X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂
Odpowiedz

Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂

Oceń ten wątek:
  • Fooskatt Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, wkurzają mnie tacy lekarze. Ja mogę swojej parę rzeczy zarzucić, ale jeśli chodzi o invitro i iui to podchodzi do tego, że to jest ostateczność, jak już nie idzie niczego więcej zrobić i zdiagnozować.

31 lat.
    4 ciąże - 3 poronienia (9 i 12, 5 tc), 3 ciąża zakończona pozytywnie 30.06.2020 na świat przyszedł Staś.
    Macica dwurożna, tyłozgięcie, problemy z krzepliwością krwi.
    I/2024 - bc.

II/2024 - CLO. (dwa pęcherzyki dominujące, oba pękły). progesteron w normie. Piękne endometrium.
    III/2024 - CLO.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viii wrote:
    Wiesz co podejrzewam że po prostu za każdą procedurę kliniki dostaną niezłą kasę z NFZ i teraz będzie właśnie takie naciąganie…

To samo powiedział Pan Anek jak mu opowiedziałam o tym lekarzu.

Alyska przytulam 🫂 jakby co to ciągle jest aktualne to o czym wczoraj pisałyśmy na pw ❤️

• Alysa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fooskatt wrote:
    Kurcze, wkurzają mnie tacy lekarze. Ja mogę swojej parę rzeczy zarzucić, ale jeśli chodzi o invitro i iui to podchodzi do tego, że to jest ostateczność, jak już nie idzie niczego więcej zrobić i zdiagnozować.
    No właśnie ja tak się poczułam. Stara się Pani rok, no to lecimy z in vitro bez gadania...
    Dziękuję Wam za zrozumienie i wsparcie.

Ania pamiętam, pewnie tam zaraz pójdę i Cie pomęczę 😘

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰
    • niedoczynność tarczycy, histuryzm, mięśniaki macicy ( 3 sztuki)
    • 04.2022 - laparoskopowe usunięcie mięśniaka
    • hormony 3-5dc, 7dpo, TSH, FT3, FT4, glukoza/insulina – prawidłowe
    • HSG – jajowody drożne, badane dwukrotnie

Stymulacja
    - 04.2025 – Aromek 1x1, PD na lewym jajniku , nie pękł po Ovitrelle
    - 05.2025 – Aromek 2x1, PD na prawym jajniku, pękł 4 dni wcześniej niż planowanie podania Ovitrelle

10.07.2025 – histeroskopia diagnostyczna
    25.07.2025 - poradnia chorób zakaźnych (dodatni wynik testu na anty HCV ?? diagnostyka w toku)
    Starania STOP🛑‼️

35🧔‍♂️
    • seminogram: koncentracja 4 krotnie ponad normę, ruch prawidłowy, morfo 2%
    • badania hormonów – w trakcie

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    No właśnie ja tak się poczułam. Stara się Pani rok, no to lecimy z in vitro bez gadania...
    Dziękuję Wam za zrozumienie i wsparcie.

Ania pamiętam, pewnie tam zaraz pójdę i Cie pomęczę 😘

Zapraszam 🤗❤️

• blador2 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viii wrote:
    Wiesz co podejrzewam że po prostu za każdą procedurę kliniki dostaną niezłą kasę z NFZ i teraz będzie właśnie takie naciąganie…
    Tak, tylko martwi mnie to, że Alysa jest świadoma tego i bęezie szukała dalej, ale ile par straci chęć i wiarę przez takich konowałów, nastawionych na kasę, bo z powodu przekonań in vitro nie wchodzi u nich w grę. Oczywiście calym sercem jestem za dofinansowaniem, ale chciałabym żeby pary miały wybór czy chcą się diagnozować czy przystępować.

Klaudia jaki kształt masz tej poduszki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2024, 08:31

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blador2 wrote:
    Tak, tylko martwi mnie to, że Alysa jest świadoma tego i bęezie szukała dalej, ale ile par straci chęć i wiarę przez takich konowałów, nastawionych na kasę, bo z powodu przekonań in vitro nie wchodzi u nich w grę. Oczywiście calym sercem jestem za dofinansowaniem, ale chciałabym żeby pary miały wybór czy chcą się diagnozować czy przystępować.

