Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Kobieta w ciąży, praca, kodeks
Odpowiedz

Kobieta w ciąży, praca, kodeks

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, z góry przepraszam jeśli już gdzieś jest taki wątek, ale nie potrafię go znaleźć.

Chciałam się dowiedzieć jak to rzeczywiście wszystko wychodzi w praktyce i w oparciu o kodeks.

Mam kilka pytań -
    1) Ile trzeba przepracować żeby przysługiwał ten roczny urlop macierzyński. I jakie wynagrodzenie się dostaje w trakcie jego obowiązywania?
    2) Co wtedy kiedy podczas urlopu macierzyńskiego kończy się umowa o pracę?
    3) Dobrze rozumiem, że jeśli kobiecie przedłużą umowę o pracę do daty porodu to nie przysługuje jej ten urlop ?
    4) Co jeśli kobieta zajdzie w kolejną ciążę podczas urlopu macierzyńskiego ?

Wiem, że mam wujka Google, ale wiecie, co strona to inaczej. Może jest tutaj osoba, która pracuje w kadrach albo zna to z własnego doświadczenia ?
    Kiedyś zastanawiałam się jeszcze nad kilkoma sprawami ale nie jestem w stanie sobie teraz tego przypomnieć.

Dziękuję ;)

• kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 10:05

klz9io4pkfldzhbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pkt 4) Kiedy skończy się ten urlop to przechodzę na kolejne l4? I tak dalej ?

• kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 10:05

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A potem dziwicie się, że ZUS robi problemy ;)

kate55 lubi tę wiadomość

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotenkopf wrote:
    Odnośnie pkt 4) Kiedy skończy się ten urlop to przechodzę na kolejne l4? I tak dalej ?

podczas wypłaty zasiłku macierzyńskiego nie podlegasz do ubezpieczenia chorobowego wiec po zakończeniu urlopu macierzyńskiego na L4 iść nie możesz. możesz wziąć urlop wychowawczy bezpłatny do czasu porodu i dopiero po urodzeniu przejść na zasiłek macierzyński. Albo wrócić na jeden dzień do pracy i dopiero przejść na L4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 20:25

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do pkt. 1 to musisz podlegać do ubezpieczenia chorobowego minimum miesiąc (30 dni), a na umowie o pracę takie ubezpieczenie jest obowiązkowe więc musisz mieć przepracowany min miesiąc aby należał ci sie zasiłek chorobowy/macierzyński

wypłacany jest w dwóch wariantach:
    pierwsze pół roku 100% oraz drugie pół roku 60 %
    lub
    cały rok 80 % miesięcznie
    wysokość obliczana jest na podstawie wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy (nawet od różnych pracodawców jeżeli jest ciągłość zatrudnienia), a jeżeli nie masz tyle przepracowane to wyliczane jest na podstawie tylu miesięcy ile miasz do tej pory przepracowane.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszkaa, ma racje odnośnie 4. Nie możesz przejść od razu na l4, żeby należał Ci się macierzyński i chorobowe, musisz wrócić do pracy choćby na 1 dzień, tylko zastanawiam się czy może to być, np. urlop, który przecież opłacany jest, jak obecność w pracy?

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Natka88 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miszkaaa wrote:
    co do pkt. 1 to musisz podlegać do ubezpieczenia chorobowego minimum miesiąc (30 dni), a na umowie o pracę takie ubezpieczenie jest obowiązkowe więc musisz mieć przepracowany min miesiąc aby należał ci sie zasiłek chorobowy/macierzyński

wypłacany jest w dwóch wariantach:
    pierwsze pół roku 100% oraz drugie pół roku 60 %
    lub
    cały rok 80 % miesięcznie
    wysokość obliczana jest na podstawie wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy (nawet od różnych pracodawców jeżeli jest ciągłość zatrudnienia), a jeżeli nie masz tyle przepracowane to wyliczane jest na podstawie tylu miesięcy ile miasz do tej pory przepracowane.

Sa 3 warianty ;)

1. Pol roku 100% (nie trzeba miec rocznego macierzynskiego, mozna sie go tez zrzec i pracowac po porodzie)
    2. Pol roku 100%, drugie pol 60%
    3. Caly rok 80%

I jeszcze podstawe zasilku oblicza sie wg 'wzoru':

Pensja brutto - 13,71% (skladka) - 18 % (podatek dochodowy) = zasilek macierzynski, z ktorego potem wybierasz opcje roczna lub polroczna. Tak mi babka w ZUSie tlumaczyla.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 21:56

Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:
    Miszkaa, ma racje odnośnie 4. Nie możesz przejść od razu na l4, żeby należał Ci się macierzyński i chorobowe, musisz wrócić do pracy choćby na 1 dzień, tylko zastanawiam się czy może to być, np. urlop, który przecież opłacany jest, jak obecność w pracy?

Hmm też sie nad tym zastanawiałam, w końcu urlop wypoczynkowy jest urlopem płatnym w czasie którego opłacane jest ubezpieczenie chorobowe, wiec wychodziłoby na to, ze można ubyło. Ale pewna nie jestem

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz chcecie w druga ciaze zachodzić na macierzynskim? :p.
    A tak poważnie to z tego co wiem to jeśli zajdziesz w ciaze 3 miesiące przed zakończeniem umowy to obowiązuje cie ochrona, a jeśli brakłoby ci nawet jednego dnia do 3 mc to pracodawca nie musi ci przedluzyc umowy, a już po 3 mc mają taki obowiązek. Resztę tak jak mówią dziewczyny

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