Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Podwyższona prolaktyna a starania
Odpowiedz

Podwyższona prolaktyna a starania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Nn Debiutantka

Wysłany: 8 kwietnia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagX84 wrote:
    Ja miałam prolaktynę sprawdzaną kilka razy, pierwszym razem 3DC- 68 ng/ml , miesiąc później w 3DC-47. Gin nie wiedział co z tym zrobić i odesłał do endokrynologa. Endokrynolog zlecił makroprolaktynę i prolaktynę po obciążeniu. Wyniki były następujące - prolaktyna przed obciążeniem 30,2, godzinę po obciążeniu - 360. Czyli hiperprolaktynemia czynnościowa. Generalnie nic mi na to nie przepisał, powiedział, że on wyniku nie będzie leczył, ponieważ miesiączkuje regularnie, mam owulację i nie mam objawów. Więc nie ma sensu leczenie w tej sytuacji. Jednocześnie zaznaczył , że ginekolodzy w przypadku braku ciąży leczą na ślepo i mogą przepisywać coś na obniżenie prolaktyny, mimo iż owulacja występuje.
    Sama z siebie zaczęłam brać Castangus (kończę 3 miesiąc i wkrótce ponownie sprawdzę prolaktynę), ale skrócił mi tylko cykl do 26 dni i w tym cyklu żaden test owulacyjny nie wyszedł pozytywny. .. Więc coś chyba rozregulował.
    W moim przypadku to raczej nie prolaktyna jest winowajcą, ale czynnik męski- słabe parametry nasienia.
    Także doczekaj do wyników partnera. Czytałam wątki o prolaktynie regularnie, i sporo dziewczyn pisało , że po Bromergonie, Dostinexie czy Castangusie im się udało:)
    Powodzenia

O widzisz to ciekawe w sumie co powiedział Endokrynolog, ja dostałam bromocorn, czytałam też że prolaktyna to jednak hormon stresu i przy moich stanach depresyjnych i przyjmowanych lekach może być podwyższona bo np kortyzol mam w normie 🤷🏼‍♀️ czekamy na wyniki męża i się denerwuje, mimo wszystko przyjmuje ten bromocorn po pół tabletki na obniżenie, niedawno zaczęłam drugi cykl z nim i zobaczymy co i jak, przede wszystkim po wynikach męża

• Lilinka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam niedawno badanie prolaktyny, robiłam w 7 dniu cyklu, na czczo wyszła 16,63 a po godzinie od wzięciu tabletki 158,35 czy to dobry wynik?

👦 29 l.
    - podstawowe wyniki nasienia ✅
    - posiew (e.coli ) ❌
    👩 30 l.
    - bolesne stosunki - pochwica/endometrioza?
    - AMH 0,85 (12.2023)
    - Za niskie wyniki hormonów prog i estradiol
    - D3 35 (04.2024) -> 89 (07.2024)✅
    - TSH 0,95 (07.2024) ✅
    -hiperprolaktynemia?
    - bakterie w posiewie

03.2024: Naprotechnolog
    + Model Creightona

05/06. 2024:
    Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)

06/07. 2024:
    Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌

07/08.2024
    Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌

🔜 20.09 laparoskopia diagnostyczna ?

💊 Suplementy:
    D3 (Vigantoletten)
    Up Fertil Woman ( od 06.2024 )
    Biosteron (04.2024 - 07.2024)
    Olej z wiesiołka ( od 11.2023 do 04.2024 i w formie tabletek od 07.2024)
    Koenzym Q10 + E ( od 07.2024)
    NAC (od 07.2024)

💊 Leki:
    Lametta
    Dostinex
    Glucophage
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