Forum Starając się - ogólne Kiedy rozpocząć badania?
Odpowiedz

Kiedy rozpocząć badania?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Edyciak Autorytet
    Postów: 1374 871

    Wysłany: 2 listopada 2019, 07:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staramy się z mężem o ciążę od lipca 2018. W lutym 2019 udało mi się zajść w ciążę, ale poroniłam w 9 tc. Ponowne starania rozpoczęliśmy właściwie od razu. Aktualnie jest 7 cykl starań i nadal nic.. Kiedy udać się do lekarza i powiedzieć, że mamy problem?

    10 dpo II kreski
    14 dpo beta HCG 506 mIU/ml
    17 dpo beta HCG 1630 mIU/ml
    4t+6 (21 dpo) pęcherzyk ciążowy 4,33mm 😄
    20.05. jest serduszko 😍 (7t+4)
    09.06. następna wizyta
    22.06 USG genetyczne (12+2)

    Letrox, Clexane, Luteina, Symvital mama, D3, Wit. C

    2nn3rjjgh9dgn8bc.png
  • zakochanaaw Autorytet
    Postów: 438 324

    Wysłany: 2 listopada 2019, 07:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym poszła już.

    Beti82 lubi tę wiadomość

    Starania od 01.2017 o pierwsze maleństwo...
    Ona 23l. - Brak owulacji, insulinooporność, problemy hormonalne...
    (Euthyrox, Formetic, Duphaston)
    On 34l. - 04.19 teratozoospermia - 0%/10.19 - 3-4%, usg jąder i badania krwi - ok.
    2cykl z Clo.
    5bdd620a904062a0b04d0f4a8bf9629f.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 listopada 2019, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie tez nie ma co czekać. Im szybciej pójdziesz, tym szybciej bedziesz zdiagnozowana i będziesz wiedziała na czym stoisz.

  • Edyciak Autorytet
    Postów: 1374 871

    Wysłany: 2 listopada 2019, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leczę się na niedoczynność tarczycy. Biorę Letrox i kwas foliowy oraz witaminę D3. Takie mam zalecenia od lekarza. Lekarz mówi, żeby starać się cały czas, ale nie wspomina o dodatkowych badaniach. A ja wiem, że diagnozowanie niepłodności zaczyna się po roku starań o dziecko. Więc nie wiem, czy to nie za wcześnie. Za dwa miesiące kończę 30 lat, więc najmłodsza też już nie jestem...

    10 dpo II kreski
    14 dpo beta HCG 506 mIU/ml
    17 dpo beta HCG 1630 mIU/ml
    4t+6 (21 dpo) pęcherzyk ciążowy 4,33mm 😄
    20.05. jest serduszko 😍 (7t+4)
    09.06. następna wizyta
    22.06 USG genetyczne (12+2)

    Letrox, Clexane, Luteina, Symvital mama, D3, Wit. C

    2nn3rjjgh9dgn8bc.png
  • zakochanaaw Autorytet
    Postów: 438 324

    Wysłany: 2 listopada 2019, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Leczę się na niedoczynność tarczycy. Biorę Letrox i kwas foliowy oraz witaminę D3. Takie mam zalecenia od lekarza. Lekarz mówi, żeby starać się cały czas, ale nie wspomina o dodatkowych badaniach. A ja wiem, że diagnozowanie niepłodności zaczyna się po roku starań o dziecko. Więc nie wiem, czy to nie za wcześnie. Za dwa miesiące kończę 30 lat, więc najmłodsza też już nie jestem...

    Idź już lepiej i powiedz lekarzowi, że chciałbyś zacząć jakaś diagnostykę, na początek podstawą morfologia, TSH, lh, testosteron, prolaktyna, krzywą cukrową i insulinową itp. i warto by partner też zrobił badanie nasienia bo też u niego może być jakiś problem, a czasem to coś mało istotnego może hamować i robić problemy, jak dla mnie nie ma na co czekać, ja mam 23 lata i mam parę problemów które przeszkadzają i leczę je. Idź, powiedz lekarzowi, że czas leci i nie ma na co czekać bo może się coś poważnego okazać co leczenie wymaga czasu a młodsi się nie zrobicie.

    Starania od 01.2017 o pierwsze maleństwo...
    Ona 23l. - Brak owulacji, insulinooporność, problemy hormonalne...
    (Euthyrox, Formetic, Duphaston)
    On 34l. - 04.19 teratozoospermia - 0%/10.19 - 3-4%, usg jąder i badania krwi - ok.
    2cykl z Clo.
    5bdd620a904062a0b04d0f4a8bf9629f.png
  • StarającaSię Autorytet
    Postów: 292 159

    Wysłany: 2 listopada 2019, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Leczę się na niedoczynność tarczycy. Biorę Letrox i kwas foliowy oraz witaminę D3. Takie mam zalecenia od lekarza. Lekarz mówi, żeby starać się cały czas, ale nie wspomina o dodatkowych badaniach. A ja wiem, że diagnozowanie niepłodności zaczyna się po roku starań o dziecko. Więc nie wiem, czy to nie za wcześnie. Za dwa miesiące kończę 30 lat, więc najmłodsza też już nie jestem...
    Przy niedoczynności niestety nie jest tak łatwo o ciążę.A jak twoje wyniki?
    U mnie skacze tsh raz w gòre raz w dòł,przy wyższych wartościach tsh mam cykle bezowulacyjne

    Ja:36 lat
    Starania od 4.2019
    10.2019 cb
    -letrox 150
    -wit D³- 4000jm
    -folik
    -magnez+wit b6
    ***********************
    3dc:
    FSH-6,3mlU/ml( 2.5-10,2)
    LH-6.08ng/ml(1.9-12.5)
    Prolaktyna-6.9ng/ml(2.8-29.2)
    Estradiol-34,9pg/ml(19.5-144.2)
    ************************
    Wizyta:
    15.05


    4cbc9b74056be0fdafa0b67d483ced9f.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 listopada 2019, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podzielam zdanie zakochanej. Podstawowe badania i na pierwszy rzut nasienie męża. Nie ten lekarz, to inny. Mam wrażenie, że często gęsto zwykli ginekolodzy bagatelizują takie problemy. Zaczynąc swoją przygodę ze staraniami i chodząc do "zwykłych" ginekologów, zawsze mówiłam, że staram się więcej niż jest w rzeczywistości.

  • Edyciak Autorytet
    Postów: 1374 871

    Wysłany: 2 listopada 2019, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH mam ustabilizowane od dłuższego czasu, wynosi około 0,5
    Właśnie podejrzewam, że mogę mieć cykle bezowulacyjne... Czasami robię testy owulacyjne i wychodzą negatywnie, od niedawna mierzę temperaturę..

    10 dpo II kreski
    14 dpo beta HCG 506 mIU/ml
    17 dpo beta HCG 1630 mIU/ml
    4t+6 (21 dpo) pęcherzyk ciążowy 4,33mm 😄
    20.05. jest serduszko 😍 (7t+4)
    09.06. następna wizyta
    22.06 USG genetyczne (12+2)

    Letrox, Clexane, Luteina, Symvital mama, D3, Wit. C

    2nn3rjjgh9dgn8bc.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Mija rok, a ciąży brak... " - diagnostyka niepłodności

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.