🔥Marcujemy się jak kotki 🐈, w grudniu 🎄 będzie maluch słodki 👶🍭
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelka93 wrote:Jamini, bardzo mi przykro, że znów masz czekać. Niepewnosc jest najgorsza ;( coś się tam dzieje, mam nadzieję że pójdzie to w dobrym kierunku.
Z tą beta to mam nadzieję, że to nieprawda bo u mnie bety słabe i też żyje z wizyty na wizytę w stresie.
Co do serduszka w 5+5 to nie zgadzam się że to graniczny czas. To czas gdzie serduszko ma prawo dopiero się pojawiać a często go wtedy jeszcze nie ma.
Całkiem nie rozumiem takiej różnicy 2 tyg, tym bardziej ze ciąża gdzieś tam się rozwija, dziwne to strasznie, bo jak rozumiem ze pęcherzyk ciążowy i zoltkowy rośnie a zarodka nie ma szczególnie podobno przy braniu progesteronu, tak tu pojawił się zarodek 🤷♀️ -
JaMiNi wrote:Ale u ciebie maluch pięknie rośnie 🙂 No nic zobaczę jak będzie wygladac usg na kolejnej wizycie czy nasz kropek urośnie.
Całkiem nie rozumiem takiej różnicy 2 tyg, tym bardziej ze ciąża gdzieś tam się rozwija, dziwne to strasznie, bo jak rozumiem ze pęcherzyk ciążowy i zoltkowy rośnie a zarodka nie ma szczególnie podobno przy braniu progesteronu, tak tu pojawił się zarodek 🤷♀️ -
Angelka93 wrote:Mi przychodzi do głowy jeszcze podwójna owulacja, i że ta dzidzia jest z tej drugiej.
-
JaMiNi współczuję Ci tego stresu😔 będę trzymać kciuki za betę. Jeśli zarodek się zmienia to znaczy że się rozwija, nadal wierzę w pozytywne zakończenie❤️ postaraj się zająć czymś myśli i zobaczymy co przyniesie poniedziałkowa beta. Jak na pierwszym usg nie było widać serduszka to lekarka powiedziała że nawet do 10tc🙄 nie wiem co miała na myśli, swój sprzęt w tej przychodni czy późne owulacje w stosunku do om 🤷♀️ zakładając że ciąża się rozwija i Kropek ma 2,5mm to jeszcze za wcześnie na serduszko.
-
Myśle ze do poniedziałku kropek musi trochę urosnąć, trochę mnie coś podbrzusze pobolewa jak na okres ale nie schizuje wiem ze to normalne nospe wezme i tyle 🤷♀️ już na nic nie mam wpływu biorę duphaston luteinę i czekam
-
JaMiNi wrote:Wiecie to co mówią lekarze a co czytam to dwie różne bajki mi dzisiaj lekarka powiedziała ze 5+5 to graniczny czas na serce a ja czytałam ze do 6mm, tak jak z beta, ale mam tez ten dylemat ze nawet jak się pojawi serducho a ta ciąża tak wolno się rozwija nie będzie to znaczyło ze z maluchem coś nie tak 😩
Nie wiem jaki to może mieć wpływ na wysoka bete i szybki test pozytywny ale brałam aromek w tym cyklu 🤷♀️
5+5 absolutnie sie nie zgodzę, bo ja byłam 6+3 i lekarz powiedzial mi, ze mam przyjść za tydzien, bo powinno byc serduszko. Ze najszybciej widać serudszko przy 4mm, ale przecież sporo dziewczyn mialo seruszko nawet i w 9 tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 10:59
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Jamini wedle mnie równie dobrze owu mogla być koło 13 marca np przy założeniu oczywiście że masz w miarę regularne cykle. Także nie sugeruj się tym bo lekarze przeważnie biorą pod uwagę wiek ciąży po usg a nie po om. Nie stresuj się kochana tak jak dziewczyny mówią kropek rośnie i za jakiś czas zobaczysz serduszko ja sama zobaczyłam 7+6 także nie ma reguły. A lekarzami się nie przejmuj bo oni wszystkiego nie mówią.
Edit u mnie 5+6 był pęcherzyk ciążowy i nie było serduszka gin nic nie mówiła że to jakiś czas graniczny. Jamini to usg jest adekwatne do wieku ciąży i nie ma sie czym przejmować ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 09:49
-
Poki zarodek będzie rosnąć to oczywiście żadnych leków nie odstawię i poczekam mam nadzieje ze w poniedziałek będzie większy i uda mi się wybłagac w recepcji żeby mnie wcisnęli na wizytę piatek/sobotę żeby zrobić kolejne na tym samym sprzęcie. Teoretycznie zarodek powinien rosnąć 1mm na dobę, ale w czwartek u jednego lekarza 2,1 mm a w piątek u innego 2,5 mm🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 10:05
-
nick nieaktualnyJamini trzymamy kciuki dalej za maluszka!
