X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne prolaktyna - czy jest się czym martwić?
Odpowiedz

prolaktyna - czy jest się czym martwić?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziewczyny, zrobiłam badania na które skierował mnie gin (bóle piersi, starania o dziecko).
    Wyniki jak poniżej, wydaj mi się że ta prolaktyna po obciążeniu wyszła mi masakrycznie uncertain
    7 dpo (określonej paskami owu ale nie wiem czy rzeczywiście miała miejsce)
    TSH 2,250 µIU/ml
    FT3 3,07
    FT4 1,43
    anty-TPO <5
    Progesteron 18,32 ng/ml
    Prolaktyna 398,30 mIU/l
    Prolaktyna po MCP 7528,00 mIU/l

Dodam że cykle mam regularne i bezproblemowe (28 dni), jedyne co m nie niepokoi bo bardzo mała ilość śluzu płodnego (a pamiętam że kiedyś było go duuużo). Niby testy owu wychodzą ale jakoś w ciąży nie jestem (3cs). Bardziej martwiłam się o tarczycę bo duże obciążenia rodzinne a tu jednak przysadka uncertain

Czy leczenie jest skomplikowane? jak szybko uda mi się zbić prolaktynę = zajść w ciążę?
    Czy rzeczywiście leki na to schorzenie są tak źle tolerowane?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem prolaktyna za wysoka...jakie masz normy? Po obciążeniu prawidłowo powinna być większa do 3 razy, a Ty masz ponad 18 razy :/
    Ja biorę dotinex i po 3 tyg. już spadła mi poniżej normy, ale nie miałam aż tak wysokiej, skutków ubocznych nie mam żadnych, teraz biorę mniejszą dawkę i rzadziej, w ciążę jeszcze nie zaszłam.

• A1984 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna przed obciążeniem mieści się w normach (do 490 około, nie pamiętam teraz a nie mam jak sprawdzić), po obciążeniu podobno może wzrosnąć max 10 razy, np u mnie rzeczywiście 18... Dziwne że nie mam żadnych problemów z regularnością cyklu.

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc,

Ja tez mam podwyzszona prl, 266.1 z norma do 511, a po obciazeniu 5341..
    Czyli 20krotny wzrost u mnie. Max 6krotnie moze wzrosnąć.
    To co nam dolega to hiperprolaktynemia, bez wizyty u endo sie nie obedzie :)
    Chyba, ze Twój gin jest też specjalistą z endokrynologii. Co do prl to dc jest tu obojętny.
    Zapraszam na wątek z prolaktyną, po co powielać.

https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/prolaktyna,494,22.html?sd=1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 10:52

• A1984 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin jest też endo, jutro mam wizytę - zobaczymy co powiem
    Trochę się martwię, ale przynajmniej już wiem na czym stoję

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 09:50

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Strażaczka90 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam wysoka prolaktyne 46,55 ptzy normie 26.Biore Castagnusa jak to nie pomoże to wtedy Bromek pójdzie w ruch.I pewnie ta wysoka prolaktyna jest tym Moim niepowodzeniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez walczylam dlugo z prl do dzis biore po pół tabletki norprolacu, a cykle tez zawsze mialam regularnie co 28,29 dni. Teraz po 2 latach w koncu jest w normie ale tabsy mam brac do poki nie zajde w ciąże ;)

• amygdala Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 09:51

zem3df9hunlqvfmi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amygdala wrote:
    A ja juz zglupialam. Powtorzylam prolaktyne w 5 dc i wyszla 23 a norma do 26. Po obciazeniu 12 krotniebwyzsza. Bylam dzis u endo i powiedziala, ze jest ok. Zadnych lekow nie przepisala. Powiwdziala, ze w drugiej fazie cyklu prolaktyna jest naturalnie podwyzszona i dlatego najlepiej badac ja na poczatku cyklu. I nie wiem co robic, czy isc do innego leKarza w sprawie tejprolaktyny :-(

Ja bym radziła zmienić lekarza ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