Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Klinika niepłodności
Odpowiedz

Klinika niepłodności

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2 ›
Oceń ten wątek:
  • KamilaAnt2026 Autorytet

Wysłany: 24 września, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊

Chciałabym zapytać osoby, które korzystają lub korzystały z kliniki leczenia niepłodności w ramach rządowego programu dofinansowania.

Staramy się z mężem o dziecko od ponad roku. Mąż miał już wykonane badanie nasienia, a ja podstawowe badania hormonów i witamin.

Jak w praktyce wygląda kwalifikacja do programu?

- Czy samo staranie się przez 12 miesięcy wystarczy, żeby rozpocząć kwalifikację, czy trzeba mieć dodatkowo określoną diagnozę/problem z płodnością?
    - Jak wygląda pierwsza wizyta w klinice i jakie badania są wykonywane przed zakwalifikowaniem?
    - Czy wizyty u lekarza, monitoring owulacji i dodatkowe badania są refundowane w ramach programu, czy za część z nich trzeba płacić samodzielnie?
    - Jeśli są dodatkowe koszty, to mniej więcej jakich kwot można się spodziewać?
    - Jak wygląda cała procedura od pierwszej wizyty do ewentualnego rozpoczęcia leczenia?
    - Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z konkretną kliniką, szczególnie w Trójmieście/Gdyni?

Będę wdzięczna za informacje od osób, które przechodziły przez to w praktyce, bo chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać finansowo i organizacyjnie. ❤️

👩31 🧒29

♀️
    * zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
    Od 10.2026 stymulacja Aromek 2x1
    wznowienie redukcji od 01.08 - 2.3kg
  • Zula18 Autorytet

Wysłany: 24 września, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My leczyliśmy się w invimed Katowice. Pierwsza wizyta była w maju na niej zrobili postawowe badania i to była jedyna płatna wizyta. Druga była początkiem czerwca na rozpisanie stymulacji oraz wizyt podczas stymulacji. Punkcja. Hodowla zarodków. Transfer odroczony i na cyklu sztucznym w lipcu mieliśmy pierwszy transfer.

Z badań ja miałam historię prób stymulacji owulacji, które nie dawały ciąży, mąż miał słaby Seminogram. Jeśli chodzi o te daty to są dość umowne, nikt od nas nie wymagał potwierdzenia, że faktycznie staramy się ponad rok.

U nas była jeszcze opcja badania drożności jajowodów oraz inseminacja, Ale ze względu na dostępne środki klinika skierowała nas na in vitro bo ma też zależało na czasie. A uważam, że inne rozwiązania nie przyniosłyby efektu.

Ważny jest wiek, z badań ja miałam dużo natomiast jeśli czegoś bym nie miała to dostałam listę co trzeba uzupełnić, co jest w ramach programu a co muszę zrobić prywatnie. Bardzo ważne dla kliniki były kariotypu i tutaj trzeba się przygotować na koszt około 600/700 zł za osobę.

Jeśli chodzi o monitoring podczas stymulacji przed punkcją to była darmowa i tak samo przed transferem kiedy sprawdzali, czy endometrium jest gotowe.

Największy koszt to są leki, które nie są refundowane w większości, dojazdy i u mnie kroplówka do transferu natomiast nie jest to must have.
    U nas lwia część kosztów to utrzymanie ciąży po transferze na cyklu sztucznym, ponieważ ciąża utrzymuje się tylko z przyjmowanego progesteronu aż do wytrzorzenia łożyska czyli ok 12tc.

KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość

• PCOS| brak owulacji| hashimoto

• astenospermia|DFI 3%|morfo 2%| HBA 87%

• IVF| punkcja 12k| 9MII| 9ICSI

• zostały 3 blastki|4AA🌸|4AA🌸|4BB🌸

• transfer blastki 4AA🌸| cykl sztuczny| 4dpt 12,77| 6dpt 78,5| 10dpt 589,3| 14dpt 2297,9| 20dpt 12915,3 | 24dpt CRL 0,45cm i ❤️

