Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Młode staraczki
Odpowiedz

Młode staraczki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Rybka13 Debiutantka

Wysłany: 15 listopada, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Ej, ale wiesz że w 7dc niee musisz mieć jeszcze pęcherzyka dominującego? Czy byłaś na monitoringu ZANIM zaczęłaś brać dupka w ciemno w 13dc? Jeśli bierzesz w ciemno dupka od 13dc i oceniacie to czy będzie owulacja w 7dc to trochę się nie dziwię, że jej nie ma. Możesz równie dobrze mieć owulację w 14-17-20dc i w ten sposób ona nie ma szans przyjść, bo zażywasz duphaston na wywołanie krwawienia.
    Lekarz kazał mi brać od 11-13 dnia cyklu przez 10 dni i odstawić, żeby wyregulować okres. Miałam cykle po 40-60 dni, podejrzenie PCOS. Byłam w 7 DC, bo w ostatnim cyklu przyszła około 4 DC, więc kazał przyjść wcześniej 🤔 na następny monitoring idę do innego lekarza, więc zapytam dokładniej co i jak 😊

• grazka0022 Autorytet

Wysłany: 15 listopada, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 25 lat, partner 26 lat.. Staramy się od marca. Nastawienie? Co miesiąc inne szczerze mówiąc, raz mam wszystkiego dość, raz się pozytywnie nastawiam. U nas kiepskie wyniki nasienia, ja mam IO. No wesoło nie jest :D

Rybka13 lubi tę wiadomość

Start starania: Marzec 2024

8 cs - przerwa do lutego
    5 cykli naturalnych ❌
    2 cykle stymulowane Clo + duphaston ❌
    Luty 2025 - prawdopodobnie IUI

👩25 lat
    👨26 lat
    🐶3 lata

✨Euthyrox 25 + Glucophage

"Jeśli przechodzisz przez piekło, nie zatrzymuj się"
  • Aurelka98 Nowa

Wysłany: 15 listopada, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klekotka wrote:
    Dziewczyny a suplementujecie wszystko co sie da nawet jesli nie macie jakiś specjalnych zalecen od lekarza?

Ja na ten moment zazywam mace, inofolic combi, olej z wiesiolka, selen, cynk, wit c, wit d 2000, l-arginine, omege 3. Pije ziola ojca sroki, ale tylko do owulacji. Dopiero drugi miesiac.

Wertowalam forum wydłuż i wszerz i wiem ze tez polecaja dong quai i nac 🙈

Szczerze mówiąc wydaje mi się, że to nie ma sensu. Ja biorę Pregne plus, do tego niepokalanka, teraz będę też brać inofem i pić te zioła. Mój ma suple z Pregny on do tego kwasy omega i tyle. Myślałam, że jesteśmy młodzi, zdrowi i bezproblemowi 😛 czas pokaże czy miałam rację. Zacznę szaleć z dietą i innymi jak po pół roku dalej nie zajdę.

ona 26 l.
    3cs
    LH/FSH 0,6
    po LEEP, CIN2 HGSIL, HPV 16, ostatnie wyniki czyste
    torbiel krwotoczna w 2cs
    suple: pregna plus, Vitex, zioła o. Sroki, inofem
    on 28 l.
  • CrazyDaisy Znajoma

Wysłany: 15 listopada, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka13 wrote:
    Lekarz kazał mi brać od 11-13 dnia cyklu przez 10 dni i odstawić, żeby wyregulować okres. Miałam cykle po 40-60 dni, podejrzenie PCOS. Byłam w 7 DC, bo w ostatnim cyklu przyszła około 4 DC, więc kazał przyjść wcześniej 🤔 na następny monitoring idę do innego lekarza, więc zapytam dokładniej co i jak 😊

Dołączam do wątku. Ja 28 lat, Mąż 31, staramy się już 1,5 roku. Pcos I Endometrioza.

