Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
EwK wrote:Dziękuję za przypomnienie o progesteronie bo właśnie zastanawiałam się czy zakończenie duphastonu parę dni temu nie zaszkodzi i zupełnie zapomniałam o tym że miałam o nim pamiętać.
Ewk a przestałaś brać duphaston i okresu nie było? Ja się właśnie zastanawiam zawsze jak by coś było a przestanę brać proga czy to ma jakiś wpływ na wystapienie krwawienia, czy poprostu w ciąży go nie ma i daje do zastanowienia,że się nie pojawia? Jak to było u Ciebie?👩40 👨41
II.2024 💔 (5t)
XII.2024 💔 chłopiec 👼 9td5 (poronienie zatrzymane 6t1d)
start programu IVF (wrzesień '24)
🔜 immunolog
🔜 genetyk
🔜 poszerzona diagnostyka gen. i immuno. -
nick nieaktualnyAnulek84 wrote:Ewk a przestałaś brać duphaston i okresu nie było? Ja się właśnie zastanawiam zawsze jak by coś było a przestanę brać proga czy to ma jakiś wpływ na wystapienie krwawienia, czy poprostu w ciąży go nie ma i daje do zastanowienia,że się nie pojawia? Jak to było u Ciebie?
-
Kasiekkk wrote:Myślę, że to jest mocno indywidualna kwestia i zależna od tego, ile progesteronu wydziela ciałko żółte i czy będzie w stanie utrzymać ciążę, nawet jak ten syntetyczny już nie będzie podawany.
Właśnie tego się obawiam jak to jest, gdy odstawisz proga👩40 👨41
II.2024 💔 (5t)
🔜 immunolog
🔜 genetyk
Cześć dziewczyny, wracam po intensywnym weekendzie i nadrabiam wszystkie wpisy.
Melduję, że u mnie miesiączka przyszła 06.08 i już nawet się skończyła więc mamy kolejną szansę na szczęśliwe zakończenie.
19.08 idę na pierwszą konsultację do lekarza specjalizującego się w leczeniu niepłodności i mam do Was pytanie. Czy wykonać przed wizytą jakieś badania z krwi, żeby nie tracić czasu? Czy wstrzymać się i czekać na zalecenia lekarza?
Ogólnie badałam już prolaktynę, LH, FSH, estradiol, TSH, ft3, ft4, proga i estradiol w 7 dpo, żelazo, ferrytynę, wit. b12, wit. D, kwas foliowy. Wszystko w ciągu ostatnich 6-7 miesięcy.
Trzymam kciuki za wszystkie testujące
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2024, 11:17
Deyansu, Darrika, DreamBee lubią tę wiadomość
starania od 09/2023 o pierwsze maleństwo
0 ciąż
ONA - 29 lat
AMH - 4,41
hormony, poziomy witamin - ok
wyleczona ureaplasma
jajowody drożne
listopad - 1 stymulacja lamettą (1 pęcherzyk na prawym jajniku - niepowodzenie)
grudzień - 2 stymulacja lamettą (2 pęcherzyki na prawym jajniku, ovitrelle 05/12)
ON 30 lat
morfologia - 7%
MAR - 2%
HBA - 35%
fragmentacja DNA - 17%
styczeń 2025 - ponowne badanie HBA -
EwK, gratulacje! Trzymam kciuki i bardzo się cieszę 🥳
Ja natomiast na ciąże w tym cyklu już nie mam co liczyć, zaczęłam za to wyczekiwać @ bardziej niż dwóch kresek, bo boję się, że cykle mi się rozregulowały po poronieniu🥺a juz z niecierpliwością czekam na nowy cykl-nową szansę😉3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
patzap1 wrote:Cześć dziewczyny, wracam po intensywnym weekendzie i nadrabiam wszystkie wpisy.
Melduję, że u mnie miesiączka przyszła 06.08 i już nawet się skończyła więc mamy kolejną szansę na szczęśliwe zakończenie.