• 6+5| 0,79cm | 126 bpm 🦋
    • 8+1| 1,75cm
    •9+5| 2,89 cm
    • I prenatalne| 4,66 cm| wszystko dobrze

preg.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 24 września, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o kwalifikacje to dużo zależy od kliniki i lekarza prowadzącego, a koszty też u każdej pary będą inne. My poszliśmy do kliniki po 2 lat starań, z historią stymulacji owulacji, hormonami i z drożnością jajowodów. Mąż miał bardzo słabe wyniki nasienia, więc lekarz przez kolejne 4 miesiące próbował je poprawić. Nie udało się, więc musielismy zrobić kariotypy i dodatkowe badania genetyczne, dopiero po tym zakwalifikowano nas do ivf.
    500 zł wydaliśmy na leczenie męża, przed kwalifikacją wizyty były płatne, łącznie za wizyty 1000 zł. Kariotypy obojga 1000zl, genetyczne męża 800, leki do stymulacji ivf 800 zł. Dodatkowo oczywiście suple i kontrolne badania hormonów w trakcie leczenia. Po kwalifikacji wizyty są już bezpłatne, a leki do stymulacji są częściowo refundowane. 😊

Starania od 08.2023
    Trombofilia • Hashimoto • OAT
    ♀ 33 ♂ 38

03.2024 8 tc 💔💔

ICSI 2026: 5AA, 4AA, 3BB 🍀
    I ET 24.01 → 💔 12tc T21
    II FET 20.06 → ❤️ 🙏✨
    7 dpt 42,1 → 9 dpt 136 → 11 dpt 436,3 → 13 dpt 1321 → 18 dpt 6913
    7+2 CRL 1,15 cm 🍤
    9+4 CRL 2,57 cm 🫐
    12+1 CRL 5,74 cm 🩵 Sanco ✔️
    14+0 CRL 8,59 cm 🧸
    18+0 ⏳

preg.png

Wysłany: 24 września, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula18 wrote:
    My leczyliśmy się w invimed Katowice. Pierwsza wizyta była w maju na niej zrobili postawowe badania i to była jedyna płatna wizyta. Druga była początkiem czerwca na rozpisanie stymulacji oraz wizyt podczas stymulacji. Punkcja. Hodowla zarodków. Transfer odroczony i na cyklu sztucznym w lipcu mieliśmy pierwszy transfer.

Z badań ja miałam historię prób stymulacji owulacji, które nie dawały ciąży, mąż miał słaby Seminogram. Jeśli chodzi o te daty to są dość umowne, nikt od nas nie wymagał potwierdzenia, że faktycznie staramy się ponad rok.

U nas była jeszcze opcja badania drożności jajowodów oraz inseminacja, Ale ze względu na dostępne środki klinika skierowała nas na in vitro bo ma też zależało na czasie. A uważam, że inne rozwiązania nie przyniosłyby efektu.

Ważny jest wiek, z badań ja miałam dużo natomiast jeśli czegoś bym nie miała to dostałam listę co trzeba uzupełnić, co jest w ramach programu a co muszę zrobić prywatnie. Bardzo ważne dla kliniki były kariotypu i tutaj trzeba się przygotować na koszt około 600/700 zł za osobę.

Jeśli chodzi o monitoring podczas stymulacji przed punkcją to była darmowa i tak samo przed transferem kiedy sprawdzali, czy endometrium jest gotowe.

Największy koszt to są leki, które nie są refundowane w większości, dojazdy i u mnie kroplówka do transferu natomiast nie jest to must have.
    U nas lwia część kosztów to utrzymanie ciąży po transferze na cyklu sztucznym, ponieważ ciąża utrzymuje się tylko z przyjmowanego progesteronu aż do wytrzorzenia łożyska czyli ok 12tc.
    Ojej pieknie dziekuje że zechcialas sie podzielic wasza historia ❤️ i gratulacje 🥰

