Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Koty na dachach 🐈, my pod kołderkami - marzec nas żegna z dwiema kreskami! ⏸️
Odpowiedz

Koty na dachach 🐈, my pod kołderkami - marzec nas żegna z dwiema kreskami! ⏸️

Oceń ten wątek:
  • Angel93 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że kazdy ginekolog moze Ci wypisać zwolnienie.
    Za czasów mojej pierwszej ciąży (nie wiem jak teraz) mogła mi lekarka wypisać zwolnienie dopiero po skończonym 8 tygodniu

Blond27 lubi tę wiadomość

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    Estradiol – 21,08 pg/ml (3dc)
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)
    Prolaktyna – 14,30 ng/ml(3dc)
    Progesteron - 20,93 (8dpo)

🧔 Oligoastenoteratozoospermia (OAT)
    Orchidektomia lewego jądra - guz
  • Kathrine32 Koleżanka

Wysłany: 3 marca, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Insulinka wrote:
    Odbiegając od tematu, jak Wam się dzisiaj spało? Mi ten księżyc uderzył do głowy...obudziłam się w nocy z jakimś poparanym snem, ale niestety nie pamiętam, wiem tylko, że coś związanego z moim partnerem i że popaprany sen. Potem usnęłam drugi raz ale obudziłam się jak pies się krztusił i mi charczał nad głową. I znów poszłam spać i znowu jakiś głupi sen. Śniła mi się była szefowa, że przyszła i mówiła żebyśmy dalej sobie pracowały spokojnie. I tak udawałam, że coś robię. Jakieś głupoty pisałam na kartce. A potem kazała mi szukać mojej przełożonej i nie mogłam znaleźć odpowiedniego pokoju aż się obudziłam 😂😂🤪 dwa popaprane sny jednej nocy...czuję się jak zoombie.
    Działa na Was pełnia?
    Na mnie niestety też pełnia podziałała 🙈 Budziłam się chyba z 3 razy i za każdym razem śniły mi się jakieś głupie sny🤦‍♀️

• sirengirl92 Koleżanka

Wysłany: 3 marca, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allthatnats Kochana, serdeczne gratulacje ❤️ życzę na wszystkim straczkom takich pięknych kreseczek ❤️❤️❤️
    Angel93 obserwuje i trzymam mocno kciuki za to, żeby wszystko było dobrze i jakieś takie przeczucie mam, że pomimo tych zawirowań zdrowotnych męża, będziesz w tym roku w ciąży ❤️ opowiedziałam mojemu „nie badam się bo po co” partnerowi o sytuacji Twojego małża, zmartwil sie i poszedł się zbadać do urologa, całe szczęście wszystko jest okej 🙏🏻

U mnie dzisiaj 15dc, zrobię po pracy test owu, ale moje nastawienie spada. Od paru dni testy niewiele ciemnieją, ale nie jest to oznaka Piku… 🫣 chyba w tym miesiącu nic z tego nie będzie 😞

Blond27, Allthatnats, Angel93 lubią tę wiadomość

👩‍💼 33 👨‍💼 39

AMH (2026) : 4,11
    niedoczynność tarczycy, euthyrox 75, wit d3 2000, ubichinol q10, inofem 2x, ashwaganda, selen 100mg, kwasy omega 3, magnez i witamina b6

3cykl: 08.12.2025 ⏸️ 21.12.2025 💔 5w4d

09.02 -> TSH 1,180
    ft3 3,74
    ft4 18,70
    ferrytyna 38,26
    d3 59,90
    homocysteina 6,32
    glukoza 89

02.2026
    prolaktyna 30 ❗dostinex0,5 od 24.02
    ohp-17 2,29 ❗
    kortyzol 22,9 ❗
    05.2026 -> ACTH?

Od 17.02.26: 6 cykl starań 🙏🏻
  • _Dysia_ Ekspertka

Wysłany: 3 marca, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allthatnats wrote:
    Bardzo się cieszę, że Twój mąż wraca do zdrowia. Skoro w poprzednim wątku wymanifestowałam sobie 2 kreski, manifestuje, że będziesz w tym roku w ciąży.

Masz rację, mówiłaś, że nic nie dzieje się bez przyczyny i widocznie tak miało właśnie być. Jeśli chodzi o objawy to na razie głównie ta przeokropna senność i zmęczenie, ból piersi i dreszcze. Ogólnie czuję się całkiem dobrze. Co prawda dopiero dziś robiłam betę, ale 17.03 mam wizytę u swojego ginekologa. Jestem niecierpliwa, więc próbuje umówić się do innego, aby potwierdzić ciążę i do tego 17.03 być spokojna. Ogólnie tak zastanawiałam się, że ze względu na mobbing, stres i dojazdy (100 km dziennie) do pracy chciałabym być od razu na zwolnieniu. Myślicie, że nie mój lekarz może mi wystawić l4, ale na razie bez kodu b? Lub z kodem b? Tyle staraliśmy się o bobaska, że wolałabym zachować spokój psychiczny i nie martwić się, czy praca nie wpłynie na moją ciążę

Mi dała l4 od razu jak opisałam warunki pracy 😆 No i się pytała czy chcę z kodem b czy nie, także myślę, że to do dogadania.

Blond27 lubi tę wiadomość

🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱

⏸️ 11.2025
    💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie

Powrót do starań od 02.2026 🍀

🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈
  • Blond27 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dostałam bez problemu zwolnienie od ginekolog na początku bo faktycznie źle się czułam ale później wróciłam jeszcze na parę miesięcy do pracy. Bez żadnego problemu, też pytała czy chce już z kodem B czy nie

Ona&On: 1993 r.

Starania o drugie dziecko: 10.2025
    Starania od : czerwca 2021 r.

30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
    12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
    21.02.23 - ⏸🤭🙏
    09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam bardzo dziwne sny w fazie lutealnej co miesiąc, podobno progesteron tak robi 😆

Kathrine32 lubi tę wiadomość

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
    11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
    Clostilbegyt + suple
    02.26: koncentracja 4.9mln/ml, morfo 0%, ruch postępowy 15% 🥲
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleo10 wrote:
    Remedios trzymam kciuki, żebyście trafili na super lekarza w klinice i żeby zaproponowali sensowny plan. W 80min to rzeczywiście powinni się Wami dobrze zaopiekować <3 Też dostaliście do wypełnienia takie obszerne wywiady?

U mnie temp. się utrzymuje około 37,1-37,3. Dziś 12 dpo. Rano miałam chwilę zawahania czy siknąć na test ale się powstrzymałam. Zastanawiam się, czy tym razem nie zrobić od razu bety i mieć jasność, zamiast doszukiwania się cienia na testach...

Kleo tak, wywiad wypełniałam godzinę. I jeszcze mamy przyjechać 30 min przed na ważenie i mierzenie i badanie ciśnienia 😅 no dzieje się

🤷🏽‍♀️30 lat
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Clostilbegyt + suple
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Ja dzisiaj zbadałam proga (owulacja mogla być w zeszły wtorek lub środę więc pewnie jutro byłoby lepiej, ale logistyka średnia), a do tego ferrytyne i crp żeby zobaczyć co z tą moją ferrytyna wywaloną w kosmos. Jutro pierwsza wizyta w klinice. Wczoraj miałam temperaturę 37.1 i zaczęło mi odbijać, ale dziś już trochę spadła więc i ja wracam na ziemię. Pewnie jak zobaczę proga w okolicy dyszki to tym bardziej się urealnię 😅 ciekawa jestem jutrzejszej wizyty, ma trwać 80 min więc liczę na to, że wszystko to co mamy będzie dokładnie przejrzane. No i pytanie jakie opcje nam zaproponują…

Też dzisiaj robiłam proga i ferrytyne haha 🤣 tylko nie wiem czy jest sens bo biorę utrogestan na noc 🤣 ciekawa jestem wyniku. No i czy podniosła mi się coś ferrytyna zobaczymy

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔
    12.2025 drożność jajowodów

Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
    Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍
  • Kleo10 Ekspertka

Wysłany: 3 marca, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Kleo tak, wywiad wypełniałam godzinę. I jeszcze mamy przyjechać 30 min przed na ważenie i mierzenie i badanie ciśnienia 😅 no dzieje się

O, to u nas było tak samo :D I na początku była taka rozmowa z położną/koordynatorem leczenia i tam przekazywałam skany wszystkich badań, które do tej pory robiliśmy itd. i jak szłam do Pani doktor to już to wszystko miała ładnie posegregowane i wpięte w kartę i chyba też skany w systemie

🙋🏼‍♀️ 30 l. 🙋🏻‍♂️33 l.

od 01.2025 bez antykoncepcji, 15cs
    starania o pierwszą 🤰

Podejrzenie endometriozy. Adenomioza ❌️
    02.2026 - HSG, udrożniony prawy jajowód, lewy niedrożny

AMH 1,01 ng/mL (12.2025)
    Progesteron w 7/8 DPO - 22,500 ng/mL

04.03.2026 - beta 171,00 mlU/mL 🥹🍀
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dziewczyny ta pogoda tak na mnie wpływa jakoś… tak mi się marzy że ta wiosna żeby już spacerować już z brzuszkiem o jaaa. Ale się rozmarzyłam. Jeszcze jak sobie pomyślę że w kwietniu miałabym rodzić 😭😭😭 czemu to wszystko takie skompilowane jest

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔

Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takatam wrote:
    To jesteśmy na tym samym etapie 😃
    Ten sam dzien cyklu z tego co pamietam i mi tez temperatura wzrosła po jednodniowym spadku

78a2314c559d619a23ef218808e64bd5.png
    Ja dzisiaj jestem 17 dc i 1 dpo 😁
    Nie zrobię testów przed 14.03, bo będę miała stresa, że jadę za granicę a tu coś może być na rzeczy 😅 pewnie nie będzie i trzeba będzie brać dodatkową torbę żeby przygotować się na 🙉

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • J.ss Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett, mam to samo, strasznie zle to na mnie wplywa bo ciagle marze o tym ze bede spacerowala sobie z brzuszkiem i korzystala z pieknej pogody, a za kazdym razem rozczarowanie i wewnetrzny smutek. Przytulam 🫂

👦🏼 2018

32 & 35
    6cs
    🩸 28-35
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kleo10 wrote:
    O, to u nas było tak samo :D I na początku była taka rozmowa z położną/koordynatorem leczenia i tam przekazywałam skany wszystkich badań, które do tej pory robiliśmy itd. i jak szłam do Pani doktor to już to wszystko miała ładnie posegregowane i wpięte w kartę i chyba też skany w systemie

A gdzie się leczysz? My się zapisaliśmy do Novum w Warszawie.

🤷🏽‍♀️30 lat
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Clostilbegyt + suple
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰
  • Kleo10 Ekspertka

Wysłany: 3 marca, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    A gdzie się leczysz? My się zapisaliśmy do Novum w Warszawie.

Invimed w Poznaniu

Remedios lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️ 30 l. 🙋🏻‍♂️33 l.

od 01.2025 bez antykoncepcji, 15cs
    starania o pierwszą 🤰

Podejrzenie endometriozy. Adenomioza ❌️
    02.2026 - HSG, udrożniony prawy jajowód, lewy niedrożny

AMH 1,01 ng/mL (12.2025)
    Progesteron w 7/8 DPO - 22,500 ng/mL

04.03.2026 - beta 171,00 mlU/mL 🥹🍀
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.ss wrote:
    Anett, mam to samo, strasznie zle to na mnie wplywa bo ciagle marze o tym ze bede spacerowala sobie z brzuszkiem i korzystala z pieknej pogody, a za kazdym razem rozczarowanie i wewnetrzny smutek. Przytulam 🫂

