Forum Starając się - ogólne Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)
Odpowiedz

Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)

Oceń ten wątek:
  • talku Autorytet
    Postów: 1679 1678

    Wysłany: 17 lipca 2019, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Nie martw się 😘😘😘 mogłaś mu powiedzieć że powinien się cieszyć że tu jesteś i że nic Ci siebie stało a nie się jeszcze wdziera 😘😘😘


    Tak mu powiedziałam.
    Ja też pewnie jestem trochę przewrażliwiona i ciążę i stres po wypadku i miesiąc zwolnienia i miesiąc w kołnierzu ortopedycznym.
    No nie działa to mnie jakoś kojąco. Siedzę trzeci dzień w domu i dostaje fisia.

    Zobaczymy co przyniosą kolejne tygodnie czy będziemy mogli ze sobą wytrzymać.

    relgi09kukfprg92.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 17 lipca 2019, 12:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Tak mu powiedziałam.
    Ja też pewnie jestem trochę przewrażliwiona i ciążę i stres po wypadku i miesiąc zwolnienia i miesiąc w kołnierzu ortopedycznym.
    No nie działa to mnie jakoś kojąco. Siedzę trzeci dzień w domu i dostaje fisia.

    Zobaczymy co przyniosą kolejne tygodnie czy będziemy mogli ze sobą wytrzymać.
    No jakoś się musicie dogadać.. A faceci to durni są 😊 😘😘😘

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • pingwinkowa Autorytet
    Postów: 586 259

    Wysłany: 17 lipca 2019, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa wrote:
    Przed dniem @ muszę zatestować, bo ostawiam Duka ale to i tak będzie 13 dpo. Trochę zazdroszczę dziewczynom z krótszą fl, bo dostają wcześniej @ i już się nie łudzą a ja tak żyję w oparach przez ułudy 14-15 dni, zanim coś się zacznie...

    I nie dziękuję, zeby nie zapeszyć, choć jakoś w tym cyklu marne nadzieje.

    Ja to z kolei zazdroszczę dziewczynom, które mają krótkie cykle, bo u mnie najbardziej wkurza czekanie do owulacji, która na dodatek nigdy nie wiadomo kiedy będzie (w tym cyklu była najszybciej 20/21dc, a zdarzało się i 27).

    Ja w cyklu, w którym zaszłam w pierwszą ciążę to byłam kompletnie pozbawiona nadziei i tak tylko dla utwierdzenia się, że mogę się spokojnie napić zrobiłam test w sylwestra. I się zdziwiłam. :)

    April_27, Pani Ciasio, Justyna1719, Ignissa, Mysza13, Malwcia89 lubią tę wiadomość

    0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 lipca 2019, 13:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingwinkowa wrote:
    Ja to z kolei zazdroszczę dziewczynom, które mają krótkie cykle, bo u mnie najbardziej wkurza czekanie do owulacji, która na dodatek nigdy nie wiadomo kiedy będzie (w tym cyklu była najszybciej 20/21dc, a zdarzało się i 27).

    Ja w cyklu, w którym zaszłam w pierwszą ciążę to byłam kompletnie pozbawiona nadziei i tak tylko dla utwierdzenia się, że mogę się spokojnie napić zrobiłam test w sylwestra. I się zdziwiłam. :)


    To dokładnie tak jak u mnie z tą pierwszą ciążą xd Też byłam pewna,że nic z tego,bo akurat mąż chory był i rzadko było <3,a tu dwa dni przed sylwestrem niespodzianka na teście <3

    Justyna1719 lubi tę wiadomość

  • SylwiaLu Autorytet
    Postów: 501 428

    Wysłany: 17 lipca 2019, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oficjalnie zgłaszam @

    22.06.2020 Luiza :*
    XII 2018 poronienie zatrzymane; Łucja - 10tc [*]
    Hashimoto od 2007
    Starania od XII 2015
    jajowody drożne, histeroskopia ok
    Mąż - morfologia 6%
    AMH 8,07; 3 x UIU :(
    X 2018 elektrokauteryzacja jajnika, usunięcie ognisk endometriozy
    mthfr hetero, kwas metylowany i wit prenatalne
  • Wik89 Autorytet
    Postów: 2527 3536

    Wysłany: 17 lipca 2019, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaLu, buuu :( kciuki za kolejny cykl!
    Ja chyba zapomnialam tu oficjalnie zglosic, ale w sobole dostalam okres takze niestety mimo ladnie zapowiadajacego sie wykresu w piate gwaltownie spadla temp i niemal jak w zegarku zaczal sie nowy cykl

    SylwiaLu lubi tę wiadomość

    hormony OK, obustronna drożność, X 2019 histeroskopia, X 2019 morfologia 1%, HBA 36%, I 2020 operacja żpn

    yTQop1.png
  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Anusia, ja walczę dalej a Ty? :)
    dzieki że pytasz.u nas starania zawieszone z innych wzgledów.

