owulacja i jej brak
-
nick nieaktualnyHej, dzisiaj bylam u ginekologa na usg , z tego względu, że 17.02 miałam 3 dniowe plamienie,które spóźniło się 5 dni. a stosunek odbył się tydzień wcześniej. Było to dla mnie dziwne , bo pierwszy raz tak miałam. Od tamtej pory mam tkliwość piersi. Od 3 dni swedzi mnie cala skóra. Dziś trafiłam na niemiłego ginekologa, nie zapytał po co przyszlam (być może mial to w skierowaniu). Ale powinien chociaż zapytać...powiedział, że moje plamienie i tkliwość piersi nie wynika z niczego. na koniec jak dodałam, że staram się o dziecko to powiedział, że ten miesiąc będzie bezowulacyjny , bo pęcherzyki są za małe. Jest to 17dc a okres mam co 30 dni wzwyż. Niestety nie napisal jaka wielkość jest tych pęcherzyków. Czy na podstawie samego zdjęcia inny ginekolog może mi powiedzieć jaka jest ich wielkosc? Testy owulacyjne wychodzą mi pozytywne.... niedawno bałam hormony i wszystko w normie , nie badałam tylko prolaktyny. Endo 6 mm. Zastanawiam się czy on był kompetentny, bo napisał, że jeden z moich jajników ma większe rozmiary niż jak byłam na badaniu w grudniu. Możliwa jest taka rozbieżność?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 22:17
-
Hejka, być może cierpisz na PCOS, często jest tak że pęcherzyków jest sporo ale są za małe albo nie ma pęcherzyka dominującego. Lekarz podczas badania USG jest w stanie określić wielkość pęcherzyków. Ja bym nie udała testom owulacyjnym-w moim przypadku też zawsze były pozytywne kiedy badałam w 12/15 dc a okazało się że mam bardzo wczesne owulację bo między 6/7 dc. Poza tym powinien skierować cię na dodatkowe badania 6mm endometrium to chyba za mało jak na ten dzień ( moja lekarka stara mi się podbudować do ok 11mm żeby zarodek mógł się w ogóle zagnieździć) przy małym endometrium niestety zarodek się nie zagnieździ ale są na to leki tak jak ja biorę teraz mam 8-11mm a kiedyś miałam 4-6.
Na twoim miejscu zamieniłabym lekarza za mało się zaangażowałStarania od 01.2023, stymulacja pełna od 02.2024
Ona👰🏻♀️24l.
PCOS
Leki w ciąży:
2x Progesteron benis 100 1 tab.,
1X Cyclogest 400 1 glob.,
3x2 Rutinoscorbin,
Witaminy,
Acard 150 od 14 tyg. raz dziennie
On🤵🏽♂️24l.
Badania nasienia w porządku
"Wiara i nadzieja umierają ostatnie"
06.05 progesteron 43
08.05 ⏸️, HCG 24.20
10.05 HCG 93.19
16.05 wizyta u gin 👩🏼⚕️
31.05 widzieliśmy twoje serduszko ♥️
1.07 krwiaczek
15.07 Pierwsze prenatalne, ślicznie rośniesz maluszku
05.09 💙💙 -
nick nieaktualny
-
Po pierwsze nie straszę sama zapytałaś na forum więc napisałam z czym mi się kojarzy i jaką historię ja miałam, nic nie napisałaś czy byłaś badana pod względem PCOS w pierwszym wpisie. Skoro nie chcesz aby cię "diagnozować i straszyć" tudzież po prostu napisałam jak odnoszę się do twojej sytuacji i chciałam pomoc, to nie wstawiaj wpisów tylko idź i dowiedz się u lekarza. Pozdrawiam
LaBellePerle, Butterfly23, Justyna90, siesiepy lubią tę wiadomość
Starania od 01.2023, stymulacja pełna od 02.2024
Ona👰🏻♀️24l.
PCOS
Leki w ciąży:
2x Progesteron benis 100 1 tab.,
1X Cyclogest 400 1 glob.,
3x2 Rutinoscorbin,
Witaminy,
Acard 150 od 14 tyg. raz dziennie
On🤵🏽♂️24l.
Badania nasienia w porządku
"Wiara i nadzieja umierają ostatnie"
06.05 progesteron 43
08.05 ⏸️, HCG 24.20
10.05 HCG 93.19
16.05 wizyta u gin 👩🏼⚕️
31.05 widzieliśmy twoje serduszko ♥️
1.07 krwiaczek
15.07 Pierwsze prenatalne, ślicznie rośniesz maluszku
05.09 💙💙 -
Baszamelowa wrote:Hej, badałam się pod kątem PCOS i lekarz nie stwierdził. Proszę nie diagnozować i nie straszyć. Pozdrawiam
Jakie miałaś robione badania pod kątem PCOS?Nadzieja99, Frutellka lubią tę wiadomość
03.2023💔 8tc 👼
01.2025🔜 ivf -
Baszamelowa wrote:Hej, badałam się pod kątem PCOS i lekarz nie stwierdził. Proszę nie diagnozować i nie straszyć. Pozdrawiam
Ba, u mnie nawet endokrynolodzy nie potrafili rozpoznać małej tarczycy i wynikającej z tego niedoczynnościa, a co tu dopiero mówić o zespole mogącym być tak niespecyficznym jak PCOS
Oczywiście życzę Ci, abyś tego nie miała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 20:09
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -