Niedobitki - nasze testy to żart statystyki 💩⛔
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie lipa, endo 5,4mm..Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Przykro mi, Księgowa

Ja właśnie dostałam wynik progesteronu i martwi mnie, że jest taki niski, bo tylko 12,80 ng/ml. Dostałam instrukcje, że jeśli będzie poniżej 20 to mam zwiększyć dawkę utrogestanu, więc tak zrobię. Także w tym momencie biorę progesteron besins x3, utrogestan x3 i estrofem x3.
Kurde już zaczynam się martwić że przez to szansa na powodzenie jutrzejszego transferu będzie mniejsza 🥴Starania od 03.2024, nigdy nie zobaczyliśmy ⏸️
💃Ona: ‘95, PCOS, długie cykle (50-70dni). Lametta + Ovitrelle x10 ❌
🕺On: ‘91 walka z obniżonymi parametrami nasienia i wysokim DFI (obecnie obniżony ruch, morfologia 1%, DFI 21%)
Zalecono IVF 🔬
30.03.2026 rozpoczęcie stymulacji
10.04.2026 punkcja 💉(28 komórek) ICSI na 10 komórkach
16.04.2026 ❄️❄️❄️ (4.1.1)❄️❄️ (3.2.2)❄️ (4.2.3)
7.07.2026 transfer 🍀 (❄️ 4.1.1) -
Księgowa przytulam 🫂
Pustynia progesteron nie jest tragiczny ale dobrze, że zwiekszylas dawke, że takie masz zalecenia, nie przekreśla to szans na powodzenie 🙂 widziałam niższe wartości i dobrze się kończyło. Zawsze na upartego jak masz besins 100 to możesz brać 2 tabletki, ale to lepiej żeby lekarz wiedział. Mi tak zwiększali w klinice i brałam 3x2 besins. Jutro w takim razie wszystkie kciuki na pokład 🍀🤞🤞
grazka0022 a u Ciebie jak tam? Będzie wczesne testowanie czy jeszcze czekasz? 🙂
Pustynia, Carrie12 lubią tę wiadomość
🧑🦱 31 👱 34🐈⬛
AMH 1,68 -> 2,89 -> 1,56 -> 2,44
12.08.24 - 3 ❄️❄️❄️
17.08.24 - I ❄️ beta 0 ❌
14.10.24 II ❄️beta 0 ❌
18.06.2025 ❄️ beta 0 ❌
brak kirow: 2DS1, 3DS1, 2DS5 ⛔
Hla-c 👧 C1, 🧔 C1/C2
Homocysteina, Białko s, Białko c, krzywa
cukrowa i insulinowa, ANA2, Cytokiny, Trombofilia Immunofenotyp, komórki NK, biopsja endometrium, witaminy, kariotypy ✅
Accofil, Hydroxychloroquine, Acard, Equoral,
Encorton
Cross Match 29,7%
Allo Mlr 0%
Adenomioza 🚨
Zmiana kliniki 10.25
IVF II - 22.01.26 -> 02.02.26 punkcja -> ❄️❄️❄️
5.1.1, 5.1.2, 6.3.2 (1 zdrowy)
IVF III - 03.04.2026 -> 14.04.26 punkcja -> ❄️❄️❄️
5.1.1, 5.2.2, 5.2.1 (2 zdrowe)
Razem 3 zdrowe po PGT-A
Immunosupresja 🔜 -
Pustynia myślami z Tobą i kropkiem 🍀🤞
Pustynia lubi tę wiadomość
🧑🦱 31 👱 34🐈⬛
AMH 1,68 -> 2,89 -> 1,56 -> 2,44
12.08.24 - 3 ❄️❄️❄️
17.08.24 - I ❄️ beta 0 ❌
14.10.24 II ❄️beta 0 ❌
18.06.2025 ❄️ beta 0 ❌
brak kirow: 2DS1, 3DS1, 2DS5 ⛔
Hla-c 👧 C1, 🧔 C1/C2
Homocysteina, Białko s, Białko c, krzywa
cukrowa i insulinowa, ANA2, Cytokiny, Trombofilia Immunofenotyp, komórki NK, biopsja endometrium, witaminy, kariotypy ✅
Accofil, Hydroxychloroquine, Acard, Equoral,
Encorton
Cross Match 29,7%
Allo Mlr 0%
Adenomioza 🚨
Zmiana kliniki 10.25
IVF II - 22.01.26 -> 02.02.26 punkcja -> ❄️❄️❄️
5.1.1, 5.1.2, 6.3.2 (1 zdrowy)
IVF III - 03.04.2026 -> 14.04.26 punkcja -> ❄️❄️❄️
5.1.1, 5.2.2, 5.2.1 (2 zdrowe)
Razem 3 zdrowe po PGT-A
Immunosupresja 🔜 -
Księgowa tak bardzo mi przykro 🥺 to jest tak cholernie niesprawiedliwe. Chcesz napisać jak to przeżywacie?