19.08 idę na pierwszą konsultację do lekarza specjalizującego się w leczeniu niepłodności i mam do Was pytanie. Czy wykonać przed wizytą jakieś badania z krwi, żeby nie tracić czasu? Czy wstrzymać się i czekać na zalecenia lekarza?
Ogólnie badałam już prolaktynę, LH, FSH, estradiol, TSH, ft3, ft4, proga i estradiol w 7 dpo, żelazo, ferrytynę, wit. b12, wit. D, kwas foliowy. Wszystko w ciągu ostatnich 6-7 miesięcy.
Może kazać powtórzyć hormony, bo przez pół roku mogło się trochę zmienić. U mnie po 4 miesiącach różnica ogromna. Lekarzowi pokazałam wyniki sprzed 2 miesięcy i wystarczyło.patzap1 lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana nieodczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
📆 Kalendarz wizyt
22/01 - ginekolog
28/01 - USG piersi
18/02 - endokrynolog -
Anulek84 wrote:Ewk a przestałaś brać duphaston i okresu nie było? Ja się właśnie zastanawiam zawsze jak by coś było a przestanę brać proga czy to ma jakiś wpływ na wystapienie krwawienia, czy poprostu w ciąży go nie ma i daje do zastanowienia,że się nie pojawia? Jak to było u Ciebie?
Anulek84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwK wrote:Nie chce wprowadzić nikogo w błąd dlatego powiem tylko jak to było u mnie. Ja duphaston dostałam na polipy macicy na 2 cykle do brania od 16 do 26 dc (nie wiem do końca w czym on miał na nie pomóc). W pierwszym cyklu po odstawieniu dostałam @ po 3 dniach. W obecnym cyklu mija już 5 dni odkąd odstawiłam. Pytałam ginekolog (bylam u innej niż ta co mi przepisała lek bo do tej się niestety nie dostałam) co w przypadku jakbym jednak zaszła w ciążę to wzruszyła ramionami i powiedziała że nic i aby odstawić. Dlatego też chcę zbadać progesteron bo jeszcze go nigdy nie miałam badanego i nie wiem czy napewno odstawienie w takim przypadku to dobry pomysł.
Bo w teorii według obecnych wytycznych nie przepisuje się proga na podtrzymanie ciąży, jeśli kobieta naturalnie zachodzi w ciążę i nie ma nawykowych poronień wczesnych ciąż... Są lekarze, którzy się do tego stosują i przytaczają możliwe negatywne konsekwencje wpływu dodatkowego progesteronu na płód, a są lekarze, którzy uważają, że jak progesteron jest niski, to że lepiej profilaktycznie brać. Mi jedna lekarka przepisała i duphaston i luteinę przy progu 7 we wczesnej ciąży, a drugi lekarz mnie ochrzanił, że po co w ogóle to badam, skoro zaszłam naturalnie. -
Laski jestem przerażona tym że do wszystkich dietetyków klinicznych trzeba czekać kilka miesięcy 😭
W dodatku jakie to drogie 🤣
Nie spodziewałam sięWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2024, 11:47
Walka o pierwsze dziecko
♀️ 31l. ♂️ 42l.
✅️Parametry nasienia
☑️08.2024 Cb💔
✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
✅️20.03.2023 ⏸️
(zajście w ciąże naturalne po 6cs.)
U mnie:
☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
↪️7 🥳
🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
🔜 badania na pasożyty u obojga -
EwK wrote:Nie chce wprowadzić nikogo w błąd dlatego powiem tylko jak to było u mnie. Ja duphaston dostałam na polipy macicy na 2 cykle do brania od 16 do 26 dc (nie wiem do końca w czym on miał na nie pomóc). W pierwszym cyklu po odstawieniu dostałam @ po 3 dniach. W obecnym cyklu mija już 5 dni odkąd odstawiłam. Pytałam ginekolog (bylam u innej niż ta co mi przepisała lek bo do tej się niestety nie dostałam) co w przypadku jakbym jednak zaszła w ciążę to wzruszyła ramionami i powiedziała że nic i aby odstawić. Dlatego też chcę zbadać progesteron bo jeszcze go nigdy nie miałam badanego i nie wiem czy napewno odstawienie w takim przypadku to dobry pomysł.
