X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Macica z przegrodą, dwurożna
Odpowiedz

Macica z przegrodą, dwurożna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • pink_panther Nowa

Wysłany: 10 maja 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej witam wszystkich forumowiczów:) Poszukuje historii podobnych do mojej, mam nadzieję że znajdę wśród Was wsparcie i cenne porady.
    Mam 32 lata i pięć lat temu po raz pierwszy zostałam mamą. Starania krótkie, zaszłąm bez żadnego problemu. Na początku ciąży okazało się że mam macicę dwurożną z przegrodą. Na początku brałam jakiś leki, których nazwy nie pamiętam a Pani doktor stwierdziła że nie wie jak się skończy moja ciąża. Urodziłam w 38 tygodniu przez cc- zaczęły się sączyć wody płodowe. Teraz staramy się o kolejne dziecko pół roku bez efektu. Zaczęłam się zastanawiać czy to nie przez moją wadę macicy. W najbliższym czasie odwiedzę ginekologa i zobaczę co zaleci ale póki co poszukuję kobiet z historą podobną do mojej, napiszcie jak to jest lub było u Was?

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey, ja mam dwurożną z przegrodą. Nie miałam dotychczas z tego powodu problemu z zajściem.Niby nie każda wada macicy jest powodem. Może problem leży gdzie indziej.Ale nie miałaś, żadnego zabiegu ?

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Melisandra Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w jaki sposób stwierdzono u Was tak dokładnie, że jest to macica dwurożna z przegrodą? Moja gin nie jest w stanie dojrzeć tego na USG, zastanawia się od półtorej roku czy jest to dwumaciczność czy macica dwurożna i czy z czy bez przegrody.

cb7wugpjl2nxjus5.png
    Tymuś (*) - 26 stycznia 2017, 10 tc
    Bliźniaki (*) - 30 sierpnia 2017, 11 tc
    Ciąża biochemiczna - wrzesień 2019
    Talita(*) - 31 października 2019, 9 tc
    Maluch(*) - 20 lipca 2021, 6 tc
    Zdrowy Synek Ur. 8 sierpnia 2022
  • Multiwitamina Autorytet

Wysłany: 12 maja 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 19:18

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 13 maja 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melisandra wrote:
    Dziewczyny w jaki sposób stwierdzono u Was tak dokładnie, że jest to macica dwurożna z przegrodą? Moja gin nie jest w stanie dojrzeć tego na USG, zastanawia się od półtorej roku czy jest to dwumaciczność czy macica dwurożna i czy z czy bez przegrody.
    Hey u mnie było podobnie. W sumie cały czas jest.Każdy lekarz miał inną teorię. Mój gin kazał zrobić rezonans macicy,żeby było wiadomo. Opis rezonansu też za dużo nie wniósł. Gin wziął tą płytkę z zdjęciami do szpitala gdzie pracuje, oglądało to trochę osób i stwierdzili,że nie wiedzą. Za dwa dni mam histeroskopię, żeby zobaczyć co tam mam w środku.Jeśli będzie przegorda od razu usuną.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • pink_panther Nowa

Wysłany: 14 maja 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie miałam żadnego zabiegu, w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu. Teraz staramy się o drugie dziecko i póki co bezskutecznie. U mnie gin wykryła przegrodę na samym początku ciąży, wcześniej też żaden z lekarzy do których chodziłam nie zauważył.

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pink_panther wrote:
    nie miałam żadnego zabiegu, w pierwszą ciążę zaszłam bez problemu. Teraz staramy się o drugie dziecko i póki co bezskutecznie. U mnie gin wykryła przegrodę na samym początku ciąży, wcześniej też żaden z lekarzy do których chodziłam nie zauważył.
    Myślę że warto zrobić badania.Mi przegorda też nie utrudniała zajścia.Także, może przyczyną jest gdzie indziej.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • pink_panther Nowa

Wysłany: 18 maja 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie badania konkretnie robiłaś?

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ja jestem już po zabiegu.Moja macica dwurożna okazała się być przegrodą.Ja nie robialam badań na zajście bo z tym nie miałam problemu.Po poroniniu robilam ich bardzo dużo.Myślę, że Tobie najlepiej doradzi lekarz.Nie diagnozuj się sama bo wydasz tylko pieniądze na niepotrzebne badania.Lepiej zainwestować w dobrego lekarza .

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Upragniona niunia Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja mam macice podwójna. Stąd pewność bo mam 2szyjki przegrodę w pochwie.

Zaczynamy starania od nowa. To jest ten czas.
    12.2017 - cp
    Starania od 10.06.2017

Nadzczynnosc GB.
    Zielone światło.
    06.22- 5cykl starań na nowo.
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Upragniona niunia wrote:
    Hej ja mam macice podwójna. Stąd pewność bo mam 2szyjki przegrodę w pochwie.
    A nie proponują zabiegu ? Czy to nie ma wpływu na starania ?

