X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Majowe fasolki, majowe groszki, majowe testowanie
Odpowiedz

Majowe fasolki, majowe groszki, majowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • kasiatoja Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Ja nie wytrzymałam i zrobiłam dziś betę.
    Zmusiło mnie do tego moje złe samopoczucie, ale tak jak podejrzewałam, było one spowodowane luteiną, którą to brałam po raz pierwszy w życiu ...
    Tak więc beta <2, progesteron 13,86 ng/ml...

Myślicie, że powinnam odstawić już lutkę? Ginka kazała mi brać do 33 dc, zrobić test i odstawić jeśli wyjdzie negatywny, ale ja mam cykle 26 dniowe i nie chciałabym sobie ich wydłużać...

211042976e.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiu jutro test, to się okaże ;)

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • Brawurka84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki,czy wy się znacie na normach progesteronu i estradiolu,po owulacji?Bo progesteron mam ładny-18,z resztą w każdym miesiącu mam ładny. Za to estradiol 7dpo:93. To norma co do fazy lutealnej (normy dla tej fazy to:43,8-211).Ale coś mi się kojarzy,że prawidłowo przebyta owulacja jest jak jest w 7dpo około 100-150 jednostek?
    będę wdzięczna z pomoc,bo już się załamałam,że po prostu nie miewam owulacji :-(
    Nic z tego nie rozumiem,nie wiem dlaczego tak się dzieje...tak dobrze i od razu zachodziłam w poprzednie ciąże,jeszcze przecież nie tak dawno,bo w lipcu,a tu bach takie coś :-(
    Czy któraś z Was może wie jak się "podlecza" estradiol?
    Kurcze,intuicja mnie nie zawiodła,czułam,że coś jest nie tak,dlatego tak drążyłam temat swoich hormonów..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2014, 16:55

f2w36vgcw27bl5wp.png
    Tymek- mój trzyletni Skarb
    Aniołek Matylda - 06.10.2013 (13tc)
    Aniołek - 20.07.2014 (6tc)
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Kasia wejdz jeszcze w udostepnij wykres i kliknij sobie wykresy na tablicy i udostepnij dla wszystkich :) Bedziemy mogly Cie podgladac nie tylko z forum :)

A u mnie nadal sutki takie napuchniete i bola..niech to bedzie dobry objaw! grrr.gif
    mnie też! mam takie napuchnięte, że szok..
    należę do tych co sutki stoją - śmiesznie brzmi ale serio :D
    a tu zakrywa 2/3 sutka ta obwódka.. i zmienia ona kolor, albo mi już na oczy padło, była różowa a teraz sinieje.. razem z sutkiem.

Daisy lubi tę wiadomość

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiatoja wrote:
    Zmusiło mnie do tego moje złe samopoczucie, ale tak jak podejrzewałam, było one spowodowane luteiną, którą to brałam po raz pierwszy w życiu ...

Myślicie, że powinnam odstawić już lutkę? Ginka kazała mi brać do 33 dc, zrobić test i odstawić jeśli wyjdzie negatywny, ale ja mam cykle 26 dniowe i nie chciałabym sobie ich wydłużać...
    nie wiem kochana, ale chyba jednorazowe wydłużenie to nic się nie stanie, a znów jakbyś była w ciązy to gwałtowne odstawienie może zaszkodzić :(

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawurka - wiesz te normy sa dosc szerokie - przyjmuje sie ze ponizej 100 E ciaza sie nie utrzyma i obumrze. Ale wiesz jak jest, naprawde rozne cuda sie dzieja!

