Niska ferrytyna ktoś też ma ?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam anemię w trzeciej ciąży, bardzo pomógł mi Feroplex. Zakwasu z buraka też trochę piłam, dopóki nie zaczęły się ciągłe zgagi. Poza ciążą nie mam z tym problemów, ale wg badań niedobór żelaza może utrudniać zajście w ciążę.👩❤️👨 35 lat
1.2017 Syn I ♥️
2.2021 Syn II ♥️
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
10.2025 Syn III ♥️ -
Staraczka233 wrote:Czy możecie polecić coś na szybkie podniesienie ferytyny we krwi ?
Mój poziom to 20 ...
Zelazo we krwi 172
Czy tak niska wartość utrudnia zajście w ciążę?
Na szybkie podniesienie ferrytyny na pewno podanie dożylne żelaza np leku Monover. Hematolog może przepisać i podac.Stymulacja czerwiec 2025
I FET 21.07.25 - nieudany (1 zarodek)
II FET 21.08.25 - nieudany (1zarodek)
III FET 11.10.25 - nieudany (1 zarodek) -
Hejka, mój ginekolog powiedział że podczas starań nie można zażywać leku na podniesienie ferrytyny/żelaza. Że wpływa to na poronienia, że próbować tylko naturalnie podnieść, jeść więcej wołowiny i warzyw bogatych w żelazo , aczkolwiek z mięsa jest najlepiej ponoć przyswajalne. Sama się borykam z Ferrytyna 17, obfite bolesne okresy, odkąd mam okres , a mam już 37 lat. Wasi lekarze nie mówili nic takiego jak mój ?
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, nie polecam przesadzać z żelazem w ciąży. Spróbujcie jeść wątróbkę lub zaopatrzeć się w jakieś zakwasy jak lubicie.
Ja właśnie testuje teorie z podażą miedzi w podnoszeniu poziomu żelaza i ferrytyny i wygląda na to że się sprawdza. Zorganizowałam sobie wodę z dodatkiem miedzi (zwykła woda ze zwykłymi kawałkami miedzianych tworów - nie wiem nawet co to, dostałam od teścia, ważne żeby było jak najbliżej 100% czystości), można też zakupić naczynie miedziane i w nim przechowywać wodę tylko czy te sklepowe za dwie dychy nie mają dodatkow? Wątpię.
Jest też z iherb jakaś miedź w tabletkach z beef grass fed wątroby, czysta bez metali. Ja wolę pić wode. Okazuje się że jedząc zboża one wiążą i zabierają nam cenną miedź, więc warto też je ograniczać żeby nie wpędzić się w błędne koło. Spróbujcie, to są proste zmiany, nie wymagają ogromnych nakładów sił czy finansów. I nie ryzykujecie biorąc leki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 19:29
#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Starania o #2
07.25 - 2. cykl po powrocie @; niedobory, nadczynność tarczycy, hiperkalcemia, długie cykle
STOP 08.25 - pierwotna nadczynność przytarczyc; 10.25 wycięcie gruczolaka 🟰wygrałam z nim💪🏼 walczę z osteopenią i anemią makrocytarną (b9)
💔cb 01/26
⏸️ 30/01/26

-
Słyszałam tak samo, z tym że nie od placówkowego lekarza. Czytałam też o tym duzo w źródłach dla dietetyków klinicznych. Interesuję się psychodietetyka i przyznam że otworzyło mi oczy.Mona_Mona wrote:Hejka, mój ginekolog powiedział że podczas starań nie można zażywać leku na podniesienie ferrytyny/żelaza. Że wpływa to na poronienia, że próbować tylko naturalnie podnieść, jeść więcej wołowiny i warzyw bogatych w żelazo , aczkolwiek z mięsa jest najlepiej ponoć przyswajalne. Sama się borykam z Ferrytyna 17, obfite bolesne okresy, odkąd mam okres , a mam już 37 lat. Wasi lekarze nie mówili nic takiego jak mój ?#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Starania o #2
07.25 - 2. cykl po powrocie @; niedobory, nadczynność tarczycy, hiperkalcemia, długie cykle
STOP 08.25 - pierwotna nadczynność przytarczyc; 10.25 wycięcie gruczolaka 🟰wygrałam z nim💪🏼 walczę z osteopenią i anemią makrocytarną (b9)
💔cb 01/26
⏸️ 30/01/26

