Przygotowania do zajścia w ciąże
-
Cześć dziewczyny,
jestem po poważnej operacji wycięcia mięśniaków (metodą tradycyjną!), lekarka powiedziała, że mogę zacząć się starać od przyszłego kwietnia (wymaga roku przerwy).
Czy taki okres jest ok? Operacja była bardzo poważna, groziło mi usunięcie macicy, teraz wygląda podobno bardzo dobrze na badaniach. Lekarka boi się, że miesniaki mają tendencję do odrastania.
Powiedziała, że przed zajściem w ciąże mam zrobić histereskopię - na czym polega takie badanie?
Trzecia kwestia - czytałam, że najlepiej współżyć codziennie, co 2 dzień, my z racji wieloletniego stażu współżyjemy średnio 1 w tygodniu, dwa razy to już jest maks maksów U nas cały proces trwa średnio co najmniej godzinę, a często półtora i dłużej, skąd wziąć na to siłę i energię
Czy zrobić jakieś badania przed rozpoczęciem starań?
Choruje też na nerwicę lękową z elementami depresji - teraz biorę Ketrel plus Elicea, czy będę musiała go odstawić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 17:15
-
Cześć,
Skoro dostałaś takowe wytyczne od lekarza prowadzącego to się tego trzymaj. Widocznie był to bardzo poważny zabieg, skoro masz rok odczekać w staraniach.
Co do odrastania mięśniaków to jest to możliwe, ale nie powiedziane, że na 100% u Ciebie odrośnie.
Histeroskopia to najdokładniejsze badanie oceniające anatomię jamy macicy – jej kształt, śluzówkę, ujścia jajowodowe. Ponieważ histeroskopia może wykazać nieprawidłowości, których nie widać w obrazie ultrasonograficznym (USG), jest cennym narzędziem diagnostyczno-zabiegowym, także w przypadku niepłodności. Badanie pozwala nie tylko na diagnozowanie, ale także na usunięcie pewnych zmian oraz umożliwia pobranie wycinka śluzówki.
Co do współżycia, owszem jest zalecane współżycie co 2 dzień, ale jeżeli nie macie ochoty to po co na siłę ? Człowiek się zrazi. Możecie spróbować częściej podczas dni płodnych. Ale uważam, że na siłę przyjemności nie ma. Dni płodne będzie Ci łatwiej wyznaczyć przez testy owulacyjne.
Badania przed staraniami ważna sprawa Z Twojej strony jak i partnera (badanie nasienia, bakterię, androlog, badania z krwi).👨
Wrzucam wklejkę z grup miesięcznych, mam nadzieję, że Ci posłuży
📋Sugerowana lista badań:
》I ETAP
3dc:
• Estradiol, LH, FSH, Prolaktyna, Testosteron
7 dpo:
• Progesteron
Pozostałe dni:
• TSH, FT3, FT4, AntyTPO, AntyTG, USG tarczycy, Krzywa glukozy, Krzywa insuliny, Monitoring cyklu, Badanie nasienia partnera
》II ETAP
• Wit D,Wit B12, Homocysteina, Kwas foliowy, Żelazo, Ferrytyna
》III ETAP
• Białko S, Białko C, Ana1, Wymazy MUCHa (Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia), HSG
Test DNA- trombofilia (zakrzepica), układ krzepnięcia, d-dimery, fibrynogen
Co do leków na depresję, najlepiej powie Ci lekarz czy przy staraniach coś odstawić, podejdź na wizytę do tego co Cię prowadzi🧑⚕️🩺
I pamiętaj, że warto przygotować ciało przez suplementację witamin
Powodzenia 🌸🍀
-