Kwietnióweczki 2014-zaczynamy
-
WIADOMOŚĆ
-
Welonisia wrote:A temperaturka jaka?????
Wczoraj spadek a dziś wzrost (ale dziś przy sobocie mierzona dopiero o 10-tej a normalnie o 6:30) -
Malufka,zmień lekarkę,jeśli przy wyniku tsh ponad 4 każe Ci czekać na rozwój wypadków. Jestem specjalistką od spraw tarczycowych-mam Hashimoto od kilku ładnych lat,a dowiedziałam się o tym pół roku temu i to przypadkiem.
Dla kobiety, która stara się o ciążę norma to do 2,a najlepiej około 1 dla tsh.
Ja np.mam zawsze ładne wyniki tarczycowe,a mój gin-endo przed starankami kazał i tak wprowadzić lek na tarczycę na wszelki wypadekAnoolka, Iwka lubią tę wiadomość
-
p.s Welonisia,Ty bierzesz duphaston jeszcze przed owulacją? Tak Ci kazał lekarz?Miałaś monitoring, że wiesz kiedy owulacja?
Raz od jednego usłyszałam,że mam brać duphaston zawsze od 16 do 25 dnia cyklu,a to ciekawe,bo owulację mam ostatnio około 15-16 dnia cyklu.
Na szczęście trafiłam na innego specjalistę: duphaston bierze się po owulacji,czyli albo robimy monitoring,albo testy owulacyjne-i 4 5 dni po dodatnim teście owu zaczynamy brać duphaston przez 10 dni.
Iwka, Anoolka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyw przyszłym tygodniu mam iść do mojej gin (ona na pewno coś zapisze). Poza tym już w przyszłym tyg chce powtórzyć tsh. Jestem trochę podenerwowana ponieważ gdybym wcześniej o tym wiedziała to bym nie przy okazji owu. Boję się, że to też była przyczyna poronienia.
-
Welonisia wrote:Boże daj mi cierpliwość!!!!!!
Posprzatalam juz całe mieszkanie, robie wszystko by nie mysleć....
Nie bede jutro robiła testu, zrobie go w środe! POSTANOWIŁAM
tylko co z dupkiem???????
Welonisia, ja bym nie odstawiała jeszcze... Bo może się udać, a jak odstawisz, to przyjdzie @...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Przepraszam, rozpędziłam się już doczytałam w Twoich notatkach,że miałaś monitoring Przepraszam jeszcze raz, po prostu pełno jest lekarzy, którzy powtarzają bez zastanowienia,żeby brać duphaston 16-25 dc.
-
Polkosia-to może przeszkadzać w zajściu,jak chcesz to mam namiary na świetnego gin-endo, od tarczycy,ale on nie prowadzi ciąży w tym roku,bo nie ma czasu Ale jest to mój wybawca-trafiłam do niego przy poronieniu.Zapisał mi lek na tarczycę przy tsh 1,5. Nie mam pojęcia z jakim wynikiem tsh zaszłam w 1 i 2 ciążę,bo wyniki w ciąży miałam ładne,ale w ciąży są one niestety zafałszowane. Dlatego jak się ma problem z tarczycą,to w momencie pozytywnego testu ciążowego od razu lecieć zrobić tsh,ft3 i ft4.
Nie wiem dlaczego poroniłam w 13 tygodniu ciąży,widząc kilka dni wcześniej po raz kolejny serduszko mojej małej..Ale trudno..Zrobiłam mnóstwo badań,i albo to był nieszczęśliwy przypadek albo niestety tarczyca...
Ale absolutnie nie chce Was straszyć,mnóstwo kobiet planujących ciążę nawet nie wie jakie ma tsh -
nick nieaktualnyBrawurka84 wrote:Polkosia-to może przeszkadzać w zajściu,jak chcesz to mam namiary na świetnego gin-endo, od tarczycy,ale on nie prowadzi ciąży w tym roku,bo nie ma czasu Ale jest to mój wybawca-trafiłam do niego przy poronieniu.Zapisał mi lek na tarczycę przy tsh 1,5. Nie mam pojęcia z jakim wynikiem tsh zaszłam w 1 i 2 ciążę,bo wyniki w ciąży miałam ładne,ale w ciąży są one niestety zafałszowane. Dlatego jak się ma problem z tarczycą,to w momencie pozytywnego testu ciążowego od razu lecieć zrobić tsh,ft3 i ft4.
Nie wiem dlaczego poroniłam w 13 tygodniu ciąży,widząc kilka dni wcześniej po raz kolejny serduszko mojej małej..Ale trudno..Zrobiłam mnóstwo badań,i albo to był nieszczęśliwy przypadek albo niestety tarczyca...
Ale absolutnie nie chce Was straszyć,mnóstwo kobiet planujących ciążę nawet nie wie jakie ma tsh
Tak było ze mną. nawet nie wiedziałam jakie mam tsh jak zaszłam.
-
Malufka: ginekolog niekoniecznie musi się znać na tarczycy,a powiem szczerze,że byłam niby u 2 super,a kompletnie nie mieli pojęcia...