Tak jak dziewczyny pisały, jeśli weźmiesz duphaston przed owu to sobie ją zablokujesz. Ale może po prostu potrzebujesz pierwszego cyklu z progesteronem (nawet bez owu), żeby się od czegoś odbić i wystartować pierwszy zdrowy cykl po progesteronie.
    Ja wywołuję wojnę duphastonowi bo uważam to za szkodliwy lek, który nie jest nawet progesteronem i się za szybko wypłukuje z organizmu. (Ja mialam po nim plamienia i za szybko miesiaczki dostawalam).Polecam cyclogest zamiast tego - naturalny progesteron w globulkach. Przy moim pcos dal spektakularny efekt na poprawie jakości kolejnych owulacji.

A i Creightona też polecam bardzo, dzieki temu jestem w stanie co do dnia rozpoznać kiedy mam owulacje na cyklu bez chodzenia na monitoringi. :)

U mnie było tak że miałam owulacje ale strasznie słaby progesteron więc nie dostawałam miesiaczki i cykle mi się przedłużały w nieksonczonosc. Teraz mam regularność zapewnioną przez lamette (x2 3-7 dc) + cyclogest od końca 3 dnia po owulacji przez 10 dni.

Dieta z niskim IG, inozytol, metformina czy suplementacja nie przyniosły mi tak spektakularnego efektu jak ten jeden cykl z cyclogestem podanym we właściwym momencie.

Pcos zdaje się mam ogarnięty, teraz jeszcze muszę ubić endometriozę (robie sono hsg z lipiodolem we wtorek) i pogrubić endometrium bo mam za cienkie. (Lekarz ma mi zapisać jakiś lek na to a w między czasie piję sok z aronii i wcinam orzechy brazylijskie xd)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada, 21:35

28 lat, PCOS, Endometrioza
    1,5 roku starań na liczniku
  • Valleria Debiutantka

Wysłany: 15 listopada, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 👋👋
    A co myślicie o luteinie? Dostałam od ginekologa. Kazał brać po owulacji przez 10 dni. Nie wiem, czego się spodziewać. Macie jakieś doświadczenia z nią? Gdzieś czytałam, że jest trochę lepsza niż Duphastan? 🤔
    CrazyDaisy ciekawe, co piszesz. Ja pierwszy raz słyszę o tym Cyclogeście.

Ja mam 27 lat, partner 32 lata ☺️ staramy się od marca. Dopiero teraz zaczynam drążyć w kierunku pomocy medycznej. Wstępnie planujemy IUI w lutym/ marcu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada, 22:16

Staramy się od 03.2024r.
    06.24 9tc 💔

* Endometrioza, IO, niedoczynność tarczycy
  • Pustynia Koleżanka

Wysłany: 15 listopada, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się podepnę do wątku (CrazyDaisy mnie tu ściągnęła swoim komentarzem <3), chociaż szczerze mówiąc ja za młodą staraczke się nie uważam 😂 Ale widzę, że są tu dziewczyny w moim wieku.
    Ja 29, mąż 33. Staramy się od maja 2024 (z pomocą lekarską).

U nas czynnik męski daje w dupe mocno póki co, dodatkowo u mnie PCOS i podejrzenie IO.
    Dieta na razie to odstawienie słodyczy i cukru dodawanego, odstawienie fastfoodow, wszelkich niezdrowych przekąsek, ograniczenie mięsa, zwiększenie spożycia kasz, białka pochodzenia roślinnego, zwiększenie spożywa warzyw i owoców. Do tego sporo buraków, szpinaku, czarnuszki. Mam ebooki od akademii płodności i jeszcze jakieś inne, ale dla mnie takie gotowanie z papierka jest katorgą, staram się to robić w miarę intuicyjnie.

Z suplementów ja Ovulomed Max (ze względu na dużą zawartość inozytolów) + NAC. Mąż Fertilman Plus, witamina D, witamina E, witamina C, NAC. Jedzie też już do nas olej z czarnuszki. Oczywiście zero używek i alkoholu.

Oprócz tego skusiłam się ostatnio na olej od Dr.Microbiome (z Instagrama :P). Piję go już jakiś czas i dla wszystkich z Was, które mają problem z bolesnymi miesiączkami - polecam! Ja może nie mam dramatu, zazwyczaj 1 dzień najtrudniejszy, ale tym razem byłam zaskoczona, że w ogóle okres już przyszedł, bo nie miałam totalnie żadnych skurczów, nic! Nie wiem czy to zasługa tego oleju, ale wiele dziewczyn pisało, że właśnie pomaga na bolesne miesiączki, więc myślę że może mieć to ze sobą związek. Ostrzegam jedynie, że nie jest tani.

Do tej pory miałam stymulowane cykle ze względu na PCOS: Lametta + duphaston. Owulacje były, ale ciąży brak. Obecnie ze względu na tragiczne wyniki męża stymulacja odstawiona, także to będzie pierwszy cykl bez żadnych wspomagaczy, ciekawe czy coś się poprawi czy znowu będą bezowulacyjne cykle 50dniowe 😬

Jeśli chodzi o nastawienie to na początku była trochę presja, ale raczej pozytywna, a teraz to już totalna padaka i zrezygnowanie :/ No i trochę strach, bo padło już od lekarzy hasło invitro. Dajemy sobie czas do końca roku na podratowanie wyników badań męża, jeśli wciąż będą złe, to moja ginekolog chce nas kwalifikować do procedury.

Pożyjemy, zobaczymy…

CrazyDaisy lubi tę wiadomość

• Valleria Debiutantka

Wysłany: 15 listopada, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pustynia też brałam wcześniej Ovulomed Max. Podobno lepsze są proporcje tych dwóch inozytoli 40:1. Szczególnie przy PCOS. Poza tym jest tam syntetyczna forma kwasu foliowego, której się już nie rekomenduje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada, 23:41

Staramy się od 03.2024r.
    06.24 9tc 💔

• Pustynia Koleżanka

Wysłany: 16 listopada, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valleria wrote:
    @Pustynia też brałam wcześniej Ovulomed Max. Podobno lepsze są proporcje tych dwóch inozytoli 40:1. Szczególnie przy PCOS. Poza tym jest tam syntetyczna forma kwasu foliowego, której się już nie rekomenduje!

Wow, nie wiedziałam! Dzięki za tę wiadomość! Szkoda, że kupiłam już dwa opakowania… 😂
    A polecasz coś innego? Ja zastanawiałam się jeszcze nad zestawem FertilMe Complex od HealthLabs (mają strasznie agresywny marketing, ale skład wygląda nawet nieźle https://www.healthlabs.care/pl/produkt/fertile-me-for-women )
    Przy ovulomedzie zostałam bo jako jedyny w miarę ruszył mi produkcję śluzu, wcześniej brałam MamaDHA + mio-inozytol osobno i nie było jakiś spektakularnych efektów.

Chętnie poczytam o Waszych poleceniach!

• Valleria Debiutantka

Wysłany: 16 listopada, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:
    Wow, nie wiedziałam! Dzięki za tę wiadomość! Szkoda, że kupiłam już dwa opakowania… 😂
    A polecasz coś innego? Ja zastanawiałam się jeszcze nad zestawem FertilMe Complex od HealthLabs (mają strasznie agresywny marketing, ale skład wygląda nawet nieźle https://www.healthlabs.care/pl/produkt/fertile-me-for-women )
    Przy ovulomedzie zostałam bo jako jedyny w miarę ruszył mi produkcję śluzu, wcześniej brałam MamaDHA + mio-inozytol osobno i nie było jakiś spektakularnych efektów.

Chyba większość dziewczyn stosuje Feritism. Na produkcję śluzu dodatkowo można wpłynąć pijąc zioła ojca sroki oraz przyjmując olej z wiesiołka do owulacji ☺️

Staramy się od 03.2024r.
    06.24 9tc 💔

• Bubu2024 Nowa

Wysłany: 16 listopada, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Ale super wątek, chętnie przysiądę na dłużej ☺️
    Staramy się od sierpnia 2023. Mi niedawno stuknęła 30, a mąż jest rok starszy.
    Też pracuję w korpo i niestety ostatni urlop nie wpłynął pozytywnie na test ciążowy 🤣

👧🏻30👦🏻31

Starania od 08.2023
    👧🏻
    03.2024 diagnoza endometriozy (torbiele endometrioidalne) i adenomiozy 🩸
    08.2024 Histeroskopia (elektroresekcja polipów endometrium) ❌
    09.2024 Badanie HSG ✅

👦🏻
    Morfologia 1% ❌
  • Aurelka98 Nowa

Wysłany: 20 listopada, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny myślicie, że jest sens robić badanie nasienia w ciemno na początku starań? Mój mąż od 3 lat ma pracę siedząca wiec tryb życia słaby, do tego jego dieta też pozostawia do życzenia... Dostaje suple, ale boję się, że nawet nie wiemy jaka jest jego sytuacja zdrowotna. 😆🥲

ona 26 l.
    3cs
    LH/FSH 0,6
    po LEEP, CIN2 HGSIL, HPV 16, ostatnie wyniki czyste
    torbiel krwotoczna w 2cs
    suple: pregna plus, Vitex, zioła o. Sroki, inofem
    on 28 l.
  • Klekotka Debiutantka

Wysłany: 20 listopada, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aurelka98 wrote:
    Dziewczyny myślicie, że jest sens robić badanie nasienia w ciemno na początku starań? Mój mąż od 3 lat ma pracę siedząca wiec tryb życia słaby, do tego jego dieta też pozostawia do życzenia... Dostaje suple, ale boję się, że nawet nie wiemy jaka jest jego sytuacja zdrowotna. 😆🥲

Myślę że warto, żeby wiedzieć po prostu na czym sie stoi.
    My robiliśmy badania po 3/4 miesiacach starań. Ja mimo regularnych miesiączek i żadnych większych problemów zdrowotnych nastulałam gin w Medicoverze, że staramy sie już ponad rok, inaczej nie przepisałaby skierowania na badania hormonalne. Większość chyba wyszła w normie, chociaz estradiol dolna granica, natomiast tsh wystrzelilo mi wysoko 3,75 i androstedion tez podwyzszony. Mąż robił badanie nasienia w klinice niepłodności i wyszlo 4% prawidłowych plemników, googlowalismy info i bylismy na poczatku w szoku ze teoretycznie to malo ale androlog powiedziala ze to jest dobry wynik w dzisiajszych czasach. Oczywiście pozostałe parametry tez trzeba przeanalizować liczbe plemnikow, ruchliwość itd.

• Ans16 Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 22 lata Mąż 27
    To nasz 4 cykl starań
    U nas ciężko bo mąż tylko na weekend w domu
    Na początku kontrolowałam w aplikacji kiedy dni plodne zaznaczałam kiedy stosunek
    Ten cykl przestałam i chyba lepiej mi psychicznie jak nie kontroluje tego

• CrazyDaisy Znajoma

Wysłany: 20 listopada, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pustynia wrote:

Pustynia ja polecam Prenacaps Ovi. Czysty skład inozytol i NAC i nie ma słodzików dodanych. Ja fertisimu nie mogłam przełknąć. Był za słodki i strasznie mi się gryzł z tą dietą z niskim IG.
    Prenacaps Ovi polecała na swoim IG Kasia Bednerska więc jej zaufałam co do jakości. Stosuję od sierpnia i dobrze się po nim czuję :)

28 lat, PCOS, Endometrioza
    1,5 roku starań na liczniku
  • Syśka13 Nowa

Wysłany: 20 listopada, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy mogę dołączyć? Mam 28 lat i staramy się 5 cykl. Nastawienie różnie - pozytywne w większość natomiast po zrobieniu testu czy jak przyjdzie @ lekka załamka. Ale do przodu wierzę, że w końcu się uda 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada, 22:09

Klekotka, Bubu2024, CrazyDaisy lubią tę wiadomość

• Ans16 Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syśka13 wrote:
    Hej dziewczyny czy mogę dołączyć? Mam 28 lat i staramy się 5 cykl. Nastawienie różnie - pozytywne w większość natomiast po zrobieniu testu czy jak przyjdzie @ lekka załamka. Ale do przodu wierzę, że w końcu się uda 🤞

Oczywiście, że możesz 😀

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