probiotyk OmniBiotic10
On🧔 27
-Witamina D, C,E
-Kwas foliowy
-L-karnityna
-Resveratrol
-Koenzym Q10
Starania o pierwszego 👶 od 12.2021
05.05.2022-->II niestety CP w jajowodzie, poronienie trąbkowe...💔
maj-->lipiec przerwa w staraniach, czekanie na HSG
29.07.2022-->HSG, oba jajowody drożne, wszystko okej, lekarz daje zielone światło
03.2023-->kolejna CP💔, metotreksat, teoretycznie podziałał beta spadała ale jajowód nie wytrzymał, kilka dni po wyjściu ze szpitala krwotok wewnetrzny i usunięcie lewego jajowodu...
19. 04. 2024--> pierwsza wizyta u M.P.
Czerwiec 2024--> histeroskopia, wycięcie zrostów (adenomioza)
23.08.2024--> początek 1 stymulacji 😍1 procedura IVF--> 0 blastocyst💔
21.11.2024-->początek 2 stymulacji ❤️ -
Niaha wrote:Cenne uwagi ❤️ wcześniej piłam magnez 90mg w 2 fazie cyklu, ale może rzeczywiście wdrożę to od poczatkilubpp dwie tabletki dziennie.
Co do różnych stresorów, to tego niestety w ostatnim roku miałam sporo, więc może to o to chodzi 🧐
Powyższe są w normie.
Dzięki wielkie Namisa ❤️
Magnez to jest chyba suplement dla każdego, zawsze i wszędzie. Przedawkować się praktycznie nie da, każda komórka go potrzebuje jak wody a obecny pęd życia sprawia że łatwo go tracimy więc na pewno ci się przyda 😁 Nie wiem jakie normy były dla B12, ale warto pamiętać że tu normy są bardzo szerokie a my dążymy raczej do wartości w górnej granicy normy, 50 % normy to takie minimum. W kilku opracowaniach naukowych widziałam sugestie żeby podwyższyć dolna wartość referencyjna do minimum 300 pg/ml, bo te obecne normy nie są do końca zgodne z realnym zapotrzebowaniem organizmu na na tę witaminę. Dzieje się tak bo badanie B12 z surowicy jest takie średnio wiarygodne niestety, jako że ocenia całkowity poziom witaminy, z której aż ok. 80% stanowi forma nieaktywna, czyli niedostępna dla komórek. Dlatego też ta homocysteina jest obecnie chyba najlepszych badaniem pokazującym i realne wysycenie organizmu witaminami z grupy B. W kwasie foliowym znowu sytuacja jest podobna w związku z częstą w populacji mutacją MTHFR - więc to co w krwi to jedno, a to co realnie dostępne dla organizmu to często drugie.smoothie, Niaha lubią tę wiadomość
-
Kamsi wrote:Powiedzcie mi czy jak testy owu wychodziły pozytywne dwa dni z rzędu i drugiego był mocny ból jajników to od kiedy liczyć owulacje? Bo aplikacja owulacje wklepała mi 21.10 czyli wtedy kiedy drugi test był pozytywny i był mocny ból, czyli pierwszy dzień po owu to jest wtedy kiedy test już negatywny?✨ 08.23 Stasieńko 🩵
-
ChocoMonster wrote:Trzymam kciuki, żeby w końcu to była owu!
Mam nadzieję że przyniesiesz mi szczęście. 🍀🤗♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Namisa wrote:Magnez to jest chyba suplement dla każdego, zawsze i wszędzie. Przedawkować się praktycznie nie da, każda komórka go potrzebuje jak wody a obecny pęd życia sprawia że łatwo go tracimy więc na pewno ci się przyda 😁 Nie wiem jakie normy były dla B12, ale warto pamiętać że tu normy są bardzo szerokie a my dążymy raczej do wartości w górnej granicy normy, 50 % normy to takie minimum. W kilku opracowaniach naukowych widziałam sugestie żeby podwyższyć dolna wartość referencyjna do minimum 300 pg/ml, bo te obecne normy nie są do końca zgodne z realnym zapotrzebowaniem organizmu na na tę witaminę. Dzieje się tak bo badanie B12 z surowicy jest takie średnio wiarygodne niestety, jako że ocenia całkowity poziom witaminy, z której aż ok. 80% stanowi forma nieaktywna, czyli niedostępna dla komórek. Dlatego też ta homocysteina jest obecnie chyba najlepszych badaniem pokazującym i realne wysycenie organizmu witaminami z grupy B. W kwasie foliowym znowu sytuacja jest podobna w związku z częstą w populacji mutacją MTHFR - więc to co w krwi to jedno, a to co realnie dostępne dla organizmu to często drugie.
Wiem od dietetyczki,że B12 powinna być w górnej granicy normy. B12 jest wydalana z moczem więc raczej nie da się jej przedawkować. Zaczynałam kiedyś od poziomu 300 i usłyszałam,że to malutko. Podnosiłam do wartości ok 700
Poza tym,że badanie jest średnio wiarygodne to też słyszałam.Ale do takich poziomów się dąży podczas starań.
Co do homocysteiny masz rację, ja to już nie chcę się wypowiadać bo toczę z nią wojnę 🤬😞
Oloska zazdroszczę Ci homocysteiny i ferrytyny teżWiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 10:41
Namisa, oloska, siesiepy, Niaha lubią tę wiadomość
-
Paprota9418 wrote:Mogę zapytać jakiej firmy magnez polecacie ? Jest tego tyle ze masakra…
Ja najbardziej polecam z Doctor's Best albo ChelaMag B6 forte. Ja biorę ten drugi ale w wersji Mama, Kasia z Więcej niż Hormony poleca ten pierwszy 😉
https://enaturalnie.pl/magnez-wysoko-wchlanialny-glicynian-high-absorption-magnesium-100-mg-120-tab-doctors-best_1858.html?gclid=CjwKCAjw5P2aBhAlEiwAAdY7dGhsD0UpKR_OfqDqDZ67ffI1qV59jfgQ_1oTsXjiflwzapr8Oh35rRoCnPQQAvD_BwE
https://www.superpharm.pl/olimp-chela-mag-b6-forte-15567-60-szt-85672.html?gclid=CjwKCAjw5P2aBhAlEiwAAdY7dDnfwLe-BEBwmhFOQmGaQ-DKugjtcVL5U99yPZ2QnCuyiU74rO7ZDhoCD4EQAvD_BwE
oloska, Paprota9418, Anett93, Niaha lubią tę wiadomość
-
siesiepy wrote:Mam nadzieję że przyniesiesz mi szczęście. 🍀🤗
No teraz to już na bank przyjdzie ta owu 😂Namisa, dominikawa, oloska, Emka06, agentka93, Nataliii, Kil, siesiepy, Beezi, Amunicja, Świstaczek, Niaha, Cotakoza, Anett93, Jagodecka lubią tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
siesiepy wrote:Nadrobię Was w domku. Aktualnie siedzę w mega kolejce w diagnostyce na ten nieszczęsny estradiol i LH. 🤪
Jajnik boli jak cholera. 🧐👱♀️30l 👱♂️29l
21.10.2016 Bartosz 👶
23.12 Miłosz 👼 poronienie septyczne 7tc 💔 (brak wad genetycznych)
24.03.2023 ⏸️ 15/16dpo hcg 206,6 🥹
29.03 hcg 3354,4 przyrost 205%
03.04 5w3d pęcherzyk ciążowy 1,07cm x 0,31cm z zarodkiem 🌈
11.04 6w4d CRL 0,49cm z ❤️
25.04 2,21cm tęczowego cudu 8w6d
08.05 3,95cm Skarba ❤️ 166bmp❤️ 10w6d
26.05 prenatalne 13w5d 7,8cm dziewczynki 🌸 - ryzyka niskie 🥰
31.05 guz jajnika 7cm -wszystkie markery w normie
19.06 Lilianka 175 g 17w0d 🩷
22.06 laparoskopia
4.07 19w2d 276g cukiereczka 😍
18.07 połówkowe 21w2d 409g zdrowej księżniczki
11.08 700g bąbelka 🥰
12.09 III prenatalne 29w0d 1,4kg dziewczynki 🩷
09.10 33w1d 2,050kg 🩷
03.11 2,7kg 💗
11.11.2023 godz. 11:11 Lilianka 2800g 52cm 🥰 37tc
-
Co do zmian to u mnie będzie standard czyli letrozol + fertisim + kwas foliowy +Wit D + gonapeptyl x2 😊
Ja jestem z tych która musi mieć wszystko uszykowane w razie W więc dzisiaj byłam wykupić receptę na letrozol a zastrzyki czekają w lodówce 🤫👱♀️30l 👱♂️29l
21.10.2016 Bartosz 👶
23.12 Miłosz 👼 poronienie septyczne 7tc 💔 (brak wad genetycznych)
24.03.2023 ⏸️ 15/16dpo hcg 206,6 🥹
29.03 hcg 3354,4 przyrost 205%
03.04 5w3d pęcherzyk ciążowy 1,07cm x 0,31cm z zarodkiem 🌈
11.04 6w4d CRL 0,49cm z ❤️
25.04 2,21cm tęczowego cudu 8w6d
08.05 3,95cm Skarba ❤️ 166bmp❤️ 10w6d
26.05 prenatalne 13w5d 7,8cm dziewczynki 🌸 - ryzyka niskie 🥰
31.05 guz jajnika 7cm -wszystkie markery w normie
19.06 Lilianka 175 g 17w0d 🩷
22.06 laparoskopia
4.07 19w2d 276g cukiereczka 😍
18.07 połówkowe 21w2d 409g zdrowej księżniczki
11.08 700g bąbelka 🥰
12.09 III prenatalne 29w0d 1,4kg dziewczynki 🩷
09.10 33w1d 2,050kg 🩷
03.11 2,7kg 💗
11.11.2023 godz. 11:11 Lilianka 2800g 52cm 🥰 37tc
-
Niaha wrote:Cenne uwagi ❤️ wcześniej piłam magnez 90mg w 2 fazie cyklu, ale może rzeczywiście wdrożę to od poczatkilubpp dwie tabletki dziennie.
Powyższe są w normie.
Dzięki wielkie Namisa ❤️
Ja bym witaminę B12 podbiła wyżej. Sama trzymam w górnej granicy normy. Dobrze podbija b12 zmetylowane pod język z dr. Jacobsa. Obecnie biorę co drugi dzień.
Warto homocysteine zbadać. W sumie jej wynik jest najbardziej istotny.
Ja sama obniżała metylami z 14 na 7 -
EwelinaNowa 😊 wrote:Co do zmian to u mnie będzie standard czyli letrozol + fertisim + kwas foliowy +Wit D + gonapeptyl x2 😊
Ja jestem z tych która musi mieć wszystko uszykowane w razie W więc dzisiaj byłam wykupić receptę na letrozol a zastrzyki czekają w lodówce 🤫
To ja w ostatniej chwili i latam po aptekach bo są braki ostanio 🙈EwelinaNowa 😊 lubi tę wiadomość