Jezeli chodzi o Twoj niski poziom E 7dpo - nie powiedzialabym by byl az tak niski, ale poziom E w II fazie cyklu ma swoj poczatek w I fazie cyklu. Najlepiej te wyniki interpretowac razem z usg w 7dpo (swoja droga to mnie czeka w czwartek..). Po owulacji cialko zolte wydziela wlasnie estradiol i progesteron, zbyt niski poziom ktoregokolwiek moze swiadczyc o jego niedomodze. Gin moglby Ci zapodac jakies zastrzyki np z Choragonem? Niestety ja nie uzywalam i nie powiem jakie skutki to ma. Moze ktora z Was cos wie na ten temat?
    Zbadaj sobie E i LH w pierwszej fazie, okolo owulacji i juz bedzie wiadomo, czy cos jest 'nie halo'. A moze bromergon Ci pomoze? Moze AMH sobie sprawdz? To rezerwa jajnikowa.
    Jak na moje oko to owulkę masz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2014, 17:05

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiatoja wrote:

Ja bym sie jeszcze wstrzymala i powtorzyla bete 14 dnia brania lutki. Spokojnie mozesz ja brac 14 dni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mamnniski progesteron tan miłam w tej 1 ciaży 7.5 nafaszerowali mnie luteina zazywalam 6 tabletek dziennie moze cos to dalo cykl skrócił mi sie z 32 dni do 28

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 4 do 6 tabletek dzinnie przez 3 tygodnie

• Brawurka84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy:ja w tym cyklu badałam lh,fsh w 2 albo 3 dniu cyklu,bo tak mi kazał ginekolog i wszystko wyszło ładnie.W poprzednich cyklach badałam też progesteron i prolaktynę,wyniki też ładne. Endometrium w fazie owulacyjnej też wręcz idealne.
    Dwie doby przed owulacją:lh wyszło 26,czyli podobno ładnie oraz estradiol-156. W dniu owulacji też badałam lh i estradiol i on już spadł,ale to było już po owulacji chwilę i wynik był już jak na fazę lutealną,bo 66.
    Ja już nic z tego nie rozumiem :-(

f2w36vgcw27bl5wp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2014, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gin mi pow że jak zobacze 2 kreski od razu 2x2 tabl luteiny od razu od pozytywnego testu myłsicie ze jak wtedy tyle ich przyjełam wzrósł mi progesteron no cykle mi sie skróciły

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia * wrote:
    gin mi pow że jak zobacze 2 kreski od razu 2x2 tabl luteiny od razu od pozytywnego testu myłsicie ze jak wtedy tyle ich przyjełam wzrósł mi progesteron no cykle mi sie skróciły
    ja tez bralam taka dawkę wczesniej, ale zabraknie mi lutki do nastepnej wizyty to z dwojga złego lepiej zmniejszyc dawke niz odstawic, i biorę teraz 2x1.. mam nadzieje ze to nie zaszkodzi jakby co.

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawurka84 wrote:
    Daisy:ja w tym cyklu badałam lh,fsh w 2 albo 3 dniu cyklu,bo tak mi kazał ginekolog i wszystko wyszło ładnie.W poprzednich cyklach badałam też progesteron i prolaktynę,wyniki też ładne. Endometrium w fazie owulacyjnej też wręcz idealne.
    Dwie doby przed owulacją:lh wyszło 26,czyli podobno ładnie oraz estradiol-156. W dniu owulacji też badałam lh i estradiol i on już spadł,ale to było już po owulacji chwilę i wynik był już jak na fazę lutealną,bo 66.
    Ja już nic z tego nie rozumiem :-(

A jaki mialas E w dniu owulki? Dojrzaly pecherzyk to powyzej 200 dopiero peka. Ja np w tym cykl u mialam E 358, lh 20. A LUFa masz wykluczonego? Robilas monitoring ze wiesz ze bylo po owu? Moze masz jakas niedomoge faktycznie i prg rozwiaze ten problem? A badalas prg w owu?
    Bo jezeli ten spadek E byl az taki ze na drugi dzien rano juz byl w fl, a nie byl powyzej 200 w owu, to moze byl jakis plaski? Moze sie zapadł? Jak nie pekl to widac by bylo go na usg bo sie zrobil mala torbielka ktora zniknie wraz z @.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2014, 17:18

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy nasza encyklopedia <3 :D

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mizzelka wrote:
    Daisy nasza encyklopedia <3 :D

Ty sie smiej ze mnie hahaha. Ja encyklopedia mowie Ci, ze jestes w ciazy. Powtorz w koncu ten test! <3

mizzelka lubi tę wiadomość

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia * wrote:
    ja tez mamnniski progesteron tan miłam w tej 1 ciaży 7.5 nafaszerowali mnie luteina zazywalam 6 tabletek dziennie moze cos to dalo cykl skrócił mi sie z 32 dni do 28

Ja w pierwszej ciazy przez niezle brazowe plamienia miedzy 2/3 msc to bralam 3x4 lutke. Az smierdzialam progesteronem :D

• Brawurka84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie tylko raz czy dwa razy miałam monitoring i to niepełny,bo niewiadomo czy pęcherzyk pęka.Wiem tylko,że po poronieniu miałam robione dwa usg gin.akurat w dniach po owulacji i była widoczna owulacja-tak stwierdził ginekolog,że akurat jestem tuż po owulacji.
    Nie badałam w dniu owulacji estradiolu,tylko dwa dni przed,bo nawet nie wiedziałam kiedy ona wystąpi dokładnie,tzn.czy w 14 czy w 15 cyklu.Więc zrobiłam na wszelki wypadek w 13 dc.
    Progesteron badam tylko po owu-tzn.4-5 dni po teście owulacyjnym dodatnim,tzn.11-12 dni po takim teście
    Szkoda,że mój lekarz w Invicie ma tak zajęte terminy aż do 20-25 maja echh,bo już wtedy będę w połowie następnego cyklu :-(
    W tym miesiącu planuję już zrobić pełny monitoring-tylko nie wiem czy,żeby sprawdzić,że była owulacja to max.ile dni po domniemanej owu mam się zgłosić też na monitoring?musi być na drugi dzień,czy mogą być np.dwa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2014, 17:27

f2w36vgcw27bl5wp.png
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Ty sie smiej ze mnie hahaha. Ja encyklopedia mowie Ci, ze jestes w ciazy. Powtorz w koncu ten test! <3
    hahha! weź... bo jeszcze teraz zrobie :DD z tego stresu :D

Daisy lubi tę wiadomość

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz ja ide 7 dpo. Moja gin (tez invicta) twierdzi ze nie ma co sprawdzac wczesniej, no chyba ze sie szykujesz do IUI lub przyjmujesz pregnyl. A tak od razu sprawdzi co tam slychac i wlasnie z E i PRG i USG ustali co tam sie wydarzylo, czy peklo i czy jest szansa na zagniezdzenie (endo). Mysle ze poki nie ma @ to mozesz smialo isc. Nawet do innego gina idz, przeciez wpisza Cię na pewno na wizyte, to tylko usg, a dla nich kasa jednak.
    Na upartego mozesz robic monitoring codziennie od jakiegos tam dc no co 2 dni i potem codziennie. To samo z hormonami, wtedy wszystko widac jak na dloni. I skoro chcesz tak pilnie monitorowac to pewnie nie przegapisz momentu owulki. Jak Ci gin powie ze powinno dzis peknac, to na drugi dzien powinno juz byc po i usg to pokaze. Ja zamierzam w przyszlym cyklu tak robic, jesli ten okaze sie nieowocny. Bede tak dlugo siedziec na fotelu w nastepnym miesiacu, az k**** zajde w ciaze i juz.

mizzelka, Brawurka84 lubią tę wiadomość

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 maja 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mizzelka wrote:
    hahha! weź... bo jeszcze teraz zrobie :DD z tego stresu :D

No wez powtorz! I koniecznie pokaz zdjecie! Przeciez na pewno w ciazy jestes skoro juz wczoraj wyszedl Ci plusik :)

mizzelka lubi tę wiadomość

‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