Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne kwas foliowy a metafolian
Odpowiedz

kwas foliowy a metafolian

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena88 wrote:
    a możecie mi powiedzieć laski jak się to bada i ile to kosztuje?
    No pakiet po poronieniu robiłam 330 zł w testdna tam jest właśnie polimorfizm mthfr, sam też można zrobić ale to tyle samo co w pakiecie kosztuje i nie wiem czy jest sens.
    Najlepiej poziom homocysteiny ok 50 zł i kwas foliowy ok 30 zł a też będzie obraz sytuacji

• Marlena88 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Susanna, czyli jak zrobię sobie we własnym zakresie poziom homocysteiny i kwasu foliowego to wystarczy? też mówisz w jakiś tam sposób pokaże że moiże być jakiś problem tak?

początek starań sierpień 2014
    początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
    Lipiec 2017 ruszamy z duphastonem
    Październik 2017 aromek-duphaston
    Co dalej???
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena88 wrote:
    dzięki Susanna, czyli jak zrobię sobie we własnym zakresie poziom homocysteiny i kwasu foliowego to wystarczy? też mówisz w jakiś tam sposób pokaże że moiże być jakiś problem tak?
    Tak, jak będzie homocysteina wyższa niż 8, powinno się suplementować już b12 i kwas foliowy w wersji metylowanej, ja tak robię :)

Ja zaczęłam brac przed jakimikolwiek wynikami te suplementy. A potem po wynikach lekarz dał mi kwas foliowy 15 mg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 14:22

• Marlena88 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susanna widzę, że obeznana jesteś w tym wszystkim. z tego co sama wyczytałam, to można brać też bez wbadania niby zapobiegawczo, ale ponoć sporo droższy jest ten kwas metylowany

początek leczenia sierpień 2015- bromergon, cyclo-progynova, clo, ovarin, suplementy. Jajowody drożne.
    Co dalej???
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena88 wrote:
    Susanna widzę, że obeznana jesteś w tym wszystkim. z tego co sama wyczytałam, to można brać też bez wbadania niby zapobiegawczo, ale ponoć sporo droższy jest ten kwas metylowany
    Wcale nie jest droższy, w tym femibionie masz co reklamują 0,4 zwykły + 0,4 metylowany i ja za 24 zł kupiłam , mi si nie opyla bo jem 2 tabletki wiec na 2 tygodnie, dlatego ja kupię ten phoenix nutrition sobie on za 49 zł ma 1 mg metafolin 60 tabletek !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 14:35

• Marlena88 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa czyli jeszcze nie jest tak źle. dzięki za podpowiedzi :) mam nadzieję, że nam się uda w końcu :)

Co dalej???
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena88 wrote:
    aa czyli jeszcze nie jest tak źle. dzięki za podpowiedzi :) mam nadzieję, że nam się uda w końcu :)
    Oj pewnie :*

• Parsleyek Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    Wcale nie jest droższy, w tym femibionie masz co reklamują 0,4 zwykły + 0,4 metylowany i ja za 24 zł kupiłam , mi si nie opyla bo jem 2 tabletki wiec na 2 tygodnie, dlatego ja kupię ten phoenix nutrition sobie on za 49 zł ma 1 mg metafolin 60 tabletek !

Ostatnio też się zastanawiam nad zmianą kwasu foliowego na foliany. Czy 1mg jest bezpieczną dawką dla wszystkich? Bo cenowo z tej firmy wygląda bardzo korzystnie.

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • blumchen30 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny
    chwilę tu nie zaglądałam a chyba dla spokoju ducha chcialabym wiedziec, czy kwas foliowy ktory zazywam od paru miesiecy wogole przynosi jakosc korzysc.
    Susanne czyli zrobie jak zaleciałas jednej kolezance homocysteinę i kwas foliowy z krwi. Masz moze jakas stronke w necie cokolwiek co mi pozwoli przeanalizowac wyniki ktore bede miala.

znalazlam jeszcze takie badanie: http://diag.pl/katalogi/badanie/inne/termolabilny-wariant-mthfr/

dzieki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 16:21

82dox1hpk6gsfajc.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:
    Ostatnio też się zastanawiam nad zmianą kwasu foliowego na foliany. Czy 1mg jest bezpieczną dawką dla wszystkich? Bo cenowo z tej firmy wygląda bardzo korzystnie.

to zależy jak długo to będziesz brała; można doprowadzić do nadmiaru; niektóre dziewczyny, które biorą duże dawki zwykłego kwasu foliowego skarżą się na niektóre objawy nadmiaru;
    ja brałam przez jakieś 3 mce przed zajściem w ciążę codziennie 1,2 mg (0,8 metylo i 0,4 zwykłego, bo był w suplemencie multiwitaminowym, który mi gin kazała brać). I cały I trymestr tyle. I nic mi nie było.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2017, 13:06

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