Jod podczas starań o dziecko
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, bylam u endokrynologa, bo mam podejrzenie problemów z tarczycą. Zlecił mi badania, ale też nie czekając na wynik przepisał preparat Jodid. Mówił, że są zalecenia, aby kobiety starające się o dziecko zażywały jod dodatkowo. Czy słyszałyście o tym?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja tez zaczynam przygode z plynem lugola
Wczoraj zrobilam test i plama zniknela juz po kilku godz wiec mam wielkie niedobory.
Mam wysokie tsh wiec pewnie podejrzenie niedoczynnosci.
Podobno jodu nie powinno sie stosowac przy nadczynnosci i napewno przy hasimoto...weronika86 lubi tę wiadomość
-
Na pewno zbyt duza zawartosc jodu powoduje nadczynnosc tarczycy wiec trzeba tez uwazac z tym przy niedoczynnosci i poziomie tsh powyzej 5 jest zalecane tak mi mowila moja endo swego czasu teraz mialam 1,84 tsh i lekarz powiedzial zebym nie brala ..- tez mialam przepisany Jodid
-
Bergo wrote:No i jestem w kropce, nie wiem czy brać. Przepisał mi to jak witaminy, jak kwas foliowy. Wyniki badań będę miała dopiero za kilka dni.
-
ja mam tsh 3.5, lekka niedoczynnosc i czuje sie super po tym...pierwszy dzien czulam sie zle bardzo a teraz mam mnostwo energii, nie odczuwam tak strasznie czasu poowulacyjnego. Pierwszy dzien jak nalozylam plyn to zniknal po 45minutach a juz ogromny niedobor jest jak zniknie ponizej 10hrs! teraz biore go juz od ok 40 dni codziennie i teraz wchlania sie dopiero po okolo 6 godzinach. Czyli postep jest, ale aby bylo dobrze powinien utzrymywac sie od 18-26 godzin. Dla porownania nalozylam plyn na 11stoletniego synka- utzrymywalo sie 28 godzin. czyli wszystko w porzadku!
Paula55 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBergo wrote:Dziewczyny, bylam u endokrynologa, bo mam podejrzenie problemów z tarczycą. Zlecił mi badania, ale też nie czekając na wynik przepisał preparat Jodid. Mówił, że są zalecenia, aby kobiety starające się o dziecko zażywały jod dodatkowo. Czy słyszałyście o tym?
witam ja mam niedoczynność tarczycy i początkowo endo kazał mi przyjmować tylko jod (tabletki o nazwie jodid 100), po miesiącu badania wykazayły, że tsh nie spadło i dołączył Euthyrox 50, następnie eythyrox 75. także teraz starając się o maluszka biorę euthyrox 75 plus jodid 100 - jak zajdę w ciążę automatycznie mam zwiększyć dawkę o 1/4
ale Bergo ja bym jodu nie brała bez badań, bo na pewno nie jest zalecany przy nadczynności i hashimoto! -
nick nieaktualnyBergo wrote:Dziewczyny, bylam u endokrynologa, bo mam podejrzenie problemów z tarczycą. Zlecił mi badania, ale też nie czekając na wynik przepisał preparat Jodid. Mówił, że są zalecenia, aby kobiety starające się o dziecko zażywały jod dodatkowo. Czy słyszałyście o tym?
witam ja mam niedoczynność tarczycy i początkowo endo kazał mi przyjmować tylko jod (tabletki o nazwie jodid 100), po miesiącu badania wykazayły, że tsh nie spadło i dołączył Euthyrox 50, następnie eythyrox 75. także teraz starając się o maluszka biorę euthyrox 75 plus jodid 100 - jak zajdę w ciążę automatycznie mam zwiększyć dawkę o 1/4
ale Bergo ja bym jodu nie brała bez badań, bo na pewno nie jest zalecany przy nadczynności i hashimoto! -
nick nieaktualnyChanela wrote:Ja mam 3,05 i w sumie to mieści się w normie. Ale do starań jest zbyt wysokie (co nie znaczy że niemożliwe do zajścia)i po nowym roku będę szła do endokrynologa żeby sobie zbić.
wg mojego endo, aby bezpiecznie zajść w ciąże trzeba mieć wynik około 1, ponieważ płód potrzebuje dużo hormonów tarczycy a mamusi wtdey tsh od razu skacze w góre. więc lepiej zejść jak najniżej około wyniki 1 oczywiście z tsh na poziomie 3 możesz zajść w ciąże, moja siostra miała 5 i zaszła, ale synek mam niestety niedoczynność od urodzenia ;/ -
masz racje przy nadczynnosci czy hashimoto jod jest bardzo niebezpieczny. Ja bralam kelp wlasnie z jodem i wogole mi nie pomogl, natomisat po plynie logola czuje sie super i trace wage, odkad wcieram ten plyn schudlam o 2 rozmiary z 16stki na 14stke!
