Młode staraczki
-
WIADOMOŚĆ
-
Pustynia wrote:Trzymam kciuki mocno zatem!
U mnie dupa blada, byłam na monitoringu, 15 dzień cyklu, tylko drobne pierdółki, żadnego dominującego. No i chyba jakaś cysta, ale to pewnie sprawdzę już u swojej gin w połowie grudnia.
Przyjmowałaś Cyclogest? Mam jedno opakowanie w domu, zastanawiam się, czy nie zacząć brać za kilka dni, ale trochę boję się takiej „samowolki” 🤣
Dzięki Pustynia!
Tak, ja jestem od dwóch cykli na cyclogeście. Normalnie lekarze każą czekać z braniem progesteronu na po owulacji ale ja jak miałam jeszcze cykle gorszej jakości to miałam przyjmować jak owulacji nie było a minęły te około 16-20 dni cyklu bo lekarka twierdziła, że i tak już nic z tego nie będzie. Także nie wiem, czy Ci to doradzać czy nie.
Ja bym na Twoim miejscu pewnie wzięła, żeby nie czekać w nieskończoność i żeby poprawić sobie jakość przyszłego cyklu bo ten naturalny progesteron może dawać taki efekt.
Najlepiej jakbyś jednak skonsultowała się z lekarzem.
Pustynia lubi tę wiadomość
28 lat
1,5 roku starań
Diagnoza: PCOS i Endometrioza
Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność
Wcześniej - stymulacja lametta + duphaston - słabo rosnące pęcherzyki, LUF i plamienia lub szybszy okres po dupku
Od września 2024 leczenie w nurcie naprotechnologii:
Obserwacja cyklu Creigton
Lametta (3-7 dc)
Cyclogest - od 3 dnia po owulacji przez 10 dni -> efekt wow, brak plamień, poprawa jakości kolejnych cykli, śluzu, temperatur, samopoczucia i libido
Biopsja endometrium - czysto
MUCHa - czysto
Drożność jajowodów z lipidolem - zrobione w listopadzie, drożne, lipiodol rozlany tam gdzie trzeba
Od października eradykacja helicobactera który powodował duże niedobory witaminowe (antybiotyk +dietoterapia) -
CrazyDaisy wrote:Dzięki Pustynia!
Tak, ja jestem od dwóch cykli na cyclogeście. Normalnie lekarze każą czekać z braniem progesteronu na po owulacji ale ja jak miałam jeszcze cykle gorszej jakości to miałam przyjmować jak owulacji nie było a minęły te około 16-20 dni cyklu bo lekarka twierdziła, że i tak już nic z tego nie będzie. Także nie wiem, czy Ci to doradzać czy nie.
Ja bym na Twoim miejscu pewnie wzięła, żeby nie czekać w nieskończoność i żeby poprawić sobie jakość przyszłego cyklu bo ten naturalny progesteron może dawać taki efekt.
Najlepiej jakbyś jednak skonsultowała się z lekarzem.
No właśnie tak myślałam, doczekać minimum do 20-25 dnia cyklu, bo wtedy chyba tak czy siak już „po ptokach” i wziąć, żeby nie czekać w nieskończoność.
Ja jeszcze przed rozpoczęciem stymulacji sprawdzałam poziom progesteronu pod koniec cyklu (to był wtedy jakiś 35 dc) i wynik był bliski 0, więc mam podejrzenia, że coś z tym progesteronem może być nie tak.
A orientuje się może któraś z Was jaka jest różnica między progesteronem, a 17-OH progesteronem?
Miałam badany progesteron:
27 dc - <0,2 ng/ml
30 dc - <0,2 ng/ml
Finalnie ten cykl wtedy został „zakończony” duphastonem i trwał 42 dni
W kolejnym cyklu badałam 17-OH progesteron
3 dc - 0,8 ng/ml
Norma dla fazy folikularnej to niby 0,1-0,8 ng/ml
Myślicie, że ten wynik to zasługa Duphastonu, czy to coś zupełnie innego?
Pytam z ciekawości, bo mówimy tutaj o cyklach z kwietnia, od tego momentu już nie sprawdzałam progesteronu, bo wyszły inne sprawy 😂
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
do sprawdzenia ➡️ biopsja endometrium?
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
➡️ Styczeń 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -
Ja dalej obserwuje i mierzę, byłam na USG przedwczoraj , lekarz stwierdził, że owu powinna wypaść w okolicy kolejnego weekendu - cykle mam 35 dniowe więc czekam i czekam. Szczerze mówiąc ostatnio mieliśmy sajgon to i nawet serduszkować się nie chciało. Zobaczymy czy cokolwiek będzie z tego cyklu, bo dzisiaj rano temp 36.7, śluzu jak nie było płodnego tak dalej nie ma, testy LH ciągle lekko blade. Nie wiem czy temperatura z dupy wzrosła czy to wczesna owu... Chyba daje sobie spokój po tym cyklu z tymi obserwacjami i wszystkim bo mnie to męczy i zniechęca.ona 26 l.
3cs
LH/FSH 0,6
po LEEP, CIN2 HGSIL, HPV 16, ostatnie wyniki czyste
torbiel krwotoczna w 2cs
suple: pregna plus, Vitex, zioła o. Sroki, inofem
on 28 l. -
Hej dziewczyny,
Ja w oczekiwaniu na testowanie 🙈 dzień przewidywanej miesiączki to 06.12, jednak mam nadzieje ze nie przyjdzie i dostane prezent na Mikołaja w postaci dwoch ⏸️
Dzisiaj przy porannym siku mialam w śluzie minimalne kreseczki krwi. Moja pierwsza mysl ze to byc moze implantacja.