Klaudia jaki kształt masz tej poduszki?
    Mnie to wkurzyło i przeraziło bo ja się go pytam o dodatkowe badania, a on mi mówi że nie trzeba. Tylko AMH i nasienie mamy ponownie zbadać. No to gdzie jest ta lista która dostają dziewczyny przed i vitro? Zalecenia które ma Ezra? Bo nie sądzę że za darmo mi to w maju by mi to zrobili

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰

Stymulacja
    - 05.2025 – Aromek 2x1, PD na prawym jajniku, pękł 4 dni wcześniej niż planowanie podania Ovitrelle

25.07.2025 - poradnia chorób zakaźnych (dodatni wynik testu na anty HCV ?? diagnostyka w toku)
    Starania STOP🛑‼️

35🧔‍♂️

• blador2 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    Mnie to wkurzyło i przeraziło bo ja się go pytam o dodatkowe badania, a on mi mówi że nie trzeba. Tylko AMH i nasienie mamy ponownie zbadać. No to gdzie jest ta lista która dostają dziewczyny przed i vitro? Zalecenia które ma Ezra? Bo nie sądzę że za darmo mi to w maju by mi to zrobili
    No niestety, próbowałby na Tobie fo skutku. Będzie np. 3 komórki x 4 procedury, może któraś z 12 prób się uda, a że Ty do tego czasu psychicznie oberwiesz to już efekt uboczny.

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blador2 wrote:
    No niestety, próbowałby na Tobie fo skutku. Będzie np. 3 komórki x 4 procedury, może któraś z 12 prób się uda, a że Ty do tego czasu psychicznie oberwiesz to już efekt uboczny.
    A wiesz ze pewnie tak by było? Szczegolnie że akurat ta klinikę odradzają pod względem in vitro?

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰

Stymulacja

Starania STOP🛑‼️

35🧔‍♂️

• klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @blador tą mam: https://motherhood.pl/sklep/kojec-premium-47/

A powiedz mi, bo Ty tez masz od jakiegos czasu zalecenia, zeby lezec czy rzeczywiscie ciagle lezysz tak na plasko? Czy moze czasem w pozycji pollezacej? No i czy wstajesz czasem, zeby cos porobic? Ja glownie leze od 3 dni, a juz plecy daja o sobie znac 😩

blador2 lubi tę wiadomość

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Fooskatt Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlaśnie koleżanka, która stara się 2 lata, opowiedziała mi o wczorajszej wizycie swojej u lekarza... Oni są calkowicie zdecydowani, że nigdy nie podejdą do Invitro. I wydawało się, że lekarz, który ich prowadzi doskonale to rozumie. A tu wczoraj usłyszeli na wizycie "No, to skoro jest dofinansowanie, to mogą już państwo przestać się opierać przed invitro i przyznać, że chodziło o pieniążki". No kuźwa. Właśnie zdecydowali, że to był ostatni raz, jak u niego byli.

31 lat.
    4 ciąże - 3 poronienia (9 i 12, 5 tc), 3 ciąża zakończona pozytywnie 30.06.2020 na świat przyszedł Staś.
    I/2024 - bc.

II/2024 - CLO. (dwa pęcherzyki dominujące, oba pękły). progesteron w normie. Piękne endometrium.
    III/2024 - CLO.
  • Effiii Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa badania które Ezra ma zrobić podejrzewam że są te te standardowe kariotypy, nasienie, i wirusowe anty-HIV-1,2, anty-HCV-Ab, HBs antygen, HBC przeciwciała całkowite, VDRL, toksoplasma IgG i IgM, CMV IgG, IgM, różyczka IgG, panel urogenitalny (chlamydia trach., ureaplasma parv. Te badania mają być dofinansowane.

Wierzę że poradnia będzie miała lepsze podejście i znajdą dla Was optymalną drogę do celu 💚

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2024, 08:48

ezra lubi tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alyska ja tak na szybko. Lekarzowi uderzyło finansowanie ivf do głowy. Masakra. Aż się zaczęłam bać jak bardzo to będzie teraz nagminne... 🥺 Ja nie potrafię zrozumieć jak można tak wywalać wszystkich na IVF. Przecież stymulacja to ogromny ładunek hormonalny dla kobiety, ona może po prostu NIE CHCIEĆ dla samego zdrowia tego robić. 😖

Mam nadzieję że w poradni będą patrzeć na to inaczej.
    Tulę cię bardzo mocno.