Aniluap_b brzmi jak dobry plan, trzymam kciuki żeby jajowody były dalej drożne 💪🏼 Z tego co się naczytałam to faktycznie uregulowanie prolaktyny może przynieść efekt, bardzo Wam tego życzę. A którego stopnia masz endometriozę?
My ostatnio czujemy się bardziej bezsilni niż zazwyczaj. Włączyłam ten dostinex trochę na ślepo. Plus kolejnego dnia znowu po wizycie u innego lekarza zostałam sama z podjęciem decyzji czy leczyć blastocystis hominis. Ta sama śpiewka "raczej nie ma to wpływu na płodność, raczej bym tego nie leczyła, ale w sumie jak pani chce, to możemy". Chcieć to ja chcę zajść w ciążę. Jak ma mi to pomóc to przeleczę, jak ma mi zaszkodzić kolejny antybiotyk, to nie chcę leczyć. Ja się na tym nie znam, nie wiem co jest lepsze 🤦🏼♀️ eh.
Pustynia trzymam dziś mocno kciuki 💚 daj znać po jak się czujesz :*
Starania od 10.2022
👩🏼 35
❌️IO, hipoglikemia reaktywna, niedrożny prawy jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza
❌️Kir AA, brak implantacyjnych
❌️Brak przeciwciał blokujących (allo mlr)
✅️Kariotypy prawidłowe
✅️Przeciwciała przeciwplemnikowe ujemne
✅️ANA ujemne, TRAB ujemne
✅️HB wyleczone
🧔🏻♂️ 36
❓️06.2025: 23,75 mln, ruch postępowy 14%, procent prawidłowych 3%
❓️fragmentacja z 2023 roku: prawidłowych 73%.
✅️Hla C1C1
IVF
I procedura, krótki protokół 07.2025 - 7 pobranych ➡️5🥚➡️ 0❄️
II procedura, długi protokół 09.2025 - 10 pobranych ➡️8🥚➡️❄️❄️❄️➡️ przetrwał 1❄️➡️ PGT⏳️➡️nieprawidłowy😭
17.04.26 pierwsze ⏸️🥹 5tc 💔✨️ -
Dziewczyny, kropek na pokładzie 🥹
Zaraz przed wejściem na zabieg przeczytałam Wasze wiadomości i tak mi się ciepło na serduszku zrobiło, dziękuję Wam 🩷
aszin, Marz91, Loraa, Iskiereczka00, Chochlik12, Księgowa, Frajda, Motylek93, Carrie12 lubią tę wiadomość
Starania od 03.2024, nigdy nie zobaczyliśmy ⏸️
🕺On: ‘91 walka z obniżonymi parametrami nasienia i wysokim DFI (obecnie obniżony ruch, morfologia 1%, DFI 21%)
Zalecono IVF 🔬
Pustynia, mocno trzymam kciuki za to, aby się zadomowił ❤️🍀
Grazka, czy Ty już coś wiesz? 🤞🏻
Starania od 08.2023
Trombofilia, Hashimoto, OAT
♀ 33 ♂ 38
03.2024 💔💔 8tc (6+4)
2026:
ICSI: 3🍀 5AA, 4AA, 3BB
→ I ET 24.01 → 30.03 💔 12tc (8+4) T21
→ II FET 20.06 🙏✨ → 7dpt 42,10 → 9dpt 136 → 11dpt 436,3 → 13dpt 1321 → 18dpt 6913 -
Iskiereczka00 wrote:Księgowa tak bardzo mi przykro 🥺 to jest tak cholernie niesprawiedliwe. Chcesz napisać jak to przeżywacie?
Aniluap_b brzmi jak dobry plan, trzymam kciuki żeby jajowody były dalej drożne 💪🏼 Z tego co się naczytałam to faktycznie uregulowanie prolaktyny może przynieść efekt, bardzo Wam tego życzę. A którego stopnia masz endometriozę?
My ostatnio czujemy się bardziej bezsilni niż zazwyczaj. Włączyłam ten dostinex trochę na ślepo. Plus kolejnego dnia znowu po wizycie u innego lekarza zostałam sama z podjęciem decyzji czy leczyć blastocystis hominis. Ta sama śpiewka "raczej nie ma to wpływu na płodność, raczej bym tego nie leczyła, ale w sumie jak pani chce, to możemy". Chcieć to ja chcę zajść w ciążę. Jak ma mi to pomóc to przeleczę, jak ma mi zaszkodzić kolejny antybiotyk, to nie chcę leczyć. Ja się na tym nie znam, nie wiem co jest lepsze 🤦🏼♀️ eh.
Pustynia trzymam dziś mocno kciuki 💚 daj znać po jak się czujesz :*
Jeżeli chodzi o stopień endometriozy to nie wiem 🤷🏼♀️ Pewnego dnia dostałam skierowanie na wycięcie guza, a po trzech tygodniach po operacji dostałam rozpoznanie endometriozy 😕 Wtedy więcej nie zagłębiałam tematu bo każdy lekarz mówił, że wszystko jest dobrze 👍
Zaczęło mnie jednak zastanawiać czy jest sens robić znowu drożność i postanowiłam z niej zrezygnować 😉Zamiast tego mam w planach wykonać specjalistyczne USG w celu sprawdzenia czy mam jakieś ogniska endometriozy bo na zwykłym USG tego nie widać, a może dlatego nie zachodzę w ciążę? A jak wygląda Twoja historia z tą chorobą?
My rozmawialiśmy ostatnio odnośnie lekarzy i mamy takie przemyślenie - zostawiają nas samych z decyzjami wiedząc jaki jest nasz cel 🤦♀️ Jakby ja rozumiem, że do nas należy ostateczna decyzja, ale słowa "jak Pani chce" albo "ja bym tego nie leczył" bez rozwinięcia tematu i holistycznego podejścia jest męczące Tyle pieniędzy się płaci za te wizyty, a po powrocie do domu trzeba usiąść i samemu się zapoznawać z danym tematem żeby się rozeznać i wiedzieć co i jak. Ja mam czasami wrażenie, że sama zaraz będę specjalistką bez dyplomu po tym ile rzeczy czytam by rozwikłać dlaczego nadal nie jestem w ciąży 🙄Starania od 2024 roku 👩❤️👨
93👩🏻 97🧔🏻
Rok 2024:
▪️ Starania naturalne 🌱
Rok 2025:
▪️ Owulacje ✔️
▪️ Drożne jajowody ✔️
▪️ Badania hormonalne ✔️
▪️ Rozpoznanie: Endometrioza ❗️
Rok 2026:
▪️ Hiperprolaktynemia czynnościowa (Dostinex) ❗️
Męski czynnik ✔️ -
Pustynia 🤞🏻 niech się pięknie zagnieżdża 😍
A tak z ciekawości, od którego zarodka u Ciebie zaczęli? 🥳2,5 roku starań.
Teraz stawiamy kolejne kroki z IVF. 🧬
🙋🏻♀️ Endometrioza | Adenomioza | PCOS
🙎🏼♂️ OAT | HBA 30%
🥚 29.06 • 30 oocytów
🧊 14 jajeczek zamrożonych
❄️ 4AA, ❄️ 4BB, ❄️4CB
Transfer ➡️ następny cykl
__
Trusting the One who holds our future. 🤍 -
Iskiereczka00 wrote:Carrie a Ty jaki miałaś wynik prolaktyny?
Była totalnie w normie - 17,46 ng/ml ale lekarz stwierdził, że to jest tak zmienny hormon że mogą być momenty gdzie jest wyższa. Miałam LUF więc chciał mnie wesprzeć farmakologicznie jak się da. Zaufałam i nie żałuję tym bardziej, że dawka którą mi zlecił była niewielka. Nie miałam żadnych objawów negatywnych, w zasadzie - nie czułam że biorę coś więcej niż dotychczas.