Jak się czujecie dziewczyny? Ja dziś poczułam jakiś przypływ energii z rana i zabrałam się za sprzatanie mieszkania 😮 Mam wrażenie, że jakby mniej się już męczę. Moze to dlatego, ze jutro zaczynam juz 12 tydzien? Planujemy dziś spacer nad Wisłą, trzeba korzystać póki jest słońce. Miłego weekendu dziewczyny !☀️Elenaa lubi tę wiadomość
-
JaMiNi wrote:Poki zarodek będzie rosnąć to oczywiście żadnych leków nie odstawię i poczekam mam nadzieje ze w poniedziałek będzie większy i uda mi się wybłagac w recepcji żeby mnie wcisnęli na wizytę piatek/sobotę żeby zrobić kolejne na tym samym sprzęcie. Teoretycznie zarodek powinien rosnąć 1mm na dobę, ale w czwartek u jednego lekarza 2,1 mm a w piątek u innego 2,5 mm🤷♀️
Ale przy mm łatwo sie pomylic, tak samo jak pomiar u innego lekarza.
Ja Ci dla przykładu podam, jak lezalam ze skracajaca sie szyjka to podczas jednego dnia i 5 lekarzy, moja szyjka miala od 17mm do 25mm, a to spora różnica. Dlatego na wczesnym etapie tak ważny jest - ten sam sprzęt, ten sam lekarz.
Będąc w poniedziałek na wizycie, moj zarodek mial 2,7mm i moj lekarz powiedział wlasnie, ze najwcześniej 4mm, zeby bylo widać serduszko (a ja bylam 6+3).
To trudne, bo musisz czekać, ale ja uważam, ze warto.
PS. Masz ewentualnie jakiegoś innego lekarza prywatnie? Skad jesteś?Hashimoto + GB.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
JaMiNi a zrobiłaś betę?
Ja ogólnie też nie trzymam się sztywno tych "granic" kiedy powinna być uwidoczniona czynność serca na usg ale mój doktorek mówił że przy wartości 17000 wzwyż serduszko musi być.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 18:48
👱♀️31l 👱♂️30l
21.10.2016 Bartosz 👶
23.12.2022 Miłosz 👼 poronienie septyczne 7tc 💔 (brak wad genetycznych)
24.03.2023 ⏸️ 15/16dpo hcg 206,6 🥹
29.03 hcg 3354,4 przyrost 205%
03.04 5w3d pęcherzyk ciążowy 1,07cm x 0,31cm z zarodkiem 🌈
26.05 prenatalne 13w5d 7,8cm dziewczynki 🌸 - ryzyka niskie 🥰
18.07 połówkowe 21w2d 409g zdrowej księżniczki 💝
12.09 III prenatalne 29w0d 1,4kg dziewczynki 🩷
11.11.2023 godz. 11:11 Lilianka 2800g 52cm 🥰 37tc
-
Mam tez drugiego ale ten odrazu spisał na straty mam wysłać wyniki bety to napisze czy leki odstawiać, jestem z Podkarpacia z miasta które zasłynęło z pomocy od czasu wojny, zadupie🫣
-
Arieen wrote:Jamini trzymamy kciuki dalej za maluszka!
Jak się czujecie dziewczyny? Ja dziś poczułam jakiś przypływ energii z rana i zabrałam się za sprzatanie mieszkania 😮 Mam wrażenie, że jakby mniej się już męczę. Moze to dlatego, ze jutro zaczynam juz 12 tydzien? Planujemy dziś spacer nad Wisłą, trzeba korzystać póki jest słońce. Miłego weekendu dziewczyny !☀️
Swoja droga dziewczyny zauważyłam dzisiaj że zaczyna się pojawiać u mnie ta linea (?) No i tez zaczęły rosnąć włoski wzdłuż 🙈 mówiłam o tym mojej mamie i powiedziała że ona też tak miała, troche to dla mnie fujfuj No bo włosy na brzuchu? 🤣 No i jak tak sobie pomacam delikatnie w dole brzucha to czuje takie twarde wybrzuszenie 😌 -
Jamini, czysto teoretycznie, ale rozejrzalabym sie za lekarzem moze gdzieś dalej. 😊Hashimoto + GB.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
nick nieaktualnyElenaa wrote:Ja tez się lepiej czuje od kilku dni, już nie śpię w dzień a wcześniej drzemka musiała być nie było innej opcji ale moze to tez zasługa pogody bo u mnie właśnie od kilku dni piękne słońce i aż się chce wyjść z domu.
Swoja droga dziewczyny zauważyłam dzisiaj że zaczyna się pojawiać u mnie ta linea (?) No i tez zaczęły rosnąć włoski wzdłuż 🙈 mówiłam o tym mojej mamie i powiedziała że ona też tak miała, troche to dla mnie fujfuj No bo włosy na brzuchu? 🤣 No i jak tak sobie pomacam delikatnie w dole brzucha to czuje takie twarde wybrzuszenie 😌 -
Cześć dziewczyny! ☀️ staram się was stale podczytywać, ale ostatnie dni mnie mocno przeciążyły - dużo pracy i zbliżająca się rodzinna impreza wypompowały mnie z energii 🫣
Wszystkim gratuluje udanych wizyt i cieszę się razem z wami! ♥️
JaMiNi dużo myślę o tobie i twojej niełatwej sytuacji. Bardzo mocno trzymam kciuki, żeby twoja historia potoczyła się jak najlepiej 🤞♥️ -
Jamini, czyli miałaś om tylko dwa dni przede mną. Ja miałam owulację 12 marca, ale równie dobrze mogłam mieć tydzień później. Wiem, że dyskusje z lekarzami nie są łatwe, ale dopóki będzie rosnąć zarodek, nie będą skreślać tej ciąży.
Z tym wzrostem 1 mm na dzień też nie jestem pewna, czy tak to zadziała. Moim zdaniem między piątkiem wieczorem a poniedziałkiem nie będzie aż tak dużej różnicy. Lepiej byłoby umówić USG tydzień później i dać kropkowi czas. Ale wiem, co lekarz, to inne podejście.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 13:49
27.03 - pierwsze dwie kreski
3.04 - beta HCG 1549
5.04 - beta HCG 3365 (+117,2%)
6.04 - pierwsze USG: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
20.04 - 1.17 cm człowieczka z
15.05 - 3.77 cm ludzika machającego rączkami
25.05 - I prenatalne: 5.8 cm bobasa z niskimi ryzykami
28.07 - II prenatalne: 402 g energicznej dziewczynki 💗
2.10 - 1774 g panienki 💞
19.11 - 3100 g szczęścia 💗 -
Jest też taki kalkulator, gdzie można wpisać wielkość zarodka i pokazuje tydzień + dzień. Jest pod tym linkiem: http://twoja-ciaza.com.pl/kalkulatory/wiek-plodu-crl.php
U mnie się sprawdza. Działa tylko dla pierwszego trymestru, ale możesz zobaczyć, jakiego rozmiaru się spodziewać.
Edit. Jest jeszcze taka tabela wielkości zarodka:
CRL w 5. tygodniu ciąży: 2 mm.
CRL w 6. tygodniu ciąży: 4 mm.
CRL w 7. tygodniu ciąży: 7-13 mm.
CRL w 8. tygodniu ciąży: 14-20 mm.
CRL w 9. tygodniu ciąży: 20-30 mm.
CRL w 10. tygodniu ciąży: 31-42 mm.
CRL w 11. tygodniu ciąży: ~50 mm.
CRL w 12. tygodniu ciąży: ~60 mm.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 13:59
Księgowa, Bella_89 lubią tę wiadomość
27.03 - pierwsze dwie kreski
3.04 - beta HCG 1549
5.04 - beta HCG 3365 (+117,2%)
6.04 - pierwsze USG: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
20.04 - 1.17 cm człowieczka z
15.05 - 3.77 cm ludzika machającego rączkami
25.05 - I prenatalne: 5.8 cm bobasa z niskimi ryzykami
28.07 - II prenatalne: 402 g energicznej dziewczynki 💗
2.10 - 1774 g panienki 💞
19.11 - 3100 g szczęścia 💗 -
JaMiNi wrote:Ja już sama nie wiem jak na to patrzeć wg om dzisiaj powinnam mieć 8+0
Tak bete dzisiaj zrobilam
Ja bym sie nie sugerowała OM. Bo tak naprawdę bardzo rzadko zdarza sie, ze ciaza jest rowna OM. Trzeba miec mega regualrne cykle j osu w 14dc.Hashimoto + GB.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1)