X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂
Odpowiedz

Poszły Winiary po rozum do głowy, założyły sobie wątek zbiorowy 🥂

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zniesmaczona Odkąd urodził się mój siostrzeniec nie widziałam go na oczy. Mam tylko zdjęcia :)
    Poza tym masz zaległości. Od listopada byłam na kilku badaniach krwi, brnę w diagnostykę może dość powoli ale systematycznie robię kolejne.
    Zmień nick na niedoinformowana :)

goska000, Viii, blador2, Paula9463, Effiii, klaudia_23, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Czyli najpewniej postępuje; a Kiry robiłaś?
    Nie, miałam zalecenie tylko na kariotypy z Kliniki
    aszin wrote:
    Effiii, ja niestety sporo kwiatów tej zimy straciłam 🥺 padały bez wyraźnej przyczyny 🤷🏼‍♀️ a monsterę mam małą, ale zauważyłam dziś, że wypuściła nowego liścia, więc daje nadzieję, że będzie sobie zdrowo rosła. Nie lubimy się za to z fikusami, każdy jeden odmawia współpracy.
    Widzę nie tylko u mnie 😥 Moja monstera dziurawa też niby trochę zmarnowana była, ale co jakiś czas wypuszcza nowe listki. Co prawda bez dziur i mniejsze, ale jednak. Pompuję w nie odżywki

@Effiii, dwa poprzednie cykle miałam taki silny nagły skurcz jakby na okres trwający z 15 minut, ale przez godzinę było mi słabo i miałam mdłości.. W tym cyklu tego nie miałam, może dieta i suple działają. Czekam na wizytę 29.04 żeby zobaczyć czy torbiel podrosła, bo trochę ją czułam ostatnio.. 😬

@Anka, kciuki za Kazika 😥🤞

@Edithka 🫂

@Viii, dopiero dwa odcinki za mną, ale ja uwielbiam ten serial ❤️

@Nome, już trzymam kciuki 🤞

@Liyss, ja też jak męża nie ma to mam lenia jeśli chodzi o obiady 😅 Jutro wychodzi na imprezę zakończenia kontraktu, ale... ja zrobię sobie łososia ze szpinakiem, rozpieszczę się 😍

Liyss🧚🏻, Anka32, Viii lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zniesmaczona, napiszę tylko ze bardzo przykro czytało mi się Twoją wypowiedź...
    Jeśli jesteś z nami na co dzień, to szkoda że nie miałaś odwagi napisać ze swojego nicku

aszin, siesiepy, metkamniedrapie_87, Viii, Alysa, blador2, Muuu., Paula9463, Effiii, klaudia_23, Małgosiagosia, Myszkaaa20, Edithka, karola_b, PoczątkującaPisarka, ezra lubią tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viii wrote:
    @Goska dobrze że nic poważnego synkowi się nie stało ale rozumiem Twój nerw, no ileż można, tym bardziej że to ciągle te same dzieciaki. Roznieś tą budę xD

@Alysa @Siesiepy nigdy nie widziałam żebyście były niemiłe i opryskliwe, olewajcie trolli. Za Waszą chęć dzielenia się wiedzą to trzeba Was ozłocić ❤️

@Frutelka kciuki za jajca ✊

@Alysa ratuj BBC Winiary toż tyle tu napisane że nie ogarniam 🫣

Przydadzą się;)

Viii lubi tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!🩵

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    @zniesmaczona, napiszę tylko ze bardzo przykro czytało mi się Twoją wypowiedź...
    Jeśli jesteś z nami na co dzień, to szkoda że nie miałaś odwagi napisać ze swojego nicku

Wątpię żeby to był ktoś "od nas" ale bardzo chce żebyśmy tak myślały :)

ultramaryna_, siesiepy, Paula9463 lubią tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Widzę nie tylko u mnie 😥 Moja monstera dziurawa też niby trochę zmarnowana była, ale co jakiś czas wypuszcza nowe listki. Co prawda bez dziur i mniejsze, ale jednak. Pompuję w nie odżywki

@Effiii, dwa poprzednie cykle miałam taki silny nagły skurcz jakby na okres trwający z 15 minut, ale przez godzinę było mi słabo i miałam mdłości.. W tym cyklu tego nie miałam, może dieta i suple działają. Czekam na wizytę 29.04 żeby zobaczyć czy torbiel podrosła, bo trochę ją czułam ostatnio.. 😬

@Anka, kciuki za Kazika 😥🤞

@Edithka 🫂

@Viii, dopiero dwa odcinki za mną, ale ja uwielbiam ten serial ❤️

@Nome, już trzymam kciuki 🤞

@Liyss, ja też jak męża nie ma to mam lenia jeśli chodzi o obiady 😅 Jutro wychodzi na imprezę zakończenia kontraktu, ale... ja zrobię sobie łososia ze szpinakiem, rozpieszczę się 😍

Jeśli masz możliwość to sobie zrób możesz wtedy uniknąć niepotrzebnych stresów; mam kontakt z dziewczyną, której zrobili dwa transfery a nie ma żadnego kiru implantacyjnego...

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

• aszin Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem ciekawa, o jaką połowę z nas chodzi we wpisie o załatwianiu heparyny bez zaleceń lekarza i o „większość” starającą się o dziecko od listopada. Każdy może mieć swoje zdanie i nie wszystko musi się nam podobać, ale uogólniania akurat bardzo nie lubię. Tak samo nie rozumiem wpisu o tym, że krytykujemy osoby, które dopiero zaczęły się starać. Chciałabym zobaczyć gdzie :)

siesiepy, Paula9463, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.
    z przerwami

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ✔️ AMH - 3,63ng/ml
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina❌

🔜 HSG
    🔜 Klinika 06.25r.

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, rzucam temat na tapet. Tabletki w pojemniczkach.
    Moim zdaniem to chyba przesada 😉 Wiem, że dobrze jest kupować suple w szklanych, ciemnych opakowaniach (szczególnie niektóre rodzaje), ale chyba nic im się nie stanie przez max. 7 dni w pudełeczku? Jakie macie zdanie na ten temat?
    https://www.instagram.com/reel/C55tCpKI32h/?igsh=b3U5MnJxaGxzOGF2

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Jeśli masz możliwość to sobie zrób możesz wtedy uniknąć niepotrzebnych stresów; mam kontakt z dziewczyną, której zrobili dwa transfery a nie ma żadnego kiru implantacyjnego...
    W Klinice mówili, że właśnie inne badania byłyby zlecone w przypadku niepowodzeń.. Dziękuję, przemyślę sprawę
    Anka32 wrote:
    Wątpię żeby to był ktoś "od nas" ale bardzo chce żebyśmy tak myślały :)
    Mam taką nadzieję..

Paula9463 lubi tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Mam taką nadzieję..

Po co mieć nieudane transfery jak można temu zapobiegać 🙂 także przemysł to;)

Pusshka lubi tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka kciuki za Kazia ✊🏻
    Edithka 🫂
    Pusshka też myślę, że to przesada.

Anka32, Pusshka lubią tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01/25- start IVF
    25.01 ET 5.1.2 (+EG) 💔 7tc 👼

💊 equoral, encorton, hydroxychloroquine, avamina, letrox, acard

Allo mlr- 29% | Crossmatch- 42,9%

Mamy ❄️❄️ (3.1.1 i 3.1.2)
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniesmaczona miałam nie komentować i olać, ale jednak nie😄. Temat Renaty, jej podejścia do pewnych spraw jest dawno zamknięty, nikt tego nie komentuje i powtórzę po raz kolejny, jak ktoś nie chce to nie przyjmuje rad. To Ty go wyciągasz.

Co do acardu i heparyny zalecam się dokształcić, jakbyś faktycznie nas tak codziennie czytała to byś wiedziała na co dziewczyny to biorą, że nie ma konkretnych wytycznych a niektórzy lekarze nie uznają takiej jednostki chorobowej jak trombofilia. A to że dzięki temu dziewczyny mogą utrzymać ciążę to będą to brać jeżeli będą chciały. Gdyby moja szwagierka wiedziała że ma ta chorobę i lekarz zapisał jej acard jej synek by żył, a nie zmarł w 20tc i ma to potwierdzone przez kilku specjalistów.

