kwas foliowy a metafolian
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ok, to chyba zamawiam ten femibion. Do tej pory mialam dha mama premium plus (tam jest dawka 200 kwas foliowy i 200 metafolianu).
Czesto przyjmujac kwas foliowy bylam chora lub przyjmowalam go z innymi lekami i tak sie zastanawiam czy zrobic badanie z krwi na kwas foliowy? bo jakbym miala ta mutacje to rozumiem, ze test to pokaze (np. mala wartosc B9 w krwi) czy zle mysle?
Susanna Dean jak zbadałas tą mutacje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 21:50
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyblumchen30 wrote:ok, to chyba zamawiam ten femibion. Do tej pory mialam dha mama premium plus (tam jest dawka 200 kwas foliowy i 200 metafolianu).
Czesto przyjmujac kwas foliowy bylam chora lub przyjmowalam go z innymi lekami i tak sie zastanawiam czy zrobic badanie z krwi na kwas foliowy? bo jakbym miala ta mutacje to rozumiem, ze test to pokaze (np. mala wartosc B9 w krwi) czy zle mysle?
Susanna Dean jak zbadałas tą mutacje?
Ale jak się źle czujesz to kup sobie metafoline, ale wiecej np 1 mg w tych produktach phoenix nutrition są -
nick nieaktualny
-
blumchen30 wrote:ok, to chyba zamawiam ten femibion. Do tej pory mialam dha mama premium plus (tam jest dawka 200 kwas foliowy i 200 metafolianu).
Susanna Dean jak zbadałas tą mutacje?
Test poakże wysoki poziom kwasu foliowego jelsi masz mutacje ( bo kwas nie wchłania się do komórek tylko krazy w krwi i nie jest metabolizowany) , ale jeśli wchłaniasz a biezresz dużo tez pokaże wysoki poziom więc test średnio rozstrzygnie sprawe;) -
Ja brałam metafolinę Solgara. Jest jeszcze Swanson, ale na nich jest napisane, ze niewskazane dla kobiet w ciąży. No idea why.
Żeby wiarygodnie zbadać, trzeba odstawić suplementację na kilka dni.
Mi wyszedł nadmiar i dlatego brałam metylowane. Nie badałam mutacji. Innych wit B nie biorę w tabletkach, jem więcej jajek i krowy.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
wiecie, że ja nawet jeszcze nie słyszałam o tym, żeby aż połowa kobiet nie przyswajała?? czytałam na forum o tym, ale jakoś nie myślałam o tym, żeby to dotyczyło aż takiej grupy. może faktycznie warto zbadać. ja folik biorę już od paru lat. właściwie odkąd się staramypoczątek starań sierpień 2014
początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
Październik 2017 aromek-duphaston
Co dalej???
-
Kajka81, to podziałał na Ciebie zupełnie odwrotnie niż powinien! to o takim przypadku jeszcze nie słyszłam. to doktor Cię skierował na badanie tej mutacji czy zrobiłaś we własnym zakresie? ja folik biorę już od początku starań, al wszystko poza tym co badałam do tej pory jest w porządku. tej mutacji jeszcze nie badałam. możesz coś więcej powiedzieć na ten temat?początek starań sierpień 2014
początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
Co dalej???
-
Żaden lekarz nie skierował mnie na to badanie. Zrobiłam je sama przed wizytą u lekarza naprotechnologa. Przypuszczam, że akurat on by na to wpadł, ale tak się stało, że na wizytę do niego pojechałam już w ciąży.
Na sąsiednim forum jest wątek poświęcony mutacji MTHFR, poczytaj tam: https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/mthfr-mutacje,5073,1.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 12:36
-
nick nieaktualnyAuricomka wrote:Test poakże wysoki poziom kwasu foliowego jelsi masz mutacje ( bo kwas nie wchłania się do komórek tylko krazy w krwi i nie jest metabolizowany) , ale jeśli wchłaniasz a biezresz dużo tez pokaże wysoki poziom więc test średnio rozstrzygnie sprawe;)
-
SusannaDean wrote:Dlatego warto zbadać homocysteinę, ja wynik z wcozraj 6,5 bardzo ładny, więc nie sądzę, żeby kwas działał szkodliwie, byłam na forum o mutacji mthfr ale tam oszołomy komentują 'odstaw kwas' , 'z takimi wynikami nie wolno zachodzic' (nie podałam zadnych wyników ) 'to ci szkodzi, chcesz dziecko z autyzmem' i tego typu kwiatki, więc się wypisałam. Warto brać 1mg , czyli wiecej tego kwasu, czy w formie pół na pół (część metafolin część kwas) ja tak własnie robię, ale mam 15 mg kwasu od lekarzy zapisane, nie od ludzi z fb.
Ja przy wysokim kwasie miałam homocysteinę jeszcze nieco ładniejszą (6,39), a i tak zaszłam po przestawieniu się na metyle
-
nick nieaktualnyKajka81 wrote:Ja przy wysokim kwasie miałam homocysteinę jeszcze nieco ładniejszą (6,39), a i tak zaszłam po przestawieniu się na metyle
-
a możecie mi powiedzieć laski jak się to bada i ile to kosztuje?początek starań sierpień 2014
Co dalej???