Jeśli od 16dc brałaś duphaston to owu na pewno była max tego 16tego- inaczej byś ją spbie przyblokowała
Koniecznie zbadaj proga, jak będzie ładny to nie musisz brać dalej, nie brałaś proga z powodu niedomogi lutealnej daj znać, jak beta.
Co do śluzu, to wodnisty jest jka najbardziej płodnym śluzem. Nie tylko białko jajka
Co do badań, to ja bym też przed wizytą zbadała od razu AMHKasiekkk, patzap1, EwK lubią tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
patzap1 wrote:Cześć dziewczyny, wracam po intensywnym weekendzie i nadrabiam wszystkie wpisy.
Dobrze, że juz po okresie i można działać 💪🏼patzap1 lubi tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Pięknie u Was zielono, więc wsparcia chyba jakoś specjalnie nie potrzebujecie, ale co mi tam wracam z wizyty, podeślę Wam troszkę wirusków, częstujcie się 🥰
🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠Lexia, patzap1, hakorośl, Anulek84, Lauraa, pp2018, Marcycha, DreamBee, Namisa, conte, brilka, 3erin, Kasiekkk, Deyansu, NinaB, koktajlowa, Dahlia, ellevv, EwK, AnitaK, Paula6432 lubią tę wiadomość
-
EwK wrote:cześć dziewczyny siedzę i jeszcze nie dowierzam. Zrobiłam test wcześniej bo w środę mam wizytę na której miałam sprawdzić co z polipami i miałam być już wtedy po @ i chciałam się upewnić czy odwołać wizytę i umówić ją później a tu taka niespodzianka 😍 5 dni temu skonczylamy brać duphaston który miałam zapisany na polipy. Na ostatniej wizycie w 11 dc usłyszałam też że raczej nie ma pęcherzyka dominującego ( niewielkie szanse że może w lewym jajniku jeden ok 10 mm) i o podejrzeniu PCOS . Miałam wrażenie że owulację miałam później niż zwykle ok 17 dc zamiast 14, jeszcze nie mierzyłam temperatury i nie robiłam testów owu więc wnioskuje tylko z obserwacji.
EwK lubi tę wiadomość
-
EwK wrote:Nie chce wprowadzić nikogo w błąd dlatego powiem tylko jak to było u mnie. Ja duphaston dostałam na polipy macicy na 2 cykle do brania od 16 do 26 dc (nie wiem do końca w czym on miał na nie pomóc). W pierwszym cyklu po odstawieniu dostałam @ po 3 dniach. W obecnym cyklu mija już 5 dni odkąd odstawiłam. Pytałam ginekolog (bylam u innej niż ta co mi przepisała lek bo do tej się niestety nie dostałam) co w przypadku jakbym jednak zaszła w ciążę to wzruszyła ramionami i powiedziała że nic i aby odstawić. Dlatego też chcę zbadać progesteron bo jeszcze go nigdy nie miałam badanego i nie wiem czy napewno odstawienie w takim przypadku to dobry pomysł.
Ja miałam raz proga 33 i ciąży z tego nie było, natomiast jak zaszłam i badałam proga był ok 3 dlatego nie było szans.. z tego wychodzi, że ryzyk fizyk i dlatego trzeba trzymać rękę na pulsie🥹👩40 👨41
II.2024 💔 (5t)
🔜 immunolog
🔜 genetyk
Wojcinka, a tam żadna ze mnie kawoszka, piję maks jedyną dziennie, a że tego dnia nie piłam to mnie późna ochota naszła 😅
O tych problemach ze snem ciekawe, może wzwyazku z tym połączyły sytuacje. Na szczęście ta noc, nie licząc polowania na komarzyce, była spoko 😉
EwK gratuluję i trzymam kciuki za dalszy pozytywny rozwój wydarzeń 😊 I tak, dwa badania bety z czego drugie po 48 h w tym samym lab.