Myślisz że zachowuje się jak typowy katol? To Twoja opinia, ja na nią nie wpłynę i jakoś nie mam zamiaru 🤪. Pastwie się nad dziewczynami co się starają 2cykle?a nad którą niby? Bo ktoś na wątku kwietniowy mi się o coś zapytał a ja opowiedziałam? Tak zapytałam się dziewczyn na wątku Winiarowym o to LH i FSH ale tuż po tym jak napisałam Kini o tym, że jest nieprawidłowe ale muszę się dokształcić. Bo nie byłam pewna wszystkiego? Bo wolałam się upewnić zanim komuś coś napisze i ewentualnie wystraszę ? No patrz, mam takie prawo by kogoś bardziej doświadczonego zapytać a są tu takie.
    A co do tego że ktoś ma się starać 12 miesięcy i dopiero zacząć diagnostykę to niestety jesteś w błędzie. Bo są takie objawy i takie przesłanki które powinny nas skierować na tą diagnostykę wcześniej. I nie jest to zle jak ktoś ta diagnostykę wykona nawet i na początku starań, bo tak chce.

I nie, nie wszystkie jesteśmy tu od listopada i dobrze o tym wiesz. Cześć jest nas kilka miesięcy dłużej, a niektóre i kilka lat. Jak widzisz są z nami też osoby po studiach medycznych, cały wachlarz ludzi doświadczonych 🤪 Idź na dinusie znajdziesz kolejna porcję doświadczonych dziewczyn.

Więc zanim jednak coś napiszesz do informuj się. Bo napisałaś pełna czapkę żali, a mało co tu się pokrywa z rzeczywistością 🤪

@Ania no i ważne info na badania chodzisz ale dalej migasz się od płacenia, płaci Pan Anek 🤣😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2024, 22:37

ultramaryna_, Anka32, siesiepy, Viii, Paula9463, Myszkaaa20, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

27 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻34 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale koksujemy suplami

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniesmaczona, ulżyło? Co Ci to dało? Rozliczać kogoś z badań? Mówić, że kilka miesięcy starań to nic bo to trzeba się starać kilka lat, żeby było coś? Nie podobają Ci się pewne zachowania a sama co sobą reprezentujesz?

Nie odpowiadaj, przemyśl. I jeśli ktoś taki jest „życzliwy” pod komentarzami kciuki i tulę, to ja nie mam pytań. Tracę wiarę w ludzi.

Anka32, Paula9463, ezra lubią tę wiadomość

Nadzieja to początek wszystkiego✨
    11cs 🍀
    19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
    09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
    28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
    17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
    26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
    24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
    06.08 córeczka waży 317g 🥰
    21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
    03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
    01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
    16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
    29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
    19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
    03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
    17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
    age.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Dziewczyny, rzucam temat na tapet. Tabletki w pojemniczkach.
    Moim zdaniem to chyba przesada 😉 Wiem, że dobrze jest kupować suple w szklanych, ciemnych opakowaniach (szczególnie niektóre rodzaje), ale chyba nic im się nie stanie przez max. 7 dni w pudełeczku? Jakie macie zdanie na ten temat?
    https://www.instagram.com/reel/C55tCpKI32h/?igsh=b3U5MnJxaGxzOGF2
    Ja zazwyczaj suple trzymam w oryginalnych opakowaniach, ale jak któreś z nas idzie do pracy albo gdzieś wyjeżdżamy to przekładam to pojemników. Potem zawsze to leży np kieszonce torby.

Pusshka lubi tę wiadomość

27 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻34 lata

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale koksujemy suplami

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    @Ania no i ważne info na badania chodzisz ale dalej migasz się od płacenia, płaci Pan Anek 🤣😄