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    07.2024 puste jaja płodowe 💔
    9 stymulacji letrozolem ❌

29♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, p. ciała APCA i Castle,
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾HBA 70,5%; MSOME: 0% + 1%

✨IVF
    1. IMSI:
    27.02 start stymulacji
    12.03 💉20 ☁️-> 13🫧 -> 12🥚 - 1❄️
    15.04 FET 5BB 7d: beta 10dpt <0,1

2. IMSI + Fertile chip
    12.05 start stymulacji
    28.05 💉19 ☁️ -> 14🫧 - 13🥚 - 1❄️
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa 🫂🫂🫂 odnoszę wrażenie że teraz wszyscy będą pchać do in vitro, na bank będą mieć dofinansowania z tego tytułu. Przykre to bardzo.. Fajnie, że dofinansowanie weszło ale szkoda, że większość lekarzy już będzie chciało iść na łatwiznę i nie będzie chciało szukać i drążyć.. Mi już w lutym tak babeczka powiedział. Co się martwię jak będzie dofinansowanie xd no i zero zleceń jakiś badań czy coś.. Mam nadzieję, że są jeszcze lekarze, którzy nie będą namawiać tylko na in vitro a będą szukać przyczyn..

Tulę mocno, taką wizytę na pewno trzeba przetrawić bo ja na twoim miejscu też byłabym wkurzona. W sumie ja po wizycie jak to usłyszałam to płakałam mężowi bo kurde jak ufać lekarzom? Jak większość idzie na kasę a nie żeby pomóc 😪

Nadzieja to początek wszystkiego✨
    11cs 🍀
    19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
    09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
    28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
    17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
    26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
    24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
    06.08 córeczka waży 317g 🥰
    21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
    03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
    01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
    16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
    29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
    19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
    03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
    17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
    age.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Alysa przykro mi, ze spotkala Cie taka sytuacja :( Tym bardziej, ze wczesniej ten lekarz byl zupelnie inny. Straszne jak niektorzy potrafia zmienic swoje podejscie, gdy sa zaslepieni pieniędzmi.

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effiii wrote:
    Alysa badania które Ezra ma zrobić podejrzewam że są te te standardowe kariotypy, nasienie, i wirusowe anty-HIV-1,2, anty-HCV-Ab, HBs antygen, HBC przeciwciała całkowite, VDRL, toksoplasma IgG i IgM, CMV IgG, IgM, różyczka IgG, panel urogenitalny (chlamydia trach., ureaplasma parv. Te badania mają być dofinansowane.

Wierzę że poradnia będzie miała lepsze podejście i znajdą dla Was optymalną drogę do celu 💚
    Tak, badania do ivf mają być dofinansowane tylko ze dopiero po kwalifikacji pary (która jest od 1 czerwca), więc jak ktoś chciałby podchodzić do transferu już w czerwcu to musi zrobić pewnie badania na własny koszt.
    Ogólnie jeśli nie będzie się miało wskazań do ivf to trzeba udokumentować bezskuteczne starania z OSTATNICH 12 miesięcy (ale z tym pewnie nie będzie problemu, bo domyślam się że wystarczy papierek od lekarza). Polecam zapisanego ostatniego live NaszBocian, naprawdę fajnie przekazane info. No i będą aż do czerwca różne live organizowane - podoba mi się ta chęć doinformowania

@Alysa, przykro mi 🫂 Nie podoba mi się takie wciskanie ludzi na siłę do procedury in vitro bez chęci poszerzenia diagnostyki, ech.. Przez to pewnie będzie trochę niepowodzeń, a nie przejmują się jak niektóre osoby mogą to źle znieść 😥
    Mam nadzieję, że w poradni spojrzą na wasz przypadek w inny sposób 🫂

• Alysa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Liyss to mnie przeraża. Podejście że tylko in vitro i tyle. Bo jak na razie to nie mamy stwierdzone nic coby nam przeszkadzało naturalne starania. Badania wychodzą w porządku, nie mam problemów z hormonami, wymazy czyste a nigdy nawet CB nie było. No dla mnie to tu trzeba diagnozować a nie lecieć na łatwiznę i liczyć a może się uda. A jak ja mam np stan zapalny endo, albo coś z kirami jest nie tak? To człowiek podejdzie do procedury, zmarnuje czas, zarodki się nie przyjmą, zniszczy to psychikę i kobieta nie będzie chciała się dalej badać i to porzuci?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2024, 09:02