-
Mona Mona, Kleopatra bez przesady. Prawidłowy poziom żelaza jest bardzo ważny choćby pod kątem jakości komórek jajowych. Nie zawsze z diety da się osiągnąć odpowiedni poziom z przeróżnych przyczyn i nie chodzi mi tu o brak chęci. Ba, czasem wiele rzeczy które z diety pozwalają przyswoić żelazo może być w konkretnych przypadkach niewskazanych (przykładowo w gastroskopii wyszło mi lekkie zapalenie żołądka, więc odpadał mi zakwas z buraka i zbyt duże zakwaszanie).
Nie wiem o jakie leki wam chodzi, ale zażywałam żelazo(szelazo + forte) podczas starań oraz przed drugą procedura IVF, podniosłam ferrytyne i voila.
w pierwszym trymestrze oczywiście żelazo należy odstawić z powodu negatywnego wpływu na płód, ale potem z powodu anemii ciążowej wręcz potrafi być bardzo dobrym wsparciem od drugiego trymestru.
Aktualnie znowu zażywam żelazo od jakiegoś czasu i przestały mi spadać parametry poniżej bezpiecznego progu.
O żelazie mówiła mi nawet dietetyczka która jednocześnie ma wiedzę o immunologii, podczas indywidualnej konsultacji dla par, gdy analizowała naszą dietę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 20:17
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙

-
Siesiepy, ok, mnie też prowadziła znajoma, która jest prof hematologii i zaleciła actiferol w 2 trymestrze. Aktualnie ze zaktualizowana wiedzą wiem, że czasem można podnieść żelazo inaczej - dietą lub właśnie miedzią. A to przecież robimy przygotowując się - działamy na mikro i makroelementach. Tylko żeby sobie nie dokładać syntetycznych tworów i nieprzyjemnych objawów w ciąży.#1 2024 – PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację (+9cs bezowulacyjnych)
Starania o #2
💔cb 01/26
⏸️ 30/01/26

-
A czy przypadkiem obfite krwawienia nie stanowią przyczyny obniżonej ferrytyny? I wówczas od tego trzeba zacząć, zeby znalezc przyczynę.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Ja nie widzę zwyczajnie powodu do demonizowania stosowania żelaza. Nie wszystkie składniki z łatwością przyswoimy z pożywienia i stylu życia, a czasem jest to wręcz nierealne lub bardzo ciężkie (witamina B12 i dieta wegańska, czy B12 i choćby p.ciala Apca i Castle, witamina D w naszej szerokości geograficznej czy odpowiednią podaż DHA). I nie każde żelazo daje przykre objawy. Żelaza też zazwyczaj nie ma sensu suplementowac stale.kleopatr4 wrote:Siesiepy, ok, mnie też prowadziła znajoma, która jest prof hematologii i zaleciła actiferol w 2 trymestrze. Aktualnie ze zaktualizowana wiedzą wiem, że czasem można podnieść żelazo inaczej - dietą lub właśnie miedzią. A to przecież robimy przygotowując się - działamy na mikro i makroelementach. Tylko żeby sobie nie dokładać syntetycznych tworów i nieprzyjemnych objawów w ciąży.
Za to obawiam się, że picie wody przechowywanej z przypadkowymi miedzianymi elementami bez kontroli skladu tej wody jest zwyczajnie niebezpieczne, bo nadmiar miedzi jest toksyczny. Organizm reguluje poziomy miedzi i żelaza w bardziej złożony sposób. Mam nadzieję, że osoby tak robiące regularnie kontrolują parametry.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 22:43
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙

-
Mnie zas miedz kojarzy sie tylko z antykoncepcja 🙈 ale to pewnie dlatego, ze lekarz przy moich problemach z trombofilia polecał mi wkładkę miedziana.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -