Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyRany, dziękuję dziewczyny za Wasze wypowiedzi i doświadczenia! Naprawdę bardzo pomogłyście mi wszystko sobie poukładać w głowie. Potrzebowałam rozmowy z kimś, kto nie jest zaangażowany w naszą sytuację, bo tak to miałam tylko męża i tak się nakręcaliśmy nawzajem. Dzięki Wam odzyskałam spokój
hakorośl, Kinia92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRevolutionary wrote:Cześć dziewczyny! Witam się z kawusia ☕
U nas dziś najładniejsza pogoda z całego tygodnia, od jutra deszcz trzy dni 🫣
Widziałam temat kawy i herbaty - ja kawę zazwyczaj jedną dziennie, rozpuszczalną,z z rana na rozpoczęcie dnia. W ciągu dnia rzadko pije, a np po tej w pracy z ekspresy źle się czuje 🤔
Herbatę kocham, ale latem pije mniej, jesienią i zimą wchodzi jak złoto 😌
Pytanie z serii dziwnych - czy wy też wolicie się ❤️ w domu niż na wyjeździe? 🙈 W sensie chodzi mi typowo o miejsce, nie ochotę, bo ta może i jest duża ale dla mnie jednak swoje łóżko to co innego ... 🙈
Pięknego dnia dziewczyny! 🌟
Ja jak zwykle nie mam odpowiedzi tak lub nie Na wyjazdach zwykle dużo się dzieje, lubię zwiedzać, spacerować po zmierzchu i jakoś nie mam czasu i mniejszą ochotę na ale jak już się dam namówić, to zwykle jest fajniej, niż w domu, bo inne otoczenie, inna atmosfera, jest rozluźnienie i urlopowy klimacik. -
brilka wrote:Można mieć kilka, bo ja miałam. I o dziwo nie było to ani 16 ani 18 a w 3 lata ze zdrowej szyjki macicy doszłam do cin3. Według mnie to dość szybko, a żadna cytologia w tym okresie niczego nie wyłapała 🙃
Ja się zaszczepiłam już po wyleczeniu, szczepienie przynajmniej będzie mnie chronić przed tym czego u mnie nie wykryli 😊
To jak wykryli Ci te zmianę?38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50
KIR AA
-
U nas nie często na wyjazdach się uda, zależy na ile jesteśmy od młodej oddzieleni chociaż czasem wskoczymy pod prysznic 😅 ale ja jakosntez tak wolę w domu, swobodniej jest na wakacjach zwykle człowiek pada po całym dniu zabawy z dzieckiem czasem afer. Mieliśmy taki wyjazd na morze jeden 5 dniowy jak mloda miała jakoś 1.5 roku to przyjechaliśmy do domu tak zmęczeni, że kosmos aferzyła i ryczała cały wyjazd 🤣
Jestem po teleporadzie z ginem, mam skierowanie na usg piersi i ta cytologię na podłożu płynnym, będę teraz łapać terminy w luxmed. Mówił też, że z tą nadżerką nie ma co kombinować, jak cytologia jest ok i w razie co nie ma też problemu z wystawieniem skierowanianna betę czy progesteron do badania jak wysikam 2 kreski, bo bez tego to bym nie szła na te badania nawet tylko prosto pierwsza wizyta u gina w jakimś 6 czy 7 tygodniu 😅Kasiekkk lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
brilka wrote:Można mieć kilka, bo ja miałam. I o dziwo nie było to ani 16 ani 18 a w 3 lata ze zdrowej szyjki macicy doszłam do cin3. Według mnie to dość szybko, a żadna cytologia w tym okresie niczego nie wyłapała 🙃
Ja się zaszczepiłam już po wyleczeniu, szczepienie przynajmniej będzie mnie chronić przed tym czego u mnie nie wykryli 😊
U mnie też były przeboje, bo cytologia zwykła wykryła CIN3 i od razu mnie wysłali na kolposkopie na której nic nie wyszło. Lekarze stwierdzili że to na pewno był błąd cytologii, ale coś mnie tknęło i za pół roku powtórzyłam, znowu zła i znowu kolposkopia na której było CIN3. Także niemożliwe, że w pół roku się zrobiła aż taka zmiana. Potem usłyszałam, że widocznie poprzednia kolposkopia była źle pobrana. Także czasami jak się samemu nie będzie cisnąć to dramat 😡 -
Missi nie mam pojęcia przyznam się. Musiałabyś doczytać.