😂😂
    Ja chętnie bym chodziła na nfz żeby Pan Anek nie musiał płacić, serio 😅

Paula9463 lubi tę wiadomość

• goska000 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniesmaczona, chcesz Nam się odbijać czkawką? Niedoczekanie. Nie masz nawet odwagi pisać pod prawdziwym nickiem. Szczyt dorosłości, gratuluję :) Gdybyś była na bieżąco wiedziałbyś jak długo każda z Nas się stara i co przeszła. Co do brania leków na własną rękę. Nie omieszkam stwierdzić, że wiele z Nas ma tutaj pojęcie większe niż niejeden lekarz bo uwaga, w kwestii heparyny na przykład ( mowa o trombo ) nie ma jednoznacznych wytycznych bo nie ma badań. Lekarzom nie zależy na ciąży tak, jak Nam więc działamy na własną rękę. Jak pokazuje wiele przypadków z forum - trafiamy w sedno. Wyrzuć korek, spuść ciśnienie, a i w końcu piana z ust przestanie płynąć :) Czy kto mówi, że masz robić tak, jak ktoś doradza? Nie :) Możesz chodzić do gina, najlepiej takiego na wpół rozgarniętego, ufać mu w pełni i zostać bezdzietna. Każdy robi to, co uważa za słuszne. Dobrej nocy. Mam nadzieję, że nie zatrujesz się własnym jadem 🫂

ultramaryna_, Anka32, siesiepy, Viii, Alysa, Paula9463, Effiii, Myszkaaa20, Małgosiagosia, kasia97, PoczątkującaPisarka, ezra lubią tę wiadomość

09.2009r. 💔
    01.2015r. 💔
    06.2015r. 💜⏸️
    02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
    03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.

3x IUI ❌
    4 IUI - 28.02.2024 r. 💔
    11.04.2024 r. 💔

IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎

🩵🩵🩵

IVF listopad ( mrożonka 4.1.1 ) 🧡🍀🥹
    4 dpt - 11.7. 6 dpt - 81.2. 8dpt - 289.5. 10 dpt - 902. 14 dpt - 5396. 17 dpt - 11143. 31 dpt - 110300.

5w3d - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy.
    6w0d - 2,3mm i ♥️
    7w3d - 8mm
    8w6d - 2,2 cm
    12w5d - 6,8 cm. I prenatalne, wszystko super 🍀
    16w5d - 170g zdrowego Maluszka 🥰
    20w5d - 376g Kociaka 🥰
    22w1d - Czekamy na Olgę🩷
    25w0d - 744g Myszki 💕
    preg.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    😂😂
    Ja chętnie bym chodziła na nfz żeby Pan Anek nie musiał płacić, serio 😅
    No ja wiem, każda by wszystko z NFZu chciała wycisnąć 😄

A i mam takie samo zdanie, ale to nie jest ktoś kto tu jest z nami na codzień. To niedoinformowanie zdradza ta osobę.

Niestety nie wyszło Ci podszywanie się na forum. Idź, wypocznij, zrzuc ciśnienie. Jutro nowy dzień.

metkamniedrapie_87, siesiepy, ezra lubią tę wiadomość

27 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻34 lata

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    No ja wiem, każda by wszystko z NFZu chciała wycisnąć 😄

A i mam takie samo zdanie, ale to nie jest ktoś kto tu jest z nami na codzień. To niedoinformowanie zdradza ta osobę.

Niestety nie wyszło Ci podszywanie się na forum. Idź, wypocznij, zrzuc ciśnienie. Jutro nowy dzień.

Nie znacie jakieĵś sensownej kliniki na nfz?
    Po co będę wybulać pod koniec maja 4 stówki (i to jeszcze nie wiem czy moje czy Małża!) jak się zapisze za kilka miesięcy na nfz w inne miejsce 😅

siesiepy, Małgosiagosia lubią tę wiadomość

• Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc 😴

Anka32 lubi tę wiadomość

Nadzieja to początek wszystkiego✨
    11cs 🍀
    19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
    09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
    28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
    17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
    26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
    24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
    06.08 córeczka waży 317g 🥰
    21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
    03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
    01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
    16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
    29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
    19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
    03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
    17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
    age.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2024, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś

To jest przerażające, laski. Ona ma tyle informacji i o tylu rzeczach pamięta, że to zakrawa o stalking, jakąś chorą obsesję. Chyba pora pomyśleć o przeniesieniu się na inne, bardziej prywatne platformy…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2024, 22:48

Pusshka, Paula9463 lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ / 18.01.2025 🩷 Witaj, Ł.!
‹‹ 2218 2219 2220 2221 2222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