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰

Stymulacja

Starania STOP🛑‼️

35🧔‍♂️

• Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fooskatt wrote:
    Wlaśnie koleżanka, która stara się 2 lata, opowiedziała mi o wczorajszej wizycie swojej u lekarza... Oni są calkowicie zdecydowani, że nigdy nie podejdą do Invitro. I wydawało się, że lekarz, który ich prowadzi doskonale to rozumie. A tu wczoraj usłyszeli na wizycie "No, to skoro jest dofinansowanie, to mogą już państwo przestać się opierać przed invitro i przyznać, że chodziło o pieniążki". No kuźwa. Właśnie zdecydowali, że to był ostatni raz, jak u niego byli.

Ja nie mogę… O pieniążki to chyba jemu chodzi. Jakby mi tak ktoś powiedział to chyba bym powiedziała co myślę, dla mnie to brak szacunku dla pacjenta chociaż dla nich chyba klienta ..

11cs 🍀
    17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
    age.png
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    No walanie Liyss to mnie przeraża. Podejście że tylko in vitro i tyle. Bo jak na razie to nie mamy stwierdzone nic coby nam przeszkadzało naturalne starania. Badania wychodzą w porządku, nie mam problemów z hormonami, wymazy czyste a nigdy nawet CB nie było. No dla mnie to tu trzeba diagnozować a nie lecieć na łatwiznę i liczyć a może się uda. A jak ja mam np stan zapalny endo, albo coś z kirami jest nie tak? To człowiek podejdzie do procedury, zmarnuje czas, zarodki się nie przyjmą, zniszczy to psychikę i kobieta nie będzie chciała się dalej badać i to porzuci?

No dokładnie, do in vitro nie można podejść jak do zakupu bułek w piekarni.. Na to trzeba się przygotować, przebadać i wykluczyć inne rzeczy. Trochę dziwna narracja się wokół tego tworzy. Każdy chce żeby zarodek się przyjął i ciąża się rozwijała a nie próbować dla samej idei bo jest za darmo..

Mam nadzieję, że uda Wam się naturalnie. Bardzo ciepło o Tobie myślę. Staram się trochę krócej niż wy ale u mnie też nie było ani jednej CB, Ani nawet cienia cienia na teście. Albo tego nie wyłapałam. Jakoś przeraża mnie to wszystko ostatnio. Ale jeszcze jakaś malutka nadzieja się tli. Tulę mocno Alysa i jakbyś chciała pogadać to zapraszam na pw, czasami trzeba ponarzekać i się wspierać 🥹

11cs 🍀
    17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
    age.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liyss🧚🏻 wrote:
    No dokładnie, do in vitro nie można podejść jak do zakupu bułek w piekarni.. Na to trzeba się przygotować, przebadać i wykluczyć inne rzeczy. Trochę dziwna narracja się wokół tego tworzy. Każdy chce żeby zarodek się przyjął i ciąża się rozwijała a nie próbować dla samej idei bo jest za darmo..

Mam nadzieję, że uda Wam się naturalnie. Bardzo ciepło o Tobie myślę. Staram się trochę krócej niż wy ale u mnie też nie było ani jednej CB, Ani nawet cienia cienia na teście. Albo tego nie wyłapałam. Jakoś przeraża mnie to wszystko ostatnio. Ale jeszcze jakaś malutka nadzieja się tli. Tulę mocno Alysa i jakbyś chciała pogadać to zapraszam na pw, czasami trzeba ponarzekać i się wspierać 🥹
    Dziękuję ❤️😘 No właśnie bardzo mnie to zdziwiło. Bo on do mnie żebyśmy pod koniec maja zgłosili się do kliniki i w czerwcowym cyklu podeszli już do procedury. No to kiedy te badania miałabym zrobić? Bo na kariotypy to się około miesiąca czeka.

Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰

Stymulacja

Starania STOP🛑‼️

35🧔‍♂️

• Fooskatt Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2024, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uhh zadzwonilam po wyniki (bo kazali między 9 a 13), a tam położna stwierdziła, że nie ma jeszcze lekarki i mam zadzwonić później ;(

31 lat.
    I/2024 - bc.

III/2024 - CLO.
‹‹ 2118 2119 2120 2121 2122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