Zula18 lubi tę wiadomość

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs

Wysłany: 24 września, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Jeśli chodzi o kwalifikacje to dużo zależy od kliniki i lekarza prowadzącego, a koszty też u każdej pary będą inne. My poszliśmy do kliniki po 2 lat starań, z historią stymulacji owulacji, hormonami i z drożnością jajowodów. Mąż miał bardzo słabe wyniki nasienia, więc lekarz przez kolejne 4 miesiące próbował je poprawić. Nie udało się, więc musielismy zrobić kariotypy i dodatkowe badania genetyczne, dopiero po tym zakwalifikowano nas do ivf.
    500 zł wydaliśmy na leczenie męża, przed kwalifikacją wizyty były płatne, łącznie za wizyty 1000 zł. Kariotypy obojga 1000zl, genetyczne męża 800, leki do stymulacji ivf 800 zł. Dodatkowo oczywiście suple i kontrolne badania hormonów w trakcie leczenia. Po kwalifikacji wizyty są już bezpłatne, a leki do stymulacji są częściowo refundowane. 😊
    Rozumiem, kurcze my nie mamy za sobą historii stymulacji, wiec pewnie to jeszcze przed nami.
    Pieknie dziekuje i gratulacje 😊

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
  • Gilli Przyjaciółka

Wysłany: 24 września, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W praktyce jak pójdziesz i powiesz że staracie się od wielu miesięcy, dla spokoju powiedz 12 to do programu w zależności od dostępności miejsc zostaniecie szybciej lub później przyjęci, nie sądzę że są przypadki spełniające kryteria wieku, które zostaną odrzucone bo nie mają tej historii spisanej w dokumentacji medycznej. Potem tak jak dziewczyny pisały, zależy jakie klinika ma terminy i jakie badania dodatkowe będzie jeszcze chciała zrobić. W praktyce zawsze coś dodatkowego jest, co oczywiście nie jest refundowane. Potem znowu zależy od przypadku, terminów jak tam z pierwszą stymulacją w teorii zwykle startują na początku cyklu miesiączkowego jeśli miesiączki masz więc oprócz terminów kliniki jeszcze i to. Dodatkowe koszty to też w sumie ciekawe bo badania genetyczne o których piszą dziewczyny to wg mnie na pierwszy rzut nie jest must have ale sporo klinik o nie prosi. Co do leków do stymulacji to one są refundowane ale prawdopodobnie niektóre nie w całości więc płacisz np 600 zamiast 3tys ale to też kwestia do dopytania jak to tak naprawdę działa. Jak na mòj gust to program jest fajnym wsparciem finansowym ale trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami tak czy siak tyle że np 3-4tys zamiast 15. Co do logistyki pierwsza wizyta wspòlnie na kwalifikacje, podpisanie dokumentòw, kolejna później na start prawdopodobnie też, w międzyczasie zależy kto jakie badania ale potem wizyty monitoringu możesz już chodzić sama i znowu przy punkcji znowu z partnerem.

Wysłany: 24 września, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje pieknie 🥹🥹

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
  • Gilli Przyjaciółka

Wysłany: 24 września, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma sprawy! Jeśli jesteś kompletnie nowa w temacie to znajdź sobie coś do poczytania w necie, żeby już rozumieć poszczególne etapy ivf i nie iść w to tak całkiem w ciemno, mieć realne oczekiwania, chyba że już to zrobiłaś :) Potem dużo szczegółów jest też w umowie z kliniką. Zwykle mówi się, że ta pierwsza procedura jest taka trochę testowa, jakie leki jak działają, ile udaje się pobrać dojrzałych komòrek, ile się zapłodni i potem odpada na poszczególnych etapach zapłodnienia, to trochę pomaga ukierunkować lekarzowi dalszą ewentualną diagnostykę. Ogólnie nie ma się czego bać, klinika zwykle “prowadzi” za rączkę, ale warto prowadzić swoją dokumentację też, zapisywać co się po kolei dzieje, ile i jakiej wielkości pęcherzykòw, jakie leki, jakie daty - oby się skończyło na jednej procedurze ale w razie gdyby nie a klinika tej swojej dokumentacji nie miała łatwo dla Ciebie dostępnej to żeby mieć to gdzieś u siebie w razie gdybyś potrzebowała kiedyś konsultować się z kolejną- w teorii zawsze można poprosić o dokumentację- w praktyce nie ma to jak własny excel. Punkcja to zabieg w znieczuleniu krótkim ogólnym, również absolutnie nie ma się czego bać, zwykle ekipa zabiegowa super miła i wszystko tłumaczy, ważne żeby się trzymać wytycznych co do jedzenia i picia - nawodnienie przed zabiegiem i odpoczynek po. Powodzenia! Ten czas w staraniach bardzo szybko leci a i różne przeszkody po drodze mogą go wydłużać bardzo niespodziewanie więc dobrze, że już działacie.

• Zula18 Autorytet

Wysłany: 24 września, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:
    Ojej pieknie dziekuje że zechcialas sie podzielic wasza historia ❤️ i gratulacje 🥰

Dziękuję! U nas udało się za pierwszym co jest ogromnym szczęściem bo tak pisze Gilli - zazwyczaj pierwsza procedura jest testowa, jak reaguje twój organizm. Ale jestem też przykładem, że in vitro wcale nie musi być takie straszne i uważam, że takie historie też są ważne zwłaszcza na forum. Powodzenia!

KamilaAnt2026, Gilli lubią tę wiadomość

• PCOS| brak owulacji| hashimoto

• astenospermia|DFI 3%|morfo 2%| HBA 87%

• IVF| punkcja 12k| 9MII| 9ICSI

• zostały 3 blastki|4AA🌸|4AA🌸|4BB🌸

• transfer blastki 4AA🌸| cykl sztuczny| 4dpt 12,77| 6dpt 78,5| 10dpt 589,3| 14dpt 2297,9| 20dpt 12915,3 | 24dpt CRL 0,45cm i ❤️

• 6+5| 0,79cm | 126 bpm 🦋
    • 8+1| 1,75cm
    •9+5| 2,89 cm
    • I prenatalne| 4,66 cm| wszystko dobrze

preg.png

Wysłany: 24 września, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję jeszcze raz. Niby staram sie wczytywać na forach co i jak ale jakieś to jeszcze wszystko dla mnie niezrozumiałe. Jutro idziemy pierwdzy raz wspolnie do kliniki. Mam nadzieję, że dostaniemy ppwiew świeżości. Mieliśmy odpuścić takie mocne starania do końca roku, ale przyjaciolma w pierwszym cyklu zaszła w ciąże mimo slabego amh i nasienia 1% u Partnera i tak mnie to dojechało, że stwierdziłam, że nie ma co płakac w poduszke tylko działać 😊 tylko troche stresuje mnie, że wydamy krocie 😱 ale nie ma co żałować 😊

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
  • Kompotlinka Autorytet

Wysłany: 24 września, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🍁 Kamila hej! Myślałam dziś o Tobie. 🤗 Co za przypadek. 🤪 Cieszę się, że wracacie do gry i to z pomocą medyczną. Kciuki za jutrzejszą wizytę i szybkie pozytywne rezultaty działań! 🤞🤞😊

👩'91 👦'90 & 🐕 🐕
    10.25 start starań

👩
    08.25 histeroskopia (polipy)
    07.26 krew ✅️, USG- ponownie polip ❌️
    08.26 histerolaparoskopia- polip ✂️, poza tym wszystko ✅️

👦
    08.26 OAT ❌️, USG- mały ŻPN, krew⏳️
    10.26 konsultacja andro?⏳️
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 24 września, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊 My też korzystaliśmy z rządowego programu w Bocianie w Katowicach i u nas całość wyglądała naprawdę sprawnie. 😁

Staraliśmy się prawie 2 lata. U męża wyszły słabsze parametry nasienia, a u mnie dodatkowo endometrioza i inne… więc mieliśmy już dość konkretny obraz tego, gdzie może leżeć problem. Przed trafieniem do Bociana mieliśmy też za sobą sporą ścieżkę diagnostyczną i sporo różnych badań.

Na pierwszej wizycie lekarz zebrał dokładny wywiad, przejrzał wszystko, co już mieliśmy, i trochę poszerzył diagnostykę, ale absolutnie nie miałam poczucia, że męczą nas kolejnymi badaniami dla samego badania. 😅 Jak usłyszeli całą naszą historię i zobaczyli wyniki, które już mieliśmy, to raczej podeszli do tego na zasadzie: mamy wystarczająco dużo informacji, żeby działać. Nie byliśmy też wysyłani na jakąś ogromną immunologię czy masę dodatkowych badań. Myślę, że wiele zależy też od tego z jakim pakietem badań do nich przyjdziesz. 😁 Jeśli niektórych z nich nie macie, które są kluczowe na pewno Was skierują dalej.

U nas ostatecznie zakwalifikowano nas do in vitro z ICSI. Stymulację zaczęłam w czerwcu, punkcję miałam 29.06. Finalnie uzyskaliśmy 3 blastocysty: 4AA, 4BB i 4CB. ❤️

Organizacyjnie naprawdę wspominam to dobrze. Jak już byliśmy zakwalifikowani i ruszyliśmy z procedurą, wszystko szło dość szybko. Oczywiście w trakcie stymulacji dochodzą wizyty kontrolne, USG, hormony itd., a później przygotowanie do transferu, więc trochę jeżdżenia jest, ale u nas nie było jakiegoś wielomiesięcznego przeciągania tematu.

Także jeśli staracie się już ponad rok, to ja po prostu umówiłabym pierwszą wizytę i zabrała ze sobą wszystkie wyniki, jakie macie, nawet te starsze. 😊 U nas naprawdę sporo z nich wzięli pod uwagę i nie kazali bez sensu robić wszystkiego od początku. Samo wejście w program okazało się dużo mniej skomplikowane, niż sobie wcześniej wyobrażałam. ❤️

Powodzenia jutro na wizycie 🤞🏻 dawaj znać jak odczucia!

Ponad 2.5 roku starań 🤍

🙋🏻‍♀️ 30 | Endometrioza | Adenomioza | PCOS, zrosty i niedrożności i inne pokemony
    🙎🏼‍♂️ 28 | Czynnik męski - OAT | HBA 30%

🥚 29.06 • 30 oocytów • 20 MII
    🧊 14 jajeczek zamrożonych • 3/6 zapłodnionych

❄️ 4AA, ❄️ 4BB, ❄️4CB

31.08 • transfer
    04.09 • pierwsze blade kreseczki w życiu ⏸️🥹
    08–15.09 • Beta: 95,8 → 1494,9 📈
    21.09 • CRL 2,1 mm 🥹 z 💓
    29.09 • 9 mm jagódki 🫐 z pięknym ❤️‍🔥
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am experiencing this miracle within me. God, the Maker of all things, is creating a new life. ❤️‍🔥

preg.png

Wysłany: 24 września, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kompotlinka wrote:
    🍁 Kamila hej! Myślałam dziś o Tobie. 🤗 Co za przypadek. 🤪 Cieszę się, że wracacie do gry i to z pomocą medyczną. Kciuki za jutrzejszą wizytę i szybkie pozytywne rezultaty działań! 🤞🤞😊
    Dziękuję kochana 😘 ja czytam wątek wrześniowy podczytując co u Ciebie 🫢 dziekuje za kciuko ja za was tez trzymam 😊

Kompotlinka lubi tę wiadomość

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs

Wysłany: 24 września, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Hej 😊 My też korzystaliśmy z rządowego programu w Bocianie w Katowicach i u nas całość wyglądała naprawdę sprawnie. 😁

Staraliśmy się prawie 2 lata. U męża wyszły słabsze parametry nasienia, a u mnie dodatkowo endometrioza i inne… więc mieliśmy już dość konkretny obraz tego, gdzie może leżeć problem. Przed trafieniem do Bociana mieliśmy też za sobą sporą ścieżkę diagnostyczną i sporo różnych badań.

Na pierwszej wizycie lekarz zebrał dokładny wywiad, przejrzał wszystko, co już mieliśmy, i trochę poszerzył diagnostykę, ale absolutnie nie miałam poczucia, że męczą nas kolejnymi badaniami dla samego badania. 😅 Jak usłyszeli całą naszą historię i zobaczyli wyniki, które już mieliśmy, to raczej podeszli do tego na zasadzie: mamy wystarczająco dużo informacji, żeby działać. Nie byliśmy też wysyłani na jakąś ogromną immunologię czy masę dodatkowych badań. Myślę, że wiele zależy też od tego z jakim pakietem badań do nich przyjdziesz. 😁 Jeśli niektórych z nich nie macie, które są kluczowe na pewno Was skierują dalej.

U nas ostatecznie zakwalifikowano nas do in vitro z ICSI. Stymulację zaczęłam w czerwcu, punkcję miałam 29.06. Finalnie uzyskaliśmy 3 blastocysty: 4AA, 4BB i 4CB. ❤️

Organizacyjnie naprawdę wspominam to dobrze. Jak już byliśmy zakwalifikowani i ruszyliśmy z procedurą, wszystko szło dość szybko. Oczywiście w trakcie stymulacji dochodzą wizyty kontrolne, USG, hormony itd., a później przygotowanie do transferu, więc trochę jeżdżenia jest, ale u nas nie było jakiegoś wielomiesięcznego przeciągania tematu.

Także jeśli staracie się już ponad rok, to ja po prostu umówiłabym pierwszą wizytę i zabrała ze sobą wszystkie wyniki, jakie macie, nawet te starsze. 😊 U nas naprawdę sporo z nich wzięli pod uwagę i nie kazali bez sensu robić wszystkiego od początku. Samo wejście w program okazało się dużo mniej skomplikowane, niż sobie wcześniej wyobrażałam. ❤️

Powodzenia jutro na wizycie 🤞🏻 dawaj znać jak odczucia!
    Dziekuje slocznie 😊 ja nie mialam ani droznosci ani histeroskopi, czy zanim poszlas z tego typu wynikami to udawalo im.sie je zorganizowac na nfz czy wszystko prywatnie 😊?

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
  • White1 Autorytet

Wysłany: 24 września, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:
    Dziekuje slocznie 😊 ja nie mialam ani droznosci ani histeroskopi, czy zanim poszlas z tego typu wynikami to udawalo im.sie je zorganizowac na nfz czy wszystko prywatnie 😊?
    Te badania można wykonać na NFZ z odpowiednim skierowaniem, kwestia terminów, często to kilka miesięcy oczekiwania, chociaż można dzwonić i pytać w różnych punktach. Istnieje też program ochrony zdrowia prokreacyjnego, gdzie takie zabiegi można dostać szybciej za darmo i w nim też są wszelkie badania czy inseminacja, ale realizuje go dość mało szpitali, jest tu na ovu wątek o takiej nazwie gdzie można się więcej dowiedzieć.
    Co do kwalifikacji to nie pomogę, w naszym przypadku lekarz w klinice podjął 12 miesięcy diagnozowania pod jego okiem, przez PCOS bardzo dużo stymulacji i badanie drożności (jak robiłam prywatnie). Klinika nie wymagała histero ani kariotypów do kwalifikacji, a że udało się przy pierwszym transferze, to już nie robiliśmy.
    Co do kosztów to podobie jak Zula pisała - sporą częścią były leki, żeby ciążę utrzymać na cyklu sztucznym. Wychodziło to jakoś 300zł tygodniowo od 2 do 12 tygodnia ciąży czy jakoś tak. Stymulacja wychodziła niewiele, z 500-600zł ze wszystkim.
    Poza lekami wszystko jest darmowe, w tym wszelkie badania, wizyty, zabiegi, nawet beta z krwii czy wizyta potwierdzająca ciążę

👧26 🧑27 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie

01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
    01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
    02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue

7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️
    15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
    08.06 330g 🩵 01.07 660g ☀️ 27.07 1120g 🦭
    24.08 1780g 🧸 21.09 2770g 🦁

preg.png

Wysłany: 25 września, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Te badania można wykonać na NFZ z odpowiednim skierowaniem, kwestia terminów, często to kilka miesięcy oczekiwania, chociaż można dzwonić i pytać w różnych punktach. Istnieje też program ochrony zdrowia prokreacyjnego, gdzie takie zabiegi można dostać szybciej za darmo i w nim też są wszelkie badania czy inseminacja, ale realizuje go dość mało szpitali, jest tu na ovu wątek o takiej nazwie gdzie można się więcej dowiedzieć.
    Co do kwalifikacji to nie pomogę, w naszym przypadku lekarz w klinice podjął 12 miesięcy diagnozowania pod jego okiem, przez PCOS bardzo dużo stymulacji i badanie drożności (jak robiłam prywatnie). Klinika nie wymagała histero ani kariotypów do kwalifikacji, a że udało się przy pierwszym transferze, to już nie robiliśmy.
    Co do kosztów to podobie jak Zula pisała - sporą częścią były leki, żeby ciążę utrzymać na cyklu sztucznym. Wychodziło to jakoś 300zł tygodniowo od 2 do 12 tygodnia ciąży czy jakoś tak. Stymulacja wychodziła niewiele, z 500-600zł ze wszystkim.
    Poza lekami wszystko jest darmowe, w tym wszelkie badania, wizyty, zabiegi, nawet beta z krwii czy wizyta potwierdzająca ciążę
    AHA rozumien, kurcze jakos zle trafiam :( mnie ginekolog na nfz odsyła do kliniki nieplodnosci irozkłada rece..

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 25 września, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:

Histeroskopii nie miałam, a drożność zrobiłam na NFZ w szpitalu w Rudzie Śląskiej, dramat, nie polecam.
    Ból niesamowity, metoda zacofana, wyniki opisane niewystarczająco - przez co moja klinika chciała mnie wysłać po raz kolejny na sono-hsg. Miałam poczucie bezsensu tego badania. 😅😅

Z perspektywy czasu poszłabym teraz na badanie do kliniki, albo nawet strzeliłabym sobie sprawdzenie drożności lipidolem - to taki związek który może ładnie udrożnić i bardzo korzystnie działa na jajowody i macice.

Ponad 2.5 roku starań 🤍

🙋🏻‍♀️ 30 | Endometrioza | Adenomioza | PCOS, zrosty i niedrożności i inne pokemony

❄️ 4AA, ❄️ 4BB, ❄️4CB

31.08 • transfer
    21.09 • CRL 2,1 mm 🥹 z 💓
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am experiencing this miracle within me. God, the Maker of all things, is creating a new life. ❤️‍🔥

preg.png
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 25 września, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White byłaś na cyklu sztucznym? Mogę o coś zapytać? 😁
    Napiszę na priv!

White1 lubi tę wiadomość

Ponad 2.5 roku starań 🤍

❄️ 4AA, ❄️ 4BB, ❄️4CB

31.08 • transfer
    21.09 • CRL 2,1 mm 🥹 z 💓
    __

preg.png

Wysłany: 25 września, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Histeroskopii nie miałam, a drożność zrobiłam na NFZ w szpitalu w Rudzie Śląskiej, dramat, nie polecam.
    Ból niesamowity, metoda zacofana, wyniki opisane niewystarczająco - przez co moja klinika chciała mnie wysłać po raz kolejny na sono-hsg. Miałam poczucie bezsensu tego badania. 😅😅

Z perspektywy czasu poszłabym teraz na badanie do kliniki, albo nawet strzeliłabym sobie sprawdzenie drożności lipidolem - to taki związek który może ładnie udrożnić i bardzo korzystnie działa na jajowody i macice.
    kurcze jak tak podczytuje, to mnóstwo kobiet pisze ze w życiu drugo raz nie zdecydowałyby sie na badanie droznosci jajowodów na nfz w polskich szpitalach
    😱 troche to przerazajace. Dziękuję za podzielenie się :)

👩31 🧒29

♀️
    * macica dwurożna
    ♂️
    * morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 14cs
  • aszin Autorytet

Wysłany: 25 września, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:
    kurcze jak tak podczytuje, to mnóstwo kobiet pisze ze w życiu drugo raz nie zdecydowałyby sie na badanie droznosci jajowodów na nfz w polskich szpitalach
    😱 troche to przerazajace. Dziękuję za podzielenie się :)
    Ja miałam HSG na NFZ i nie bolało mnie absolutnie nic 🙂

Starania od 08.2023
    Trombofilia • Hashimoto • OAT
    ♀ 33 ♂ 38

03.2024 8 tc 💔💔

ICSI 2026: 5AA, 4AA, 3BB 🍀
    I ET 24.01 → 💔 12tc T21
    II FET 20.06 → ❤️ 🙏✨
    7 dpt 42,1 → 9 dpt 136 → 11 dpt 436,3 → 13 dpt 1321 → 18 dpt 6913
    7+2 CRL 1,15 cm 🍤
    9+4 CRL 2,57 cm 🫐
    12+1 CRL 5,74 cm 🩵 Sanco ✔️
    14+0 CRL 8,59 cm 🧸
    18+0 ⏳

preg.png
1 2 ›
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