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaLu wrote:
    Ja oficjalnie zgłaszam @
    Tyle mocno 😘😘😘😘😘

    SylwiaLu lubi tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Pani Ciasio Autorytet
    Postów: 1102 728

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dostac dzisiaj okres, a tymczasem dostałam tylko mocniejsze plamienie i nici z umówienia się na zabieg :/
    W związku z tym rzucam małpie wyzwanie, żeby ją "wywabić" z ukrycia- pojaw się do wieczora, albo rano zrobię test ciążowy!

    (Założę się, że zaraz się pokaże :D)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2019, 14:29

    Cichosza lubi tę wiadomość

    Leki: Bromergon, Duphaston, Glucophage, Acard, wit. D, foliany, inozytol, Neoparin
    HSG: ok

    17.01.2020r. II
    4.02 Jest serduszko! <3 <3 <3
    Cudzie trwaj! <3
    Czekamy na Ciebie :*



    w4sq3e3klu5z76iy.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wik89 wrote:
    SylwiaLu, buuu :( kciuki za kolejny cykl!
    Ja chyba zapomnialam tu oficjalnie zglosic, ale w sobole dostalam okres takze niestety mimo ladnie zapowiadajacego sie wykresu w piate gwaltownie spadla temp i niemal jak w zegarku zaczal sie nowy cykl
    Jednak tempka nie daje nadziei... Ja w tym cyklu jakieś niskie mam tempki... Więc raczej ciąży z tego nie będzie... Z resztą test niby był pozytywny a śluzu płodnego nie miałam w ogóle, no a raczej do ciąży śluz potrzebny bo inaczej jakby plemniki się przedostaly... Na nowy cykl zamawiam żel wspomagający więc suchości takiej nie będzie to może cos by wyszło :)

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Miałam dostac dzisiaj okres, a tymczasem dostałam tylko mocniejsze plamienie i nici z umówienia się na zabieg :/
    W związku z tym rzucam małpie wyzwanie, żeby ją "wywabić" z ukrycia- pojaw się do wieczora, albo rano zrobię test ciążowy!

    (Założę się, że zaraz się pokaże :D)
    Moje dwa ostatnie cykle zaczynamy się od dwóch dni plamien.. 😐 Nie wiem dlaczego, wcześniej @ przychodziła od razu bez ostrzeżenia..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    April_27 wrote:
    To dokładnie tak jak u mnie z tą pierwszą ciążą xd Też byłam pewna,że nic z tego,bo akurat mąż chory był i rzadko było <3,a tu dwa dni przed sylwestrem niespodzianka na teście <3
    Serduszko rzadko wcale nie wyklucza ciąży. W cyklu z moim ostatnim biochemem, było tylko jedno w całym cyklu. W dniu pozytywnego owulaka. Jak się okazało raz a dobrze, tylko coś dalej nie poszło.

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa wrote:
    Serduszko rzadko wcale nie wyklucza ciąży. W cyklu z moim ostatnim biochemem, było tylko jedno w całym cyklu. W dniu pozytywnego owulaka. Jak się okazało raz a dobrze, tylko coś dalej nie poszło.
    U nas w tym cyklu było chyba za często w te dni.. Jakoś wyszło że codziennie przez 5 dni.. Zaczynając dzień przed pozytywem.. Bo nie byłam pewna czy owulacja już była.. I tak poprawiałam i poprawiałam...

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiak5 wrote:
    dzieki że pytasz.u nas starania zawieszone z innych wzgledów.
    Czy Ty czasem nie jesteś moją szwagierką? Na awatarze jesteś bardzo podobna, imię też się zgadza. Wiek dziecka chyba mniej więcej też :P

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    U nas w tym cyklu było chyba za często w te dni.. Jakoś wyszło że codziennie przez 5 dni.. Zaczynając dzień przed pozytywem.. Bo nie byłam pewna czy owulacja już była.. I tak poprawiałam i poprawiałam...
    Ja miałam męża wypościć i czekać do pozytywu ale nie wytrzymaliśmy. Oprócz tego dostał takie zalecania jak przy badaniu nasienia. 0 alko, szczęśliwy nie był ale się trzymał <3

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaLu wrote:
    Ja oficjalnie zgłaszam @
    Szukałam Cię a Ty zmieniłaś awatar i nie poznałam :D

    SylwiaLu lubi tę wiadomość

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Pani Ciasio Autorytet
    Postów: 1102 728

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Moje dwa ostatnie cykle zaczynamy się od dwóch dni plamien.. 😐 Nie wiem dlaczego, wcześniej @ przychodziła od razu bez ostrzeżenia..