Ja długo szukałam dobrego endokrynologa,i znalazłam i jestem spokojna
Z takim wynikiem jaki masz powinnaś natychmiast od rodzinnego dostać skierowanie do endokrynologa i badanie usg tarczycy
Moja historia jest taka,że przed planowaniem 2 ciąży byłam u mojej internistki,miałam wtedy pakiet w Medicoverze,i myślałam,że trafiłam do kompetentnej osoby. Moje objawy jak byk wskazywały na tarczycę,pani zleciła mi mnóstwo badań,szkoda,że nie zauważyła,że moje tsh wynosi 3,2 (wtedy jeszcze nie miałam pojęcia o problemach z tarczycą, po prostu po ciąży z synkiem raz tyłam dużo,raz chudłam, potem problem ze schudnięciem i ospałością).Gdyby to zauważyła,może byłoby inaczej (złożyłam na nią skargę po poronieniu) -
Brawurka84 wrote:p.s Welonisia,Ty bierzesz duphaston jeszcze przed owulacją? Tak Ci kazał lekarz?Miałaś monitoring, że wiesz kiedy owulacja?
Raz od jednego usłyszałam,że mam brać duphaston zawsze od 16 do 25 dnia cyklu,a to ciekawe,bo owulację mam ostatnio około 15-16 dnia cyklu.
Na szczęście trafiłam na innego specjalistę: duphaston bierze się po owulacji,czyli albo robimy monitoring,albo testy owulacyjne-i 4 5 dni po dodatnim teście owu zaczynamy brać duphaston przez 10 dni.
powodzenia dziewczyny kciukam..Iwka lubi tę wiadomość
26dc (pecherzyk 20mm niepekniety)
🧪Glukoza 95,00 mg/dl 🧪TSH 3,98 µIU/ml❌➡️ 1,3 µIU/ml ➡️0.91µIU/ml 🧪FT3 3,65 pg/ml 🧪FT4 0,94 ng/dl 🧪LH 11,24 mIU/ml 🧪Estradiol 107,70 pg/ml 🧪Progesteron 2,08 ng/ml🧪Prolaktyna 22,84 ng/ml🧪DHEA 11,32 ng/ml❌🧪Androstendion 5,71 ng/ml❌🧪Testosteron 61,95 ng/dl🧪anty-TPO 0,30 IU/ml🧪anty-TG < 3.00 IU/ml🧪PAI-1 4G Układ homozygotyczny-nieprawidłowy ❌
👩 34🧔🏻♂️ 40
💊 Euthyrox N 25
grudzień ❤️🩹 -
Rozpisałam się o tej tarczycy, ale jestem przeczulona na tym punkcie..W parze z tarczycą może iść dużo różnych rzeczy związanych z płodnością,z ciążą, ogólnie z samopoczuciem-np.ja w 2 ciąży czułam się koszmarnie,koszmarnie to nawet mało powiedziane,nie byłam w stanie nic zrobić koło siebie..
-
nick nieaktualny
-
Brawurka84 wrote:Przepraszam, rozpędziłam się już doczytałam w Twoich notatkach,że miałaś monitoring Przepraszam jeszcze raz, po prostu pełno jest lekarzy, którzy powtarzają bez zastanowienia,żeby brać duphaston 16-25 dc.
Spoko mialam monitoring w 13dc i pecherzyk był juz spory ale tak naprawde nie wiadomo kiedy pękł bo skok temp był dopiero 18dc.
Lekarz kazał tak czy inaczej wziąć duphaston od 16dc bo dawka 2x1 jest zbyt mała by zatrzymac owulacje a na pewno pomoze w zagnieżdżeniu sie zarodka...
kurcze nie wiem czy go odstawiac czy brac do środy i zrobic test?
jesli mi sie udało to szkoda byłoby go odstawiac ale z drugiej str jesli ciąży nie ma to po co przedłuzac cykl????
Japoneczka z Porcelany duphaston zaczełam brac by cykle były normalnej dlugosci bo bez niego to były nawet i 90dniowe
U mnie nie bylo owulacji dlatego oprocz dupka dostałam tez Clostilbegyt i po nim jajniki ruszyly.
Z ciekawosci przejrzałam swoje wyniki badań TSH 1,160 przy zakresie referencyjnym 0,47 - 4,49Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2014, 14:54
-
welonisia: tsh masz bardzo ładne Ja bym jeszcze nie odstawiała duphastonu.W poprzednim cyklu 9 dnia brania go miałam dużo śluzu podbarwionego na różowo,więc już wiedziałam,że powoli się rozkręca @
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnywitam ja juz z kropkiem jestem w domu
a zastrzyki to było relanium i cos przeciw skurczom macicy....
transfer z lekkimi problemami ale sie udało i widzioałam moja kropke na monitorzeCynamonek30, Iwka, Qrczak, Brawurka84, paaulla84, malufka, Tygrysek86, kasiuleks, olka30, Rybeńka, Welonisia, sara_nar, Eve, Koza, Anoolka, chmurreczkaa, Lena87, Tamka lubią tę wiadomość
-
kaarolaa wrote:witam ja juz z kropkiem jestem w domu
transfer z lekkimi problemami ale sie udało i widzioałam moja kropke na monitorze
To teraz dbaj o siebie!kaarolaa, Iwka lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
kaarolaa wrote:witam ja juz z kropkiem jestem w domu
transfer z lekkimi problemami ale sie udało i widzioałam moja kropke na monitorze
dbajcie teraz o siebie trzymam mocno kciuki!!!!kaarolaa, Iwka, chmurreczkaa, Tamka lubią tę wiadomość