Gdzieś kiedyś czytałam, że na śluz działa dobrze syrop wyksztusny brany kilka dni przed owu, ale ja nigdy nie praktykowałam.
Patzap1, ja bym poczekała na wizytę u lekarza i zadziałała wg jego wskazówek, być może każe powtórzyć, albo zrobić tez inne badanie.
patzap1, EwK lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny help ! Chyba 6 dni temu wysyłałam wam test z cieniem cienia ale zaraz na drugi dzień dostałam 🐒 trwał 4 dni dzisiaj już nie mam ale ciagle pobolewa mnie jajnik i czasem mi nie dobrze wiec zrobiłam test ciążowy i powiedzcie widzicie tu jakiś cień bo ja widzę i nie wiem o co chodzi nigdy się z takim czymś nie spotkałam bardzo się stresuje
https://zapodaj.net/plik-F3WOtcjcaW
A jeszcze dodam ze to nie mocz poranny tylko robiony terazWiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2024, 12:36
👩 28 👱♂️28
2018-👼💔 (9tydz)
2019-👼💔 (11tydz)
2021- 👶🏼 synek
2024- 👼👼💔 (16tydz) -
EwK wrote:cześć dziewczyny siedzę i jeszcze nie dowierzam. Zrobiłam test wcześniej bo w środę mam wizytę na której miałam sprawdzić co z polipami i miałam być już wtedy po @ i chciałam się upewnić czy odwołać wizytę i umówić ją później a tu taka niespodzianka 😍 5 dni temu skonczylamy brać duphaston który miałam zapisany na polipy. Na ostatniej wizycie w 11 dc usłyszałam też że raczej nie ma pęcherzyka dominującego ( niewielkie szanse że może w lewym jajniku jeden ok 10 mm) i o podejrzeniu PCOS . Miałam wrażenie że owulację miałam później niż zwykle ok 17 dc zamiast 14, jeszcze nie mierzyłam temperatury i nie robiłam testów owu więc wnioskuje tylko z obserwacji.
EwK lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Mi w pierwszym cyklu, w ktorym brałam, NAC zrobił bałagan😅w kolejnym wróciło do normy.
To jest to niestety… ja na razie biorę podstawowe suple + zdrowe odżywianie, orzechy brazylijskie + olej z wiesiołka.
Miałam różne pomysły, żeby wesprzeć się konkretnymi suplementami, czy ziołami ojca Sroki itp., ale bardzo boję się, że coś mi się rozreguluje 😂
To muszę jeszcze przemyśleć w takim razie ten temat. Trochę mnie po prostu zaniepokoił temat tego śluzu, bo mam wrażenie, że żołnierzyki nie mają w czym popływać. 🤣12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Marcycha wrote:
Patzap1, ja bym poczekała na wizytę u lekarza i zadziałała wg jego wskazówek, być może każe powtórzyć, albo zrobić tez inne badanie.
już wykupiłam AMH więc jutro pójdę na pobranie krwi, bo i tak myślałam już długo o tym badaniu. Z resztą faktycznie poczekam do wizyty bo okropnie drogie te wszystkie badania ...
Marcycha lubi tę wiadomość
starania od 09/2023 o pierwsze maleństwo
0 ciąż
ONA - 29 lat
AMH - 4,41
hormony, poziomy witamin - ok
wyleczona ureaplasma
jajowody drożne
listopad - 1 stymulacja lamettą (1 pęcherzyk na prawym jajniku - niepowodzenie)
grudzień - 2 stymulacja lamettą (2 pęcherzyki na prawym jajniku, ovitrelle 05/12)
ON 30 lat
morfologia - 7%
MAR - 2%
HBA - 35%
fragmentacja DNA - 17%
styczeń 2025 - ponowne badanie HBA