Lipiec, lato, morza szum 🌊, wiosną będzie baby boom 👶☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Melduję, ze dojechaliśmy, a Blania spała cała trasę z przerwami na jedzonko 😊😊 No i dziś nie padało 😁
MałaMi, takie podciąganie to naturalne etap, ale nie powinno sie zbytnio na to pozwalać w taki sposób dziecku nie uczy sie siadu, tylko z czworaka albo pozycji bocznej dlatego tak ważne jest żeby dziecko jak najwiecej leżało na brzuchu, bo to wszystkie umiejętności od tej pozycji sie zaczynaja
Blania oczywiście ma to w nosie i nadal wylezy na brzuchu maksymalnie 10 minut 🫣
Edit. Nie tyle nie pozwalać, co nie pomagaćWiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2023, 23:24
💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
wellwellwell wrote:Naturka tylko Fizjomommy pisała o obrotach z brzucha na plecy, a my mówimy o obrotach z pleców na brzuch ☺️
Alek jest super słodki ♥️
MalaMi nie jestem pewna czy o to ci chodzi, ale Lilka jak siedzi u mnie oparta na kolanach/udach to próbuje się podciągać tak do przodu jakby chciała siedzieć i w sumie nie podoba mi się to,mam wrażenie że to nie jest prawidłowe, ale muszę jutro podpytać fizjo
Pisala tez ze obroty z pleckow na brzuszek zazwyczaj sa okolo 5-6 miesiaca takie swiadome.
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:
Tak, ja wiem, że te obroty standardowo się pojawiają pozniej, dlatego pisałam MalejMi, że nie ma się co martwić.
Ale w poście było o tym, że nie ma się co cieszyć z obrotów u noworodków czy 2-3 miesięcznych dzieci a propo tych obrotów z brzuszka na plecki, bo to zazwyczaj jest kwestia utraty równowagi i tego że dziecko nie umie stabilnie leżeć.
Choc dla mnie te obroty na brzuch wcale też nie są powodem do radości, bo stresuje mnie to jak mi się w nocy obraca w tym śpiworku. Niby mówią, że jak dziecko samo się obraca to nie ma ryzyka SIDS, ale i tak się niepokoje.natkurka lubi tę wiadomość
-
Well, Blania śpi zupełnie bez niczego a tez mnie to stresuje jak biorę ja do siebie to trzymam ja ręka jak chce sie przekręcić, ale ona się tylko wtedy denerwuje 🙈 ale jak się przekręci to za niedługo jest pobudka💊 Euthyrox 50
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
-
Hej 🙂
Jestem tu nowa, właśnie z partnerem zaczynamy przygotowania do starań o dziecko.
Mam synka z poprzedniego związku, który w tym roku skończy 11 lat, urodziłam młodo (miałam prawie 20lat) oczywiście nie był planowany ale kochamy go nad życie. Długo nie byłam gotowa na kolejne dziecko ponieważ poród trwał 26h a ciążę bardzo źle znosił mój organizm, prawie synka straciłam w 10tc, następnie poroniłam kolejnego aniołka.. myślałam że nigdy się nie przełamię a jednak po wielu latach nastał ten czas, on nie napierał wiedział że gdy będę gotowa powiem mu i tak zaczęła się nasza przygoda z badaniami, suplementami, witaminami, odstawianiem papierosów.. Chcemy się przygotować może jeszcze nie jesteśmy na etapie starań ale za miesiąc, może dwa ruszymy pełną parą i dobrze byłoby mieć wsparcie w osobach które również starają się o maluszka 😊26.10.2012r.-syn❤️ -
Kasia95 wrote:Well, Blania śpi zupełnie bez niczego a tez mnie to stresuje jak biorę ja do siebie to trzymam ja ręka jak chce sie przekręcić, ale ona się tylko wtedy denerwuje 🙈 ale jak się przekręci to za niedługo jest pobudka
To u nas się nawet nie budzi, ale stęka i się wije nerwowo 🙈 więc ja się od razu budzę i ja przekładam, chociaż to chyba syzyfowa praca.
Kasia miłego wypoczynku, Blanka wam przespała całą trasę w dzień?
Izet a ile Dominik zjada w ciągu dnia? Lilka na porcje zjada 90ml a czasem tylko 60ml, ale w ciągu dnia wychodzi jej tak 750-850ml. -
wellwellwell wrote:To u nas się nawet nie budzi, ale stęka i się wije nerwowo 🙈 więc ja się od razu budzę i ja przekładam, chociaż to chyba syzyfowa praca.
Kasia miłego wypoczynku, Blanka wam przespała całą trasę w dzień?
Izet a ile Dominik zjada w ciągu dnia? Lilka na porcje zjada 90ml a czasem tylko 60ml, ale w ciągu dnia wychodzi jej tak 750-850ml.
Tak, jechaliśmy z przystankami na jedzenie prawie 8 godzin i Blania 6,5 łącznie przespała 😊 ona nie lubi raczej siedzieć w foteliku i marudzi, wiec dostawała smoczka i zasypiała.MałaMi91, wellwellwell, Izet lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox 50
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
-
Kasia u mnie po weekendzie u rodzicow gdzie byly srednie warunki do usypiania, Alek nauczyl sie zasypiac w wozku. Niemal wszystkie drzemki w dzien zasnie jezdzac chwile po domu. Mi to bardzo pasuje bo juz nie pasuje mu spanie na mnie bo mu niewygodnie a usypianie na lozku gdzie lezy obok to tez męczarna bo sie dlugo rzuca zanim zasnie.
Tak sie zastanawiam czym skutkuje takie usypianie w wozku? Nie przyzwyczai sie za bardzo i pozniej inaczej nie usnie? Bo nie wszedzie da sie wniesc wozek etc.❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Hej dziewczyny!
Natkurka, są jakieś ćwiczenia przed podcięciem? Kto u Was to zaproponował? Czym się objawia za krótkie wedzidelko u Was? Jak z karmieniem?
Pytam, bo nasza logopedka uparla się, że trzeba podciąć, natomiast pediatra i cdl absolutnie tego nie zalecają. Choć ostatnie dni to katorga w karmieniu tzn denerwuje się, cmoka, odrywa i ulewa 🤯😭
Wellwell, u nas też są takie ataki płaczu, że aż się zapowietrza. Zupełnie bez powodu....
Czytając Wasze historie coraz bardziej zaczynam myśleć, że mój Franc to będzie high need baby 😢 -
MalaEw wrote:Hej dziewczyny!
Natkurka, są jakieś ćwiczenia przed podcięciem? Kto u Was to zaproponował? Czym się objawia za krótkie wedzidelko u Was? Jak z karmieniem?
Pytam, bo nasza logopedka uparla się, że trzeba podciąć, natomiast pediatra i cdl absolutnie tego nie zalecają. Choć ostatnie dni to katorga w karmieniu tzn denerwuje się, cmoka, odrywa i ulewa 🤯😭
Wellwell, u nas też są takie ataki płaczu, że aż się zapowietrza. Zupełnie bez powodu....
Czytając Wasze historie coraz bardziej zaczynam myśleć, że mój Franc to będzie high need baby 😢
Pediatra nam powiedziała, że te bezdechy afektywne są najczęściej genetyczne i żeby się dopytać rodziców czy któreś z nas tego nie miało. 😅
A neurolog powiedziała, że to żadne pocieszenie dla nas, ale obserwuje, że częściej te bezdechy pojawiają się u inteligentnych dzieci.
MalaMi pytałam fizjo o to dźwiganie i mówiła dokładnie to co Kasia - na pewnym etapie dzieciaki zaczynają się dźwigać i to naturalne, jeśli to robią to nie jest źle, ale nie należy do tego zachęcać, bo nie jest to pozycja z której uczy się siadu 😊
Pytałam też czy nie za szybko te obroty, to powiedziała, że poza kilkoma kluczowymi umiejętnościami jak trzymanie głowy to wszystkie inne mogą się pojawiać 1-2 miesiące szybciej lub później niz to co wynika z "tabelek". 😛MałaMi91, MalaEw lubią tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Hej dziewczyny!
Czytając Wasze historie coraz bardziej zaczynam myśleć, że mój Franc to będzie high need baby 😢
U nas i pediatra i w Szpitalu powiedzieli ze wedzidelko okej. Pozniej koniecznie chcialam skorzystac z CDL chociaz syn sie dobrze przystawial ale nie bylam w stanie zniesc bólu na poczatku karmienia i liczylam ze CDL mi zaproponuje jakies. Dodatkowo mam spory biust i nie potrafilam syna nakarmic bo mi cyc uciekal. Wlasnie CDL powiedziala ze wedlug niej wedzidelko tak na granicy i zeby skonsultowac sie z neurolopeda. Poszlismy i wlansie powiedziala ze nie ma tragedii ale zalecila masaze. Masaze polepszyly sprawe ale wlasnie ona proponuje podciecie na ktore sie zdecydujemy. Póki syn jest maly i idzie jakos te masaze ogarnac ( 3 tygodnie przed podcieciem są masaze i 3 tyg po. Te przed bardziej skonplikowane. Po zabiegu tylko jedno cwiczenia ktore trwa w sumie 32 sekundy ( 4 razy po . Ogolnie nawet niewielkie problemy z wedzidelkiem moga powodowac problemy przy RD, wadt wymowy i wlasnie problemy z karmieniem. Nam karmienie idzie jako tako ale napewno nie jest idealnie bo z racji tego ze syn ma krotsze wedzidelko to jego jezyk nie pracuje idealnie i np mi tak klika na piersi, cmoka. Mam tez szybki wyplyw wiec w polaczeniu z tym nieidealnie dzialajacym jezykiem to robi sie problem. Mysle ze przez to tez syn ma jakies problemy brzuszkowe bo łyka powietrze.
To co opisujesz pasuje do problemow z wedzidelkiem. Ja ci powiem ze zaufalabym logopedzie jednak. Tak jak mowie nam w szpitalu tez powiedzieli ze wszystko okej. Logopedka powiedziala ze po 3msc ssanie nie jest tak mocne. Ogolnie z wiekiem slabnie i wtedy moga byc wieksze problemy z karmieniemWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2023, 14:48
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:U nas i pediatra i w Szpitalu powiedzieli ze wedzidelko okej. Pozniej koniecznie chcialam skorzystac z CDL chociaz syn sie dobrze przystawial ale nie bylam w stanie zniesc bólu na poczatku karmienia i liczylam ze CDL mi zaproponuje jakies. Dodatkowo mam spory biust i nie potrafilam syna nakarmic bo mi cyc uciekal. Wlasnie CDL powiedziala ze wedlug niej wedzidelko tak na granicy i zeby skonsultowac sie z neurolopeda. Poszlismy i wlansie powiedziala ze nie ma tragedii ale zalecila masaze. Masaze polepszyly sprawe ale wlasnie ona proponuje podciecie na ktore sie zdecydujemy. Póki syn jest maly i idzie jakos te masaze ogarnac ( 3 tygodnie przed podcieciem są masaze i 3 tyg po. Te przed bardziej skonplikowane. Po zabiegu tylko jedno cwiczenia ktore trwa w sumie 32 sekundy ( 4 razy po . Ogolnie nawet niewielkie problemy z wedzidelkiem moga powodowac problemy przy RD, wadt wymowy i wlasnie problemy z karmieniem. Nam karmienie idzie jako tako ale napewno nie jest idealnie bo z racji tego ze syn ma krotsze wedzidelko to jego jezyk nie pracuje idealnie i np mi tak klika na piersi, cmoka. Mam tez szybki wyplyw wiec w polaczeniu z tym nieidealnie dzialajacym jezykiem to robi sie problem. Mysle ze przez to tez syn ma jakies problemy brzuszkowe bo łyka powietrze.
To co opisujesz pasuje do problemow z wedzidelkiem. Ja ci powiem ze zaufalabym logopedzie jednak. Tak jak mowie nam w szpitalu tez powiedzieli ze wszystko okej. Logopedka powiedziala ze po 3msc ssanie nie jest tak mocne. Ogolnie z wiekiem slabnie i wtedy moga byc wieksze problemy z karmieniem
Jakbym czytała swoją historię 🫣 Młody otwiera szeroko buzię podczas kp?
Oglądam poglądowe zdjęcia ktorkiego wędzidełka i u nas tak źle to nie wygląda. W większości przypadków robi się takie "serduszko" na jezyczku....pójdziemy raz jeszcze na konsultacje, bo ćwiczenia które otrzymaliśmy nie przynoszą pożądanego efektu dodatkowo z kącika ust zaczelo wypływać mleko🤯
Edit: ponoć ćwiczenia, które wykonujemy są bardzo podobne do tych, które wykonuję się przed cięciem 🧐Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2023, 15:13
-
Tak na 100% te cwiczenia sa podobne do tych ktore wykonuje sie przed cieciem bo my na poczatku mielismy takie zeby sprawdzic czy ono sie naciagnie, ale srednio czesto je wykonywalismy i ostTecznie padla decyzja o podcieciu. Teraz przed cięciem ona sa identyczne a nawet jedno nam odeszlo.
Ja sie z ta decyzja nie kloce. Naprawde wole to podciac bo z tego jest wiecej korzysci. Duzo osob pisze o znacznej poprawie jakosci KP.
I pamietaj ze te wedzidelka ocenia sie w skali 4 stopniowej. 1 najgorsze 4 lekkie. Alek ma na poziomie 3/4 a i tak zalecaja podciecie. W sieci moga byc wlasnie zdjecia tych najgorszych typow i moze sie wydawac ze u ciebie czy u nas jest okej. Zwlaszcza jak sie polega np na decyzji Szpitala. Kolezanka ma problemy z KP i rodzila w tym samym Szpitalu co ja. Zachecalam ja do odwiedzenia neurologpedy ale mowi ze NIE bo w Szpitalu mowili ze okej.
Oprocz wędzidelka moze byc tez tak ze dziecko jest mocno ponapinane w buzi. Jateraz bardzo przykladam sie do tych masazy bo jesli nie bedzie odpowiednio przygotowane to nie wykonaja zabiegu i przepadnie termin ale np logopeda pokazala Nam takie cwiczenia rozluniajace policzki i jame ustna i ja po dotyku juz widze ze jest duuuuzo luzniej. Jak robie mu taka rybke sciskajac poliki to kiedys myslalam ze to takie pysie spasione od mleka a teraz jak sciskam to ma taka miękka buzke.
A czemu uwazasz ze Franko to HNB?
Edit - otwieral szeroko buzie ale teraz spłycił uchwyt i juz nie jest jak kiedys. Dodatkowo spi z otwartą buzią i ma języczek na dole zamist na gorze i to wlasnie z powodu krotszego wedzidelka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2023, 15:21
MalaEw lubi tę wiadomość
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Natkurka....Twoje argumenty mocno do mnie trafiają. Wszelkie Wasze "objawy" pokrywają się z naszymi. Nasze ćwiczenia to:
Policzki "rozmienianie" drobnych,
masaż potylicy, za uszkiem i pod żuchwa,
Docisk na środek języka w dół,
Palec na bok języka i wozek widłowy do góry,
Dociskanie dna jamy ustnej podczas snu.
Ćwiczymy się już 12 dni...2 lub 3 razy dziennie i efekty znikome. Spięcia też niestety są, ale nie tylko na buzi (osteopata i fizjo regularnie odwiedzany). Już sama nie wiem jak mogę Mu pomóc.
Co do HNB, mam obawy z uwagi na atencję jakiej potrzebuje. Jest wciąż rozdrażniony, niespokojnie spi, bardzo łatwo go obudzić, uspokaja się tylko na rękach, na których chce być 24/7, bardzo łatwo wpada w impulsywny płacz. Nie lubi żadnych "operacji" na sobie typu przebranie, ćwiczenia itd.
Wiem, że jeszcze za wcześnie na stwierdzenie HNB, ale, gdzies tzn z tyłu głowy się tego boję... -
MalaEw wrote:Natkurka....Twoje argumenty mocno do mnie trafiają. Wszelkie Wasze "objawy" pokrywają się z naszymi. Nasze ćwiczenia to:
Ćwiczymy się już 12 dni...2 lub 3 razy dziennie i efekty znikome. Spięcia też niestety są, ale nie tylko na buzi (osteopata i fizjo regularnie odwiedzany). Już sama nie wiem jak mogę Mu pomóc.
Co do HNB, mam obawy z uwagi na atencję jakiej potrzebuje. Jest wciąż rozdrażniony, niespokojnie spi, bardzo łatwo go obudzić, uspokaja się tylko na rękach, na których chce być 24/7, bardzo łatwo wpada w impulsywny płacz. Nie lubi żadnych "operacji" na sobie typu przebranie, ćwiczenia itd.
Wiem, że jeszcze za wcześnie na stwierdzenie HNB, ale, gdzies tzn z tyłu głowy się tego boję...
To twój Franek jest jak moja Lila, mały nerwusek co? 🙈
U nas właśnie ten trzeci miesiąc = trzeci skok był najgorszy, ale zdaje się, że teraz jest już dużo lepiej, takze pociesze cię, że u ciebie pewnie też z czasem się poprawi. I o dziwo nawet jak mala nabyła teraz nowe umiejętności to jest w stanie coraz dluzej wytrzymać bez mojej uwagi. Ostatnio pisałam, że w bujaczku jest max 15 minut z zabawka, ale teraz już nawet i z 30 minut wytrzyma. 😁MalaEw, Izet lubią tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Natkurka....Twoje argumenty mocno do mnie trafiają. Wszelkie Wasze "objawy" pokrywają się z naszymi. Nasze ćwiczenia to:
Wiem, że jeszcze za wcześnie na stwierdzenie HNB, ale, gdzies tzn z tyłu głowy się tego boję...
Mamy podobne cwiczenia i efekt wlasnie znikomy. Kasi Blanka tez miala wedzidelko 3 i cwiczenia i tez ostatecznie je podcieli. Ja juz nie kombinuje i robie to co mowia specjalisci. O negatywnych skutkach podciecia nie slyszalam. Ja sie w pewnym momencie przestraszylam czy my doczekamy do 9 sierpnia bo KP idzie Nam znacznie gorzej. Nie ma dramatu ale ja widze ze ten chwyt jest znacznie splycony i czesto mu wypada sutek z buziMalaEw lubi tę wiadomość
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Well, oby było tak jak mówisz! Jest nadzieja 🙃
Natkurka, masz rację. Jeśli ma to pomóc...a marzę o jak najdłuższym kp, to warto się zdecydować.
Dziękuję Wam za rozmowę ❤️natkurka lubi tę wiadomość
-
O kurczę rzeczywiśce z tymi obrotami to macie racje. Wychodzi na to, ze te obroty z brzuszka na plecy sa przypadkowe w takim razie albo mały ma nieprawidłowe napięcie mięśniowe. Tym bardziej sie ciesze, ze na przyszły tydzień mamy umówionego tego fizjo.
@Well Dominik potrafi zjeść 1 l mleka na dobe. On ogólnie jest duży i wcina to mleko jak szalony. Je co 3h, rzadko co 3,5/4 i to jak go przeciągnę. Dlatego tez nie chce mu dawać co 3h 150 ml bo zaraz zrobię z niego ludzika Michelin 😅🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
05.03 (6+2) wizyta : 2 zarodki 😅
15.03 (7+4) : mamy ❤️❤️
05.04 (10+5) : wizyta
15.04 (12+1): badania prenatalne, oba bobasy niskie ryzyka, prawdopodobnie 🩷💙
26.04: wizyta, bobasy rosną jak trzeba
28.05 : wizyta
Synuś 👶🏼:
Starania od 09/2021
03.08.22: ⏸
09.04.2023 (40+0) Dominis jest z nami ❤️ 11:27, 3680g., 55 cm
-
Izet, Well to sporo wasze maluchy jedzą, Tośka zjada 750-810ml, raz się zdarzyło 850ml na dobę, a i tak jest pampusna🙈
Trochę się uspokoiłam z tymi obrotami, ma jeszcze czas☺️
u nas dzisiaj mega ciężka noc i dzień, spałam może 3h😬 Toska płakała/ jęczała i wszedzie jej było źle, w wozku, bujaku, na macie, lozeczku, na rękach🤷🏻♀️ mam nadzieje ze dzisiejszej nocy będzie lepiej, a usnęła dopiero 30 min temu..Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2023, 22:27
-
MałaMi91 wrote:Izet, Well to sporo wasze maluchy jedzą, Tośka zjada 750-810ml, raz się zdarzyło 850ml na dobę, a i tak jest pampusna🙈
Trochę się uspokoiłam z tymi obrotami, ma jeszcze czas☺️
u nas dzisiaj mega ciężka noc i dzień, spałam może 3h😬 Toska płakała/ jęczała i wszedzie jej było źle, w wozku, bujaku, na macie, lozeczku, na rękach🤷🏻♀️ mam nadzieje ze dzisiejszej nocy będzie lepiej, a usnęła dopiero 30 min temu..
Czyżby słynny regres snu wjechał pełną parą?
Wiesz co ja tak mniej więcej orientacyjnie podałam, ogólnie to teraz prowadzę w aplikacji dzienniczek i zapisuje wszystko i są dni że mała zje 690ml a są takie że i 890, zwykle zjada coś koło 750-780 😛 ona je bardzo różnie, zgłasza się co 2-2,5h więc raczej zjada mniejsze porcje po 60-90ml, ale bywa co któryś dzień że ja dopadnie jakiś większy głód i muszę dorabiać druga butle 🙈 mam nadzieję, że u nas z wagą wszystko ok, na cycku sama sobie regulowała ta ilość, a tutaj takie trochę zgadywanie jest jeszcze dla mnie 😛