Księgowa wrote:U mnie lipa, endo 5,4mm..
Bardzo mi przykro
.
Pustynia - trzymam kciuki bardzo mocno!
Aniluap_b - z inseminacją polecam wybrać się do lekarza który w nią wierzy (a nie zakłada, że to jest tylko do odbębnienia przed IVF). W mojej klinice trafiłam i na takich którzy mówili, że szansa jest niewiele większa niż przy naturalnym zapłodnieniu jak i na super doktorka który kombinował z lekami.
Też mam Endo i myślę, że gdybym została przy poprzednim lekarzu (można poczytać na tym wątku jakie miałam z nim przygody
) to pewnie nie udałoby mi się zajść w ciążę dzięki inseminacji. Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic mogę Ci polecić mojego.
Iskiereczka00 lubi tę wiadomość
-
Aniluap_b ooo to bardzo dobry pomysł z tym specjalistycznym usg, pamiętaj żeby dobrze oczyścić jelitka 💩🙈
Tak, to wielkie szczęście trafić na lekarza, który faktycznie prowadzi parę w tej trudnej chorobie jaką jest niepłodność. My tu wszystkie powinnyśmy dostać jakiś stopień specjalisty 😅
Pustynia wspaniale! Ciepłe skarpety, koktajle z buraka i niech Kropek sie wgryza na 9 miesięcy! 🥰💪🏼
Aszinku kiedy usg? ♥️♥️♥️
Loraa jak u Ciebie?
Carrie dziękuję za odpowiedź :* A Twój lekarz coś konkretnego zalecił przy endometriozie?
Starania od 10.2022
👩🏼 35
❌️IO, hipoglikemia reaktywna, niedrożny prawy jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza
✅️Kariotypy prawidłowe
✅️HB wyleczone
🧔🏻♂️ 36
✅️Hla C1C1
IVF
II procedura, długi protokół 09.2025 - 10 pobranych ➡️8🥚➡️❄️❄️❄️➡️ przetrwał 1❄️➡️ PGT⏳️➡️nieprawidłowy😭
Chochlik12 wrote:Pustynia 🤞🏻 niech się pięknie zagnieżdża 😍
A tak z ciekawości, od którego zarodka u Ciebie zaczęli? 🥳
Wzięli jeden z tych najlepszych, czyli 4.1.1 (to chyba odpowiednik 4aa), wg dokumentów nazwa zarodka to E5, mąż się śmieje ze nazwiemy tak dziecko 😂
Iskiereczka00, Marz91, Chochlik12, Carrie12, Motylek93, Frajda lubią tę wiadomość
Starania od 03.2024, nigdy nie zobaczyliśmy ⏸️
Zalecono IVF 🔬
Dziewczyny, musze napisac, bo wydarzylo sie cos, co uznalalam za niemożliwe! Pojechałam dzis na USG do randkowego lekarza, bo strasznie bolal mnie ten jajnik z pecherzykami i bałam sie, ze moze zrobila sie torbiel. Oczywiscie przy okazji poprosiłam, zeby zmierzyć endo i.. oprócz tego, ze pecherzyki pekly okazalo sie, ze moje endo ma 9,7mm! To jest niewiarygodne!
Anka96, Chochlik12, Aniluap_b, Iskiereczka00, Marz91, Carrie12, Pustynia, Motylek93, Ivanka93 lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Pustynia, niech zostanie na 9 miesiecy ❤️
Carrie12, Pustynia lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Carrie12 wrote:Bardzo mi przykro
.
Pustynia - trzymam kciuki bardzo mocno!
Aniluap_b - z inseminacją polecam wybrać się do lekarza który w nią wierzy (a nie zakłada, że to jest tylko do odbębnienia przed IVF). W mojej klinice trafiłam i na takich którzy mówili, że szansa jest niewiele większa niż przy naturalnym zapłodnieniu jak i na super doktorka który kombinował z lekami.
Też mam Endo i myślę, że gdybym została przy poprzednim lekarzu (można poczytać na tym wątku jakie miałam z nim przygody
) to pewnie nie udałoby mi się zajść w ciążę dzięki inseminacji. Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic mogę Ci polecić mojego.