NinaB możesz dla własnego spokoju brać acard75 od dwóch kresek/owulacji/cały cykl poza @.
Ja też się zaczęłam szczepić gardasilem 9 po LEEP szyjki macicy. Nawet lekarze mi to zalecali, żeby jak najbardziej ograniczyć nawrót tego dziadostwa. No i zalecili zajście w przeciągu roku w ciążę, bo to lubi nawracać, to tylko się zaśmiałam i powiedziałam, że no fajnie fajnie, ale my już ponad rok się staramy i nie wychodzi. Mam nadzieję, że te szczepienia faktycznie pomogą a to co wyszło teraz w cytologii to jakiś nieśmieszny żart przewrażliwieńców w labo.brilka lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 49%
🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Czuje się dziś bardzo zmęczenie, do tego pierwszy siniak jest przerażający a za 2 razem dziś jakiś bąbel mi się zrobił
Oby tylko wszystko szło w dobrym kierunku👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Z ciekawostek co do takich sytuacji stresowych, mi kiedyś chłop wmawiał nowotwór w nosie po czym idę do 2 babki już na zabieg się umówić czy o szpital pytać, a ona patrzy rozgląda się cała w szoku i mówi że mam suchy nos i ogółem jest git 🤣👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
NinaB wrote:
Dokładnie tak jak Aszin napisała.
Mam takie same wyniki. Kilku ginekologów, z którym rozmawiałam twierdziło, że takie PAI jak mamy nie jest wskazaniem do dodatkowego obstawiania lekami i że trzeba skonsultować to jeszcze z hematologiem. Wczoraj ginekolog też otwarcie mi powiedziała, że ginekolodzy nie chcą wypisywać heparyny na refundację bez kwitów od innego specjalisty ze względu na koszty.
Ja po poronieniu poszłam do hematologa i dostałam listę badań do zrobienia. Z tego, co zrozumiałam kluczowy wynik będzie pomiaru wartości białka S i białka C, bo jak są niedobory, to już nie ma co dyskutować i trzeba dać lek. Ale najbliższą wizytę mam w połowie sierpnia, więc dowiem się co dalej.38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
6.09, 8.09 ⏸️
11.09 beta 1861, prog 43
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50
KIR AA
-
brilka wrote:Kolejną kontrolną cytologią. Możliwe że w końcu ginekolog się przyłożył przy jej robieniu 🤷♀️
A no właśnie... chyba będę robić cytologię tylko w Instycie Onkologii.38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
6.09, 8.09 ⏸️
11.09 beta 1861, prog 43
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50
KIR AA
-
pp2018 wrote:Dokładnie tak jak Aszin napisała.
Mam takie same wyniki. Kilku ginekologów, z którym rozmawiałam twierdziło, że takie PAI jak mamy nie jest wskazaniem do dodatkowego obstawiania lekami i że trzeba skonsultować to jeszcze z hematologiem. Wczoraj ginekolog też otwarcie mi powiedziała, że ginekolodzy nie chcą wypisywać heparyny na refundację bez kwitów od innego specjalisty ze względu na koszty.
Ja po poronieniu poszłam do hematologa i dostałam listę badań do zrobienia. Z tego, co zrozumiałam kluczowy wynik będzie pomiaru wartości białka S i białka C, bo jak są niedobory, to już nie ma co dyskutować i trzeba dać lek. Ale najbliższą wizytę mam w połowie sierpnia, więc dowiem się co dalej.
Jedni rekomendują do 6 tygodni po poronieniu, drudzy że minimum 2 msc po poronieniu. A jak coś wyjdzie nie tak w przeciągu tych badań wykonywanych do 6 tygodni po poronieniu to i tak trzeba weryfikować po 8 tygodniach.
Jak zalecali u Ciebie?walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 49%
What I was made for
What was I made for?" -
pp2018 wrote:A no właśnie... chyba będę robić cytologię tylko w Instycie Onkologii.
