My się wciąż nie poddajemy 💪🏼 w lutym tulić Cię będziemy 👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Missi wrote:U nas w tamtym cyklu było w dniu podania zastrzyku z Ovitrelle na pęknięcie, dnia następnego i potem 2 dni później. I nic.
W pierwszej ciąży to nawet nie można było nazwać staraniami bo to było bez testów bez rozmyśleń i planowania. Pamiętam tylko że to było dwa dni pod rząd.
Dlatego ja jestem niemal pewna że gdybym odpuściła to bym zaszła moment. Tylko jak to zrobić.
Myślę, że teraz jest dobry czas na próby odpuszczenia bo jest lato, ładna pogoda - jakoś człowiek mam wrażenie ma więcej planów, więcej do robienia. Mysle, że im mniej czasu na myśli o staraniu, tym lepiej dla psychiki. Ale zdaję sobie sprawę, że to nie takie łatwe jak starania trwają miesiącami lub latami.
Jadzia19, Missi, monii00 lubią tę wiadomość
1993 👱🏻♀️🧔🏻
7 cs
💊b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10 -
Cześć! Z tego wszystkiego pominęłam wątek. Wstępnie proszę zapis na testowanie 28.06, ale nie wiem jak to będzie. Jestem świeżo po diagnozie PCOS...
Jadzia19, monii00, JoKoKoJo lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą
🩸5/11
🥚🔜
📆 Kalendarz wizyt
20/11 - monitoring, 14.20 -
Suzie wrote:Cześć! Z tego wszystkiego pominęłam wątek. Wstępnie proszę zapis na testowanie 28.06, ale nie wiem jak to będzie. Jestem świeżo po diagnozie PCOS...
PCOS też da się ogarnąć. Mam w pracy koleżankę z PCOS, która ma dwójkę dzieci i obie ciąże po 30 rż, gdzie jeszcze niedawno lekarze wmawiali, że z PCOS po 30 to już nikłe szanse. Medycyna i świadomość ludzi robi duże postępy. Robiłaś już jakiś research czy chcesz aby polecić Ci może pomocne profile na instagramie?💔 05.11.2024 I FET 411 CS (Encorton, Fraxiparine, EG, AH)
7 dpt ⏸️ beta 10.2 prog 28.8 || 9 dpt beta 11.9 - cb 💔
Dwa maluchy czekają na feriach ❄️❄️ -
nick nieaktualnyJadzia19 wrote:My co drugi dzień. Najczęściej jak już zacznie się śluz płodny, bo wtedy też mi libido wybija mocno i mam ochotę nawet codziennie. 😏
Dziewczyny co do drożności mam troche pytań, bo myślimy teraz trochę o inseminacji:
- Czy zawsze przed inseminacją każą robić drożność?
- Musiałyście robić jakieś badania przed? Bo czytałam, ze są dwie opcje. Jedna taka, że muszę sama zrobić jakieś posiewy i krew i przyjść z tym na badanie a druga taka, że trzeba się na badanie zgłosić wcześniej i robią na miejscu - tak podobno jest w Klinice Bocian.
- Czy po badaniu od razu można się starać tzn w tym samym cyklu? Coś czytałam, że drożność można robić pod kontrolą USG i wtedy można albo pod kontrolą RTG i wtedy ze względu na promieniowanie nie powinno się w tym samym cyklu starać, ale może to jakaś przestarzała metoda. W większość jak czytam to piszecie, że wręcz zalecają się starać i są duże szanse w 3 cyklach po drożności na sukces.
We wtorek mamy wizytę w Klinice więc pewnie wszystkiego się dowiem od lekarza, ale jak pokazuje doświadczenie czasami tutaj kobiety z doświadczenia wiedzą więcej niż lekarze. 😉
Z tego co się orientuję to nie powinno się podchodzić do inseminacji bez zrobienia wcześniej drożności. Ale słyszałam, że nie wszyscy lekarze tego przestrzegają...
Ja robiłam drożność w prywatnym gabinecie pod kontrolą usg metodą HyFoSy po zaleczeniu chlamydii. Więc z badań przed miałam jedynie na własną rękę robiony wymaz MUCha i cytologię.
Starać można się od razu, ale my akurat odpuściliśmy ten cykl, bo drożność robiłam prawdobodobnie dzień po owulacji.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 14:09
-
Jadzia19 wrote:PCOS też da się ogarnąć. Mam w pracy koleżankę z PCOS, która ma dwójkę dzieci i obie ciąże po 30 rż, gdzie jeszcze niedawno lekarze wmawiali, że z PCOS po 30 to już nikłe szanse. Medycyna i świadomość ludzi robi duże postępy. Robiłaś już jakiś research czy chcesz aby polecić Ci może pomocne profile na instagramie?
Mam kilka już profilu zaobserwowanych, ale możesz parę podać. Wiem, że da się ogarnąć, ale u mnie to tak świeża sprawa, że dopiero będę patrzeć czy mam owulacje. Ostatnio był cykl bezowulacyjny, który trwał 51 dni. Miałam wywoływany okres, stąd się dowiedziałam, w środę dostałam potwierdzenie od swojej lekarki.👩29👨30
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
✅ obydwa jajowody drożne
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
💊11/2024 - 4cs z Lamettą
🩸5/11
🥚🔜
📆 Kalendarz wizyt
Treaclynat wrote:Dziewczyny, a właśnie - staracie się w okolicach dni płodnych codziennie, co drugi dzień, jeszcze inaczej? Bo czytałam, że są różne podejścia jak lepiej
U nas różnie ale zazwyczaj 6 dni w tygodniu jest seks. Ostatnio mniej bo mam takiego dola ze aż libido mi spadło🇮🇪
IO, niedoczynność tarczycy, arytmia,
28cs - 05.2018 👱♂️🥰
1 cs - 09.2019👱♀️🥰
6cs ⏸️ zdrowy bobas 🥰
Cukrzyca ciążowa na insulinie, clexane, aspiryna.. ciąża wysokiego ryzyka.
Wizyty: 24.10 ginekolog Polska, 25.10 prenatalne II trym, 4.11 scan 20/22 tc, 20.11 (echo), 19.12, 16.01, 13.02 i wywołanie 😳
[/url] -
Jadzia19 wrote:PCOS też da się ogarnąć. Mam w pracy koleżankę z PCOS, która ma dwójkę dzieci i obie ciąże po 30 rż, gdzie jeszcze niedawno lekarze wmawiali, że z PCOS po 30 to już nikłe szanse. Medycyna i świadomość ludzi robi duże postępy. Robiłaś już jakiś research czy chcesz aby polecić Ci może pomocne profile na instagramie?💊Acard, Neoparin, Luteina, Pregna, Bonjesta
PAI homo
ANA typ homogenny 1:640
IBS
09.10.2024
beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
11.10.2024
beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 wizyta nfz [7+3] jest ❤️
14.11.2024 wizyta - [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 wizyta nfz
09.12.2024 wizyta
13.12.2024 prenatalne
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
koktajlowa wrote:Ja też mam stwierdzone PCOS. Z chęcią się zainspiruje profilami. Bo ponoć nie ma dla mnie ratunku na długie cykle przez PCOS.
A brałaś kiedyś inozytol? On ponoć jest super na drugie cykle, ja teraz biorę dawkę dla kobiet z pcos i zobaczymy jak się sprawdzi 😁Jadzia19 lubi tę wiadomość
👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
💊11/2024 - 4cs z Lamettą
🩸5/11
🥚🔜
📆 Kalendarz wizyt
Hej dziewczyny, jestem tu nowa i chciałabym dołączyć na testowanie 12 czerwca )
JoKoKoJo, MimiM29, Suzie, Flora1234 lubią tę wiadomość
🤰🏻31 🏃♂️34
Starania od: czerwiec 2022
Pierwsza ciąża dzięki IVF
KIR AA/ HLAC2C2 (accofil)
5.09. punkcja
10.09. ET + 2 ❄️
5 dpt Beta 19.700
7 dpt Beta 65.900
9 dpt Beta 194.600
11 dpt Beta 757
14 dpt Beta 1650
16 dpt GS 0.5 cm
21 dpt jest zarodek
23 dpt CRL 0.25 + FHR 130 bpm
27 dpt CRL 0.4
31 dpt CRL 1 + FHR 142 bpm -
Jadzia19 wrote:FSH i LH trzeba badać razem w 3-5 dc i patrzeć na stosunek jednego do drugiego. Pojedynczo pewnie ma sens w innych dc ale nie daje wiele informacji w temacie ewentualnego PCOS. Co do USG teoretycznie nie trzeba mieć obrazu USG jajników wskazującego na PCOS, wystarczą zaburzenia hormonów we krwi i zaburzenia owulacji.
„ Obecnie w diagnostyce wykorzystuje się tzw. kryteria Rotterdamskie. Do rozpoznania PCOS wymagane jest spełnienie 2 z 3 kryteriów:
- obecność objawów związanych ze zwiększeniem stężenia androgenów we krwi
- brak lub rzadka owulacja
- charakterystyczny, policystyczny obraz jajników w ultrasonografii.”
(Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/ginekologia/choroby/260942,zespol-policystycznych-jajnikow-pcos)
Także zachęcam Cię do skonsultowania AMH z ginekologiem, zrobienia dalszych badań hormonalnych i sprawdzenia czy pod tym prawidłowym USG nie kryje się PCOS. Nie znam się dokładniej na stymulacji ale z tego co dziewczyny pisały w PCOS stymuluje się inaczej i trzeba uważać aby nie doprowadzić do hiperstymualcji jajników (OHSS).
U nas rano było fajnie i słonecznie, teraz trochę popadało i była burza i chyba znowu się przejaśnia. 😄mięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
staramy się o drugi cud..07.2023
po drodze torbiele mięśniaki..
wiek ah ten wiek..
nadzieja zawsze umiera ostatnia... -
NinaB wrote:Ja mam zdiagnozowane PCOS a jajniki „normalne” bez charakterystycznego obrazu.
AMH 5,99, cykle >35 dni i zbyt wysoki poziom androgenów
Masz jakieś objawy? Długie cykle np.?mięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
wiek ah ten wiek..
Jeżeli chodzi o PCOS to od siebie mogę polecić:
Kasia - wiecejnizhormony na Instagramie i jej podcasty na Spotify Kasia o Hormonach
Dominika - hormonalna_przestrzen na Instagramie
Julia - o_hormonach na Instagramie
Ania i Zosia - Akademia Płodności tutaj dziewczyny dużo o diecie opowiadają ale mają też podcast na Spotify i tam tematy są zróżnicowane i nie tylko o diecie. 😉
Ja generalnie jakoś rok temu po zejściu z AH miałam podejrzenie PCOS jednak od Kasi z podcastu dowiedziałam się, że rok po AH nie powinno się brać pod uwagę USG bo obraz może wyjść zaburzony. Od tamtego czasu jak ją znalazłam to staram się stosować jej rady na redukcję stresu, trochę schudłam, wyrównałam dużo niedoborów i teraz pracuje nad tarczycą. Rok temu mój stosunek LH i FSH był równo 2.0. Jutro 4dc i przy okazji kontroli TSH planuję też sprawdzić te hormony to zobaczymy czy te rady coś dały. 😁
Fckathy witaj i rozgość się w Naszych skromnych progach 🌸Suzie, Zbuntowana, koktajlowa lubią tę wiadomość
💔 05.11.2024 I FET 411 CS (Encorton, Fraxiparine, EG, AH)
Swoją drogą dużo już się Nas zapisało na testowanie. Super, aż się nie mogę doczekać!😁 Mam nadzieję, że zostanie trochę ⏸️ dla późnotestującej ekipy z końca miesiąca (w tym mnie). 🤞🏻
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 17:10
Anulek84, aszin, Suzie, Zbuntowana, pp2018, KasiaWitaminka, monii00, JoKoKoJo, Katsue lubią tę wiadomość
💔 05.11.2024 I FET 411 CS (Encorton, Fraxiparine, EG, AH)
Jadzia19 wrote:Jeżeli chodzi o PCOS to od siebie mogę polecić:
Kasia - wiecejnizhormony na Instagramie i jej podcasty na Spotify Kasia o Hormonach
Dominika - hormonalna_przestrzen na Instagramie
Julia - o_hormonach na Instagramie
Ania i Zosia - Akademia Płodności tutaj dziewczyny dużo o diecie opowiadają ale mają też podcast na Spotify i tam tematy są zróżnicowane i nie tylko o diecie. 😉
Ja generalnie jakoś rok temu po zejściu z AH miałam podejrzenie PCOS jednak od Kasi z podcastu dowiedziałam się, że rok po AH nie powinno się brać pod uwagę USG bo obraz może wyjść zaburzony. Od tamtego czasu jak ją znalazłam to staram się stosować jej rady na redukcję stresu, trochę schudłam, wyrównałam dużo niedoborów i teraz pracuje nad tarczycą. Rok temu mój stosunek LH i FSH był równo 2.0. Jutro 4dc i przy okazji kontroli TSH planuję też sprawdzić te hormony to zobaczymy czy te rady coś dały. 😁
Fckathy witaj i rozgość się w Naszych skromnych progach 🌸
Dominikę znam i jest super.
O widzisz, u mnie we wrześniu minie rok od odstawienia AH. Tylko że byłam później u lekarza i jajniki były czyste. Typowy obraz pcos pojawił w ostatnim czasie dopiero...
W styczniu miałam podejrzenie pcos i zrobiłam badania i było ładnie i w normie (trochę lh za wysokie, ale miałam stosunek 1.4l. Teraz w tym tygodniu powtórzyłam i stosunek już jest 3.2 i skok dhea i testosteronu.
Na razie mam plan na sprawdzenie owulacji i ogarnięcie tarczycy. Spadło mi do 0.4 niestety. Zastanawiam się czy suple i zmiana trybu życiu nie poprawiły jej pracy i że może powinnam odstawić letrox. Tylko to są moje gdybania, w czwartek mam wizytę u endo.Jadzia19 lubi tę wiadomość
👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
💊11/2024 - 4cs z Lamettą
🩸5/11
🥚🔜
📆 Kalendarz wizyt
Suzie wrote:Dominikę znam i jest super.
O widzisz, u mnie we wrześniu minie rok od odstawienia AH. Tylko że byłam później u lekarza i jajniki były czyste. Typowy obraz pcos pojawił w ostatnim czasie dopiero...
W styczniu miałam podejrzenie pcos i zrobiłam badania i było ładnie i w normie (trochę lh za wysokie, ale miałam stosunek 1.4l. Teraz w tym tygodniu powtórzyłam i stosunek już jest 3.2 i skok dhea i testosteronu.
Na razie mam plan na sprawdzenie owulacji i ogarnięcie tarczycy. Spadło mi do 0.4 niestety. Zastanawiam się czy suple i zmiana trybu życiu nie poprawiły jej pracy i że może powinnam odstawić letrox. Tylko to są moje gdybania, w czwartek mam wizytę u endo.Suzie, Jadzia19 lubią tę wiadomość
mięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
wiek ah ten wiek..
Cześć Wam w czerwcu. Jeszcze się nie witałam z różnych przyczyn prywatnych.
Prosiłabym o wpisanie mnie na 15 czerwca. Będę wtedy 15 dni po ovitrelle, a po owu to się jeszcze okaże.aszin, KasiaWitaminka, monii00, PaulaG, Anulek84, Jadzia19, JoKoKoJo, Katsue lubią tę wiadomość
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Zbuntowana wrote:Trzymam kciuki za wizytę... mam vadzieje że cia ci podpowiedzą...
Endo obiecała, że zrobi wszystko żeby przywrócić mi regularne miesiączki, ma doświadczenia z pcos, więc mam nadzieję 💪Zbuntowana, Jadzia19, Speranza :) lubią tę wiadomość
👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
💊11/2024 - 4cs z Lamettą
🩸5/11
🥚🔜
📆 Kalendarz wizyt
siesiepy wrote:Cześć Wam w czerwcu. Jeszcze się nie witałam z różnych przyczyn prywatnych.
Prosiłabym o wpisanie mnie na 15 czerwca. Będę wtedy 15 dni po ovitrelle, a po owu to się jeszcze okaże.Jadzia19 lubi tę wiadomość
mięśniak macicy usunięty 2017
drożność jajowodów 2018
niedoczynność tarczycy
nadwaga
euthyrox N 25
ona&on 2016
naturalny cud boy 2021
poronienie 2023
poronienie 2024
wiek ah ten wiek..