Aczkolwiek w ciagu ostatnich miesiwcy moj organizm zrobil mnie 2 razy w jajo i okolo 4 dni przed dniem spodziewanej miesiączki mialam plamienia w postaci brazowego i lekko różowego śluzu. Miesiaczka sie rozkrecila w przewidywanym dniu 😕 takze chyba nie bede sie nakrecac 🥲
W tym cyklu robilam tez testy owulacyjne z facelle, ale mialam w domu tylko 4, finalnie nie wykrylo mi piku w czwartek, owulacja miala byc w piatek 22.11. W ogole nie czulam jej jak zazwyczaj, jednak gine w piatek 29.11 mi potwierdzila na usg ze owulka byla 🧐👩🏻28
🧑🏻🦱32
💗 Starania od 07.2024
💊 L-arginina, Fertistin, magnez, olej z wiesiołka, wit D, omega 3, selen, cynk, wit. C, maca. -
Klekotka wrote:Hej dziewczyny,
Ja w oczekiwaniu na testowanie 🙈 dzień przewidywanej miesiączki to 06.12, jednak mam nadzieje ze nie przyjdzie i dostane prezent na Mikołaja w postaci dwoch ⏸️
Dzisiaj przy porannym siku mialam w śluzie minimalne kreseczki krwi. Moja pierwsza mysl ze to byc moze implantacja.
Aczkolwiek w ciagu ostatnich miesiwcy moj organizm zrobil mnie 2 razy w jajo i okolo 4 dni przed dniem spodziewanej miesiączki mialam plamienia w postaci brazowego i lekko różowego śluzu. Miesiaczka sie rozkrecila w przewidywanym dniu 😕 takze chyba nie bede sie nakrecac 🥲
W tym cyklu robilam tez testy owulacyjne z facelle, ale mialam w domu tylko 4, finalnie nie wykrylo mi piku w czwartek, owulacja miala byc w piatek 22.11. W ogole nie czulam jej jak zazwyczaj, jednak gine w piatek 29.11 mi potwierdzila na usg ze owulka byla 🧐
Miałam tak samo w poprzednim cyklu .. rozowe plamienie, którego nigdy nie miałam
Niestety okres przyszedł.
Ten cykl również nieudany mimo, że okres 9-11.12 ma być
Nie mam żadnych objawow przed okresem w postaci boku piersi gdzie zawsze bol występował -
Ja mam 30 lat, stuknęło w październiku. Mam skrajnie niskie AMH, więc czasu mało. 1 ciąża z lutego stracona w marcu. Potem 4 cs z 1 biochemem. 2 procedury in vitro, mieliśmy mieć transfer w grudniu, ale póki co zobaczyłam ⏸️
Pustynia lubi tę wiadomość
'94
AMH 0,29
MTHFR A1298 heterozygota
PAI-1 4G/5G heterozygota
kariotypy prawidłowe
niedoczynność tarczycy- pod kontrolą
18.02 ⏸️ naturalnie
27.03 poronienie zatrzymane 💔
👼 Miłosz trisomia 22
11.09 start stymulacji do procedury IVF w programie MZ
26.09 ET 4BB nieudany 💔
11.10 start drugiej stymulacji
26.10 mamy 1 zarodek 4AB
W oczekiwaniu na transfer na cyklu naturalnym… 12/24? Chyba trzeba będzie poczekać dłużej!
2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹 -
Dziewiarka wrote:Ja mam 30 lat, stuknęło w październiku. Mam skrajnie niskie AMH, więc czasu mało. 1 ciąża z lutego stracona w marcu. Potem 4 cs z 1 biochemem. 2 procedury in vitro, mieliśmy mieć transfer w grudniu, ale póki co zobaczyłam ⏸️
Brałaś jakieś leki ? Jakieś "wspomagacze'' -
Hejo wszystkim,
U mnie jednak plany z Cyclogestem odłożone, bo Staremu wyszedł paciorkowiec gr B w posiewie. Jutro ma konsultacje u androloga i spodziewam się, że oboje dostaniemy antybiotyk. Także szkoda by było nawet cyclogestu. Tak bym chciała żeby po przeleczeniu ta jego wysoka fragmentacja trochę spadła… 🥺 No ale nic, na razie udało mi się trochę wyluzować, więc ze spokojem do tego podchodzę.
U mnie 20 dc, zrobiłam dziś test owu, ale wyszedł bladzioch. Raz tylko się pojawił jakikolwiek śluz, a tak to lipa. Nie mam pojęcia czy to przed owu czy po, zobaczymy ile dni potrwa ten w pełni naturalny cykl.
Chyba już zamykamy ten rok pod kątem starań smutno, ale głowa do góry, nie poddajemy się ))
💃 '95 🕺'91
starania z pomocą medyczną od 05.2024
Ona:
PCOS ❌
podejrzenie IO ❌
histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
do sprawdzenia ➡️ biopsja endometrium?
On:
obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
morfologia 2% ❌
fragmentacja DNA plemników 40% ❌
hormony w normie ✅
posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌
➡️ Styczeń 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️) -