Ja planuję robić już każdą cytologię u ginekologa, który robi też kolposkopię i leczy choroby szyjki macicy, bo będzie miał większą świadomość moich problemów. No i od razu będę robić badanie na HPV, bo jak ostatnio tak robiłam to czułam się spokojniejsza że ani w jednym ani w drugim badaniu nic nie wykryli.pp2018 lubi tę wiadomość
Starania od 04/24
11 cs ✨
01/25 1 cs stymulowany Clo + Ovitrelle -
aszin wrote:Musisz brać metylowane witaminy z grupy B (mthfr) a jeśli chodzi o PAI to zależy od lekarza. Niektórzy nic nie dają, niektórzy dają acard, inni acard i heparynę od pozytywnego testu, od serduszka. Różne mają podejścia na szczęście masz hetero, więc mniej groźna wersja mutacji.
Ja mam PAI homo 4G/4G..I mam wrażenie, że co lekarz to faktycznie inna teoria. Genetyk powiedziała, że owszem jest ten gen ale w sumie nieznaczący, hematolog w ogóle to olała powiedziała, że to nie ma znaczenia, ale hematolog w ogóle mnie zdziwiła bo powiedziała że jak mi antykoagulant wyszedł dodatni to to jeszcze nic nie znaczy, immunolog stwierdziła, że nawet pojedynczy dodatki antykoagulant tocznia plus choroba immunologiczną+ historia poronień jest wskazaniem do profilaktyki. A jest jeszcze reumatolog i ginekolog, ale oni trzymają zdanie immunolog i tego ja też się trzymam...ale wiecie co zglupiec można, nie wiadomo kogo się słuchać, gdyby nie moja własna wiedzą, dociekanie, interpretacja wyników itd, to bym siedziała i płakała nie wiedząc czego się trzyma. I kogo się słuchac..
W ogóle słabe jest to, że nikt w sumie nie tłumaczy co to są za mutacje, co to są za oznaczenia..wszystkiego trzeba się dowiadywać samemu, a wizyty nie są przecież tanie...👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g
-
Ja akurat z heparyna nie miałam problemu, dostałam na pierwszej wizycie, jeszcze bez poronienia na koncie, ale ja mam trombofilie wrodzona - mutacja V Leiden, gdybym miała samo pai, to wątpię że gin przepisałaby leki tak od razu.
Nalli lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego 👶🏻
08.2023r.
🚩Hashimoto
🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
~~~~~~~~~~~~~~
13.02.2024 ⏸️
19.03.2024 💔💔 8tc
~~~~~~~~~~~~~~~~
Stymulacja owulacji:
1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
3) Clo+Luteina⏳
🔜 HSG
💉Neoparin+💊 Acard150
✨ 2025 ✨🙏 -
Mi przepisali heparynę dopiero jak zaczęło się kiełbasić, ale badałam tylko pakiet trombo. Czy branie od początku by uratowało ciążę to tego nie wiem.
W każdym razie w domu mam teraz zapas heparyny i od pozytywnego testu będę się kłuć.walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 49%
What I was made for
What was I made for?" -
Ja MTHFR w końcu nie robiłam, bo w gąszczu tych wszystkich badań, to odpuściłam też ze względu na cenę, tym bardziej że homocysteina i kwas foliowy miałam dobre, kwasu nawet ponad norme więc w sumie to niby zaprzecza MTHFR..ja mam chorobę autoimmunologiczna+wyszedł mi antykoagulant tocznia, ale po 12tygosniach już nie wyszedł dodatni..nie wiem sama, ale skoro heparyną i accard mi krzywdy nie zrobią, a może mogą pomóc to czemu nie spróbować..encorton biorę ze względu wlasnie na stawy i tak..eh..skomplikowane to wszystko.👱♀️33 👱♂️34
Starania od 11.2022
05.2023💔 11tc
03.2024💔 8tc
diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins
09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
11.09 beta 63.7! prog 23.4
13.09 beta149:)
26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
18.10 2.36 żelusia🐻
31.10 4.7 CRL pimpusia
13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
20.11 8.5 cm 💙/ 12.12 176gram/ 23.12 277g/09.01 439g
-
siesiepy - moja ostatnia wiadomość do Ciebie mogła zginąć w gąszczu innego tekstu, który wyprodukowałam . Nie wiem, czy nie odpisujesz, bo nie zauważyłaś, czy dlatego, że nie chcesz. Jeśli nie chcesz, to rozumiem - jest OK. Chyba na 62 lub 63 stronie, jakby co.