    Może niski progesteron? Albo- niestety- polip tak jak u mnie?
    Wiesz, wielu lekarzy bagatelizowalo moje plamienia twierdząc, że kilka dni to nie problem, ale mam wątpliwości czy im wierzyć. U Ciebie to dopiero dwa cykle i tylko dwa dni, więc na szczęście nie ma tragedii, ale jeśli się powtórzy to skonsultowałabym to z lekarzem :)

    Leki: Bromergon, Duphaston, Glucophage, Acard, wit. D, foliany, inozytol, Neoparin
    HSG: ok

    17.01.2020r. II
    4.02 Jest serduszko! <3 <3 <3
    Cudzie trwaj! <3
    Czekamy na Ciebie :*



    w4sq3e3klu5z76iy.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 17 lipca 2019, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Może niski progesteron? Albo- niestety- polip tak jak u mnie?
    Wiesz, wielu lekarzy bagatelizowalo moje plamienia twierdząc, że kilka dni to nie problem, ale mam wątpliwości czy im wierzyć. U Ciebie to dopiero dwa cykle i tylko dwa dni, więc na szczęście nie ma tragedii, ale jeśli się powtórzy to skonsultowałabym to z lekarzem :)
    No ciągle się do niego wybieram ale ostatnio nie zostałam przyjęta bo za dużo pacjentek było, ale hsk będę tobą pewno o tym wspomnę..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Marika92 Autorytet
    Postów: 468 344

    Wysłany: 17 lipca 2019, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie monitoringu owulacji u gina. Jeśli mam cykle 27, 28 dniowe, ten będzie 25 dniowy (wyjątkowo coś mi się skróciło i jutro powinna przyjść @). Owu zwykle w 12,13 lub 14 dc. Test owulacyjny pozytywny zawsze w 11 dc, z tym że dopiero wieczorem wychodzi mi pozytyw. To w którym dniu powinnam się umówić na monit? tak żeby nie było ani za wcześnie, ani za późno. Jestem trochę zielona, bo nigdy nie byłam i tak mam zagwozdkę kiedy najlepiej iść.
    Ten mój gin jest trochę dziwny i boję się, że pójdę raz, a on mi znowu powie, że owulacja będzie prawdopodobnie z tego i tego jajnika, do widzenia, proszę się starać i tyle.. i że nie będzie mnie umawiał na kolejną wizytę żeby sprawdzić czy pękło, czy nie. Załamka totalna 😢

    mhsvi09k9f9yh4tj.png

    14.07.2020 Michaś ❤️

    08.01.2019 [*] 9tc 💔
    08.2019 ciąża biochemiczna
    ~ Trombofilia wrodzona
    ~ MTHFR 677 CT homo
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 17 lipca 2019, 15:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marika92 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie monitoringu owulacji u gina. Jeśli mam cykle 27, 28 dniowe, ten będzie 25 dniowy (wyjątkowo coś mi się skróciło i jutro powinna przyjść @). Owu zwykle w 12,13 lub 14 dc. Test owulacyjny pozytywny zawsze w 11 dc, z tym że dopiero wieczorem wychodzi mi pozytyw. To w którym dniu powinnam się umówić na monit? tak żeby nie było ani za wcześnie, ani za późno. Jestem trochę zielona, bo nigdy nie byłam i tak mam zagwozdkę kiedy najlepiej iść.
    Ten mój gin jest trochę dziwny i boję się, że pójdę raz, a on mi znowu powie, że owulacja będzie prawdopodobnie z tego i tego jajnika, do widzenia, proszę się starać i tyle.. i że nie będzie mnie umawiał na kolejną wizytę żeby sprawdzić czy pękło, czy nie. Załamka totalna 😢
    Zwykle zalecają przyjść w 10 dc ale w twojej sytuacji poszlabym kolo 8 dc, zeby ba pewno nie przegapić. Kolejna wizyta to juz w zależności czy będzie już pęcherzyk dominujący, jakiej wielkości i kiedy mniej więcej mógłby pęknąć. Ja zwykle chodzę w 10 dc na pierwszy monit, drugi zwykle kolo 15 dc ale w tym tygodniu w 15 jeszcze dziad nie pękł, wiec bylam jeszcze w 18 dc.

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
‹‹ 103 104 105 106 107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego