X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niska ferrytyna ktoś też ma ?
Odpowiedz

Niska ferrytyna ktoś też ma ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy możecie polecić coś na szybkie podniesienie ferytyny we krwi ?

Mój poziom to 20 ...
    Zelazo we krwi 172

Czy tak niska wartość utrudnia zajście w ciążę?

• Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam na poziomie 7. Pomogło żelazo na receptę, Sorbifer durules

👩31 🧔‍♂️37
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
    22.03. beta 72,2, progesteron 27,48
    24.03 beta 279, progesteron 27,7
    27.03 beta 1478, progesteron 22,28
    29.03 beta 3649, progesteron 25,13
    31.03 beta 7414
    2.04 beta 15353

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne
    27.05 wizyta
  • Aanuszkaa Debiutantka

Wysłany: 14 kwietnia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Znam dwie osoby które miały ferrytynę w okolicach właśnie 20, obie zaszły w ciążę i urodziły zdrowe dzieci bez podnoszenia jej poziomu:)

Bergamotka94, karczoch321 lubią tę wiadomość

👩🏻32 l
    🧔🏻33 l

11.2023 laparoskopia - usunięcie torbieli i zrostów -> endometrioza 1 stopnia

AMH: 2.1

01.2024 ➡️ początek starań
    10.2024 ➡️ klinika niepłodności:

✅ Nasienie - ok (09.2024)
    ✅ Sono-HSG - prawy jajowód się udrożnił, lewy drożny (02.2025)
    ✅ Wyleczona infekcja - przerost Staphylococcus
    ✅❌Anty TPO, Anty TG - lekko podwyższone
    ✅ANA - negatywne
    ✅TSH, FSH, LH, DHEA-S, testosteron, estradiol
    ✅ AOA, ASA
    ❓Kir Bx - brak 4 ważnych kirów implementacyjnych -> konsultacja immunolog (czerwiec)
    ❌Ferrytyna: 10 mg/mL -> suplementacja + dieta + laktoferyna!
    ❌ Histeroskopia + Biopsja endometrium CD138 -> mikropolipowatość endometrium, przewlekłe zapalenie endometrium, ogniska adenomiozy! Wszystko usunięte 🙏🏻

➡️ Antybiotykoterapia
    ➡️ Probiotykoterapia
    ➡️ Leczenie hormonalne (miesiąc)
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka poziom ferrytyny 20 ng/ml jest poniżej normy (zwykle norma to 30–300 ng/ml dla kobiet, zależnie od laboratorium.

fajnie by było zbadac co jest tego powodem - jesz mało mięsa ? może masz trudności z jego wchłanianiem - może celiakia lub bakteria helicobacter pyroli ? Bardzo obfite miesiączki?

Oczywiście możesz podnieść jego poziom suplementami, ale lepiej sprawdzić co jest jego powodem - nie tylko chodzi o zajście w ciążę, ale tez jej donoszenie, zdrowie dziecka.

Oczywiście może to tylko przejściowe - nawet może być spowodowane stresem. Możesz spróbować nieco zmienić dietę - pokarmy bogate w żelazo w polaczeniu z witamina C lub suplementy ( tu trzeba uważać bo wiele z nich podrażnia błonę żołądka).

Jeżeli masz niska ferrytyna i problemy z brzuchem, niewiadomego pochodzenia biegunki, bole itp. warto zrobić test z apteki domowy na bakterie helikobakter pyroli. Tutaj na forum kilka dziewczyn mówiło ze pozbyło się tej bakterii za pomoca antybiotyków i zaszło dopiero potem w ciążę.

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Staraczka poziom ferrytyny 20 ng/ml jest poniżej normy (zwykle norma to 30–300 ng/ml dla kobiet, zależnie od laboratorium.

fajnie by było zbadac co jest tego powodem - jesz mało mięsa ? może masz trudności z jego wchłanianiem - może celiakia lub bakteria helicobacter pyroli ? Bardzo obfite miesiączki?

Oczywiście możesz podnieść jego poziom suplementami, ale lepiej sprawdzić co jest jego powodem - nie tylko chodzi o zajście w ciążę, ale tez jej donoszenie, zdrowie dziecka.

Oczywiście może to tylko przejściowe - nawet może być spowodowane stresem. Możesz spróbować nieco zmienić dietę - pokarmy bogate w żelazo w polaczeniu z witamina C lub suplementy ( tu trzeba uważać bo wiele z nich podrażnia błonę żołądka).

Jeżeli masz niska ferrytyna i problemy z brzuchem, niewiadomego pochodzenia biegunki, bole itp. warto zrobić test z apteki domowy na bakterie helikobakter pyroli. Tutaj na forum kilka dziewczyn mówiło ze pozbyło się tej bakterii za pomoca antybiotyków i zaszło dopiero potem w ciążę.

Nie mam obfitych miesiączek
    Nie mam również problemów z brzuchem

• Markotka Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ferrytynę 55 - jedyne co robię, co myślę, że mogło pomóc - piję codziennie zakwas z buraka :) suplementować żelazo najlepiej pod kontrolą lekarza, bo można sobie zaszkodzić..

👰🏼‍♀️🤵‍♂️ 31l
    Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022

- Endometrioza, adenomioza ❌
    - Drożność jajowodów 9/2024 ✅
    - Badanie nasienia 2/2025 ✅
    - Suplementacja ✅
    - AMH 1,97 (9/2024) ✅
    - 5/2025: histeroskopia > usunięcie ognisk adeno > przewlekły stan zapalny endometrium ❌ > antybiotykoterapia ⏳
  • Martinasek Debiutantka

Wysłany: 17 maja, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o niski poziom ferrytyny to naweo to sprawdzić ponieważ w ciąży może grozić anemia.
    Najprawdopodobniej masz pasażera na gapę który zjada Twoje magazyny żelaza. Możesz wykonać badanie kału na Helicobacter. Dodatkowo są pakiety gdzie wykonujesz test na pasożyty z kału. Zestaw przyjeżdża do domu i sama wysyłasz próbki kurierem.

starania od 01.2023

24.04.2024 beta 99,93, progesteron 61,5 ng/ml
    26.04.2024 beta 214,38
    06.05.2024 poronienie samoistne

pod opieka dietetyka klinicznego od 01.2024
    04.2025 histeroskopia, wycięcie 2 polipów endometrialnych
    04.2025 zapalenie endometrium
  • MoniaB Ekspertka

Wysłany: 19 maja, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A badałaś Wit b12? Jaką masz hemoblobinę?
    Ferrytyna niska, żelazo samo w sobie nie jest takie złe.

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2022
    Strania od 04.2024

6 cs z Aromek ⚪⚪⚪⚪⚪⚪

1️⃣ IUI 13.02.2025, Aromek + ovi 12.02, ⚪ 28.02
    🔄 IUI marzec - odwołane, lekarz na urlopie, naturalnie ⚪
    🔄 IUI kwiecień - odwołane, przeziębienie, naturalnie ⚪
    2️⃣ IUI 1.05 - Mensinorm + Zivafert, Lustork ⚪

AMH dobre
    Celiaklia
    Nasienie lekko obniżone
    Inne wyniki moje i męża ok
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