Dziś byłam u mojej Gin i poparła moją zmianę kierunku działania. Dzięki Wam za różne podpowiedzi: przyszły tydzień -ja cytologia, Mąż ponowny seminogram z posiewami (lekarka oceniła, że w tej chwili Jego wyniki bardziej zagrażają naszym staraniom niż moje; jeśli nadal będzie kiepsko -> lekarz od niepłodności), zamówiłam już z testdna pakiet na trombofilię wrodzoną.
W poniedziałek spróbuję wyrwać skierowania na NFZ na wszelkie posiewy plus MUCHA od mojej nfz-towej ginekolog (mam listę tych badań od mojej Gin, która możliwe, że będzie mi robić HSG w szpitalu).
Jutro idę do lekarki POZ po skierowania pod katem pasożytów i może H. pylori, oraz zapytać, co z tym moim śmiesznym TSH w okolicach 0,4. Mam nadzieję, że powie, żebym Letroxu jadła tylko pół tabsa, bo od 2 dni tak robię A dziś jeszcze panorama zębów.... póki bezpiecznie mogę
Nie wiem, czy w tym miesiącu są w związku z tym wszystkim jakieś szanse u mnie na 🌱, bo akurat cytologia i seminogram będą w 16 dc, a trzeba wcześniej trochę pościć ;>
Na razie zostawiam tak jak jest, najwyżej zgłoszę biel lub @. Wiem, że brzmi jakbym miała na to "wywalone" - nie mam, ale cóż, muszę się pogodzić, że najbliższy miesiąc - dwa (lub więcej, jeśli wyjdą pasożyty / mikroby) będą w plecy ;( Diagnostyka + ewentualne leczenie - takie perspektywy na najbliższy czas...
Tym bardziej trzymam mocno kciuki za Was, żeby się tu dużo zieleniło i żeby ciąże były nuuuu<ziew>dneeeeKasiekkk lubi tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
💊Letrox, Formetic i tona supli
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
💊 Clo i worek supli
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
04.01.2025 beta 86,4 prog 32,9
07.01 beta 485,6, ,prog 37,90
09.01 beta 976,3 prog 34,00 🤔
17.01 USG 🤞🏻🤞🏻 -
Deyansu wrote:siesiepy - moja ostatnia wiadomość do Ciebie mogła zginąć w gąszczu innego tekstu, który wyprodukowałam . Nie wiem, czy nie odpisujesz, bo nie zauważyłaś, czy dlatego, że nie chcesz. Jeśli nie chcesz, to rozumiem - jest OK. Chyba na 62 lub 63 stronie, jakby co.
Dziś byłam u mojej Gin i poparła moją zmianę kierunku działania. Dzięki Wam za różne podpowiedzi: przyszły tydzień -ja cytologia, Mąż ponowny seminogram z posiewami (lekarka oceniła, że w tej chwili Jego wyniki bardziej zagrażają naszym staraniom niż moje; jeśli nadal będzie kiepsko -> lekarz od niepłodności), zamówiłam już z testdna pakiet na trombofilię wrodzoną.
W poniedziałek spróbuję wyrwać skierowania na NFZ na wszelkie posiewy plus MUCHA od mojej nfz-towej ginekolog (mam listę tych badań od mojej Gin, która możliwe, że będzie mi robić HSG w szpitalu).
Jutro idę do lekarki POZ po skierowania pod katem pasożytów i może H. pylori, oraz zapytać, co z tym moim śmiesznym TSH w okolicach 0,4. Mam nadzieję, że powie, żebym Letroxu jadła tylko pół tabsa, bo od 2 dni tak robię A dziś jeszcze panorama zębów.... póki bezpiecznie mogę
Nie wiem, czy w tym miesiącu są w związku z tym wszystkim jakieś szanse u mnie na 🌱, bo akurat cytologia i seminogram będą w 16 dc, a trzeba wcześniej trochę pościć ;>
Na razie zostawiam tak jak jest, najwyżej zgłoszę biel lub @. Wiem, że brzmi jakbym miała na to "wywalone" - nie mam, ale cóż, muszę się pogodzić, że najbliższy miesiąc - dwa (lub więcej, jeśli wyjdą pasożyty / mikroby) będą w plecy ;( Diagnostyka + ewentualne leczenie - takie perspektywy na najbliższy czas...
Tym bardziej trzymam mocno kciuki za Was, żeby się tu dużo zieleniło i żeby ciąże były nuuuu<ziew>dneeeewalka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 49%
What I was made for
What was I made for?"