Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne prolaktyna - czy jest się czym martwić?
Odpowiedz

prolaktyna - czy jest się czym martwić?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziewczyny, zrobiłam badania na które skierował mnie gin (bóle piersi, starania o dziecko).
    Wyniki jak poniżej, wydaj mi się że ta prolaktyna po obciążeniu wyszła mi masakrycznie uncertain
    7 dpo (określonej paskami owu ale nie wiem czy rzeczywiście miała miejsce)
    TSH 2,250 µIU/ml
    FT3 3,07
    FT4 1,43
    anty-TPO <5
    Progesteron 18,32 ng/ml
    Prolaktyna 398,30 mIU/l
    Prolaktyna po MCP 7528,00 mIU/l

Dodam że cykle mam regularne i bezproblemowe (28 dni), jedyne co m nie niepokoi bo bardzo mała ilość śluzu płodnego (a pamiętam że kiedyś było go duuużo). Niby testy owu wychodzą ale jakoś w ciąży nie jestem (3cs). Bardziej martwiłam się o tarczycę bo duże obciążenia rodzinne a tu jednak przysadka uncertain

Czy leczenie jest skomplikowane? jak szybko uda mi się zbić prolaktynę = zajść w ciążę?
    Czy rzeczywiście leki na to schorzenie są tak źle tolerowane?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem prolaktyna za wysoka...jakie masz normy? Po obciążeniu prawidłowo powinna być większa do 3 razy, a Ty masz ponad 18 razy :/
    Ja biorę dotinex i po 3 tyg. już spadła mi poniżej normy, ale nie miałam aż tak wysokiej, skutków ubocznych nie mam żadnych, teraz biorę mniejszą dawkę i rzadziej, w ciążę jeszcze nie zaszłam.

• A1984 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna przed obciążeniem mieści się w normach (do 490 około, nie pamiętam teraz a nie mam jak sprawdzić), po obciążeniu podobno może wzrosnąć max 10 razy, np u mnie rzeczywiście 18... Dziwne że nie mam żadnych problemów z regularnością cyklu.

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc,

Ja tez mam podwyzszona prl, 266.1 z norma do 511, a po obciazeniu 5341..
    Czyli 20krotny wzrost u mnie. Max 6krotnie moze wzrosnąć.
    To co nam dolega to hiperprolaktynemia, bez wizyty u endo sie nie obedzie :)
    Chyba, ze Twój gin jest też specjalistą z endokrynologii. Co do prl to dc jest tu obojętny.
    Zapraszam na wątek z prolaktyną, po co powielać.

https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/prolaktyna,494,22.html?sd=1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 10:52

• A1984 Autorytet

Wysłany: 15 września 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin jest też endo, jutro mam wizytę - zobaczymy co powiem
    Trochę się martwię, ale przynajmniej już wiem na czym stoję

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 09:50

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Strażaczka90 Autorytet

Wysłany: 26 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam wysoka prolaktyne 46,55 ptzy normie 26.Biore Castagnusa jak to nie pomoże to wtedy Bromek pójdzie w ruch.I pewnie ta wysoka prolaktyna jest tym Moim niepowodzeniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 12:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez walczylam dlugo z prl do dzis biore po pół tabletki norprolacu, a cykle tez zawsze mialam regularnie co 28,29 dni. Teraz po 2 latach w koncu jest w normie ale tabsy mam brac do poki nie zajde w ciąże ;)

• amygdala Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 09:51

zem3df9hunlqvfmi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amygdala wrote:
    A ja juz zglupialam. Powtorzylam prolaktyne w 5 dc i wyszla 23 a norma do 26. Po obciazeniu 12 krotniebwyzsza. Bylam dzis u endo i powiedziala, ze jest ok. Zadnych lekow nie przepisala. Powiwdziala, ze w drugiej fazie cyklu prolaktyna jest naturalnie podwyzszona i dlatego najlepiej badac ja na poczatku cyklu. I nie wiem co robic, czy isc do innego leKarza w sprawie tejprolaktyny :-(

Ja bym radziła zmienić lekarza ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