Jezu a jak sobie pomyślę że za chwilę przyjdzie lato i będę wszędzie widziała kobiety w ciąży marząc żebym to była ja to już mi słabo 🥲 eeh ciężkie to życie mamy

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔

Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍
  • Iza. Ekspertka

Wysłany: 3 marca, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podkusiło mnie, żeby zmierzyć temperaturę, chociaż u mnie to jest kompletnie niemiarodajne, bo nigdy wcześniej jej nie mierzyłam regularnie, Od wczoraj mam 37,2 wydaje mi się, że to dość wysoka temperatura, ale szczerze mówiąc nie wiem, jak to u mnie wygląda

Starania od stycznia 2023
    22.04 .2024⏸️
    23.04 beta 204.55
    25.04 beta 522.39 prg 19.1
    29.04 beta 3430.91
    2.05 pęcherzyk w macicy
    6.05 beta 27601.65 prg 31.2
    20.05 ❤️
    30.12.2024 Witaj synku 🩵
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza. wrote:
    Podkusiło mnie, żeby zmierzyć temperaturę, chociaż u mnie to jest kompletnie niemiarodajne, bo nigdy wcześniej jej nie mierzyłam regularnie, Od wczoraj mam 37,2 wydaje mi się, że to dość wysoka temperatura, ale szczerze mówiąc nie wiem, jak to u mnie wygląda

Musiałabyś mierzyć cały cykl żeby zobaczyć jak ci skacze w okolicach owulacji. Teraz pewnie jesteś już po? ☺️ trzeba trochę pomierzyć żeby to ogarnąć i poznać trochę jak to u Ciebie wygląda. A i tak potrafi nieźle zaskoczyć 😁

🤷🏽‍♀️30 lat
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Clostilbegyt + suple
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰
  • Mika1992 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Ja dzisiaj zbadałam proga (owulacja mogla być w zeszły wtorek lub środę więc pewnie jutro byłoby lepiej, ale logistyka średnia), a do tego ferrytyne i crp żeby zobaczyć co z tą moją ferrytyna wywaloną w kosmos. Jutro pierwsza wizyta w klinice. Wczoraj miałam temperaturę 37.1 i zaczęło mi odbijać, ale dziś już trochę spadła więc i ja wracam na ziemię. Pewnie jak zobaczę proga w okolicy dyszki to tym bardziej się urealnię 😅 ciekawa jestem jutrzejszej wizyty, ma trwać 80 min więc liczę na to, że wszystko to co mamy będzie dokładnie przejrzane. No i pytanie jakie opcje nam zaproponują…

Daj znać jak wizyta. Czytałam że idziecie do Novum a ja mam tam nawet blisko i też się nad nimi zastanawiam.

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod

IO -> Siofor 500
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    Daj znać jak wizyta. Czytałam że idziecie do Novum a ja mam tam nawet blisko i też się nad nimi zastanawiam.

No właśnie dla nas też jest blisko i mają terminy późno popołudniowe i poranne - w szpitalu południowym albo w Bocianie było z tym ciężko. No i opinie raczej są dobre, ale niektóre ceny są dużo wyższe od innych klinik, tutaj jest minus. Jeszcze braliśmy pod uwagę Invicte.

🤷🏽‍♀️30 lat
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Clostilbegyt + suple
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    Ja mam bardzo dziwne sny w fazie lutealnej co miesiąc, podobno progesteron tak robi 😆
    Ja dokładnie to samo zaobserwowałam. Mogłabym chyba po tym owulkę wyznaczać 😃

Remedios lubi tę wiadomość

33 🙋🏼‍♀️

👶🏼 2024

01.2026 💔 poronienie zatrzymane
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