prolaktyna - czy jest się czym martwić?
-
ziewczyny, zrobiłam badania na które skierował mnie gin (bóle piersi, starania o dziecko).
Wyniki jak poniżej, wydaj mi się że ta prolaktyna po obciążeniu wyszła mi masakrycznie uncertain
7 dpo (określonej paskami owu ale nie wiem czy rzeczywiście miała miejsce)
TSH 2,250 µIU/ml
FT3 3,07
FT4 1,43
anty-TPO <5
Progesteron 18,32 ng/ml
Prolaktyna 398,30 mIU/l
Prolaktyna po MCP 7528,00 mIU/l
Dodam że cykle mam regularne i bezproblemowe (28 dni), jedyne co m nie niepokoi bo bardzo mała ilość śluzu płodnego (a pamiętam że kiedyś było go duuużo). Niby testy owu wychodzą ale jakoś w ciąży nie jestem (3cs). Bardziej martwiłam się o tarczycę bo duże obciążenia rodzinne a tu jednak przysadka uncertain
Czy leczenie jest skomplikowane? jak szybko uda mi się zbić prolaktynę = zajść w ciążę?
Czy rzeczywiście leki na to schorzenie są tak źle tolerowane? -
nick nieaktualnyMoim zdaniem prolaktyna za wysoka...jakie masz normy? Po obciążeniu prawidłowo powinna być większa do 3 razy, a Ty masz ponad 18 razy
Ja biorę dotinex i po 3 tyg. już spadła mi poniżej normy, ale nie miałam aż tak wysokiej, skutków ubocznych nie mam żadnych, teraz biorę mniejszą dawkę i rzadziej, w ciążę jeszcze nie zaszłam. -
Prolaktyna przed obciążeniem mieści się w normach (do 490 około, nie pamiętam teraz a nie mam jak sprawdzić), po obciążeniu podobno może wzrosnąć max 10 razy, np u mnie rzeczywiście 18... Dziwne że nie mam żadnych problemów z regularnością cyklu.
-
Czesc,
Ja tez mam podwyzszona prl, 266.1 z norma do 511, a po obciazeniu 5341..
Czyli 20krotny wzrost u mnie. Max 6krotnie moze wzrosnąć.
To co nam dolega to hiperprolaktynemia, bez wizyty u endo sie nie obedzie
Chyba, ze Twój gin jest też specjalistą z endokrynologii. Co do prl to dc jest tu obojętny.
Zapraszam na wątek z prolaktyną, po co powielać.
https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/prolaktyna,494,22.html?sd=1Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2014, 10:52
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyamygdala wrote:A ja juz zglupialam. Powtorzylam prolaktyne w 5 dc i wyszla 23 a norma do 26. Po obciazeniu 12 krotniebwyzsza. Bylam dzis u endo i powiedziala, ze jest ok. Zadnych lekow nie przepisala. Powiwdziala, ze w drugiej fazie cyklu prolaktyna jest naturalnie podwyzszona i dlatego najlepiej badac ja na poczatku cyklu. I nie wiem co robic, czy isc do innego leKarza w sprawie tejprolaktyny
Ja bym radziła zmienić lekarza -