Niska ferrytyna ktoś też ma ?
-
Ja miałam na poziomie 7. Pomogło żelazo na receptę, Sorbifer durules👩31 🧔♂️37
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
22.03. beta 72,2, progesteron 27,48
24.03 beta 279, progesteron 27,7
27.03 beta 1478, progesteron 22,28
29.03 beta 3649, progesteron 25,13
31.03 beta 7414
2.04 beta 15353
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne
27.05 wizyta -
Hej,
Znam dwie osoby które miały ferrytynę w okolicach właśnie 20, obie zaszły w ciążę i urodziły zdrowe dzieci bez podnoszenia jej poziomu:)Bergamotka94, karczoch321 lubią tę wiadomość
👩🏻32 l
🧔🏻33 l
11.2023 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów -> endometrioza 1 stopnia
AMH: 2.1
01.2024 ➡️ początek starań
10.2024 ➡️ klinika niepłodności:
✅ Nasienie - ok (09.2024)
✅ Sono-HSG - prawy jajowód się udrożnił, lewy drożny (02.2025)
✅ Wyleczona infekcja - przerost Staphylococcus
✅❌Anty TPO, Anty TG - lekko podwyższone
✅ANA - negatywne
✅TSH, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, estradiol
✅ AOA, ASA
❓Kir Bx - brak 4 ważnych kirów implementacyjnych -> konsultacja immunolog (czerwiec)
❌Ferrytyna: 10 mg/mL -> suplementacja + dieta + laktoferyna!
❌ Histeroskopia + Biopsja endometrium CD138 -> mikropolipowatość endometrium, przewlekłe zapalenie endometrium, ogniska adenomiozy! Wszystko usunięte 🙏🏻
➡️ Antybiotykoterapia
➡️ Probiotykoterapia
➡️ Leczenie hormonalne (miesiąc) -
Staraczka poziom ferrytyny 20 ng/ml jest poniżej normy (zwykle norma to 30–300 ng/ml dla kobiet, zależnie od laboratorium.
fajnie by było zbadac co jest tego powodem - jesz mało mięsa ? może masz trudności z jego wchłanianiem - może celiakia lub bakteria helicobacter pyroli ? Bardzo obfite miesiączki?
Oczywiście możesz podnieść jego poziom suplementami, ale lepiej sprawdzić co jest jego powodem - nie tylko chodzi o zajście w ciążę, ale tez jej donoszenie, zdrowie dziecka.
Oczywiście może to tylko przejściowe - nawet może być spowodowane stresem. Możesz spróbować nieco zmienić dietę - pokarmy bogate w żelazo w polaczeniu z witamina C lub suplementy ( tu trzeba uważać bo wiele z nich podrażnia błonę żołądka).
Jeżeli masz niska ferrytyna i problemy z brzuchem, niewiadomego pochodzenia biegunki, bole itp. warto zrobić test z apteki domowy na bakterie helikobakter pyroli. Tutaj na forum kilka dziewczyn mówiło ze pozbyło się tej bakterii za pomoca antybiotyków i zaszło dopiero potem w ciążę.
✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Ssilvia wrote:Staraczka poziom ferrytyny 20 ng/ml jest poniżej normy (zwykle norma to 30–300 ng/ml dla kobiet, zależnie od laboratorium.
fajnie by było zbadac co jest tego powodem - jesz mało mięsa ? może masz trudności z jego wchłanianiem - może celiakia lub bakteria helicobacter pyroli ? Bardzo obfite miesiączki?
Oczywiście możesz podnieść jego poziom suplementami, ale lepiej sprawdzić co jest jego powodem - nie tylko chodzi o zajście w ciążę, ale tez jej donoszenie, zdrowie dziecka.
Oczywiście może to tylko przejściowe - nawet może być spowodowane stresem. Możesz spróbować nieco zmienić dietę - pokarmy bogate w żelazo w polaczeniu z witamina C lub suplementy ( tu trzeba uważać bo wiele z nich podrażnia błonę żołądka).
Jeżeli masz niska ferrytyna i problemy z brzuchem, niewiadomego pochodzenia biegunki, bole itp. warto zrobić test z apteki domowy na bakterie helikobakter pyroli. Tutaj na forum kilka dziewczyn mówiło ze pozbyło się tej bakterii za pomoca antybiotyków i zaszło dopiero potem w ciążę.
Nie mam obfitych miesiączek
Nie mam również problemów z brzuchem
-
Ja mam ferrytynę 55 - jedyne co robię, co myślę, że mogło pomóc - piję codziennie zakwas z buraka
suplementować żelazo najlepiej pod kontrolą lekarza, bo można sobie zaszkodzić..
👰🏼♀️🤵♂️ 31l
Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022
- Endometrioza, adenomioza ❌
- Drożność jajowodów 9/2024 ✅
- Badanie nasienia 2/2025 ✅
- Suplementacja ✅
- AMH 1,97 (9/2024) ✅
- 5/2025: histeroskopia > usunięcie ognisk adeno > przewlekły stan zapalny endometrium ❌ > antybiotykoterapia ⏳ -
Jeśli chodzi o niski poziom ferrytyny to naweo to sprawdzić ponieważ w ciąży może grozić anemia.
Najprawdopodobniej masz pasażera na gapę który zjada Twoje magazyny żelaza. Możesz wykonać badanie kału na Helicobacter. Dodatkowo są pakiety gdzie wykonujesz test na pasożyty z kału. Zestaw przyjeżdża do domu i sama wysyłasz próbki kurierem.starania od 01.2023
24.04.2024 beta 99,93, progesteron 61,5 ng/ml
26.04.2024 beta 214,38
06.05.2024 poronienie samoistne
pod opieka dietetyka klinicznego od 01.2024
04.2025 histeroskopia, wycięcie 2 polipów endometrialnych
04.2025 zapalenie endometrium -
A badałaś Wit b12? Jaką masz hemoblobinę?
Ferrytyna niska, żelazo samo w sobie nie jest takie złe.37💃❤️🏃40
Bez antykoncepcji od 11.2022
Strania od 04.2024
6 cs z Aromek ⚪⚪⚪⚪⚪⚪
1️⃣ IUI 13.02.2025, Aromek + ovi 12.02, ⚪ 28.02
🔄 IUI marzec - odwołane, lekarz na urlopie, naturalnie ⚪
🔄 IUI kwiecień - odwołane, przeziębienie, naturalnie ⚪
2️⃣ IUI 1.05 - Mensinorm + Zivafert, Lustork ⚪
AMH dobre
Celiaklia
Nasienie lekko obniżone
Inne wyniki moje i męża ok -