Jestem umówiona do Instytutu Endometriozy we Wrocławiu na diagnostykę. Zobaczę co tam powiedzą bo w zwykłym USG wszystkiego nie widać. Ogólnie odkąd dostałam rozpoznanie każdy lekarz mówił, że jest dobrze i nikt nie kierował mnie na dalsze badania. Teraz mnie coś tknęło ponieważ mąż ma super parametry, u mnie w większości występują owulację, endometrium mam zawsze idealne, badania hormonów oprócz nieszczęsnej prolaktyny też są dobre. Tyle czasu minęło i ciąży jak nie było tak nie ma
Czy Ty robiłaś coś w sprawie endometriozy? Mam na myśli czy u Ciebie to okazało się przeszkodą, którą udało Ci się przezwyciężyć do upragnionej ciąży?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca, 12:36
Starania od 2024 roku 👩❤️👨
93👩🏻 97🧔🏻
Rok 2024:
▪️ Starania naturalne 🌱
Rok 2025:
▪️ Owulacje ✔️
▪️ Drożne jajowody ✔️
▪️ Badania hormonalne ✔️
Rok 2026:
Męski czynnik ✔️ -
Iskiereczka00 wrote:Aniluap_b ooo to bardzo dobry pomysł z tym specjalistycznym usg, pamiętaj żeby dobrze oczyścić jelitka 💩🙈
Tak, to wielkie szczęście trafić na lekarza, który faktycznie prowadzi parę w tej trudnej chorobie jaką jest niepłodność. My tu wszystkie powinnyśmy dostać jakiś stopień specjalisty 😅
Pustynia wspaniale! Ciepłe skarpety, koktajle z buraka i niech Kropek sie wgryza na 9 miesięcy! 🥰💪🏼
Aszinku kiedy usg? ♥️♥️♥️
Loraa jak u Ciebie?
Carrie dziękuję za odpowiedź :* A Twój lekarz coś konkretnego zalecił przy endometriozie?
Zadzwoniła do mnie koordynatorka na rozmowę. Poinformowała, że nie muszę się przygotowywać (więc dziękuję za radę by oczyścić jelita
). Dodatkowo powiedziała, że ta diagnostyka może być wykonywana w trakcie miesiączki. Ogólnie obawiam się tej wizyty. Tego jak przebiegnie i czego się tam dowiem 
Faktycznie super jest trafić na kogoś kto się nami zaopiekuje, a nie od niechcenia zerknie na wyniki, będzie proponować na ślepo kolejne rozwiązania i na koniec dnia będziemy się zastanawiać czy nie tracimy w tym miejscu czasu
A Ciebie ktoś poprowadził w kwestii endometriozy jak sobie z nią radzić/kontrolować? Ja mam wrażenie, że nadal dużo lekarzy macha na tą chorobę ręką - czy tylko ja tak mam?Starania od 2024 roku 👩❤️👨
93👩🏻 97🧔🏻
Rok 2024:
▪️ Starania naturalne 🌱
Rok 2025:
▪️ Owulacje ✔️
▪️ Drożne jajowody ✔️
▪️ Badania hormonalne ✔️
Rok 2026:
Męski czynnik ✔️ -
Aniluap_b wrote:Jestem umówiona do Instytutu Endometriozy we Wrocławiu na diagnostykę. Zobaczę co tam powiedzą bo w zwykłym USG wszystkiego nie widać. Ogólnie odkąd dostałam rozpoznanie każdy lekarz mówił, że jest dobrze i nikt nie kierował mnie na dalsze badania. Teraz mnie coś tknęło ponieważ mąż ma super parametry, u mnie w większości występują owulację, endometrium mam zawsze idealne, badania hormonów oprócz nieszczęsnej prolaktyny też są dobre. Tyle czasu minęło i ciąży jak nie było tak nie ma
Czy Ty robiłaś coś w sprawie endometriozy? Mam na myśli czy u Ciebie to okazało się przeszkodą, którą udało Ci się przezwyciężyć do upragnionej ciąży? 
A masz owulacje potwierdzone? Bo u mnie też teoretycznie wszystko było książkowo a okazało się że pęcherzyki były, pięknie rosły ale nie pękały. Wrocław ma świetnych specjalistów od Endo więc myślę, że jesteś w dobrych rękach.
Co do Endo - zmieniłam aktywność na lżejszą, pilates, joga, delikatne kardio. Zmieniłam też dietę, odrzuciłam gluten, nabiał, po kilkunastu latach bycia wege wróciłam do mięsa. Niewiele wiedzy otrzymałam od lekarzy, dużo więcej tutaj - w internecie. Suplementowałam się jak dzika no i przede wszystkim - odpowiednie leczenie w klinice.
Księgowa - to teraz trzymamy kciuki!!!
Księgowa lubi tę wiadomość
-
Carrie12 wrote:A masz owulacje potwierdzone? Bo u mnie też teoretycznie wszystko było książkowo a okazało się że pęcherzyki były, pięknie rosły ale nie pękały. Wrocław ma świetnych specjalistów od Endo więc myślę, że jesteś w dobrych rękach.
Co do Endo - zmieniłam aktywność na lżejszą, pilates, joga, delikatne kardio. Zmieniłam też dietę, odrzuciłam gluten, nabiał, po kilkunastu latach bycia wege wróciłam do mięsa. Niewiele wiedzy otrzymałam od lekarzy, dużo więcej tutaj - w internecie. Suplementowałam się jak dzika no i przede wszystkim - odpowiednie leczenie w klinice.
Księgowa - to teraz trzymamy kciuki!!!
Tak mam potwierdzone
Około roku chodziłam co cykl na monitoring USG
Dodatkowo miałam stymulację zarówno letrozolem jak i clostilbegyt + ovitrelle (czasami bez bo jajo pękało przed kolejną wizytą) + wsparcie progesteronem. Co cykl miałam minimum 1 jajeczko pęknięte, piękne endometrium i prawidłowe hormony 7dpo. A i tak ciąży nie ma. Raz nawet miałam 3 pęknięte pęcherzyki i nawet wtedy nic z tego nie wyszło 
Ja aktualnie też suplementuje się jak dzika

To musi być cudowne uczucie mieć w sobie małą istotę
Jak w ogóle samopoczucie?
Starania od 2024 roku 👩❤️👨
93👩🏻 97🧔🏻
Rok 2024:
▪️ Starania naturalne 🌱
Rok 2025:
▪️ Owulacje ✔️
▪️ Drożne jajowody ✔️
▪️ Badania hormonalne ✔️
Rok 2026:
Męski czynnik ✔️ -
Księgowa wspaniała wiadomość! Trzymam kciuki za dalszy ciąg cudów ♥️♥️♥️
Carrie12, Księgowa lubią tę wiadomość
Starania od 10.2022
👩🏼 35
✅️Kariotypy prawidłowe
✅️HB wyleczone
🧔🏻♂️ 36
✅️Hla C1C1
IVF
Aniluap_b wrote:Tak mam potwierdzone
Około roku chodziłam co cykl na monitoring USG
Dodatkowo miałam stymulację zarówno letrozolem jak i clostilbegyt + ovitrelle (czasami bez bo jajo pękało przed kolejną wizytą) + wsparcie progesteronem. Co cykl miałam minimum 1 jajeczko pęknięte, piękne endometrium i prawidłowe hormony 7dpo. A i tak ciąży nie ma. Raz nawet miałam 3 pęknięte pęcherzyki i nawet wtedy nic z tego nie wyszło 
Ja aktualnie też suplementuje się jak dzika

To musi być cudowne uczucie mieć w sobie małą istotę
Jak w ogóle samopoczucie?
Ooo, wybacz - nie znałam twojej historii. Ten stan zapalny spowodowany endometriozą jest skomplikowany i niewielu lekarzy sobie z nim radzi. Dobrze, że idziesz do instytutu Endometriozy, może trafisz na lekarza - magika który opracuje dla Ciebie indywidualny plan.
Co do mojej dzidzi - po takim okresie starań przez pierwsze miesiące byłam kompletnie "znieczulona". Nie dopuszczałam do siebie myśli, że się udało. Wolałam się nie przywiązywać do dziecka (miałam w rodzinie historie strat). Żałuję, że tak było. Przykro mi, że nie cieszyłam się tym stanem tak, jak powinnam. Wynikało to głównie z lęku, co zrozumiałe.
Teraz się cieszę, odpoczywam, panikuję gdy mała jest zbyt spokojna. Czekam te ostatnie tygodnie do jej przyjścia na świat. Czekałam na nią od dawna
.
Niepłodność jednak zostawia w człowieku ślad. Taka rysa która została już ze mną.