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pink_panther wrote:
    hej witam wszystkich forumowiczów:) Poszukuje historii podobnych do mojej, mam nadzieję że znajdę wśród Was wsparcie i cenne porady.
    Mam 32 lata i pięć lat temu po raz pierwszy zostałam mamą. Starania krótkie, zaszłąm bez żadnego problemu. Na początku ciąży okazało się że mam macicę dwurożną z przegrodą. Na początku brałam jakiś leki, których nazwy nie pamiętam a Pani doktor stwierdziła że nie wie jak się skończy moja ciąża. Urodziłam w 38 tygodniu przez cc- zaczęły się sączyć wody płodowe. Teraz staramy się o kolejne dziecko pół roku bez efektu. Zaczęłam się zastanawiać czy to nie przez moją wadę macicy. W najbliższym czasie odwiedzę ginekologa i zobaczę co zaleci ale póki co poszukuję kobiet z historą podobną do mojej, napiszcie jak to jest lub było u Was?

Hej, ja rowniez mam przegrode. dowiedzialam sie przypadkowo, musialam zmienic lekarza i wybralam jednego ponoc autorytet tu u nas :) wykonujac usg stwierdzil przegrode, jednak nie byl w stanie powiedziec w jakim stopniu macica jest podzielona ( do tego trzeba jakiegos innego badania) Kazal sie nie przejmowac bo to nie zawsze musi byc problemem przy ciazy.Moze ale nie musi. My z mezem po latach nieuwazania i czekania az ciaza sama sie zdarzy bierzemy sprawde w swoje rece bo czas leci a ciaza sie jeszcze "nie zdarzyla". niewiem czy to z powodu przegrody. Troche o tym mysle ale chce zaufac lekarzowi, bedziemy sie starac i zobaczymy jak bedzie

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • miamia Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pink_panther wrote:
    Jeśli w pierwszą ciążę zaszłaś bez problemu to przegroda nie jest tu winna

• miamia Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam przegrodę i od 2 lat się staramy o dziecko i nic. Moja przegroda jest duża i lekarz twierdzi że w tym przypadku może utrudniać. Jestem po usunięciu, ale zamiast lepiej jest gorzej bo pojawiło się dużo zrostów a przecięta przegroda zarosła z powrotem.

• Kasia2345 Nowa

Wysłany: 11 lutego 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam ten sam problem. Nie mogę zajść w ciąże z powodu przegrody macicy. Miałam mieć zabieg histeroskopii usunięcia przegrody ale teraz lekarze skłaniają się co do operacji. Proszę napiszcie jakie wy zabiegi przwchodziłyście na usunięcie i jakich specjalistòw polecacie. Nie ukrywam że dla mnie operacja jest ostatecznością i chciałabym najpierw spróbować innych metod.

• Marzena1991 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia2345 wrote:
    Dziewczyny mam ten sam problem. Nie mogę zajść w ciąże z powodu przegrody macicy. Miałam mieć zabieg histeroskopii usunięcia przegrody ale teraz lekarze skłaniają się co do operacji. Proszę napiszcie jakie wy zabiegi przwchodziłyście na usunięcie i jakich specjalistòw polecacie. Nie ukrywam że dla mnie operacja jest ostatecznością i chciałabym najpierw spróbować innych metod.
    Ja miałam usuwana przegrode ale nie udało mi się naturalnie zajść w ciąże tylko dzięki ivf

przegroda macicy :(

11.02.2017r. 1 IUI :( 15.03.3017r 2 IUI :( 14.04.2017r 3 iui :(
    1 ivf :10dpt bhcg 92,64, 12dpt bhcg

LENKA 28.10.2018r 3170 55 cm
    LIWIA 25.12.2020r 3640 59 cm
  • Kasia2345 Nowa

Wysłany: 13 lutego 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak po histeroskopii moja przegroda okazała się macicą dwurożną. Ilu z was udało się z tym problemem zajść i urodzić zdrowego bobasa ? Zastanawiam się czy skłaniać się co do operacji metroplastyki macicy czy próbować zajść z tą moją dwurożną ( obecnie staramy się 1,5 roku). Jakie są wasze doświadczenia i czy możecie polecić specjalistę od wad wrodzonych macicy ?

• AnA2019 Debiutantka

Wysłany: 5 września 2019, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, miałam bardzo duża przegrodę dzielącą macie praktycznie na pół. Nie miałabym szansy donosić ciąży ponieważ było bardzo duże ryzyko poronienia lub porodu przedwczesnego. Pierwsza ciążę poroniłam właśnie z tego powodu. Dlatego po długich przemyśleniach i wahaniach zdecydowałam się na jej usunięcie. Pierwszy zabieg na NFZ się nie powiódł, dlatego trafiłam do dr Ludwina z Krakowa, który usunął mi całą przegrodę. Po pół roku od ostatniego zabiegu zaszłam w ciążę, która przebiegała bez żadnych problemów, cały czas byłam aktywna, nie musiałam leżeć i donosiłam do 39 tyg. Gdyby nie ta operacja u dr L. nie mogłabym mieć dziecka, dlatego nie żałuję bo to była najlepsza decyzja:)

• Ewon775 Nowa

Wysłany: 6 września 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedy Wam wykryli tą przegrodę? Nie jest to od razu widoczne na USG?

• AnA2019 Debiutantka

Wysłany: 7 września 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz zobaczył na usg że coś jest nie tak i wysłał mnie na histeroskopie czyli miałam rentgen z kontrastem i tam wyszło że jest przegroda, ale on to zdiagnozowal wtedy jako macica dwurozna której się nie operuje. Dopiero inny lekarz dopatrzyl się że to przegroda i zalecił usunięcie. Do dr Ludwina pojechałam żeby ostatecznie określił co to za wada i on zrobił badanie SIS i potwierdził przegrodę.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