-
nick nieaktualnyKochane ja mam Haschimoto i pytałam lekarza endokrynologa o jod w witaminach prenatalnych jest tam jodu około 100 jednostek> lekarz powiedział,ze jeżeli kobieta w tym czasie z tą chorobą stara sie o dziecko to powinna jeśc jod ale góra 150 jednostek nie wiecej a jak już sie jej uda zajsć wciaże to góra do 200 a dlatego,ze dziecko potrzebuje bardzo jodu do odpowiedniego rozwoju i wzrostu a czesto kobiety czy nawet lekarze zapominają o tym. Dlatego kobieta biorąc takie dawki jodu mimo choroby bo dziecko w tym czasie jest najważniejsze po urodzeniu dziecka zmniejsza sie dawke jodu podczas karmienia jeszce sie zaleca brać a potem już całkowicie odstawić.
weronika86 lubi tę wiadomość
-
inessa wrote:Kochane ja mam Haschimoto i pytałam lekarza endokrynologa o jod w witaminach prenatalnych jest tam jodu około 100 jednostek> lekarz powiedział,ze jeżeli kobieta w tym czasie z tą chorobą stara sie o dziecko to powinna jeśc jod ale góra 150 jednostek nie wiecej a jak już sie jej uda zajsć wciaże to góra do 200 a dlatego,ze dziecko potrzebuje bardzo jodu do odpowiedniego rozwoju i wzrostu a czesto kobiety czy nawet lekarze zapominają o tym. Dlatego kobieta biorąc takie dawki jodu mimo choroby bo dziecko w tym czasie jest najważniejsze po urodzeniu dziecka zmniejsza sie dawke jodu podczas karmienia jeszce sie zaleca brać a potem już całkowicie odstawić.
wlasnie chodzi o to ze dzidzia potrzebuje jodu, jednak wlasnie tak jak ty inessko przy hashimoto czy nadczynnosci poradzilabym sie lekarza...widac np po badaniach jak duzo dziecko ZUZYWA tarczyce...np majac tsh 1,2 przy staraniach w ciazy mozna miec nawet 6.5...zawsze podwyzsza sie w czasie ciazy czyli widac ze tarczyca mega sie siluje. -
Są już widoczne moje wyniki. Wszystko w normie. Po co mi więc ten Jodid? Weronika jak to było ze schudnięciem? Ja nie wiem co się ze mną dzieje. W ostatnim roku utyłam 9kg, mam trądzik na plecach, buzia się przetłuszcza... Myślałam, że to tarczyca, ale wszystko w normie...
-
inessa wrote:Kochane ja mam Haschimoto i pytałam lekarza endokrynologa o jod w witaminach prenatalnych jest tam jodu około 100 jednostek> lekarz powiedział,ze jeżeli kobieta w tym czasie z tą chorobą stara sie o dziecko to powinna jeśc jod ale góra 150 jednostek nie wiecej a jak już sie jej uda zajsć wciaże to góra do 200 a dlatego,ze dziecko potrzebuje bardzo jodu do odpowiedniego rozwoju i wzrostu a czesto kobiety czy nawet lekarze zapominają o tym. Dlatego kobieta biorąc takie dawki jodu mimo choroby bo dziecko w tym czasie jest najważniejsze po urodzeniu dziecka zmniejsza sie dawke jodu podczas karmienia jeszce sie zaleca brać a potem już całkowicie odstawić.
-
Bergo wrote:Są już widoczne moje wyniki. Wszystko w normie. Po co mi więc ten Jodid? Weronika jak to było ze schudnięciem? Ja nie wiem co się ze mną dzieje. W ostatnim roku utyłam 9kg, mam trądzik na plecach, buzia się przetłuszcza... Myślałam, że to tarczyca, ale wszystko w normie...
a sprawdzaas testoesteron?